واضح آرشیو وب فارسی:روز نو:
داريوش قنبري:برخي نمايندگان توجهي به منافع ملی ندارند
روز نو : مجلس نهم ماههاي آخر فعاليت خود را سپري ميكند. اين مجلس سالهاي ابتدايي خود را در تعامل با دولت محمود احمدينژاد و سالهاي انتهايي خود را در انتقاد به دولت حسن روحاني سپري كرد و فراز و نشيبهاي زيادي در اين مجلس از ديد كارشناسان قابل ارزيابي است. به بهانه ارزيابي از عملكرد مجلس نهم داريوش قنبري از نمايندگان سابق مجلس شوراي اسلامي به گفتوگو پرداخته است که در ادامه ميخوانيد.
سال گذشته درباره نحوه عملكرد دولت 1674تذكر از طرف نمايندگان مجلس به رئيسجمهور و وزرا داده شد. چه ارزيابياي از اين مساله و بهطور كل عملكرد دولت يازدهم داريد؟
براساس قانون جمهوري اسلامي ايران نمايندگان مجلس اختيارتي در تذكر دادن به قوه مجريه دارند. خلأيي كه در اين زمينه مطرح است اينكه نماينده نميتواند درباره نحوه عملكرد خود در مجلس مورد تذكر قرار گيرد اما نماينده مجلس به آساني هر تذکری را به قوه مجريه ميدهد. به نظر من بايد عملكرد نماينده مجلس از طرف مردم قابل بازخواست باشد و مردم بتوانند به شكل مناسبي مسئوليت نمايندگي را به نمايندگان مجلس متذكر شده و ازآنها بخواهند در راستاي منافع ملي عمل كنند. خانه ملت بايد به منافع ملت توجه كند و صداي ملت از مجلس شنيده شود. برخي افراد در مجلس هستند كه در مجموع توجهي به منافع ملی نميكنند. اين وضعيت در شرايط فعلي ايجادكننده نوعي شكاف بين دولت و مجلس شده است. مجلس قدرتي متكثر است، بنابراين بايد در مقايسه با قدرت متمركز مردميترعمل كند. درحال حاضر اين رئيسجمهور است كه در كشور داراي عملكرد مردميتری است و منافع مردم را بيشتر پيگيري ميكند. البته رئيسجمهور نماينده عالي مردم است كه با راي اكثريت انتخاب شده است. اين ضعف قانوني است كه حق تذكر براي مردم در نظر گرفته نشده است. همانگونه كه اين حق براي نمايندگان در نظر گرفته شده است كه به دستگاه اجرايي تذكر دهند، در برابر آن اين حق هم باید براي ملت وجود داشته باشد كه آنها نيز به نمايندگان خود تذكر دهند. آن زمان است كه مشخص ميشود نماينده واقعي ملت كيست.
تعامل ميان دولت و مجلس را در شرایط فعلي چگونه ارزيابي ميكنيد؟
مجلس نهم با دولت تعامل چنداني نداشت. بنابراين اين دولت است كه در خيلي از موارد به خاطر اينكه كشور نياز به آرامش براي پيگيري مصالح ملي و جلوگيري از تنش و پيشبرد منافع دارد، وارد حداكثر تعامل با مجلس و تندروهاي آن شده است تا قادر باشد منافع ملي را پيش ببرد. اين در شرايطي است كه دولت در قضيه هستهاي كه با دشمنان در حال مذاكره بود، در درون مجلس بايد به تندروها هم جواب پس میداد. بايد پرسيد چرا با توجه به اينكه امسال به نام سال همدلي و همزباني نامگذاري شده است، برخی نمایندگان مجلس همدلي وهمزباني لازم را با دولت نداشتهاند؟ البته در مجلس استثنائاتي نيز وجود دارد. اگر طيف معتدلين نبودند مشكلات بسيار بيشتر از اين ميشد. لذا با تلاش افراد معتدلي چون آقاي لاريجاني فضا در مجلس آرام و از تنش بيشتر جلوگيري شد. اگرچه تلاش آقاي لاريجاني اين بود كه از تنشها جلوگيري كند با اين حال خيلي مواقع غلبه تندروها بر فضای مجلس، مسير را به سود خود تغيير داده است. نبايد همه مجلس را با يك نگاه خاص ديد چراكه در مجلس گرايشهاي مختلفي چون طيف افراطي و معتدلين وجود دارد.
تحليل شما در رابطه با رويكرد مجلس دهم چیست؟
رويكرد مجلس دهم بايد در تعامل با دولت باشد. از آنجاكه دولت با مسائل و مشكلات جدي روبهروست مجلس آينده بايد دولت را به شكل سازنده در برخورد با مشكلات یاری كند. اگر دولت احمدینژاد به جاي دولت روحاني بر سر كار بود و نفت 30دلاري را به جاي نفت 130دلاري ميفروخت قطعا آن دولت كاملا زمينگير ميشد و دلار از 10هزار تومان نيز بالاتر ميرفت و اين تورم از امروز بيشتر ميشد و با اوضاع اقتصادي خيلي وخيمي روبه رو بوديم. اما دولت آقاي روحاني با خرد و عقلانيت و با وجود اينكه درآمد ارزي دولت به حداقل ممكن كاهش يافته توانسته اوضاع را اداره كند. در واقع اگر در اين اوضاع و شرايط براي دولت بحران ايجاد شود ظلمي است كه به كشور روا داشته ميشود. دولت دراين شرايط نياز به مساعدت دارد و زمان آن نيست كه دولت را دچار مشکلات خودساخته داخلی کرد. مردم براي اينكه دستاورد دولت فعلي را ببينند بايد تلاش كنند مجلسي هماهنگ با اين دولت شكل گيرد.
روي كار آمدن اصلاحطلبان واعتداليون در مجلس آينده تا چه اندازه ميتواند به پوياتر شدن وزيران منجر شود؟
تشخيص رئيس دولت است كه اگر كابينه نياز به تغيير داشته باشد تغييراتي ايجاد كند. در شرايط فعلي مهمتر از تغييرات كابينه روي كار آمدن مجلس هماهنگ با دولت براي فائق آمدن بر مشكلات كمك كند. در حال حاضر در كشور نياز جدي داریم دولت مورد حمايت قرار گيرد تا بر مشكلات غلبه كند.
تاریخ انتشار: ۱۷ دی ۱۳۹۴ - ۱۰:۰۸
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: روز نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 23]