واضح آرشیو وب فارسی:مهر: گزارش مهر از جاذبه های گردشگری خراسان جنوبی؛
جلوههای هنر و تاریخ را در روستای گردشگری افین به نظاره بنشینید
شناسهٔ خبر: 3587333 - چهارشنبه ۱۱ فروردین ۱۳۹۵ - ۱۷:۰۰
استانها > خراسان جنوبی
بیرجند – آثار تاریخی و طبیعت چشم نواز مجموعهای زیبا از جلوههای هنر و تاریخ را در روستای هدف گردشگری «افین» ایجاد کرده که در ایام نوروز آماده استقبال از گردشگران است. خبرگزاری مهر-گروه استانها: روستای تاریخی افین یکی از زیباترین روستاهای هدف گردشگری خراسان جنوبی بوده که به دلیل برخورداری از طبیعتی جذاب، باغزارهای بزرگ زرشک و وجود آثار تاریخی و فرهنگی هر ساله میزبان تعداد زیادی از مسافران و گردشگران است. این روستا که در ۴۰ کیلومتری شهر حاجی آباد شهرستان زیرکوه و ۸۵ کیلومتری جنوب شرقی قاین قرار دارد به استناد متون تاریخی و شواهد و یافتههای باستان شناسی سابقه تاریخی زیادی دارد. افین در میان کوه واقع است و بافت مسکونی آن متراکم است. حال بافت جدیدی نیز پس از زلزله سال ۷۶ به این روستا افزوده شده است. در افین ترکیب فضاهای طبیعی و دست ساخت چشم انداز بسیار زیبایی پدید آورده است که همزیستی طبیعت و انسان را به نمایش میگذارد. همه این موارد باعث شد تا سال ۸۴ این روستا به عنوان یکی از ۵ روستای هدف گردشگری استان معرفی شود. وجود چندین اثر تاریخی از جمله مسجد جامع، قلعه، بافت تاریخی، کاروانسرا، آسیابهای آبی، برجها، حوضها و... در حاشیه ارتفاعات و همجواری با درختچههای زرشک مجموعه بی نظیری از جاذبههای مختلف را در افین به نمایش گذاشته که هر ببینده ای را به تحسین وا میدارد. این روستا با یک هزار و ۵۰۰ نفر جمعیت دارای دو بخش قدیمی و بافت جدید بوده که بافت قدیمی خانهها فشرده و آثار تاریخی را در خود جای داده است. مسجد جامع را میتوان به عنوان یکی از مهمترین اثر باستانی روستای افین نام برد که در فهرست آثار ملی نیز به ثبت رسیده است.
این مسجد که در بخش میانی روستا واقع شده بنای ماندگار با طراحی و معماری بسیار زیبا یادگار دوران سلجوقی است. این مسجد به سبک آذری ساخته شده و مانند مسجد جامع قاینات دارای یک ایوان اصلی و بزرگ در وسط و دو شبستان در اطراف ایوان است. طول گلدستهها ۱۵ متر است که در حال حاضر ۱۲ متر آن باقی مانده است. از میان گلدستهها راهرو پلهای شکلی وجود دارد که میتوان به طبقات بالایی مسجد رفت و نمازخانه و محل عبادت زنان و مردان جدا از هم بوده و تعداد ۱۵ رواق در اطراف صحن قرار داشته است. بنای فعلی مسجد به صورت خرابهای درآمده که دیوارهها به همراه گلدستههای اطراف ایوان باقی مانده است و هر آن چه مانده گویای معماری دوره سلجوقی میباشد که در دورههای بعدی الحاقاتی به آن افزوده یا بخشهایی از آن مرمت و بازسازی شده است. عدهای هم معتقدند اصل بنا مربوط به سده سوم تا چهارم هجری قمری است. منبر این مسجد ساخته شده از سنگ و گل است و بر روی آن گچ کاری و همچنین آیات قرآنی نقش بسته است. آسیاب آبی افین در گذشته ۵ آسیاب آبی داشته که امروزه فقط یکی از بناها سالم مانده و از سایر آسیابها خرابههایی باقی مانده است. آسیاب اصلی افین که در ورودی روستا قرار گرفته در فهرست آثار ملی ایران نیز به ثبت رسیده و معماری بنا به این شکل است که دو فضای گنبدی شکل دارد و توسط یک راهرو به هم متصل میشوند.
در اتاق ورودی سکوها مجزا است که برای قراردادن کیسههای غلات (مثل گندم، جو و ارزن) برای راحتی حمل و نقل آنها وجود دارد. در قسمت انتهایی اتاق، سنگ آسیاب قرار دارد که سنگ بالایی چند سانتی متر از سنگ زیرین کوچکتر است که قطر سنگ یک متر و ۲۵ سانتی متر ضخامت دارد. وسط سنگ سوراخی به قطر ۱۰ سانتی متر وجود دارد که محل ریختن غلات بوده است. طریقه به حرکت درآوردن پرههای آسیاب نیز بدین شکل بوده که در بیرون از آسیاب تنورهای به عمق ۹ متر و قطر ۱۶۰ سانتی متر وجود داشته که گنجایش آن ۱۸ متر مکعب (۱۸ هزار لیتر) آب بوده و در پایین این تنوره سوراخ ریزی وجود داشته که نیروی لازم برای حرکت چرخ آسیاب را تأمین میکرده است. قلعه قلعه افین در داخل بافت تاریخی روستا قرار دارد و دارای پلان دایرهای شکل و یک ورودی بزرگ با در سنگی است. قلعه خود دارای مسجد و مدرسه میباشد که به شیوه سنتی و با استفاده از مصالح موجود و بیشتر از سنگ و گل ساخته شده است. وجود دو خروجی برای مواقع اضطراری، سقفهای چوبی پوشیده شده با گز و همچنین وجود دالانهای پوشیده و چند طبقهای بودن خانهها از جمله زیباییهای این منازل قدیمی است.
مزار چهار گنبد همچنین مزار چهار گنبد یا آرامگاه عمربن داوود از بناهای مربوط به دوره تیموری (قرن هشتم هجری) است که در این روستا و در نزدیکی مسجد جامع واقه شده است. وجه تسمیه این آرامگاه شاید به خاطر وجود چهار گنبد کوچک بر فراز مقبره میباشد. این مزار خانه شیخ رجب محدث افینی است که در قسمت مرکزی روستای افین قرار دارد. مزار چهار گنبد آرامگاه عمربن داوود است. بنای این مزار وقفی بوده و علاوه بر مزار عمربن داوود مقبره مجتهد و روحانی عالیقدر شیخ محمد باقر درخشی متوفی به سال ۱۳۱۹ دیده میشود. طبیعت دلنشین روستا یکی از جنبههای دیدنی و سرسبز روستا، باغستان روستا به طول تقریبی ۱۵ کیلومتر است. نمای درختان بیشمار زرشک در چهار فصل سال، بسیار زیبا و دلنشین است که رودخانه همیشه جاری خوشبخت زیبایی این روستا را دو چندان کرده است. وجود درختان زرشک با رنگهای متنوع سبز در اوایل بهار، زرد در هنگام گل دهی و قرمز در هنگام رسیدن میوه (پاییزماه) نشانگر هنر خداوند زمین و آسمانها در خلقت زیباییهاست. در منابع تاریخی آمده است اولین کشت و تولید زرشک بی دانه در روستای افین از بخش زیرکوه قاین بنیان گذاشته شده و قدمت تاریخی دارد.
جلوههای طبیعی و همچنین گیاهان دارویی کم نظیر این ناحیه همه ساله عده زیادی از علاقه مندان به طبیعت را به این روستا میکشاند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 20]