واضح آرشیو وب فارسی:فارس: فارس گزارش میدهد
دریچه پژوهش و افق توسعه ایرانی اسلامی/ ظرفیتهای استانی برای توسعه امر پژوهش
اکنون که ایران اسلامی درصدد دستیابی به افق توسعهای مدنظر خویش است امر پژوهش میتواند به عنوان یک سلاح کاربردی قلمداد شود که در این میان ظرفیتهای استانی معمولا مورد غفلت واقع میشود.
به گزارش خبرگزاری فارس از قم، در جهان کنونی یکی از مهمترین عوامل رسیدن به توسعه و موفقیت، پژوهش، خلاقیت، ابتکار و نوآوری است. داشتن زندگی موفق در دنیای کنونی مستلزم داشتن علم، دانش و مهارت است. جامعه حاضر در مسیری حرکت میکند که با تحولات و تغییراتی شگرف همراه است و تطابق یافتن با این تغییر و تحولات نیازمند آشنایی با علوم و فنون مرتبط است. بیشک توسعه هر کشوری منوط به آشنایی با علوم روز است و کشورهای در حال توسعه از جمله ایران برای رسیدن به توسعه و پیشرفت مستمر باید به تحقیق، تفحص و پژوهشگری روی آورند. به جد باید گفت که هراندازه میزان پژوهش در جامعه در تمام حوزههای مختلف سیر صعودی داشته باشد فاصله آن کشور با مرز توسعه کاهش خواهد یافت. در تقویم کشورمان 22 الی 27 آذر ماه هفته پژوهش نام گرفته است اما باید گفت که توجه به امر پژوهش و تحقیق تنها بسته به این روزها و هفتههای نام گذاری شده نیست بلکه این مهم باید در تمام زمانها مورد توجه قرار گیرد. در استان قم نیز مطابق با سایر استانها و شهرها هفته پژوهش مورد توجه قرار گرفته و با برگزاری نمایشگاه و حضور پژوهشکدهها و پژوهشگران و فعالان در این عرصه این مهم ارج نهاده شد. در این نمایشگاه فعالیتها و دستاوردهای پژوهشی و علمی فعالان این عرصه به نمایش درآمد و مراکزی همچون پارک علم و فناوری، مرکز رشد سلامت، مرکز رشد دانشگاه قم، جهاد دانشگاهی واحد قم و... حضور یافتند. آنچه باید مورد توجه و اهمیت قرار گیرد بحث حمایت از این پژوهشگاهها است و اینکه نباید این پشتیبانیها و حمایتها تنها مختص یک زمان باشد. در این خصوص سید مهدی صادقی استاندار قم با مثبت ارزیابی کردن پژوهشهای صورت گرفته در استان گفت: لازم است از فعالان در این عرصه حمایتهای همه جانبه صورت گیرد و مسیر پیشرفت آنان هموار شود. وی با بیان اینکه حمایت از پژوهشگران مختص یک روز و یک زمان نیست، بیان کرد: هفته پژوهش و حمایت از پژوهشگران تنها نمادی از این مهم است و باید در تمام سال این مسئله مورد توجه و تاکید باشد. قابل ذکر است که هر روز از ایام هفته پژوهش با عنوانی خاص نامگذاری شده است که دومین روز آن با نام پژوهش، فناوری و صنعت معرفی شده است که در این زمینه استاندار قم میگوید: یکی از اهداف مد نظر در این هفته برقراری ارتباط بین دانشگاه و عرصه صنعت است و اگر در دانشگاهها به نیازهای عرصه صنعت توجه و در این خصوص فعالیتهایی انجام گیرد ارتباط بین دو حوزه قوت خواهد یافت و میتواند توسعه را به همراه داشته باشد. پژوهشگاههای بسیاری آثار و دستاوردهای خود را در نمایشگاه پژوهش و فناوری به نمایش گذاشتهاند که از این میان میتوان به پژوهشگاه فقه و حقوق اشاره کرد. این پژوهشگاه که متشکل از 13 مرکز و پژوهشکده است یکی از معتبرترین و مشهورترین پژوهشگاههای استان است که تاکنون دستاوردهای بی نظیری در حوزه فقه و حقوق به همراه داشته است.
حجت الاسلام والمسلمین نجف لک زایی رئیس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی این پژوهشگاه را پژوهشگاهی برتر خواند و گفت: از آنجا که فعالیتهای این مرکز زیر نظر اساتید خبره و ارزشمند است تاکنون توانسته دستاوردهای ارزشمندی را به جامعه علمی کشور ارائه کند. وی تعداد پروژههای انجام شده در این پژوهشگاه را 800 پروژه عنوان کرد و افزود: از این تعداد قریب به 100 پروژه به بهرهبرداری رسیده است و مابقی به طور دقیق در حال بررسی هستند. رئیس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با بیان اینکه تاکنون هیچ یک از پروژههای بهره برداری شده دچار نقص و اشتباه نبوده است ادامه داد: تمام پژوهشهای این پژوهشگاه موثر واقع میشوند و به صورت علمی و روشمند قابل استفاده هستند. با این حال به نظر میرسد که پژوهشگران به ویژه در مناطق دور از پایتخت با چالشهای عدیدهای روبهرو هستند که کمتر به گوش مسئولان میرسد. محمد رضوانی یکی از پژوهشگران نخبه و جوان قم است که در بسیاری از جشنوارههای داخلی و بین المللی دارای رتبه است. وی در گفتوگو با خبرنگار فارس در قم با اشاره به اینکه توسعه دانش افزایی یکی از مطالبات اصلی مقام معظم رهبری از دانش پژوهان است خاطرنشان کرد: با این حال باید توجه داشته باشیم که توسعه امر پژوهش نیازمند به نهادسازی است. رضوانی با اشاره به اینکه در کشورهای توسعه یافته هزینه تحقیقات و پژوهش دستگاهها رقمهای بسیار کلانی است افزود: در حوزه منطقهای نیز وضعیت بودجه پژوهشی ما از برخی کشورهای منطقه پائینتر است و این مسئله توسعه امر دانش را سخت میکند. این پژوهشگر قمی با تاکید بر اینکه نیاز است تا سازمانها به امر پژوهش به عنوان یک مسئله راهبردی نگاه کنند و نه تزئینی افزود: البته از سوی دیگر پژوهشگران نیز باید پژوهشهایی در مرز دانش و مبتنی بر چالشهای روز کشور انجام دهند و اسیر برخی کلی گوییها نشوند. وی مهمترین چالش پیش روی امر پژوهش در کشور را کمبود بودجه لازم دانست و گفت: البته فضای حوزه و دانشگاه نیز بیش از پیش باید به سمت توسعه امر پژوهش حرکت کند که متاسفانه این روند هم اکنون با کندی روبهرو است. در نهایت باید گفت هفته پژوهش فرصت بسیار مناسبی است تا بار دیگر به اهمیت امر پژوهش در دستیابی به توسعه و پیشرفت ایرانی اسلامی برسیم. یکی از انتظارات جدی مقام معظم رهبری از حوزه و دانشگاه مسئله بومی سازی علوم انسانی است و اساسا صاحب نظران معتقدند یکی از راهکارهای اصلی این بومی سازی توسعه رویکردهای پژوهشی مبتنی بر چالشهای روز و بومی کشور است. امروز جامعه ایرانی دچار آسیبها و مشکلات متعددی است. از درمان ناهنجاریهای اجتماعی تا توسعه ابزارآلات جدید در صنایع پیشرفته همه نیازمند یک امر است و آن پژوهش با رویکرد علمی و مبتنی بر دغدغههای داخلی است. خوشبختانه استان قم نیز به دلیل برخورداری از ظرفیت علمی حوزههای علمیه قم همواره به عنوان یکی از قطبهای پیشرو در زمینه امر پژوهش قلمداد شده است و اکنون نیز نیاز است تا این رویه پژوهشی متمرکزتر و با نگاه به اسناد بالادستی در راستای دستیابی به افق ایران 1404 تقویت شود. به تعبیر امیرالمؤمنین علی علیه سلام «العلم سلطان من وجده صال و من لم یجده صیل علیه» دانش، سلطنت و قدرت است، هر که آن را بیابد با آن یورش برد و هر که آن را از دست بدهد بر او یورش برند. ============= گزارش از سمیه رضایی ============= انتهای پیام/2258/غ
http://fna.ir/5KUGE7
94/09/23 - 12:44
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 131]