واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: مجلس دهم در آزمون اقتصاد مقاومتي
انتخابات دهم مجلس شوراي اسلامي با تمام فراز و فرودهاي آن به پايان رسيد و حالا به خوبي ميتوان چشماندازي از نحوه گرايشهاي مختلف سياسي در اين مجلس داشت.
نویسنده : مهدی پورصفا
![](http://javanonline.ir/files/fa/news/1394/12/15/216512_166.jpg)
انتخابات دهم مجلس شوراي اسلامي با تمام فراز و فرودهاي آن به پايان رسيد و حالا به خوبي ميتوان چشماندازي از نحوه گرايشهاي مختلف سياسي در اين مجلس داشت. آنچه كه بيش از همه مورد تفاهم تمام ناظران سياسي قرار دارد، نكته فوق است كه هيچ جريان و گرايش سياسي نتوانسته است در جريان رقابتهاي انتخاباتي به اكثريت دست پيدا كند و بايد به انتظار دور دوم انتخابات مجلس نشست تا نتيجه نهايي در آنجا روشن شود.
از سوي ديگر نكته ديگري كه شايد بايد مدنظر جناحهاي مختلف سياسي قرار بگيرد، حضور پررنگ مستقلها در اين دوره از انتخابات مجلس است كه ميتواند در نحوه مشخص شدن نتيجه بسياري از استيضاحها و طرحها در مجلس تأثيرگذار باشد، اما با كنار هم قرار دادن تمام اين پازلها آنچه روشن است، انتظارات مردم از اين مجلس به عنوان عصاره فضائل ملت است.
اقتصاد دغدغه اصلي مردم
هيچ شكي نيست كه نگراني اصلي مردم و صد البته نظام جمهوري اسلامي براي تمامي نمايندگان آينده مجلس شوراي اسلامي روشن است. اقتصاد اين روزها دغدغه اصلي مردم است و مردم در قشرها و گروههاي مختلف با مشکلات معيشتي فراواني دست و پنجه نرم ميکنند. اين مشکلات اما به بهارستان هم رسيده است و بارها در مجلس نهم مشکلات معيشتي مردم، مورد توجه مجلس نهميها قرار گرفت. حالا اما از آنجايي که هنوز تکليف بودجه سال 95 و برنامه ششم توسعه مشخص نيست و از سوي ديگر مشکلات معيشتي مردم هم حتي بعد از اجرايي شدن برجام کم نشده است، اقتصاد براي مردم در مجلس دهم اهميت ويژهاي دارد. در واقع ميتوان گفت اقتصاد براي مجلس دهم آنقدر مهم شد که شعارهاي انتخاباتي نامزدها اقتصادي بود و با معيشت و وضعيت زندگي مردم ارتباط داشت.
مشاركت ٦٠ درصدي مردم در دور دهم انتخابات مجلس شوراي اسلامي نشان داد که توجه به دغدغههاي اقتصادي مردم به ويژه در شهرستانها مؤثر واقع شده است. بلاي بيکاري، تورم، ورشکستگي بنگاهها، نااطميناني به آينده و بلاتکليفي تحصيلکردگان و جوانان آنقدر خانمانسوز است که شعارهاي اقتصادي کانديداها بهزعم بسياري عاملي براي مشارکت خوب مردم در انتخابات اخير بوده است.
در چنين شرايطي برگزاري موفق اين انتخابات ميتواند انگيزهاي باشد تا اقتصاد بيش از پيش مورد توجه نمايندگان مجلس شوراي اسلامي قرار بگيرد. اين مسئله زماني اهميت بيشتري پيدا ميكند كه نگاهي كوتاه به اظهارات و مباحثي كه در انديشكدههاي امريكايي مطرح شده است به خوبي اين نكته را نشان ميدهد كه اقتصاد همچنان به عنوان يك نقطه ضعف براي فشار عليه نظام نظام جمهوري اسلامي مورد توجه امريكايي قرار دارد.
از همينرو است كه امريكاييها همچنان به دنبال فشار بر اقتصاد ايران هستند تا بتوانند امتيازات خود را در حوزه منطقهاي و بحثهاي دفاعي همچون موشكهاي بالستيك دريافت كنند. به اين ترتيب اقتصاد بايد محور اصلي توجه نمايندگان مجلس باشد. به اين ترتيب تمركز كردن بر بحثهاي حاشيهاي غيرسياسي ميتواند موضوعي غيرفرعي باشد كه مجلس دهم بايد به شدت از تمركز بر آن خودداري كند.
اولويت اصلي چيست
به اين ترتيب اقتصاد بايد حوزه اصلي تمركز اصلي مجلس دهم باشد، اما اقتصادي كه اين مجلس و نمايندگان آن بايد به دنبال آن باشند چگونه اقتصادي است. آيا تجربه كردن فرمولهاي پيشين اقتصادي كه تنها منجر به تورمهاي چندده درصدي براي مردم و كشور شده، راهگشاست؟ آيا توجه بيش از اندازه به سرمايهگذاري خارجي به خصوص روند فعلي وامگيري از بانكهاي خارجي براي تأمين برخي از تجهيزات به نفع اقتصاد ملي كشور است.
امروز با نگاهي به اخبار و تحليلهاي اقتصادي، موجي مشتاق را ميبينيم که به دنبال روابط و قراردادهاي متنوع اقتصادي و تجاري با کشورهاي ديگر بوده و اينطور وانمود ميکنند که با اين قراردادها ميتوان رونق اقتصادي را بهوجود آورد. صرفنظر از ماهيت و محتواي اين روابط اقتصادي و تجاري که تا چه اندازه به نفع کشور و در چارچوب سياستهاي اقتصاد مقاومتي ميباشد، اين نکته قابل تأمل است که آيا اقتصاد مقاومتي تنها برونگرايي را تجويز کرده است؟ البته استفاده از ظرفيتهاي بيروني در جاي خود بسيار پسنديده است، اما آيا تعاملات خارجي ستون فقرات اقتصاد مقاومتي است يا اينکه «ستون فقرات اقتصاد مقاومتي توليد داخلي است؟» سياستهاي اقتصاد مقاومتي متکي بر پنج عامل دانش و فناوري، عدالتبنياني، درونزايي، برونگرايي و پويايي است. اينکه چرا پس از اجرايي شدن برجام تنها بر طبل قراردادها و آمد و شدهاي اقتصادي کوبيده ميشود، جاي تعجب دارد. تعجب از اين جهت که با توجه به تجارب گذشته، آيا مجدداً به بيرون دل بستهايم؟
از همين رو است كه رهبري ميفرمايند: «وقتي که به اميد قدرتهاي خارجي نشستيد تا آنها بيايند اقتصاد شما را رونق بدهند و با زير بار آنها رفتن، اقتصاد را رونق بدهيد، آنها به حد کم قانع نيستند. وقتي که شما نگاه ميکنيد به بيرون، مواجه ميشويد با يک مسئلهاي مثل کاهش قيمت نفت؛ ناگهان قدرتهاي مستکبر با همراهي ايادي منطقهاي خودشان متأسفانه به اين نتيجه ميرسند که قيمت نفت را به نصف و گاهي کمتر از نصف برسانند؛ شما مواجه ميشويد با يک چنين مشکلي در حالي که براي مقاومسازي اقتصادي کشور بايد منابع را به سمت آنجايي هدايت کنيد که بايد هدايت کرد؛ يعني به سمت توليد؛ چه توليد کشاورزي، چه توليد صنعتي... ببرند منابع کشور را به سمت توليد، نه به سمت وابستگي بيشتر، نه به سمت واردات».
برخي نيز براي تحقق اقتصاد مقاومتي ميگويند اگر تعاملات خود را با دنيا افزايش دهيم، ريسک تحريم را براي کشورهاي ديگر بالا ميبريم. اگرچه اين موضوع، قابل بحث و تأمل است، اما آيا دشمني نظام سلطه و امريکا نسبت به ملت ايران با درهمتنيدگي اقتصادي حل وفصل ميشود؟
به اين ترتيب شكي نيست كه راه مقابله با دشمنيهاي ادامهدار امريكا توجه به اقتصاد مقاومتي و توسعه توان داخلي است، به گونهاي كه با يك تحريم خاص امكان ضربه زدن به اقتصاد ايران فراهم شود. در اين ميان دولت نقشي مهم و غيرقابل انكار در اجراي اقتصاد مقاومتي دارد، اما تمام بار اين قضيه برعهده دولت نيست، بلكه مجلس شوراي اسلامي نيز نقشي مهم و غيرقابل انكار برعهده دارد.
اصل اقتصاد مقاومتي است
مجلس شوراي اسلامي را ميتوان ستاد قانونگذاري اقتصاد مقاومتي نام نهاد. مجلس شوراي اسلامي ميتواند با تدوين قوانين صحيح نقشي مهم در اجراي اقتصاد مقاومتي داشته باشد. حمايت از سرمايهگذاري و همچنين توجه به هدايت منابع مالي كشور به سمت توليد از جمله مواردي است كه حتي مورد تأكيد نمايندگان اصلاحطلب نيز قرار گرفته است.
از سوي ديگر برنامه ششم توسعه هماكنون در مجلس شوراي اسلامي در حال بررسي است و به احتمال زياد تأييد و تدوين نهايي اين برنامه برعهده مجلس دهم خواهد بود؛ برنامهاي كه عملاً ريل اجرايي كشور را سال آينده به طور كامل تعيين خواهد كرد. حال با چنين ترتيبي اهميت مجلس دهم در اين برهه حساس به خوبي احساس ميشود.
در صورت توجه صحيح مجلس به اقتصاد مقاومتي ميتوان انتظار داشت كه در آينده نزديك شاهد رفع برخي مشكلات كشور، به خصوص در حوزه تحريمها خواهيم بود. اصل اقتصاد مقاومتي است.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۱۵ اسفند ۱۳۹۴ - ۲۱:۲۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 34]