واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: تسبيح حضرت زهرا (س) هديه آسماني
... فاطمه(س) از سختي كارهاي خانه در زحمت بود. امير مومنان(ع) آنگاه كه چنين ديد به فاطمه توصيه كرد، نزد پدر برود و خدمتكاري درخواست كند تا در امور منزل يار و همكارش باشد.
وقتي پيامبر(ص) از خواسته آنان آگاهي يافت، فرمود: -اي فاطمه چيزي به تو عطا كنم كه از خدمتكار و دنيا با آنچه در آن است، ارزشمندتر است; بعد از نماز سي و چهار مرتبه -الله اكبر> و سي و سه مرتبه -الحمدلله> و سي و سه مرتبه -سبحان الله> بگو و آن را با لا اله الا الله ختم كن. اين كار برايت از چيزي كه ميخواهي و از دنيا و آنچه در آن است، بهتر است>.
در آن لحظه كه اين هديه آسماني به فاطمه(س) عطا شد، فرمود: -از خدا و رسول خدا راضي شدم.>
درك هديه بزرگي كه رسول اكرم(ص) به فاطمه(س) اعطاء كرد، بالاتر از طاقت غير معصوم است، به گونهاي كه انسان از وصف آن عاجز ميماند و فقط از سرچشمه گفتار معصومين(ع) است كه تا اندازهاي ميتوان از بركاتش بهرهمند شد امام باقر(ع) درباره تسبيح حضرت فاطمه(س) ميفرمايد: -خداوند متعال با هيچ ستايشي، بالاتر از تسبيحات فاطمه زهرا(س) عبادت نشده است. و اگر چيزي افضل از آن وجود داشت، رسول خدا(ص) آن را به فاطمه(س) اعطاء ميكرد.> تسبيح حضرت فاطمه(س) كه به مناسبت مداومت آن حضرت در انجام آن به وي منسوب گرديد، در واقع تسبيح حق تعالي است! حضرت امام خميني در كتاب اربعين حديث چنين مينگارد: -...پر واضح است كه تسبيح و تقديس حق تعالي مستلزم علم و معرفتبه مقام مقدس حق و صفات جلال و جمال اوست.>
تسبيح عبادتي برگزيده است كه هر كس در سير معنوي خويش به قدر طاقت و معرفتش از آن بهره ميگيرد و ائمه: قبل از خلقت عالم مادي، به تسبيح ذات اقدس حق مشغول بودند.
تسبيح حضرت زهرا(س)، به چه معني است؟
الله اكبر، اولين ذكر تسبيحات حضرت زهرا(س):
در تسبيح فاطمي(س)، انسان با گفتن -الله اكبر> به نهايت عجز خود اعتراف ميكند و به ناتوانيش به درگاه الهي بارها اقرار ميكند.
جميع بن عمير گويد: در محضر امام صادق(ع) بودم، حضرت از من پرسيد: -الله اكبر> يعني چه؟ گفتم: يعني خدا از همه چيز بزرگتر است، حضرت فرمود:
مطابق اين معني، خدا را چيزي تصور كرده و سپس مقايسه با ساير اشياء كردهاي و او را بزرگتر از آن چيزها تصور نمودهاي.
عرض كردم: پس معني الله اكبر چيست؟ حضرت پاسخ داد: معنايش اين است كه; - الله اكبر من ان يوصف; خداوند بزرگتر از آن است كه توصيف گردد.> الحمدلله، دومين ذكر تسبيحات حضرت زهرا(س):
پس از آن كه انسان به عجز و ناتواني خويش در شناختخالق اعتراف كرد، با گفتن الحمدلله كه از افضل اذكار تسبيح است، وارد مرحله بعدي ميشود.
امام صادق(ع) فرمود: شكر هر نعمتي، واگر چه بزرگ باشد اين است كه حمد خداي عز و جل كني.
-سبحان الله>; سومين ذكر تسبيحات حضرت زهراء(س)
شخصي از حضرت علي(ع) پرسيد: معني سبحان الله چيست؟ جضرت فرمود: -سبحان الله> تعظيم مقام بلند و با عظمتخدا و منزه دانستن او از آنچه كه مشركان ميپندارند، است و زماني كه بنده اين كلمه را ميگويد، همه فرشتگان بر او درود ميفرستند.>
بعد از آنكه رسول اكرم(ص) تسبيحات را به كوثرش عطا كرد، حضرت فاطمه(س) ابتدا رشتهاي از پشم تابيده و با آن به تسبيح پرداخت. تا اين كه حضرت حمزه بن عبدالمطلب شهيد شد، پس حضرت فاطمه از تربت قبر آن بزرگوار خاك برداشت و تسبيح ساخت و با آن تسبيح ميكرد و مردم نيز چنان كردند و چون سيدالشهدا حسين بن علي(ع) شهيد شد، سنتشد كه از تربت آن امام مظلوم تسبيح سازند و با آن ذكر گويند.
درباره ثواب تسبيح حضرت زهرا(س) با تربت امام حسين(ع) از حضرت صاحب الامر( عج) روايتشده است كه: هر كه تسبيح تربت امام حسين(ع) را در دست داشته باشد و ذكر را فراموش كند، ثواب ذكر براي او نوشته ميشود.
از حضرت صادق(ع) نقل شده است كه تسبيح تربت آن حضرت، ذكر ميگويد، بيآنكه آدمي ذكر گويد و فرمود كه يك ذكر يا استغفار كه با تربتحضرت اباعبدالله(ع ) گفته ميشود برابر با هفتاد ذكر كه با چيز ديگر گفته شود است. و اگر بي ذكر تسبيح را بگرداند به عدد هر دانه، هفت تسبيح براي او نوشته ميشود.
به روايت ديگر، اگر با ذكر تسبيح را بگرداند، به هر دانه چهل حسنه براي او نوشته ميشود.
مروي است كه حوريان بهشت وقتي فرشتهاي را ميبينند كه به زمين ميآيد از او درخواست ميكنند تا تسبيح و تربتحضرت حسين(ع) را برايشان بياورد.
فضيلت و آداب تسبيح حضرت زهرا(س)
روايات زيادي در اين باب در كتب معتبر وجود دارد و گستردگي روايات و عنايت اكثر ائمه به ذكر سخني درباره تسبيح از عظمت آن پرده بر ميدارد.
حضرت مهدي -عجل الله تعالي فرجه الشريف، درباره تسبيح فرمود: - فضيلت دعا و تسبيح بعد از نمازهاي واجب در مقايسه با دعا و تسبيح پس از نمازهاي مستحبي، مانند فضيلت واجبات بر مستحبات است.>
امام صادق(ع) نيز به فضيلت تسبيح بعد از نمازهاي واجب چنين اشاره كرد: - هر كس بعد از نماز واجب تسبيح فاطمه زهرا(س) را به جا آورد، قبل از اينكه پاي راست را از بالاي پاي چپ بردارد، جميع گناهانش آمرزيده ميشود.> در حديثي ديگر فرمود: - كسي كه تسبيح فاطمه زهرا(س) را بگويد، خدا را به ذكر كثير ياد كرده است.>
روزي امام صادق(ع) ابوهارون را مخاطب ساخت و از تعليم تسبيح حضرت فاطمه به كودكان سخن گفت: -اي ابوهارون، ما تسبيح فاطمه(س) را به فرزندان خود سفارش ميكنيم همچنانكه آنها را به نماز توصيه ميكنيم. تو نيز بر آن مداومت كن.
زيرا هر بندهاي كه بر آن مواظبت و مداومت كند، سرانجام نيكو خواهد داشت.> در جاي ديگر حضرت از عظمت تسبيحات حضرت زهرا(س) در مقابل نمازهاي مستحبي چنين ياد كرد: تسبيح حضرت فاطمه(س) در هر روز، به دنبال هر نماز، نزد من از هزار ركعت نماز (مستحبي) در هر روز، محبوبتر است.>
امام هادي(ع) فرمود: - ما اهل بيتبه هنگام خواب ده كار را انجام ميدهيم:
وضو گرفتن، ... و سي و سه مرتبه -سبحان الله> گفتن، و سي و سه مرتبه - الحمدلله> گفتن، و سي و چهار مرتبه -الله اكبر> گفتن و ...>
خواص و آثار فراوان ديگري براي گوينده تسبيحات آن حضرت ذكر شده كه برخي از آنها بدين قرار است:
ناكام و نااميد نشدن، دور كردن شيطان ، برطرف نمودن سنگيني گوش ، نجات يافتن از شقاوت و بدبختي ، باعثسنگيني اعمال، خوشنودي خداوند و رفتن به بهشت ميشود.
اوقات و مكانهاي تسبيح حضرت فاطمه(س)
از اوقات مختلف و مكانهاي زيادي براي تسبيح حضرت يادشده كه برخي عبارتند از: بعد از نمازهاي واجب و مستحبي، به هنگام خواب، پس از نمازهاي استغاثه به حضرت فاطمه(س) و نماز زيارت حضرت رسول(ص) و نماز زيارت حضرت اميرالمومنين و نماز حضرت وليعصر(عج) در مسجد صاحب الزمان جمكران و قبل از زيارت حضرت معصومه(س) در قم .
ص / موسوي /گروه گزارش ايرنا با استفاده از ماهنامه كوثر
چهارشنبه 15 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 201]