تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 2 فروردین 1404    احادیث و روایات:  امام علی (ع):علم میراث گرانبهائی است و ادب لباس فاخر و زینتی است و فکر آئینه ای است صاف.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

خرید پرینتر سه بعدی

سایبان ماشین

Future Innovate Tech

آموزشگاه آرایشگری مردانه شفیع رسالت

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

بانک کتاب

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

قیمت فرش

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

خرید از چین

خرید از چین

خرید محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

خودارزیابی چیست

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

مهاجرت به استرالیا

ایونا

تعمیرگاه هیوندای

کاشت ابرو با خواب طبیعی

هدایای تبلیغاتی

خرید عسل

صندوق سهامی

تزریق ژل

خرید زعفران مرغوب

تحصیل آنلاین آمریکا

سوالات آیین نامه

سمپاشی سوسک فاضلاب

بهترین دکتر پروتز سینه در تهران

صندلی گیمینگ

سررسید 1404

تقویم رومیزی 1404

ویزای توریستی ژاپن

قفسه فروشگاهی

چراغ خطی

ابزارهای هوش مصنوعی

آموزش مکالمه عربی

اینتیتر

استابلایزر

خرید لباس

7 little words daily answers

7 little words daily answers

7 little words daily answers

گوشی موبایل اقساطی

ماساژور تفنگی

قیمت ساندویچ پانل

مجوز آژانس مسافرتی

پنجره دوجداره

خرید رنگ نمای ساختمان

ناب مووی

خرید عطر

قرص اسلیم پلاس

nyt mini crossword answers

مشاوره تبلیغاتی رایگان

دانلود فیلم

قیمت ایکس باکس

نمایندگی دوو تهران

مهد کودک

پخش زنده شبکه ورزش

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1867457618




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

تشعشع خورشيد از لاي انگشتان دست‌


واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: تشعشع خورشيد از لاي انگشتان دست‌
جام جم آنلاين: تخريب كتيبه هخامنشي جزيره خارك تصويري روشن و تمام قد از واقعيت‌هاي كنوني نحوه حفاظت از آثار تاريخي در كشوري است كه نيمي از سرزمينش تاريخي است و اگر با مردمانش هم سخن بگويي، همه خود را ميراث دار تاريخ مي‌دانند و البته دوستدار ميراث ايراني.


اما اين كه چرا اين اثر تاريخي كه اكنون با وجود تخريب هنوز هم مي‌تواند فصل آغازي براي مطالعات درباره وجود فرهنگ و هنر ايراني در جنوبي ترين نقطه ايران به شمار رود به اين سادگي تخريب شد، حرفي ديگر است كه تحليلي متفاوت را مي‌طلبد.

اين كتيبه باستاني تخريب مي‌شد يا نمي‌شد، در اصل ماجرا كه نشان ازحضور پررنگ ايرانيان باستان در تعاملات علمي، فرهنگي و هنري آن زمان حوزه خليج فارس دارد، هيچ تفاوتي نمي‌كرد.

نكته مهمي كه شايد پس از تخريب اين كتيبه به فراموشي سپرده مي‌شود، رمزگشايي بيشتر متن اين كتيبه بوده است كه به گفته معاون حفظ و احياي آثار تاريخي بوشهر حتي فرصت نشده است تا مولاژي از آن تهيه شود.

به متن ترجمه شده ابتدايي اين اثر بازهم دقت كنيد:‌ (اين) سرزمين خشك و بي‌آبي بود، شادي و آسايش را آوردم.

اين متن كه البته به صورت ابتدايي ترجمه شده ، از چند نظر قابل بررسي است؛ نخست آن كه مطالعات زبان‌شناسي روي ترجمه كتيبه آشكار مي‌كند كه فناوري تخصصي سازه‌هاي آبي درمناطق كم آب تنها به دست ايرانيان باستان ابداع شده و حضور ايرانيان در مناطق مختلف به دليل انتقال علم و دانش ايراني و فرهنگ و تمدن كشورمان به جاي جاي جهان بوده است و نه كشورگشايي و تجاوز به حريم ديگران.

اين موضوعي است كه در كتيبه‌هاي پادشاهان ديگر كشورها هرگز به چشم نمي‌خورد، شرح فتوحات، كشته‌هاي دشمن، خونريزي‌ها و غارت‌ها تمام چيزي است كه در بيشتر كتيبه‌هاي باستاني مردمان ديگر نقاط جهان به چشم مي‌خورد. بنابراين وجود اين كتيبه از اين جهت در منطقه خليج‌فارس حائز اهميت به شمار مي‌رود كه نشان دهنده دانش ايراني در اين منطقه بوده است.

ديگر موضوع پس از تخريب اين اثر تاريخي شايد آن باشد كه اگر اين كتيبه از كشف، اثر قابل اعتنايي از نظر باستان‌شناسي به شمار مي‌رفت، چرا پس از گذشت چند ماه پس از كشف، حفاظت و حراست از آن، شايسته و بايسته صورت نگرفت.

ايجاد تنها حصاري توري به دور اين اثر، قطعا ‌ساده‌ترين شيوه حفاظتي بوده كه اين شيوه چندين و چند قرن است كه منسوخ شده است. جالب است بدانيد بنا به هزار دليل موجه و غير موجه اكنون بسياري از مناطق باستاني ايران به اين شيوه منسوخ، حفاظت مي‌شوند.

اما در پايان، از آنجا كه هر علتي معلولي در پس خويش نهان دارد، شايد پرسش اساسي اين نوشته كه كماكان بي جواب مانده، دليل از بين بردن اين كتيبه تنها چند ماه پس از كشف آن است.

راستي به چه دليل شخصي بومي يا غير بومي جزيره خارك بايد با تيشه و چكش به جان يك اثر تاريخي بيفتد تا آن را از بين ببرد.مگر تاريخ از بين رفتني است؟ تاريخ خورشيد است، هرچند كه چشمانمان را با دست بگيريم تا نورش به ما نتابد.

مهدي نورعليشاهي‌
 دوشنبه 13 خرداد 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[مشاهده در: www.jamejamonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 266]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن