واضح آرشیو وب فارسی:مهر: مهر گزارش می دهد؛
گریوان منطقهای ییلاقی با چشم اندازی زیبا در خراسان شمالی
شناسهٔ خبر: 3585714 - یکشنبه ۸ فروردین ۱۳۹۵ - ۰۹:۳۷
استانها > خراسان شمالی
بجنورد - گریوان یکی از نقاط ییلاقی و کوهستانی خراسان شمالی است که با سرزمینی آباد، بارور و با ویژه گی های منحصر به فرد، در زمره مناطق گردشگری این استان قرار گرفته است. خبرگزاری مهر- گروه استانها: این روستا که رشته کوه سالوک درجنوب غربی آن قرار گرفته، شمال آن را رشته کوه کم ارتفاع «کینی» در امتداد بینالود - آلاداغ تشکیل میدهد. هرچند که این روستا از روستاهای تاریخی ایران نیست اما سرزمینی است آباد و بارور، با ویژگیهای منحصربه فرد. زمینهای حاصلخیز، با باغها و مراتع سرسبز، جنگلهای پراکنده «آرچه» (سرو کوهی / ارس)، گلها و گیاهان زینتی و دارویی، چشمه ساران فراوان جاری در درهها و دشتها، آب و هوای معتدل و لطیف، این منطقه همواره مورد توجه ایرانگران و جهانگردان بوده است. زبان گویش و لهجه مردم گریوان ترکی خراسانی است، روستاهای ترک زبان دیگری نیز درنزدیکی گریوان وجود دارد که میتوان به روستاهای علی گل، کلاته ملا غلامحسین، نیستانه، حصارحسینی، رختیان، قاپاق، درتوم، امام وردی و اسدلی اشاره کرد.
از لحاظ اجتماعی، فرهنگی، مردم این روستاها، مردمانی مذهبی، خونگرم و مهمان نواز و غالبا کشاورز و دامدارند اما در بخش کشاورزی بیشتر آنان به باغداری مشغولند. گریوان منطقهای ییلاقی و خوش آب و هواست که مناظر چشم نواز آن در هر چهار فصل نمایی از بهشت را درذهن انسان تداعی میکند. این روستا زمستانی نسبتا سرد با بارشهای سنگین برف، تابستانی معتدل و پائیزی ملایم دارد معروفترین صنایع دستی این روستا قالیبافی است که به دلیل عدم حمایت رونق چندانی ندارد. گریوان منطقهای ییلاقی و خوش آب و هواست که مناظر چشم نواز آن در هر چهار فصل نمایی از بهشت را درذهن انسان تداعی میکند. این روستا زمستانی نسبتا سرد با بارشهای سنگین برف، تابستانی معتدل و پائیزی ملایم دارد. بارشهای جوی فراوان، چشمههای بسیار و ارتفاع نسبتا زیاد باعث شده تا گریوان به منظقه ای سرسبز با درختان باغی انبوه و گندم زارهای طلایی و صیفی جات رنگارنگ تبدیل شود. اکثر زمینهای کشاورزی این روستا در شیبی کم دامنه قرار گرفتهاند و به همین دلیل معیشت از طریق باغداری، تفوق بیشتری نسبت به سایر منابع معیشتی در روستا دارد. مزارع زیبای گندم و حرکات مواج شاخههای باغات سرسبز، شیفتگان طبیعت گرا را به خود میطلبد. آثار تاریخی، طبیعی و زیبائیهای خدادادی در جهان امروز یکی ازعوامل جذب توریسم بوده و این مقوله دارای زمینه وسیع و متنوع است و برخلاف پندارشایع تنها به آثار و ابنیه تاریخی محدود نمیشود زیرا برمبنای نیازهای متنوع انسان معاصر، هرفضای متفاوتی که نشانگر تبلوراندیشه و فرهنگ یک ملت یا قوم باشد، برخوردارازجاذبه تلقی میشود. براین اساس، شاید فعالیتهای تفریحی مانند دیدار از مناظر طبیعی که ازفضاهای بسیارمتنوع برخوردارند جاذبههای قویتری برای نسل نوین داشته باشند.
روستای گریوان در میانه رشته کوه کم ارتفاع «گینی» و کوه بلند «سالوک» و در درهای با صفا واقع شده است. قلل سالوک و آق جانقر درجنوب غربی این روستای قرار دارند و دارای چشم اندازها بسیار زیبا با طبیعتی بکر با پوشش گیاهی متنوع هستند. صعود به این قلهها ازسمت روستای گریوان مناظر چشم نوازی را در برابر دیدگان هر توریست طبیعت گرا و کوهنورد قرار میدهد که میتواند از زیباترین خاطرات سفر به این منطقه محسوب شود. اساس جذب نوریسم وجود تنوع جاذبهها در یک اقلیم است و با درنظرگرقتن اینکه صنعت توریسم یا جهانگردی، یک مقوله چند بعدی است جهت شناخت آن، باید ابعاد مختلفی را در نظرگرفت. ازمیان ویژگیهای طبیعی در جذب توریسم، سه عنصر آب و هوا، ناهمواریها و پوشش گیاهی دارای اهمیت زیادی هستند که ازاین نظر، پوشش گیاهی رنگارنگ، ناهمواریهای کوناگون و آب و هوای مساعد روستای گریوان، چشم اندازهای زیبایی را پدید اورده است که ازعجاب طبیعت و صنعت توریسم روستایی محسوب میشود. بخشی ازچشم اندازها و چشمه سارهای موجود درقلل سالوک شامل: درههای «کندزو»، «هنگ گران»، «بی نمدی»، طبیعت «سیاه خانه» و «آق داغ»، «جرف»، روخانه «زو»، «سرچشمه»، چشمههای بزرگ و کوچک درمنطقه است که سالانه بسیاری ازگردشگران طبیعت گرا را به خود جذب میکند. این مناظرشگفت انگیزترین جلوههای طبیعی و تفرجگاهی را درگستره وسیعی دراختیار گردشگران و کسانی که از این روستا دیدن میکنند، میگذارد. هریک ار این تفرجاگاه ها در فصول مختلف میتواند مأمن و پناهگاه خستگانی باشد که از دود و آلودگی و سر و صدای داخل شهرها به فغان آمدهاند. ازمیان ویژگیهای طبیعی در جذب توریسم، سه عنصر آب و هوا، ناهمواریها و پوشش گیاهی دارای اهمیت زیادی هستند که ازاین نظر، پوشش گیاهی رنگارنگ، ناهمواریهای کوناگون و آب و هوای مساعد روستای گریوان، چشم اندازهای زیبایی را پدید اورده است که ازعجاب طبیعت و صنعت توریسم روستایی محسوب میشود مهمترین چشمه منطقه به «سرچشمه» / «باش بولاق» موسوم است که درجنوب غربی گریوان و در دامنه شرقی «سالوگ» قرار دارد که میزان آب دهی (دبی) آن ۳۰۰ متر مکعب درثانیه است. آب این چشمه که از دل روستای گریوان و روستاهای اطراف آن روان میشود بسیار گواراست. درختان «آرچه/ ارس» کهنسال و بسیار قدیمی به اقدمتی بیش از ۵۰۰ سال دراطراف این چشمه قد برافراشتهاند؛ اینجا که درگذشته محل ییلاق حکمرانان بجنورد بوده، امروز محلی برای تفرج مشتاقان طبیعت است. سرچشمه گریوان یکی از پرآبترین چشمههای منطقه بجنورد است که آب آن به وسیله جویها و آبراهها، میان کشاورزان تقسیم میشود و این امر موجب شده است تا مردم این روستا بتوانند محصولات زراعی و باغی زیادی را به بازارهای استانهای خراسان شمالی، رضوی و جنوبی و همچین دیگر استانهای کشور عرضه کنند. با ایجاد امکانات رفاهی و توریستی درسرچشمه گریوان میتوان این مکان دل انگیز را به استراحتگاهی برای گردشگران تبدیل کرد. همچنین وجود آبشارها و چشمه سارهای کوچک و بزرگ فراوان دردامنه و بر فراز کوههای جنوبی گریوان و درارتفاعات سالوک، آق جانقر، کندذو، سیاه خانه و آق داغ و... فصل بهار در این منطقه را شکوه و عظمتی دیگر بخشیده است.
رشته کوههای سالوک که اخیرا به عنوان پارک ملی نامگذاری شده با وسعت هشت هزار ۱۳۲ هکتار پوشیده از درختان «آرچه» / «ارس» چند صد ساله و بوتهها و پوشش گیاهی با گلهای الوان و بسیار معطر، و دیگر مناظر گیاهی- مرتعی، یکی از غنیترین و مراتع مشجر منطقه محسوب میشود که درخراسان شمالی منحصر به فرد است. منطقه حفاظت شده سالوک نیز در جنوب گریوان با مساحتی بیش از ۱۶ هزار هکتار قرار گرفته است. دردامنه های شمالی این منطقه که مشرف به منطقه گریوان است چشمههای بزرگ و کوچک پرآبی وجود دارد که گردشگران طالب کوهستان را به خود دعوت میکند. کوههای اطراف روستا که دامداران دامهای خود را برای چرا به این مناطق میبرند در فصولی از سال مورد حمایت و قرق جنگلبانان است که از ورود دام به آن جلوگیری میکنند. دراین کوهها که دره به دره اسامی ترکی مختلفی دارند و دراکثر آنها چشمههای فراوانی وجود دارد، در فصل بهار و تابستان بسیارتماشایی است و کلکسیونی غنی از اوج شکوه رنگها و پوشش گیاهی است. همچنین غارگمنامان سالوک، درغرب گریوان و جنوب روستای رختیان از جاذبه خاصی برای کوهنوردان برخوردار است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 84]