واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: هشدار به كشاورزان : سوزاندن بقاياي مزارع سبب كاهش حاصلخيزي خاك ميشود
مدير زراعت جهاد كشاورزي استان گلستان اظهار داشت: آتش زدن مزارع گندم پس از برداشت محصول، سبب كاهش حاصلخيزي خاك و افزايش فرسايش آن ميشود.
محمدرضا عباسي چهارشنبه در مصاحبه با خبرنگار ايرنا گفت: برخي از كشاورزان پس از برداشت محصول گندم يا كلزا بويژه گندمكاران، براي از بين بردن كاه و كلش باقيمانده، اقدام به سوزاندن مزرعه ميكنند كه اين كار، براي زمين زراعي، ضررهاي بسيار دارد.
به گفته وي، آتش زدن زمين، باعث از بين رفتن مواد آلي خاك كه در واقع سرمايه خاك است، ميشود.
وي افزود: بقاياي گياهي مزارع، طي يك سال زراعي با توجه به زنجيرهاي كه در طبيعت وجود دارد، مواد آلي خويش را از خاك و انرژي را از خورشيد گرفته و با آتش زدن اين بقايا، اين سرمايه از بين ميرود.
وي ادامه داد: علاوه بر اين با آتش زدن مزارع، ميكروارگانيسمها (موجودات ذرهبيني خاك) نابوده شده و با از بين رفتن مواد غذايي خاك، حاصلخيزي خاك كاهش و فرسايش آن افزايش مييابد.
اين مقام كشاورزي، تبعات ديگر ناشي از سوزاندن اراضي را، از بين رفتن ساختمان خاك عنوان كرد و افزود: در چنين شرايطي ميزان جذب عناصر غذايي توسط خاك كاهش يافته و ظرفيت نگهداري آب در خاك نيز، پايين ميآيد.
وي ادامه داد: اين شرايط، سفت شدن و نفوذناپذير شدن خاك براي جذب مواد مورد نياز، را بدنبال دارد.
وي افزود: اين درحالي است كه كاه و كلش باقي مانده پس از برداشت محصول گندم، خود براي خاك، مواد غذايي محسوب ميشود.
مدير زراعت سازمان جهادكشاورزي گلستان همچنين گفت: سوزاندن بقاياي گياهي مزارع در كشورهاي پيشرفته، روشي منسوخ شده و ممنوع است مگر در مواردي كه به تشخيص كارشناسي حفظ نباتات، براي ريشهكن كردن برخي از بيماريها، انجام شود.
اين مقام به كشاورزان توصيه كرد: براي خالي كردن اراضي از كاه و كلش، ميتوانند از ساعت ده صبح كه كاه كاملا خشك است، توسط تراكتور دو بار ديسك عمود بر هم، به زمين بزنند كه سبب ميشود درصد زيادي از كاه، خرد شود.
عباسي اضافه كرد: بلافاصله پس از خرد شدن كاه بايد اقدام به آبياري زمين شده تا به دليل خشك بودن كاه ، رطوبت خاك كم نشود.
وي ادامه داد: پس از آبياري، مجددا عمليات ديسكزني براي كشت دوم محصولاتي نظير سويا، انجام ميشود.
وي راه دوم براي خرد كردن بقاياي گياهي را استفاده از دستگاه ساقهخردكن عنوان كرد و افزود: خوشبختانه تعداد اين دستگاهها در سطح مزارع استان فراوان است.
مدير زراعت سازمان جهاد كشاورزي گلستان همچنين گفت: امسال يك دستگاه ساخت كشور برزيل وارد استان كردهايم كه اين دستگاه "بالدان" نام دارد و مزيت آن اين است كه نياز به انجام هيچ گونه عمليات خاكورزي نداشته و با آن ميتوان مستقيما پس از برداشت محصول گندم، اقدام به كشت دوم نظير سويا، ذرت و حتي كشت دوباره گندم كرد.
وي افزود: اين دستگاه را به عنوان يك الگو براي طراحي دستگاههاي مشابه وارد استان كردهايم.
عباسي راه حل ديگر را استفاده از دستگاه كارنده "كمبينات" نام برد و گفت: اين دستگاه نيز قادر به كشت در مزارعي است كه بقاياي گياهي در آن وجود دارد.
مدير زراعت سازمان جهاد كشاورزي گلستان همچنين گفت: تا به امروز كار برداشت محصول از ۴۰درصد از گندمزارهاي استان انجام شده و برداشت كلزا نيز رو به پايان است و تنها در ارتفاعات باقي مانده است.
عباسي افزود: خوشبختانه با اطلاعرساني از طريق رسانهها، ميزان آتش زدن مزارع، امسال در قياس با سالهاي قبل كمتر شده و كشاورزان با مضرات اين روش و جايگزيني روشهاي مفيد، بيشتر آشنا شدهاند.
مدير زراعت سازمان جهاد كشاورزي گلستان سطح اراضي گندم امسال استان را ۳۸۸هزار هكتار ذكر كرد و گفت: معمولا در يكصد هزار هكتار از اين اراضي همه ساله، پس از برداشت گندم، به دليل اقدام به كشت دوم محصولاتي نظير سويا، ذرت و برنج، نياز به از بين بردن بقاياي گياهي است.
عباسي افزود: در ۵۰هزار هكتار از اين اراضي، سويا به عنوان كشت دوم و در ۴۵الي ۵۰هزار هكتار نيز، ذرت به عنوان كشت دوم، كاشته ميشود.ك ۴ ۵۷۹ /۶۰۲/۵۰۶
چهارشنبه 22 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 158]