واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: سيگار ميكُشد و كَر ميكند
عمومي- گروه سلامت:
اگر با هزار دليل پيشين براي ترك سيگار متقاعد نشدهايد، به اين دليل هزار و يكم توجه كنيد كه نتايج تازهترين مطالعات پزشكي به آن رسيده است: سيگار ميتواند باعث كم شدن شنوايي سيگاريها شود.
به گزارش بيبيسي، مطالعات محققان دانشگاه آنتورپ بلژيك نشان داده است سيگار و چاقي، ۲ عامل مهم در كم شدن جريان خون گوش هستند و به اين ترتيب درصورتي كه فرد در درازمدت اضافهوزن داشته باشد يا با دود سيگار مواجه باشد، خود را در معرض تخريب برگشتناپذير سلولهاي حسي شنوايي قرار ميدهد و به عبارت سادهتر خود را كر ميكند! اين، البته، علاوه بر همه زيانهايي است كه پيشتر مشخص شده بود سيگار به قربانياناش هديه ميكند.
در مطالعات قبلي نيز، به اين زيان ويژه سيگار اشاره شده بود؛ اما اين مطالعه جديد، با حجم نمونه بالاتر و روش دقيقتر، توانسته است شواهد محكمتري براي اين تاثير فراهم كند.
محققان مجري اين طرح، ابتدا از افراد تست شنوايي به عمل آوردند، سپس از آنها در مورد سابقه سيگار، شغلشان و ساير موارد مربوط به سبك زندگيشان سؤال كردند. همچنين قد و وزن آنها را براي محاسبه نمايه توده بدني (BMI)، اندازهگيري كردند.
جمعبندي اطلاعات به دستآمده نشان داد كه مواجهه با صداي بلند در محيط كاري، اولين و تعيينكنندهترين عامل براي ايجاد تخريب اندام شنوايي محسوب ميشود و پس از آن، 2 عامل چاقي و سيگار قرار دارند.
اين محققان ميگويند بررسيهاي آنها نشان داده است كه يك سال سيگار كشيدن ميتواند توانايي شنيدن صداهاي با فركانس بالا (صداهاي زير) را تا حد زيادي مختل كند. اين در حالي است كه بسياري از سيگاريهاي جوان، بهخود و ديگران وعده ميدهند كه بعد از چند سال و در ميانسالي، ديگر متنبه خواهند شد و سيگار را كنار خواهند گذاشت.
به گفته اين محققان، مهمترين سازوكار تاثير مخرب سيگار بر شنوايي، كاهش جريان خون منطقهاي است، اما اين تاثير وقتي مضاعف ميشود كه سيگار، مژكهاي مجراي تنفسي و گوش را نيز فلج كند.
به اين ترتيب، گوش خارجي توانايي دفع مواد و ذرات سمي و زيانبار را نخواهد داشت و اين موضوع نيز ميتواند عملكرد گوش را تحتتاثير منفي خود قرار دهد.
نتايج اين مطالعه، در نشريه انجمن مطالعات بيماريهاي گوش و حنجره چاپ شده، اما همزمان مطالعه مستقل ديگري نيز در نشريه آرشيو بيماريهاي داخلي منتشر شده كه از زيانهاي ديگر سيگار حكايت دارد و شايد بتواند در تصميم سيگاريها براي ترك آن، مؤثر واقع شود.
در اين مطالعه دوم، مشخص شده كه سيگار باعث كاهش حافظه و قدرت استدلال در افراد ميانسال ميشود. اين مطالعه كه توسط محققان دانشگاه پاريس و دانشگاه كالج لندن بهطور مشترك انجام شده، نشان داده كه چطور سيگار و مواد سمي موجود در دود آن، ميتواند روند زوال عقل و آلزايمر را در افراد ميانسال - يعني بين سنين ۳۵ تا ۵۵ سال - تسريع كند.
اين نتايج بعد از حدود ۱۷ سال پيگيري از افراد سيگاري به دست آمده است، به اين صورت كه يكبار قبل از اين دوره و يك بار بعد از آن، از اين افراد تست حافظه و استدلال به عمل آمد و نتايج اين ۲ نوبت با هم مقايسه شد.
مقايسه اين ۲ نوبت نشاندهنده تفاوت قابلملاحظه و افت محسوس در حافظه و توان ذهني اين افراد بود.
از ديگر نتايج اين مطالعه، آن بود كه نشان داد افرادي كه سيگار را كنار گذاشتهاند، رفتارهاي پرخطر مربوط به سلامت را هم كنار گذاشتهاند و رفتارهاي سالمتري را انتخاب كردهاند. بهعنوان مثال، كمتر الكل مينوشند، بيشتر ورزش ميكنند و به تغذيهشان بيشتر اهميت ميدهند.
اگر اين نتايج در مطالعات بعدي تاييد شود، بايد منتظر باشيم كه افراد سيگاري، در سنين پايينتري علائم فراموشي و كاهش قواي ذهني را از خود نشان دهند و كارايي آنها در اجتماع نيز كاهش يابد.
ضمن اينكه بايد اشاره كرد كاهش توانايي شنوايي نيز در سنين ميانسالي، دستكمي از افت حافظه ندارد، چون ميتواند باعث اخلال در برقراري ارتباط فرد با محيط اطرافش شده و نهايتا باعث انزوا و افسردگي فرد شود.
تاريخ درج: 22 خرداد 1387 ساعت 17:41 تاريخ تاييد: 22 خرداد 1387 ساعت 19:17 تاريخ به روز رساني: 22 خرداد 1387 ساعت 19:09
چهارشنبه 22 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 152]