واضح آرشیو وب فارسی:روز نو:
فروش املاک؛ راهی برای نجات بانک های ایران
روز نو : علیرغم آن که تحریم های وضع شده علیه ایران لغو شده اند بانک مرکزی ایران در حال حرکت به سمتی است که دارایی مازاد بانک های تجاری در قالب املاک به فروش گذاشته شوند.
به گزارش خرداد، سایت المانیتور اشاره می کند در ژوئن سال 2015 میلادی در حالی که ایران هنوز تحت تحریم های شدید اقتصادی و مالی بود بانک مرکزی فهرستی از دارایی های مازاد بانک ها را تنظیم کرده بود تا به فروش برسند. در آن زمان "کوروش پرویزیان" مدیر عامل بانک پارسیان اظهار کرده بود که بانک های ایرانی بیش از اندازه مشتاق فروش املاک مازاد خود هستند تا از این طریق بتوانند وضعیت مالی خود را تقویت کرده و قادر به ارائه وام بیش تر شوند. با این حال، در عمل آن چه دیده می شود آن است که بانک ها از فروش املاک مازاد خود سرباز می زنند و نمی خواهند که دارایی های ثابت شان تبدیل به پول نقد شود. برای مثال، بانک ملی به عنوان بزرگترین بانک ایران پیش تر تلاش کرده بود تا املاک 8.8 تریلیون ریالی را تا پایان سال مالی مارس به فرو برساند. با این حال، تنها قادر به فروش 1.3 تریلیون ریال از این میزان بوده است چرا که تقاضا برای خرید ضعیف و پایین بوده است.
"بهاء الدین هاشمی" مدیر عامل پیشین بانک صادرات معتقد است که این سیاست به دلیل رکود بلند مدت حاکم بر بازار مسکن و املاک شکست خورده است او می گوید:"رکود هنوز هم در بازار مسکن حاکم است و شرایط وام دهی در حدود سه سال گذشته نامشخص بوده است باید مدت زمان بیش تری طول بکشد تا وضعیت معلوم شود".
المانیتور اشاره می کند طبق قانونی که در مجلس نیز به تصویب رسیده است بانک ها موظف به فروش 33 درصد از دارایی های مازاد خود هستند و در صورت تخلف محبور به پرداخت مالیات برای نگهداشتن دارایی های بیش از اندازه هستند اما سوال اینجاست که بانک مرکزی چگونه خواهد توانست این قانون را اجرا کند.
این سایت به نقل از "مهرداد سپهوند" کارشناس بانکی اشاره می کند که بانک مرکزی سابقه ای طولانی مدت از عدم اجرای مقرراتش را دارد. او هشدار داده در صورتی که این نهاد مهم ملی قادر به مجبور کردن بانک ها به فروش املاک مازادشان نباشد این موضوع تاثیر منفی زیادی بر اعتبار بانک مرکزی خواهد گذاشت. این سایت اشاره می کند که بخش عمده ای از مشکلات به دلیل کاهش ارزش ریال پس از تشدید تحریم ها در سال 2012 میلادی به این سو بوده اند و در این باره می نویسد:"بسیاری از وام گیرندگان قادر به بازپرداخت بدهی های شان به نظام بانکی نبودند و بانک های پیشرو وثیقه هایی را در قالب زمین، املاک و مستغلات و سهام شرکتی از سوی وام گیرندگان دریافت می کنند. در نتیجه، در نهایت بانک ها به دارندگان بزرگ ساختمان و شرکت ها تبدیل شدند. در زمان حباب مسکن در سال های 2005 و 2012 میلادی، بانک تمایل یش تری به خریداری املاک پیدا کردند. المانیتور اما اشاره می کند که با توحه به کمبود سرمایه مالی برای بانک های ایرانی به نظر می رسد این بانک ها هیچ چاره ای جز کاهش میزان املاک مازاد خود ندارند. با این حال، مشکل خاص رکود اقتصادی است که بر سر جای خود باقی مانده است.
المانیتور اما اشاره می کند که یک گزینه دیگر پیش رو برای بانک های ایرانی تبدیل مازاد سرمایه شان به پس انداز خارجی است و در این باره می نویسد:"ایران درصدد برقراری مجدد روابط با بانک های سوئیسی است این موضوع می تواند به ورود بیش تر سرمایه به بانک های ایران در آینده بیانجامد در نتیجه وام دهندگان ایرانی با منبع مالی تازه ای مواجه خواهند شد که امری مهم برای ادغام ایران در اقتصاد جهانی و سیستم مالی بین المللی است. با این حال، روند جذب منابع از بانک ها و شرکت های چند ملیتی ممکن است چندین سال طول بکشد چرا که سرمایه گذاران خارجی هنوز از ایجاد روابط حسنه با ایران مطمئن نشده اند. در نتیجه، اکنون بانک های ایرانی باید با فروش املاک و دارایی های خود راه را برای تحصیل پول نقد هموار کنند تا بتوانند توانایی خود برای ارائه وام را حفظ کنند".
تاریخ انتشار: ۲۴ اسفند ۱۳۹۴ - ۱۸:۲۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: روز نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 44]