تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 13 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام حسن عسکری (ع):مؤمن را از سيمايش مى شناسيم و منافق را از نشانه هايش.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1837305702




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

طالع مریخ در تحویل سال و مشکل درد دندان


واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاین:


طالع مریخ در تحویل سال و مشکل درد دندان وبلاگ > جعفریان، رسول - یک کتاب نجومی پرحجم دیگر که عقل دانشمندی خوارزمی را به خاطر سیطره نجومیات شبه علم به خود مشغول کرد و کتابی پرحجم در اواخر قرن هفتم در این باره نوشت و هزاران حکم در باره زندگی آدمیان بر اساس طوالع نجومی صادر نمود. و اما در اینجا مطلب دیگری در باره برآمدن یهود در دولت ایلخانان و نکبت بعدی آنان مورد بحث قرار گرفته است.

دیروز یادداشتی در باره یک متن نجومی گذاشتم و گفتم که هزاران سال و در تمدن اسلامی بیش از هزار سال، مردم مقهور دانشی خود ساخته به نام احکام نجومی بودند که امورات زندگی آنها را بر اساس طالعشان که چیزی جز تعیین وضع ستارگان و افلاک در وقت تولدشان نبود، پیشگویی می کرد.
در این علم واهی، اما بسیار پر ذیل و دراز دامن، چنان در باره احوالات افلاک و تاثیر آنها در زندگی روز مره و سعادت و شقاوت آدمیان و پیشگویی امور مملکت و شاهان و مردم از کودک و بزرگ و زن و مرد و مراسم ها و مرگ و میرها و خوشی و ناخوشی ها صحبت می شد که انگار در حال بحث از یک زندگی ایده ال یا در مقابل وصف یک زندگی نکبت بار و البته معین و معلوم و حتمی برای مردم است.
در اینجا بر آن نیستم آن بحث را دنبال کنم. اما چون امروز به نسخه ای از کتاب احکام الاعوام علیشاه خوارزمی بخاری (مرگ پس از 690) برخوردم، و یادداشت جالبی در دو صفحه نخست آن در باره برآمدن یهودی در حوالی سالهای 688 در بغداد و حوزه دولت ایلخانی دیدم، حیفم آمد این دو صفحه را در اینجا نگذارم. شاید به درد مورخانی که در این دوره کار می کنند بخورد.
البته تصویر صفحه ای از احکام نجومی آن را هم که در باره طالع مریخ است خواهم گذاشت تا علاقه مندان بخوانند. در آنجا از جمله امور ارتباط دادن درد دندان با طالع مریخ است و البته دهها امر دیگر.
اما در باره یهودیان و قدرت یافتن آنها در عهد وزارت سعد الدوله، مطلب فراوان در کتب تاریخی آمده است. بسا این یادداشت افزوده ای بر آنها داشته باشد.
مولف می گوید از همدان به بغداد آمده تا به حج برود، اما مانعی پیش آمده آنجا متوطن شده است. طبعا چون نجوم می دانسته یهودیان که در اوج قدرت بوده اند او را به سوی خود خوانده اند و شب و روز همراهیش می کرده اند. به نظر وی آنها طالع خود را بطور جدی نشناخته اند و همین سبب شده است تا به آن نکبت دچار شوند.
همین امر، انگیزه او می شود تا کتاب احکام الاعوام را در همان بغداد بنگارد. این نسخه در سال 1156 در استانبول استنساخ شده و روشن است که چندان دقیق نیست. با این حال همین که اطلاعی تاریخی در باره آن وقایع می دهد جالب است. در باره این کتاب مقاله ای هم در مجله شهاب متعلق به کتابخانه آیت الله مرعشی نوشته شده که در وبسایت این مجله قابل دسترسی است. درآنجا فصول کتاب معرفی و قدری هم در باره پیشینه احکام نجومی سخن به میان آمده است.
مقدمه منجم خوارزمی بخاری بر احکام الاعوام الحمد لله العلیم الحکیم، و الصلاة علی نبینا محمد المصطفی الحلیم العظیم، و علی آله و اصحابه و سلم تسلیما کثیر عظیما.
مولف این کلام و مصنف این احکام العبد الفقیر علیشاه بن محمد بن قاسم الخوارزمی المعروف بعلاء المنجم البخاری ـ حرسه الله عن النوائب ـ چنین می نماید که از شهر همدان در اواسط شهر مبارک رمضان سنه 688 به امید زیارت کبه اسلام و مزارات اقلیم شام، [به] مدینة السلام رسید و مانعی افتاد که این دولت میسّر [نشد.] به طمع آن که مگر موسمی دیگر این سعادت مساعدت کند، متوطن گشت.
جماعت یهود که در بغداد بلکه در کل ممالک مستولی شده بودند، از این فقیر خبردار گشتند، و ملازم خود گردانیده، در سفر و حضر؛ و امکان غیبت نماند از نظر ایشان؛ و به دولت خود چنان مغرور بودند که از احوال و کلیات عالم سوال نکردند و بحکم جزویات طالع تحویل خود قانع شده که پیش ایشان این بسال و ماه و روز محسوس می بود.
و برادر حاکم بغداد که مهین او بود، مقدم ایشان، ملازم پادشاه عهده گشته، و مقرب و صاحب رای شده، و همه شان نظام گرفته.
اما بنده بهر وقت در تفکر می بود به بسیار سبب که مخلص خود با صحبت این قوم به چه طریق توان ساخت و رجوع به مقصد خود به چه و چه داند شناخت که دل و جان بحضرت مشهدین بود.
تا ناگاه روز شنبه پنجم ربیع الاخر سنه 690 هجری در اول صبح، باد قهری برخاست، خرمن دولت و انجمن سعادت آن مخالفان دین اسلام را به آتش غضب به طرفة العین بسوخت، و غلو عام شد، و حاکمان ترک و تاجیک سعادان حال گشته، و شهر بغداد بهم برآمد، و فتنه عظیم بالا گرفت، و رنود و اوباش قوت کردند و در کوچه ها و محلتهای جهودان افتادند، و از مال و قماش آنچه بدست آمد غارت کردند، و مسلمانان بسیار کشته شدند.
اما آغاز فتنه ها روز دوشنبه دوم ربیع الاول بوده است در حوالی زمین اران، و روز پنج شنبه پنجم ماه. مقدم جهودان را امراء حضرت باطل کرده بودند.
بعد از یک ماه قاصد اینجا رسید در اول شب و صبح احوال برگشت. چون فراغت کلی حاصل شد بخاطر فرود آمد که تا موسم سفر فرصت هست، اگر در اعمال تسیرات و احکام طالع تحویل در برج انتهای مسوّده شود که چنین کتاب مستوفی در نظر نیامده است تا ازین فقیر یادگاری ماند، عزیزان را همان پسندیده باشد که علم نباتی است که میوه آن را چندان که بیشتر تناول کنند، و بکار دارند تازه تر بود، و لذیذتر و از اثرش دور زمان و گذر باد خزان ثمره شجره او نقصان نپذیرد و ضایع نشود و عزیزان همدم نیز ترغیب کردند.
چون در وی شروع رفت، تمسک کرده شد به کتب اصحاب احکام چون ابومعشر بلخی و عبدالجلیل سجزی و ابوالمحامد غزنوی و مظفر و کتاب برهان الکفایه و مجمل کوشیار و دیگر صفارات که این همه بزرگان تتبع کتب بطلمیوس کرده اند، و اختیار کرده، واغ [؟] موافق نمود و ضم کرد تا هرچه از عالم غیب رسیده بود و تجربه افتاده و به جای های قیاس کرد و این مسوده را تألیف دادند، و مقالت و در هر یک ابواب و فصول و نام او احکام الاعوام نهاد؛ اگرچه فقیر آن بضاعت و استطاعت نداشت که در صنف مصنفان آید جرات نمود و خود را نشانه ساخت و از حق توفیق خواست به اتمام آن. ان الله ولی التوفیق.  
رسول جعفریان




پنجشنبه 17 دی 1394 - 23:28:19





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبر آنلاین]
[مشاهده در: www.khabaronline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 19]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن