واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: گفت و گوعضو هيات مديره آرسلور ميتال:رييسجمهور قزاقستان از ما خواست تا از كارخانههاي فولاد بازديد كنيم
پس از 15 سال كار با لاكشمي ميتال، مالاي موخارجي بهعنوان نزديكترين مدير بهرهبرداري او از سمت اجرايي خود كنار رفته و به جمع هيات مديره شركت پيوست. در اين خصوص باب جونز خبرنگار متال بولتن با موخارجي مصاحبهاي بهشرح زير انجام داده است:
*با توجه به رشد شديد مصرف فولاد در سالهاي اخير نقش آرسلور ميتال براي كنترل گرم شدن زمين توسط صنعت فولاد چه خواهد بود؟
ما بايد بپذيريم كه گرم شدن زمين و مسائل زيستمحيطي موضوعاتي هستند كه بايد مورد توجه صنعت فولاد و همه دستاندركاران آن قرار گيرد. ما زمين را از گذشتگان خود سالم تحويل گرفتهايم و بايد آن را سالم به آيندگان نيز تحويل دهيم. صنعت فولاد صحنه يا بخشي است كه بايد به آن توجه زيادي مبذول داشت. در حال حاضر هيچگونه هماهنگي براي اجراي كارها در اين صنعت وجود ندارد. اين موضوعي است كه همواره در جلسات هيات مديره مورد بحث قرار ميگيرد و حدودا از دو سال پيش آغاز شده است.
*اروپا در اين زمينه پيشرو است، چرا؟
چون اتحاديه اروپا اولين جامعهاي بود كه كيوتو را پذيرفت و اتحاديه اروپا نيز با 27 عضو مجمعي است كه ميتوان در آن به يك هماهنگي دست يافت. اتحاديه اروپا در اين خصوص پيشگيرانه عمل ميكند. حتي قبل از پذيرش روماني و لهستان در اتحاديه اروپا، استانداردهايي را براي حقوق توليد Co2 ايجاد كرده بود.
*اين براي آرسلور ميتال و توليدكنندگان اتحاديه اروپا چه معنايي دارد؟
اين مساله شرايط نابرابري را براي فعاليتها بهوجود آورده است. همين قوانين يا مقررات در آمريكا حاكم نيست و كشورهاي آسيايي خصوصا هند و چين و نيز برزيل هنوز بسيار عقب هستند.
به هرحال ما معتقد به اجراي اين معاهده هستيم و در پروژههاي جديد ساخت كارخانههاي فولادسازي يا در طرحهاي توسعه خود به مساله توليد يا خروج گازهاي گلخانهاي، بيشترين توجه را داريم. ما به كاهش مصرف انرژي تاكيد داريم، چگونه ساير منابع مانند آب و ضايعات را ميتوان بازيافت كرد. اين مقررات فقط در خصوص بهرهوري تجهيزات كنوني ما نيست، مثلا كارخانههاي جديد هندي ما نيز طبق بهترين استانداردهاي اين گروه ساخته خواهد شد.
امروزه كوره بلندهايي وجود دارند كه به ازاي توليد هر تن فولاد 4ـ3 تن گاز خروجي توليد ميكنند. براي كاهش توليد گازهاي خروجي سعي داريم كه ميزان كك مصرفي را كاهش دهيم.
*اما توليد بيشتر فولاد همان توليد بيشتر گازهاي آلودهكننده نيست؟
اما ميزان مصرف فولاد در كجا افزايش پيدا ميكند؟ هنوز در كشورهاي در حال توسعه بيشترين مصرف فولاد وجود دارد. يك سيكل وجود دارد و سرانجام فولاد براي بازيافت وارد اين سيكل خواهد شد.
در آمريكا 50درصد فولاد از قراضه ساخته ميشود، در چين اين رقم فقط 10ـ8درصد است، بنابراين صنعت فولادسازي امروزه در كشورهاي در حال توسعه نياز به انرژي بيشتري دارد و اين شرايط تغيير خواهد كرد و نسبت مصرف قراضه براي توليد فولاد افزايش خواهد يافت.
*اما سوال اين است كه چگونه ميخواهيد بين رشد توليد و مسائل زيستمحيطي در بازارهاي نوپا تعادل ايجاد كنيد؟
من شك دارم فقط آرسلور ميتال بتواند اين مساله را به تنهايي حل كند. اما كاري كه ما ميتوانيم به سهم خود انجام دهيم افزايش توليد فولادهاي پرقدرت (high-strength steels) است.
*بزرگترين دستاورد غرورآفرين شما در ميتال چيست؟
اولين چالش من در مكزيك (كارخانه لازار و كاردناس) بود كه كارخانه آرسلور ميتال در حال حاضر 4ميليون تن در سال توليد دارد. در اولين سال ما 800هزار تن توليد داشتيم. اين اولين كارخانه HYL3 آهن اسفنجي و اولين كوره قوس الكتريك بود كه ورق توليد ميكرد. قبل از ادغام با ميتال اين تجهيزات در Bhilai (كارخانه كوره بلند SAIL) در هند بود. من از نظر فني حداكثر سعي و كوشش خود را كردم تا اين موفقيت حاصل شد.
من هرگز كوره قوس الكتريك نديده بودم و فكر ميكنم كه لاكشمي ميتال از نظر فني در انتخاب من اشتباه كرده بود، اما او از نظر مديريتي فرد ذيصلاحي را برگزيده بود.
*نظرتان در مورد خريد كارخانه كاراگاندا در قزاقستان چيست؟
مردم فراموش ميكنند كه ما به قزاقستان براي خريد كارخانه فولادسازي نرفتيم. ما براي زغال به آنجا رفته بوديم، اما در آن زمان نورسلطان نظربايف، رييسجمهور قزاقستان مديرعامل اسبق كارخانه Karmet (كارمت) كه در حال حاضر كارخانه Temirtau آرسلورميتال در نزديكي كاراگاندا است، بود از ما خواست كه بازديدي از اين كارخانه داشته باشيم. اين شروع كار بود.
اين اقدام انعطافپذيري گروه يا شركت را نشان ميدهد. در اكتبر 1995 ما مذاكرات را شروع كرديم بهطوري كه از 30 درجه در مكزيك به منهاي 30 درجه در قزاقستان تغيير جهت داديم. اين واقعا يك ماجراجويي بود و در عين حال، خطرناك نيز بود.
طي چند هفته اول دو نفر از همكاران و من اولين سه نفر كاشف بوديم كه براي بررسي امور به آنجا رفتيم. در رستوران هتل نشسته بوديم كه ناگهان شش نفر نظامي مسلح وارد آنجا شدند و بهدنبال فردي بودند. ما نگاهي به يكديگر انداختيم و سكوت اختيار كرده و مانند مجسمه از جاي خود جنب نخورديم.
آنان سوالاتي را از كاركنان رستوران كردند. من چون روسي ميدانستم متوجه شدم كه كاركنان رستوران به افراد مسلح گفتند كسي كه شما بهدنبالش ميگرديد لحظهاي پيش اينجا را ترك كرده است، اما من ميدانستم كه آنان خوشبختانه دنبال ما نيستند. اينگونه تجربيات باعث ميشود كه شما مصممتر شويد.
*آيا امكان دارد كه سهم 10درصدي آرسلور ميتال در توليد جهاني افزايش پيدا كند؟
ما بايد در خصوص رشد سهم آرسلورميتال در تمامي مناطقي كه در آنجا حضور دارد، صحبت كنيم. اگر مصرف فولاد اتحاديه اروپا در سال 5/2ـ2درصد رشد پيدا كند يا در آمريكا تا 3ـ2درصد رشد داشته باشد ما از آن تبعيت يا پيروي خواهيم كرد.
اما هدف ما اين است كه در بازارهايي كه در حال ظهور هستند و ما در آنجا حضوري نداريم فعاليت كنيم. هند يكي از اين اهداف است كه ما ميخواهيم 24 ميليون تن در سال در آنجا توليد داشته باشيم. در برزيل ما ميزان توليد ورق خود را در سال گذشته افزايش داده و همين كار را براي محصولات طويل در (Mineira Belgo) انجام ميدهيم.
بزرگترين مزيت ما اين است كه ما در هر منطقهاي بنا به نياز آن منطقه توليد خواهيم كرد. مثلا در قزاقستان و اوكراين فولادهاي ساختماني توليد ميكنيم. در اتحاديه اروپا، آمريكا و برزيل محصولات كيفي توليد ميكنيم كه رقيبي در آنجا نداريم. در آفريقايجنوبي نيز يقينا مزيتهايي داريم و هر دو محصول تخت و طويل را در آنجا توليد ميكنيم.
الگوي تجاري ما نياز منطقه است. در اين صورت پاسخ اين است كه بله ما سهم خود را از 10درصد بالاتر خواهيم برد.
يکشنبه 19 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 215]