واضح آرشیو وب فارسی:مهر: دغدغه بازماندههای هنر سیاهبازی؛
نفسهای آخر حاجیفیروز و یاقوت
شناسهٔ خبر: 3003251 - شنبه ۲۸ آذر ۱۳۹۴ - ۰۸:۵۵
استانها > مازندران
ساری - حالوروز نمایش سیاهبازی در کشور همانند چهره حاجیفیروزها و یاقوتهای بازیگر، سیاه است و دیرینهترین هنر ایرانی نفسهای آخرش میکشد. خبرگزاری مهر -گروه استانها: خندهاش از روی درد است، دردی که او و هنرش را به بوته فراموشی کشانده است و ناگفتههای زیادی از بیمهری دارد. اگرچه نمایش سیاهبازی تاریخچه دیرینهای دارد و بزرگان زیادی را به خود دیده است اما جوانترها کمتر به آن روی میآورند و آخرین بازماندههای هنر سیاهبازی نیز رمق چندانی برای فعالیت ندارند. سیاه نمایش تاریخچهاش به سیاه وش برمیگردد و لباس قرمز به تن میکند تا به خونخواهی سیاوش درآید اما حالوروزش تلخ و نافرجام است. جشنواره ملی نمایشهای سیاهبازی فرصتی شد تا آخرین بازماندههای این هنر از سراسر کشور در ساری گردهم آیند و برای پویایی دوباره آن تدبیری تازه اندیشند. جواد انصافی که قدیمیترها به نام عبدلی میشناسندش و بارها قصه عبدلی و آقا میرزا را تصویر کشیده است از حالوروز هنر سیاهبازی در ایران میگوید و ادامه میدهد: نمایش سیاهبازی تاریخچه دیرینهای دارد، بهگونهای که سیاه در نمایش سیاهبازی پیرو «سیاه وش» است.
نمایش سیاهبازی تاریخچه دیرینهای دارد، بهگونهای که سیاه در نمایش سیاهبازی پیرو «سیاه وش» است وی در گفتگو با خبرنگار مهر با اظهار اینکه سیاه وش یک اسطوره ایرانی و چشمپاک است که به ناموس کسی نظر ندارد و بسیار راستگو است میگوید: سیاه وش حتی اگر به ضررش هم باشد، دروغ نمیگوید. این پیشکسوت تئاتر میگوید: بازیگر نقش سیاه پیرو خط سیاه وش است و صورتش را سیاه میکند تا سیاه وش شود و لباس قرمز را به خونخواهی سیاوش میپوشد و ازاینجا است که سیاهبازی شروع میشود که درواقع نوعی مبارزه با سیاهی است. انصافی در ادامه تصریح میکند: ما هر دانهای که در زمین میکاریم ابتدا سیاه میشود و سپس از دل دانه، جوانه سپید میروید و تمام پیامهای سیاه از دل سیاهبازی بیرون میآید. بازیگر نقش عبدلی اضافه میکند: حتی شخصیت عبدلی که با چهره معمولی و سفید بازی می کندهمانطور راستگو است و صداقت، خصوصیت بارز این شخصیت است. این هنرمند بابیان اینکه دیرینهترین شخصیت سیاهبازی، حاجیفیروز در ایام نوروز است میگوید: حاجیفیروز درواقع خواجه پیروز و معرب شده فیروزو است و در محاوره به حاجیفیروز تبدیلشده است. بازیگر نقش عبدلی دهه ۶۰، سیاهبازی را نمایشی درد و دل مردم در زمان های مختلف عنوان می کند و میافزاید: به دلیل اینکه سیاهبازی با مسائل مردم سرکار دارد و بحث مردمی جزو واقعیتهاست، بسیاری از مسئولان نمیتوانند تحمل کنند و خیلی مواقع موردتوجه نیست. وی با اشاره به اینکه شخصیت سیاهبازی بسیار باهوش، زیرک، راستگو وعارف است که با هیچچیزی مثل ثروت و ... نمیتوان او را خرید گفت: سیاه هیچگونه عشق زمینی ندارد و عارف است، پس چنین شخصی نمیتواند کسی را مسخره کند.
برگزاری جشنواره سیاهبازی برای احیای این تئاتر بسیار مؤثر است انصافی برگزاری جشنواره سیاهبازی را برای احیای این تئاتر بسیار مؤثر میداند و میگوید: این جشنواره تنها جشنوارهای است که سیاهبازی را جدا کرده و بهصورت اختصاصی در مورد آن صحبت میکند و میتواند در سطح بینالمللی مطرح شود. وی با اشاره به اینکه همدان و اصفهان به دلیل برگزاری جشنواره کودک معروف شدهاند و همه مسئولان این شهرها تلاش میکنند جشنواره در این شهرها برگزار شود اظهار داشت: مازندران هم میتواند جلوه ویژهای را با اجرای این نمایش بوجودآورد. وی عدم حضور جوانان و هنرمندان در این عرصه را نوعی مخالفت با این آیین عنوان کرد و افزود: به دلیل نبود پشتوانه مالی و به خاطر مفاهیمی که پشتوانه فکری زیادی در این تئاتر دارد هرکسی نمیتواند وارد این نمایش شود، چراکه یک ذهن خلاق برای بدیههسرایی میخواهد. انصافی بیمهری و عدم توجه دانشگاهها و رشتههای هنری و نمایشی به این رشته هنری و ایرانی را یکی دیگر از کملطفیها عنوان کرد و اظهار داشت: باید دانشگاهها و رشتههای هنری چندین واحد در دانشگاهها تدریس کنند، همچنین مسئولان امر درزمینهٔ اجرای این نمایشهای سنتی، حمایتهای مالی لازم را به عملآورند. امیرمحمدانصافی که از ۱۲ سالگی راه پدر راه ادامه داده و وارد تئاتر آئینی سنتی شده است و همراه پدرش در نمایش سیاهبازی فعالیت میکند، نیز در گفتگو با خبرنگار مهر، سیاهبازی را آئین سنتی و ایرانی میداند ومی گوید: نمایشی که از دل آیینهای مردم ایران بیرون آمده و سنتی است و همین دلایل باعث کشش بهسوی این نمایش سنتی شده است. بازیگر نقش آمیرزا در نمایش « مشق عشق» در خصوص حمایت از این نمایش اظهار داشت: کسانی که میتوانند از این سنت و آیین حمایت کنند، مثل شهرداریها بسیار در حفظ و بقای این تئاتر سنتی وآیینی تأثیرگذار هستند. انصافی جوان بابیان اینکه اولین جشنواره سیاهبازی در سال ۸۷ در ساری برگزارشده، افزود: قرار بوده این جشنواره هرساله برگزار شود که به دلیل حمایت مالی نشدن تاکنون مورد کملطفی قرار گرفت و امسال با حمایت شهردار ساری دوباره برگزار شد و اگر مسئولان از نمایشهای سنتی حمایت داشته باشند میتواند هرساله بهتر و باکیفیتتر برگزار ود.
عطاالله صفر پور که مدت ۶۲ سال کارنمایشی میکند و بازیگر نقش سیاه یا یاقوت است نیز در گفتگو با خبرنگار مهر میگوید: این نمایش در سالیان گذشته با کملطفی روبرو شده بود و با برگزاری جشنواره در مازندران دریچه امیدی باز شد تا ازاینپس درهای موفقیت بیشتر بر روی این آیین باز شود و به نتیجه خوبی دستیابیم. عیسی ابراهیم پور از دیگر شخصیتهای نمایش سنتی سیاهبازی است که کارمند بازنشسته آموزشوپرورش و دارای مدرک تحصیلی هنر از دانشگاه تهران است و ۴۰ سال در عرصه بازیگری تئاتر و سیاهبازی فعالیت دارد. وی میگوید: در شهرستانها به کارهای هنری بها نمیدهند درحالیکه باید بازیگر ازلحاظ مالی حمایت شود تا انگیزه و رغبت لازم برای ادامه دادن را داشته باشد. این بازیگر پیشکسوت بابیان اینکه سالهاست در این عرصه فعالیت میکند تصریح کرد: تاکنون هیچگونه منبع مالی و تمکن مالی در این مسیر نداشته است، فقط عشق و علاقه کاری بوده است و اگر هم عمری باقی باشد این عشق و علاقه را ادامه میدهم. به دنبال برگزاری نمایش بینالمللی سیاهبازی در مازندران هستیم محمد جونیان دبیر دومین جشنواره سراسری نمایشهای سنتی سیاهبازی نیز به خبرنگار مهر میگوید: یکی از اهداف برگزاری این جشنواره این بوده که سیاهبازی در سالهای گذشته کمرنگ شده بود و ما میخواستیم این نمایش پررنگ و احیا شود و مهمتر از همه، مردم با سالنهای تئاتر قهر هستند وتنها چیزی که مردم را میتواند به سمت تئاتر بکشد، آئینهای سنتی است. دبیر دومین جشنواره سیاهبازی بابیان اینکه مازندران پتانسیل برگزاری آئینهای سنتی را دارد تصریح کرد: اولین جشنواره سیاهبازی هم هفت سال قبل توسط مازندران برگزار شد و باوجود هنرمندان خوب و سابقه در برگزاری آیینهای سنتی خیابانی دراستان به دنبال برگزاری نمایش بینالمللی سیاهبازی در مازندران هستیم و آمادگی کامل را هم در این زمینهداریم.
جونیان گفت: این جشنواره به همت و حمایت شهرداری ساری برگزار میشود که ۱۰۰ هنرمند در قالب هفت گروه نمایشی از سراسر کشور حضور دارند و نیاز به حمایت مسئولان دولتی و هنری دارد تا مازندران بتوانند همانند اصفهان و همدان پیشتاز این نمایش سنتی آیینی در سالهای آینده باشد. در دومین جشنواره ملی سیاهبازی کشور در مازندران، ۳۶ اثر از ۱۶ استان و ۲۶ شهر به جشنواره ارسال شد که از بین آن، هفت اثر برای اجرا در جشنواره برگزیدهشده است و ساری از روز سهشنبه میزبان ۱۰۰ هنرمند هنر سیاهبازی کشور است که به مدت چهار روز از ساعت ۱۰ صبح تا ۱۸ عصر در سالن سلمان هراتی اداره کل ارشاد اسلامی مازندران به ایفای نقش پرداختند. نمایش سیاه عوضی از استان همدان، مشق عشق از تهران، رام کردن زن سرکش از تهران، نوروز و پیروز از تهران، عروسی حاکم ملایر با دختر شاهپریان از زنجان، یا زر یا سر از استان گلستان، نمایش سیاهبازی ممنوع از مازندران و مسافری از هند از خراسان رضوی از نمایشهای راهیافته به دومین جشنواره هنر سیاهبازی در مازندران است. خبرنگار: لیلا ناطقی عکاس: امیرعلی رزاقی
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 8]