واضح آرشیو وب فارسی:موج: يادداشتبنزين فرياد آزادي مي زند
خبرگزاري موج - گروه اقتصاد اجتماعي .
سيد محمد حسين هاشمي
شادماني بنزين در جشن سالگرد سهميه بندي بنزين مضاعف شد. جشن يك ساله سهميه بندي بنزين در حالي برگزار خواهد شد كه اين بار تمام مهمانان اعم از غني و فقير از آن به صورت مساوي سهم مي برند. چهارم تير ماه سال گذشته زماني كه سهميه بندي بنزين آغاز شد، شايد بيشترين شوك اقتصادي را بر دهك هاي پايين جامعه و تبعات نه چندان تاثير گذاري را بر دهك هاي بالايي جامعه كه سهم 20 درصدي از كل كشور را دارند گذاشت. اما امسال، در مراسم سالگرد، ديگر غني و فقير مفهومي ندارد زيرا اين بار شوك بنزين هر دو قشر را بهت زده كرده است.اين در حالي است كه شادماني قيمتي بنزيني بر طبقه غني غالب تر مي باشد.
صحبت هاي اخير سيد مهدي هاشمي، رييس ستاد ساماندهي حمل و نقل عمومي و مديريت مصرف سوخت در خصوص نحوه عرضه بنزين از سه ماهه دوم سال جاري را شايد بتوان چهارم تيرماه ديگري دانست كه شوكي جديد را به كشور وارد آورد.
تصميماتي كه اين ستاد در خصوص بنزين خودروهاي مختلف گرفته است بدون ترديد امروز به سوژه اصلي صحبت هاي مردم و مسئولان تبديل شد و از همين ابتداي امر بيم و اميدهايي را در حوزه حمل و نقل و ترافيك به وجود آورد. نگاهي اجمالي به خودروهايي كه در كشور و خصوصاً پايتخت تردد مي كنند نشان مي دهد كه بخش عمده اي از خودروهايي كه هم اكنون مشغول رفت و آمد در شهر هستند را خودروهاي وارداتي تشكيل مي دهند كه اكثر قريب به اتفاق آنها قدرت موتور بيش از cc 1300 دارند و عملاً از تيرماه دولت هيچ سهميه اي به آنها ارائه نخواهد كرد و عملاً بايد از ارائه يارانه توسط دولت خداحافظي كنند. اين در حالي است كه از ابتداي تيرماه عملاً خودروهايي كه به بلعيدن سوخت سوپر عادت كرده بودند يا بايد براي هر ده ليتر 5 هزار و 400 تومان هزينه كنند يا با تغيير رويه، به استفاده از بنزين معمولي، روي آورند و بنزين تركيب شده با هوا و گاهي از مواقع آب! را دريافت كنند. در اين شرايط هنوز هيچ تصميمي براي جلوگيري از سوء استفاده رانندگان اين خودروها در خصوص استفاده از كارت سوخت خودروهاي ديگر در نظر گرفته نشده است.
روندي كه ديروز توسط سرپرست وزارت كشور در خصوص عرضه بنزين از ابتداي تيرماه سال جاري بيان شد در اولين نگاه شايد بتواند همانند روزهاي آغازين عرضه بنزين بصورت سهميه بندي شده در روند استفاده از خودروهاي شخصي تغييري ايجاد كند اما شكي نيست كه صاحبان ماشين هاي چند ده ميليوني كه خودروي آنها به تنهايي مي تواند قيمتي بيشتر از قيمت مسكن اقشار كم درآمد جامعه باشد به راحتي با مصرف بنزين به صورت آزاد و با ليتري 540 تومان كنار مي آيند. كما اينكه افزايش مبلغ جريمه هاي راهنمايي و رانندگي هم نتوانست در راستاي كاهش ميزان تخلفات رانندگي براي اين قشر موثر واقع شود. با اين تفاسير مي توان اينطور برداشت كرد كه حركت دولت در راستاي آزاد سازي عرضه بنزين در طول يك ساله گذشته كه به افزايش 440 توماني بنزين در هر ليتر انجاميد نقطه شروعي بود تا بنزين، بسيار زودتر از زمان مورد تصور از سبد كالاهاي حمايتي دولت خارج شود و در حقيقت دست كشور از بوي بنزين مبري گردد اما آيا كشور در طول اين يك سال توانسته است مقدمات آزاد شدن عرضه بنزين را فراهم آورد؟
بي شك، پس از ساليان سال استفاده ايران از نفت و عرضه بنزين به صورت يارانه اي شايد تصميم محمود احمدي نژاد و كابينه اش براي آزاد شدن نرخ بنزين موضوعي است كه بايد بيشتر از اينها مورد واكاوي قرار گيرد. چرا كه آزاد شدن قيمت بنزين به همان ميزان كه آزاد نشدنش تبعات دارد مي تواند در شرايط اقتصادي كشور تحول زا باشد. كما اينكه در طول ساليان گذشته عملاً با افزايش بنزين در هر مرتبه، كالاهاي اقتصادي مختلفي مورد افزايش قيمت قرار گرفتند و همين امر سبب به وجود آمدن بلبشويي در اقتصاد كشور شد. حال به نظر مي رسد كه اين تصميم دولت در آينده اي نه چندان دور نه تنها نمي تواند مرهمي بر زخم گراني هاي اخير كشور باشد بلكه مي تواند نمكي به حساب آيد كه ذره ذره روي اين زخم ريخته مي شود و حكم طناب داري را پيدا كند كه عملاً مردم و خصوصاً دهك هاي پايين جامعه را در بخش اقتصادي گرفتار مي آورد.
فتح سنگر به سنگري كه دولت نهم، با شعار آوردن بنزين سر سفره هاي مردم انجام داد طولي نكشيد كه باعث به وجود آمدن موجي از بيم گراني در كشور خواهد شد اما در اين بين دولت با اتكاء بر بهانه مديريت در مصرف سوخت و كاهش ترافيك و آلودگي همچنان بر تصميم خود استوار است كه بنزين را آزاد به دست مصرفه كننده بپردازد. هر چند كه هنوز برخي از كارشناسان اقتصادي بر اين باور بوده و هستند كه دولت تا كنون هم هيچ يارانه اي براي مصرف بنزين ارائه نكرده و كماكان هم نمي كند اما به هر تقدير به نظر مي رسد كه دولت عدالت با اين روند به دنبال آزاد سازي عرضه بنزين چه سوپر، چه معمولي است و بي شك تا چندي ديگر ساير محصولات سوختي هم به جمع آزادگان بنزيني اضافه مي شوند.
دوشنبه 20 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 342]