واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: پروژه دولت «تركي- امريكايي» به جاي داعش
مذاكرات بغداد- آنكارا براي خروج نظاميان ترك از شمال عراق به نتيجه نرسيده ...
مذاكرات بغداد- آنكارا براي خروج نظاميان ترك از شمال عراق به نتيجه نرسيده و دولت مركزي عراق با يك دادخواست رسمي، از شوراي امنيت خواسته كه به اين موضوع رسيدگي كند ولي رجب طيب اردوغان تاكيد كرده كه حضور كشورش در موصل لازم است و قصد خارج شدن از شمال عراق ندارد. تداوم حضور 2هزار سرباز ترك در شمال عراق، به سوء ظنها دامن زده و برخي منابع آن را بخشي از يك طرح گستردهتر براي تشكيل يك دولت كردي- سني ميدانند؛ دولتي كه از حمايت اقليم كردستان، تركيه، امريكا و عربستان برخوردار است و جايگزين خلافت داعش در موصل خواهد شد. طي هفتههاي اخير گزارشهايي غيررسمي از نقل و انتقالهاي داعش از موصل منتشر شده بود تا اينكه ديروز تروريستهاي داعش شهر مصراته در غرب طرابلس را امارت اسلامي اعلام كردند.
به گزارش «جوان»، يك هفته پس از ورود سربازان تركيه به پايگاه نظامي «بعشيقه» موصل واقع در استان نينوا در شمال عراق، سفير عراق در سازمان ملل در نامهاي به سامانتا پاور، سفير امريكا كه كشورش رئيس دورهاي شوراست، از اين شورا خواست تركيه را به خروج فوري و بدون قيد و شرط از شمال عراق وادار كند. احساسات عمومي درباره ورود 2هزار نظامي تركيه به شمال عراق رو به افزايش است. حيدر العبادي، نخست وزير هشدار داده كه آنكارا نبايد تمايل به همكاري را با اعزام نيروي نظامي اشتباه بگيرد و تاكيد كرده صبر عراق به خاطر ضعف نيست. در بغداد پایتخت عراق تظاهراتی گسترده علیه آنکارا برگزار شد و مردم شهر بصره هم با سوزاندن پرچم تركيه، اعتراض خود را ابراز كردند ولي رجب طيب اردوغان، همچنان اصرار دارد كه حضور سربازان تركيه در شمال عراق با موافقت دولت مركزي بوده و شكايت دولت مركزي بغداد به شوراي امنيت را اقدامي«غيرصادقانه» توصيف كرده است: «اكنون بسياري از كشورها در حال انجام عمليات در عراق هستند ولي فعاليت ما نسبت به ساير كشورها به طور كلي متفاوت است، چرا كه تروريسم در عراق يك منبع پايدار تهديد براي تركيه به شمار ميرود. در شرايط كنوني، عراق كه از سوي تروريستهاي داعش اشغال شده است، براي مقابله با تروريسم نتوانسته است اقدام مناسبي را انجام دهد. اگر دولت عراق نتواند هيچ اقدامي را در قبال حملات تروريستي انجام دهد، ما اين اقدامات را انجام خواهيم داد.»
رئيس جمهور عراق ميگويد تركيه 18 ماه در شمال عراق حضور داشته و حضور نيروهاي نظامي تركيه در عراق، لازم است، چراكه هيچ تضمين امنيتي براي سربازاني كه قبل از اين با هدف آموزش نيروهاي پيشمرگه كرد در عراق مستقر شدهاند، وجود ندارد.
انتقال داعش به ليبي
در داخل عراق، همزمان با تصاعد احساسات عمومي مقابل حضور تركها در پايگاه بعشيقه موصل، ترديدها در باره نقش وزارت دفاع عراق، جايي كه بقاياي حزب بعث همچنان نفوذ قابل توجهي بر آن دارند، روز به افزايش است. گفته ميشود كه خالد العبيدي بدون هماهنگي با دولت مركزي و شخص حيدر العبادي نخست وزير، براي ورود نظاميان ترك به شمال موصل با دولت اردوغان هماهنگي كرده و آنگونه كه پايگاه خبري المسله گزارش كرده، برخي نمايندگان پارلمان عراق خواستار محاكمه وي هستند. فراتر از اين، سوء ظنها در باره وجود يك پروژه اعلام نشده بين تركها و اقليم كردستان رو به افزايش است. برخي منابع به نقل و انتقالهاي هفتههاي اخير گروه تروريستي داعش اشاره ميكنند و از آغاز سقوط خلافت داعش در موصل سخن ميگويند؛ خلافتي كه قرار است عوض اينكه نيروهاي مردمي عراق (حشد الشعبي)، وابسته به دولت مركزي بغداد، جايگزين آن شوند، نيرويي متفاوت از كردهاي تحت حمايت تركيه و بقاياي حزب بعث جاي آن را بگيرند. «سعد مطلبي»، عضو ائتلاف دولت قانون عراق در گفتوگو با فارس گفته تركيه با لشكركشي به شمال عراق در حال آماده كردن فضا براي اجراي نقشه خود در ايجاد اقليمي سنينشين در اين منطقه است. او معتقد است كه سياستمداران عراقي مانند «مسعود بارزاني»، رئيس منطقه كردستان عراق و «اثيل النجيفي»، استاندار بركنار شده نينوا در اين نقشه با تركيه و امريكا همكاري ميكنند. تحولات اخير، به اين سوء ظنها دامن زده است. حدود يك هفته قبل بود كه رأي اليوم از فرار ابوبكر البغدادي به شهر سرت ليبي خبر داده بود و حالا هم گفته ميشود كه داعش در تازه ترين اقدام خود، شهر مصراته ليبي را امارت اسلامي خود اعلام كرده است. گفته ميشود شمارش معكوس سقوط موصل، باعث كوچ گسترده داعشيها به ليبي شده است.
جايگزيني دولت كردي- سني
مسعود بارزانی رئیس اقلیم کردستان دو هفته قبل در ریاض با محمد بنسلمان ملاقات کرد. گفته میشود او در این ملاقات از پادشاه عربستان خواسته از ورود نظامی ترکیه به عراق حمایت کند. موازي با انتشار اين گزارش غيررسمي، كميته روابط خارجي مجلس نمايندگان امريكا به اتفاق آرا، طرحي تصويب كرد كه به موجب آن نيروهاي پيشمرگ كرد عراق براي مبارزه با داعش به طور مستقيم مسلح ميشوند. به نوشته المانيتور، در اين طرح پيش بيني شده كه رئيس جمهوري امريكا براي تجهيز نيروهاي پيشمرگه كرد، با بغداد صرفا «مشورت» كند. تحت چنين شرايطي است كه نتيجهگيري گستردهتر برخي تحليلگران به سمت تاييد يك پروژه گسترده قرار گرفته است. به گزارش جوان آنلاين به نقل از كانترپانچ، توافقي بين تركيه، اقليم كردستان عراق و امريكا براي تسلط بر بخشهايي از شمال عراق و شرق سوريه صورت گرفته است تا يك دولت دوفاكتو سني ايجاد شود كه به صورت مشترك تحت كنترل آنكارا و واشنگتن قرار گيرد. جان بولتون، سفير اسبق امريكا در سازمان ملل، اخيرا طي يادداشتي در نيويورك تايمز نوشت: «واقعيت امروز اين است كه عراق و سوريه ديگر آنگونه كه ما آنها را ميشناختيم وجود ندارند... به جاي تلاش براي احياي نقشه پس از جنگ جهاني اول واشنگتن بايد ژئوپلتيكهاي جديد را شناسايي كند... بهترين جايگزين براي دولت اسلامي (داعش) در شمال شرقي سوريه و خاورميانه يك دولت مستقل سني است... اين دولت سني كاملا با نوع محور روسي و ايراني و پروكسيهاي آنها ( حزبالله، اسد و بغداد تحت حمايت تهران) متفاوت است. هدف ايران و روسيه احياي دولتهاي بغداد و دمشق بر مرزهاي سابق كشورشان است؛ هدفي كه اساسا در تعارض با امريكا، اسرائيل و منافع دولتهاي عرب دوست قرار دارد... اين دولت سني ممكن است مثل سوئيس نباشد. اين خلاقيت دموكراتيك نيست بلكه سياستهاي قدرت سرد است. اين با هدف استراتژيك انهدام داعش كه با متحدانمان سهيم هستيم سازگار و قابل دستيابي است.»
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۱ آذر ۱۳۹۴ - ۲۰:۴۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 50]