واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاین:
دانه درشتها در الک و سرند انتخاباتی وبلاگ > تاجیک، نصرت اله - اگر چه هر گردی گردو نیست اما فرق الک و سرند که هر دو گرد هستند در اندازه سوراخ آنهاست. برای ساختن بتنی محکم که پایه های اجتماعی نظام را تقویت کند باید از سرند استفاده کرد و نه الک! اگر چه بعضی اینچنین می پندارند که الک کردن راحت است و دردسر بعدی ندارد اما هر راه حل راحتی معلوم نیست بهترین راه حل باشد. در حالیکه سرند اجازه میدهد نه تنها دانه درشتها هم از سوراخهایش عبور کند بلکه فرصت ایجاد یک ترکیب طبیعی که باعث قرار گرفتن دانه ریزها در خلل و فرج دانه درشتها و انسجام بیشتر آنچه در زیر سرند قرار گرفته است میشود. اگرچه هر یک از این دو وسیله دارای کارکرد خاص خود هستند اما با سرند می توان بتنی محکم ساخت ولی با الک فقط میشود از شر دانه درشتهای مزاحم راحت شد و گرده نرمی بدست آورد که نهایتا" روی کار را صیقل و جلا داد و بعبارتی بزک کرد.
اگر از بنائی فاصله بگیریم و به مسائل اجتماعی بپردازیم دانه درشتها در تحولات اجتماعی در شکلگیری و اقناع افکار عمومی نقش تاثیر گذار تری دارند. اما آنها وقتی می توانند از سوراخ سرندهای قانونی عبور کنند که دولت و حکومت به نقش سازنده آنها ایمان داشته و در صدد باشند از سرمایه اجتماعی آنها استفاده نمایند. دانه درشتها افراد حقیقی و حقوقی متکثر در جامعه هستند که استخوان بندی اجتماعی و استحکام آنرا تشکیل می دهند. در این میان نقش نخبگان و گروههای سیاسی مرجع در جامعه به میزان قدرت بسیج و سازماندهی افراد و گروههای اجتماعی است که می تواند در همراهی و یا مخالفت با تصمیمات دولتها و یا حکومتها ایجاد کند. شکل دهی افکار عمومی جزئی از این بسیج عمومی در صحنه های سیاسی اجتماعی است. بنابراین یکی از ویژگیهای کنونی رسانه ها بطور اعم و رسانه های اجتماعی بطور اخص در فضای مجازی انعکاس افکار عمومی شکل گرفته در مقابل تصمیمات هیئتهای مرکزی نظارت بر انتخابات است. نگاهی به طیف سیاسی لیست 42 در صدی رد صلاحیت شدگان و مقایسه آن با دوران گذشته نشان از قانونگرائی نمیدهد. زیرا قانون فارغ از گرایش سیاسی افراد عمل میکند.
از دیدگاه حکومتی حاکمیت قانون در هدایت و مدیریت جامعه و فصل الخطاب بودن آن اصل است که امر پذیرفته شده ائی توسط مردم ، نخبگان و گروههای مرجع سیاسی و اجتماعی است. اما تلقی مردم در جامعه از اجرای قانون، به کیفیت و نحوه استفاده شخص مجری از قانون نیز تسری پیدا میکند. نقش انسان آموزش دیده و وارسته در اجرای قانون قابل کتمان نیست اما ترجیح اجتهاد بر نص روال تنظیم امور اجتماعی را دچار مشکل می نماید. متاسفانه سیاست در ایران همچنان غیر مستقر، باندی، بادی، بدنی، غیر شفاف و پر هزینه است. در غیاب تحزب که باعث قواره بندی گروههای اجتماعی در جامعه و نتیجتا" پاسخگوئی آنها در مقابل مردم میشود و فکر بر جسم رجحان پیدا میکند، محافل تصمیم سازی و تصمیم گیری بدون پذیرش مسئولیت عواقب تصمیمات خود همچنان یکه تاز هستند که دارای خطرات زیادی است.
در سایر مقالاتم در دیگر نشریات کشور به وظایف دولت و حکومت اشاره شده است تا انتخاباتی در شان جمهوری اسلامی داشته باشیم. اما گروههای مرجع و مشخصا" اصلاحطلبان باید از اشتباه در ارسال پیام نادرست به رقیب به شدت پرهیز کنند تا باعث بدفهمی و اقدام ناصحیح طرف دیگر نشود. اینکه من صندوق رای را معجزه قرن خواندم که می توان با رجوع به آن دولت پاسخگو و مسئولیت پذیر و گردش قدرت به وجود آورد یک بحث اساسی و راهبردی است. اما با توجه به طبیعت مختلف انسانها، فرهنگ عمومی و سیاسی گوناگون و خرده فرهنگهای موجود در جامعه و تربیت متفاوت افراد باید شرایط آوردن آن دسته از مردم قشر متوسطی که در اذهان خود نسبت به رفتار دولت و حکومت سئوالاتی دارند به پای صندوق فراهم شود.
اینکه اصلاحطلبان قرار نیست با صندوقهای رای قهر کنند نباید باعث این تلقی نادرست شود که آنها امکان بسیج اجتماعی بدنه خود را تحت هر شرایطی دارند. لذا نه تنها رقبای اصیل و ریشه دار انتخاباتی نباید قالیچه از زیر پای هم بکشند تا یکه و تنها باشند بلکه باید به یکدیگر کمک کنند تا فضای رقابتی سالم بوجود اید. اما از سوی دیگر دولت و حکومت نیز باید به گروهها کمک کنند تا از طریق اقناع طرفداران خود هم مشارکت را حداکثری کنند و هم مشروعیت حضور سیاسی اجتماعی خود را در میان طرفدارانشان عمیقتر و محکمتر سازند. در اینصورت هم ماشین گردش قدرت خوب کار کرده است و هم انسجام اجتماعی در روز پس از انتخابات بیشتر خواهد شد و هم مردم از کارکرد ماشین سیاست و حکومت در کشور راضی. انشاالله!
منبع: هفته نامه پایتخت کهن مورخ 10.11.94
سه شنبه 13 بهمن 1394 - 10:41:51
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 4]