واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: رياست به نام ناكامهاي فوتبال
فدراسيون بينالمللي فوتبال (فيفا) نهاد ادارهكننده مسائل فوتبال در سطح جهان است. محل استقرار اين فدراسيون در زوريخ و رئيس آن در حال حاضر جياني اينفانتينو است.
نویسنده : وحيد صابري
فدراسيون بينالمللي فوتبال (فيفا) نهاد ادارهكننده مسائل فوتبال در سطح جهان است. محل استقرار اين فدراسيون در زوريخ و رئيس آن در حال حاضر جياني اينفانتينو است. مرد سوئيسي كه چند روز قبل از اينكه در انتخابات پيروز شود به ايران آمده بود. در حال حاضر ۱۱۲ سال از عمر فيفا ميگذرد و ۲۰۹ كشور عضو آن هستند. در اين بيش از يك قرني كه از عمر فيفا ميگذرد هشت نفر رياست آن را بر عهده داشتهاند؛ مرداني كه در تاريخ فوتبال ماندگار شدهاند. جالب است بدانيد كه انگلستان با سه رئيس جلوتر از بقيه كشورهاي جهان در به دست گرفتن سكان فوتبال دنيا قرار دارد، فرانسه و سوئيس هم با دو رئيس در ردههاي بعدي هستند و سه كشوري كه البته چندان در ردههاي ملي موفق نبودهاند و همواره ناكامهاي بزرگ لقب گرفتهاند.
رابرت گوئرين: مرد فرانسوي كه مقالهنويس روزنامه لي مارتين شهر پاريس و يادداشتهاي ورزشي وي زبانزد خاص و عام بود. در سال 1904 اولين رئيس فيفا نام گرفت. اين كارشناس ورزشي فرانسه جزو هفت نفري بود كه پيشنويس تأسيس فيفا را به امضا رسانده بودند. گوئرين تنها 28 سال سن داشت و در طول دو سال حكومت بر فوتبال جهان تا سال 1906 بر منظم شدن رقابتهاي ليگ برتر انگليس و تأسيس اتحاديه فوتبال اين كشور تأثير به سزايي داشت.
دانيل برلي وولفال: اين مرد انگليسي كه سرپرست اتحاديه فوتبال انگليس بود، جانشين گوئرين فرانسوي شد. از جمله اقدامات او بردن فوتبال به المپيك 1908 لندن بود.
ژول ريمه: او يك فرانسوي بود و با ۳۳ سال رياست، طولانيترين دوران رياست فيفا را در طول تاريخ ثبت كرد. در حقيقت ايده تشكيل جام جهاني در سال 1930 را بايد به نام «ژول ريمه» گذاشت. ژول ريمه دستور داد تا بين 85 كشور رقابتهاي مقدماتي جام جهاني فوتبال انجام شود.
رادولف ويليام سيلدريرس: مدير بعدي فيفا از بلژيك بود، مردي كه فقط 27 سال سن داشت اما به طور ناگهاني در ساختمان فيفا و در سال 1955 درگذشت تا كوتاهترين دوره رياست فيفا به وي تعلق گيرد.
آرتور درير: مدير بعدي فيفا باز هم انگليسي بود. مهمترين رويداد فوتبالي دوران حكفرمايي وي بر فيفا برگزاري جام جهاني 1958 سوئد و قهرماني برزيل با «پله» در اين رقابتها بود.
سراستنلي راس: نام استنلي در تاريخ فيفا هيچ وقت حذف نخواهد شد، چراكه وي قوانين حضور در رقابتهاي مقدماتي جام جهاني را تغيير داد و كمك كرد تا فوتبال وارد المپيك شود. او از بزرگترين مديران تاريخ فوتبال بود و در دوران او جام جهاني جلوهاي تازه پيدا كرد. جام ژول ريمه براي هميشه به برزيل تعلق گرفت و جام تازه فيفا ابداع شد. او در سال 1350 شمسي براي شركت در مراسم خداحافظي حسن حبيبي از فوتبال به ايران آمد.
دكتر ژائو هاوهلانژ: هاوهلانژ برزيلي قهرمان رشته واترپلو بود. هاوهلانژ در 24 سال حكفرمايي بر فوتبال جهان نقشي مهم در توسعه فوتبال در آسيا، آفريقا، كونكاكاف و اقيانوسيه داشت. در زمان او تيمهاي جام جهاني از 16 به 24 و سپس 32 تيم افزايش يافتند. در تاريخ حضور وي در فيفا، ايران به طور خاطرهانگيزي به جام جهاني 1978 آرژانتين و جام جهاني 1998 فرانسه صعود كرد. وي اعضاي هيئت رئيسه فيفا را به 12 نفر افزايش داد و دستور تشكيل جام كنفدراسيونها را نيز صادر كرد. ژائو به مدت 24 سال رئيس فوتبال دنيا بود.
سپ بلاتر: پيرمرد سوئيسي فيفا از سال 1998 رياست فيفا را برعهده گرفت. سپ بلاتر نقش مهمي در سازماندهي منظم جام جهاني سالهاي 2002، 2006، 2010 و2014 داشت و از برنامههاي مهم ديگر او راهاندازي جامجهاني فوتسال - فوتبال ساحلي و جام باشگاههاي جهان بوده است. در زمان او جام جهاني در آفريقا و آسيا برگزار شد. او 17 سال مدير فيفا بود و در سال ۲۰۱۵ پس از چهار روز از انتخابش به عنوان رئيس فيفا، از اين سمت استعفا داد. بلاتر در سالهاي آخر حضور در اين مسند، چالشهاي زيادي را به خصوص پس از انتخاب روسيه و قطر به عنوان ميزبان جامهاي جهاني ۲۰۱۸ و ۲۰۲۲ تجربه كرد.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۱۱ اسفند ۱۳۹۴ - ۲۱:۰۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 15]