واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: نيمه خرداد به بعد/1پيام همراهي مراجع و بزرگان حوزههاي علميه با رهبر جوان
گروه سياسي: 15 خرداد 68 به بعد پيامها و نامههايي از سوي مراجع و بزرگان حوزههاي علميه صادر شد كه بر انتخاب خبرگان مردم مهر تأييد ميزد و پيمان وفاداري و همراهي بزرگان قوم بود با رهبر جوان.
آيتالله بروجردي تازه درگذشته بود و جامعه مذهبي ايران در سوگ او نشسته بود. حوزههاي علميه، سوگوار بودند و در انديشه معرفي جانشيني براي فقيه فقيد. مردم هم منتظر كه چه كسي جاي خالي آيتالله را پر خواهد كرد. شاه موقعيت را مناسب ديد و با فضاسازي تبليغاتي، نامهاي به آيتالله سيدمحسن حكيم نوشت. او رحلت آيتالله بروجردي را به ايشان تسليت گفت تا شايد بتواند محوريت مرجعيت را به نجف تبعيد كند!
در مقابل گروهي از فضلا و بزرگان حوزه در فروردين 1342 در منزل آيتالله بهبهاني جمع شدند و با حضور نمايندگان آيتالله حكيم و حوزهي علميه مشهد، پاي نامهاي را امضا كردند كه مرجعيت آيتالله العظمي خميني را تأييد ميكرد و ايشان را بهعنوان رهبر شيعيان معرفي مينمود. رويدادهاي ماهها و سالهاي بعد و موضعگيريهاي قاطع امام عليه رژيم شاه و قيام 15 خرداد 1342، ثابت كرد كه نگراني شاه از مسئله مرجعيت پس از آيتالله بروجردي، چندان هم بيمورد نبوده است!
در كمتر از سهدهه صحنه دشوار ديگري در تاريخ معاصر ايران رقم خورد. نيمه دوم خرداد سال 1368، مردم در تب و تاب از دستدادن معمار انقلاب اسلامي ميسوختند، دشمنان خود را براي جشن تمام شدن همهچيز در جمهوري اسلامي آماده ميكردند و رهبر جديد بايد سكان رهبري جامعه را به دست ميگرفت.
پانزده خرداد 68 به بعد، پيامها و نامههايي از سوي مراجع و بزرگان حوزههاي علميه صادر شد كه بر انتخاب خبرگان مردم، مهر تأييد ميزد و پيمان وفاداري و همراهي بزرگان قوم بود با رهبر جوان.
اعلام همراهي و تأييد اقدام انتخاب خبرگان از سوي مراجع تقليد، از مهمترين خبرهاي آن روزها بود. آيتالله اراكي از مراجع بزرگ آن دوره در پيام همراهي خود ضمن مجدّدالمذهب دانستن امام در قرن حاضر، نوشتند: «اعلام ميدارد انتخاب شايسته جنابعالي به مقام رهبري جمهوري اسلامي ايران مايه دلگرمي و اميدواري ملت قهرمان ايران است.»
رهبر انقلاب هم در پاسخ به تلگرام ايشان، ضمن تشكر از اين پيام تأكيد كردند: «تصميم قاطع دارم كه در جهت تحقق اهداف مقدس اسلامى و استقرار كامل حاكميت شرع مبين كه آرزو و راه و وصيت رهبر فقيد و عزيزمان است، تمامى تلاش ممكن را به كار برده و همه نيروها را در آن راه بسيج نمايم.»
پاسخ رهبر انقلاب به پيام همراهي آيتالله مرعشي نجفي هم جالب توجه بود. «اميد است با استظهار به ادعيه زاكيه آنجناب و همه صلحا و اخيار، در حركت به سمت هدفهاى اسلامى، لحظهاى درنگ پيش نيايد و نظام مبتنى بر شريعت اسلام، كه ضامن اجراى عدالت و ترويج ارزشهاى والاى انسانى و حمايت از مظلومين است، روزبهروز مستحكمتر و جامعتر گردد.»
آيتالله ميرزا هاشم آملي از ديگر مراجع بهنام هم در پيامي، همراهي خود را اينگونه اعلام كرد:
«حضور محترم حضرت آيتالله خامنهاي دامت بركاته
رحلت حضرت آيتالله العظمي امام خميني قدس سره كه با مجاهدات خستگيناپذير خويش روح اسلاميت و توحيد را در جهان امروز زنده كرد، بهحق ضايعهاي جبرانناپذير براي عالم اسلام و مسلمين بوده است. حال كه امت مسلمان در اين فقدان به ماتم نشسته، انتخاب شايسته حضرتعالي كه فردي دانشمند و اسلامشناس و صاحب درايت هستيد از جانب مجلس خبرگان مايه اميدواري و تسكين خواهد بود. اينجانب از خداوند متعال توفيق روزافزون شما را خواستارم و به نوبه خود، تأييد حضرتعالي را در اجراي احكام متعالي اسلام و رهبري امت مسلمان كه مسئوليتي بسيار خطير و سنگين است، لازم ميدانم و اميدوارم با مساعي جميله خويش بار امانتي را كه هماكنون به عهده شما نهادهاند به أحسن وجه به سرمنزل مقصود برسانيد. و در هر حال خداوند متعال را حاضر و ناظر بدانيد و در اجراي احكام شرع مبين خوفي به خود راه ندهيد كه "إنّ الله يدافع عن الّذين آمنوا به". رهبري حضرتعالي از ناحيهي آيتالله العظمي امامالمسلمين آقاي خميني است؛ ولو به توسط مجلس خبرگان است. به علت آنكه «ما بالعرض ينتهي إلي ما بالذات و كل إلي ذاك الجمال يشيروا»
رهبر انقلاب نيز پيام محبتآميز وي را اينگونه پاسخ دادند:
«بسماللَّه الرّحمن الرّحيم
حضرت آيتاللَّه العظمى آقاى حاج ميرزا هاشم آملى دامت بركاته
با سلام و تحيت. پيام آنجناب درباره حادثهى مصيبتبار فقدان رهبر كبير و امام فقيدمان حضرت امام خمينى قدّس سرّه و تأييد قاطع از اقدام مجلس خبرگان و نصيحت مشفقانه نسبت به اهميت و خطورت مسئوليت اينجانب، موجب تشكر گرديد.
از خداى متعال، تفضل و امداد ربوبى را براى تحمل بار مسئوليت و حركت در راه اهداف عاليه مسئلت مىنمايم. اكنون كه بحمداللَّه با فداكاريهاى ملت بزرگ ايران، پرچم اسلام برافراشته و پيام قرآن در جهان مطرح شده است، بزرگترين وظيفه آن است كه به شكرانه اين نعمت عظما، هدف اصلى- يعنى تحكيم پايههاى اسلام ناب محمّدى و تحقق شريعت در نظام زندگي ـ را بيش از پيش ارج نهاده، هيچ فرصت و امكانى را براى وصول آن از دست ندهيم. اميد است توفيقات الهى شامل حال همه رهروان اين راه باشد.»
همچنين رهبر انفلاب در آن روزها، در نامهاي به آيتاللَّه گلپايگانى، از مراجع بزرگ وقت كه بر پيكر امام (ره) نماز خوانده بودند، نوشتند:
«با سلام و تحيت. حضور آنجناب در مصلاى تهران و اقامه نماز بر پيكر مطهر رهبر كبير انقلاب حضرت امام خمينى قدّساللَّه نفسه الزّكيّه موجب تشكر عميق اينجانب گرديد و براى ارادتمندان آن فقيد عظيمالشأن تسلي و براى دشمنان، مايه يأس و ناكامى گشت.» آيتالله گلپايگاني هم در پيام همراهي خود به رهبر انقلاب، از نامه ايشان تشكر كردند.
آيتالله مشكيني نيز كه وجهه سياسي او در ميان ساير علما به خاطر مسئوليت خطير رياست مجلس خبرگان، برجستهتر بود، در پيامي اينگونه همراهي خود را نشان داد:
"حضرت آيتالله سيدعلي خامنهاي رهبر جمهوري اسلامي ايران دامت افاضاته
پس از اهداء سلام با عرض تسليت فاجعه ارتحال رهبر آزادگان، منجي مظلومان و ستمديدگان و اميد مستضعفان و محرومان جهان حضرت آيتالله العظمي امام خميني (قدّس سرّه الشريف) كه همه عاشقان و شيفتگان را در اقيانوس ژرف غمي جانكاه و طاقتفرسا فرو برده، انتخاب سرنوشتساز آن حضرت را كه به حق در شرايط حساس كشور و انقلاب گامي بزرگ و اقدامي شايسته از سوي خبرگان عزيز (دامت بركاتهم) بوده، از سوي هيئت امناء و هيئت مديره مركز جهاني علوم اسلامي تبريك و تهنيت عرض نموده و اطاعت از اوامر آن مقام معظم را كه استمرار اطاعت رهبري معظم انقلاب (قدس سره الشريف) است بهعنوان يك وظيفهي الهي بر خود فرض ميدانند.»
حضرت آيتالله خامنهاي هم در پاسخ به ايشان اينگونه نوشتند:
«حضرت آيتاللَّه آقاى مشكينى، رئيس محترم مجلس خبرگان دامت بركاته
با سلام و تحيت و تشكر از تلگرام تسليت آنجناب به مناسبت رحلت مصيبتبار امام امت اسلام و احياكننده شريعت قرآن و برافرازنده پرچم حريت در جهان، حضرت امامخمينى (قدّس سرّه العزيز) و همچنين از حمايت و تأييد قاطعى كه نسبت به تصميم مجلس محترم خبرگان ابراز داشتهايد. از خداوند متعال مسئلت مىكنم كه ما را در ادامه راه قائد عظيم و فقيدمان، كه تلاش براى تحكيم نظام اسلامى و استقرار عدالت و حمايت از مستضعفان است، موفق فرمايد.
بىشك انجام اين تكليف بزرگ در سايه اتكال به خدا و اطمينان به تأييدات الهى و نيز همكارى و مساعدت بندگان صالح خدا، امرى ميسر و قرين موفقيت خواهد بود.»
همراهي مراجع و علماي بزرگ پس از انتخاب رهبر جديد، راه عبور انقلاب را از عرصهاي سرنوشتساز آرام و هموار نمود و موجب دلگرمي مردم ايران اسلامي شد؛ همانگونه كه همراهي و حمايت آن روز بزرگان حوزه، نقطه عزيمت نهضت اسلامي مردم به رهبري امام خميني شد.
نويسنده: هادي سجاديپور
منبع: دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آيتالله خامنهاي
سه شنبه 14 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 401]