واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: صالحي: امريكا خلف وعده كند، برنامه هستهاي پيشرفتهتري را شروع ميكنيم
رئيس سازمان انرژي اتمي اعلام كرد كه در صورت عمل نكردن امريكاييها به تعهداتشان در بحث هستهاي ايران برنامه هستهاي خود را در سطحي بالاتر پيگيري خواهد كرد.
علياكبر صالحي در گفتوگو با شبكه تلويزيوني الجزيره در پاسخ به اين پرسش كه چنانچه ايران مجبور شود به مرحله قبل از توافق بازگردد، چقدر طول ميكشد كه به همان تعداد دستگاههاي سانتريفيوژ دست پيدا كند، گفت: من تصورم اين است كه هيچ وقت طرف مقابل درصدد نقض تعهداتش نيست زيرا چنين اقدامي يك اقدام كاملاً غيرمنطقي و غيرعقلاني است. ما مذاكرات بسيار دشواري داشتيم اما چنانچه غربيها و بهويژه امريكاييها به تعهداتشان عمل نكنند ايران به مرحلهاي باز ميگردد كه حتي پيش از توافق هستهاي نيز چنان وضعي را نداشته است. ما ديگر به وضع سابقمان برنميگرديم بلكه در شرايط بسيار بالاتر و پيشرفتهتري قرار خواهيم گرفت. رئيس سازمان اتمي ايران در ادامه گفت: از لحاظ زماني در وضعيت نخست، يعني در خصوص آنچه به تأسيسات نطنز و دستگاههاي سانتريفيوژ مربوط ميشود، ما به زمان زيادي نياز نداريم. اين در حالي است كه ما در خصوص تأسيسات اراك به كمي زمان بيشتر نياز داريم. آنها به خوبي ميدانند قابليتهاي فني و توان توليدي ما چقدر است و اگر اينگونه نبود آنها با ما به مذاكره نميپرداختند. علياكبر صالحي در بخشي ديگر از اظهاراتش گفت: لغو تحريمها به معناي آن است كه ما وارد فاز جديدي از روابط شدهايم. امروز 37 سال از انقلاب ايران ميگذرد و ما ميتوانيم بگوييم كه از همان آغاز انقلاب و همان سال اول انقلاب تحريمهاي ضدايران به اشكال مختلف آغاز شد اما قدرت و شدت اين تحريمها تقريباً از پنج سال پيش، يعني سال 2011 بيشتر شد. ما كشوري هستيم كه داراي اقتصادي با جنبههاي داخلي هستيم، از اين رو تحريمها نتوانست به گونهاي كه طرف ديگر ميخواست مشكلات واقعي براي ما رقم بزند. صالحي درباره تأسيسات هستهاي اراك با بيان اينكه سخن از تعطيل قلب رآكتور اراك نادرست است، افزود: اين تأسيسات يك رآكتور است كه متخصصان ايراني بر اساس نمونه روسي آن را طراحي كردهاند و يك رآكتور قديمي محسوب ميشود، از اين رو در حال حاضر بسياري از آزمايشها و برخي از تحقيقات ضروري را نميتوان در اين تأسيسات انجام داد. مشكل اين بود كه اين تأسيسات سالانه 10 كيلوگرم ماده پلوتونيوم توليد ميكند كه اين مقدار پلوتونيوم براي ساخت دو بمب هستهاي كافي است. ما به آنها گفتيم ميتوان كاري كرد كه تأسيسات هستهاي اراك سالانه كمتر از يك كيلوگرم پلوتونيوم توليد كند. ما نيازي به پلوتونيوم نداريم و به دنبال ساخت بمب هستهاي نيستيم.»
فناوريهاي جديد براي راستيآزمايي
معاون مديركل آژانس در امور پادمانها با بيان اينكه آژانس فناوري لازم براي نظارت بر پايبندي ايران طبق برجام را در اختيار دارد، گفت تهران ممانعتي براي استفاده از اين ابزارها ايجاد نكرده است. ترو واريورانتا روز پنجشنبه در گفتوگو با نشريه فارين پاليسي با اشاره به توافق هستهاي ايران و گروه 1+5 كه از اوايل ماه ژانويه اجرايي شده است، گفت كه اكنون آژانس ابزارها و فناوريهاي مورد نياز براي نظارت بر پايبندي ايران به تعهداتش طبق اين توافق را در اختيار دارد. او در ادامه با مقايسه توانمنديهاي آژانس بينالمللي انرژي اتمي در دهه 1990 براي نظارت بر تأسيسات هستهاي عراق و آنچه اكنون اين نهاد در اختيار دارد، گفت: ابزارهايي كه در آن زمان داشتيم براي كشف فعاليتهاي اعلام نشده كافي نبود. ما اكنون به فناوريهاي جديد شامل نمونهبرداريهاي محيطي و تحليل تصاوير ماهوارهاي براي كشف فعاليتهاي مخفيانه هستهاي مجهز شدهايم. به نوشته فارين پاليسي همچنين به موجب پروتكل الحاقي كه ايران بر اساس توافق هستهاي، متعهد به اجراي آن شده است به آژانس اجازه بازرسيهاي سرزدهتر را ميدهد. آژانس ميگويد كه از روزهاي تاريك دهه 1990 راه بسيار طولانيتري طي كرده است و ابزار و فناورياي كه اين روزها در اختيار دارد ميتواند هر اثر و نشانهاي از وجود مواد هستهاي حتي در تأسيساتي كه از فعاليتهاي هستهاي پاكسازي شدهاند را كشف كند.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۱۷ بهمن ۱۳۹۴ - ۲۱:۲۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 8]