تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 14 آذر 1403    احادیث و روایات:  حضرت زهرا (س):کسی که عبادت های خالصانه خود را به سوی خدا فرستد، پروردگار بزرگ ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1837839474




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

سینما و روانکاوی فروید (1)


واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاین:


سینما و روانکاوی فروید (1) وبلاگ > زعفرانلو، شهرام - سینما به دلیل توانایی در تاثیرگذاری بر ضمیر ناخودآگاه آدمی، به شیوه‌ای انکارناپذیر و به مدد تمهیدات هنری، از متدهای روانکاوانه برای دست‌کاری و یا اثرگذاری بر ضمیر ناخودآگاه مخاطب بهره‌ها برد.

در این متن سعی می‌شود در بخش نخست، به چالش‌های روانکاوی و سینما در ابتدای ظهور این دو پدیده، و بررسی وجوه مشترک سینما و روانکاوی آنهم با تکیه بر اندیشه‌های فروید، اشاره شود. در بخش دوم نیز با تحلیل فیلم «رازهای یک روح» به نخستین فیلمی که موضوع روانکاوی را در سینما به شکل مستقیم مطرح کرد، پرداخته خواهد شد.


سینما و روانکاوی فروید
به شهادت تاریخ سینما و روانکاوی، درست در سالی که اولین فیلم سینمایی یعنی «ورود لوکوموتیو بخار به ایستگاه لسیوته» (1895) توسط برادران لومیر ساخته شد، زیگموند فروید، عصب‌شناس اتریشی و پدر علم روانکاوی نیز مقاله «مفاهیم بنیادین نظریه روانکاوی» را منتشر کرد.وی در طول دوران فعالیت خود علی‌رغم توجه جدی‌اش به ادبیات و اساطیر، هیچ‌گاه به سینما اعتماد نکرد و حتی شاگردان و همکارانش را از فعالیت در این زمینه برحذر ‌داشت. شاید اگر فروید بیشتر عمر می‌کرد و آثار سال‌های آینده‌ی سینما را می‌دید و تاثیرات فیلم‌های سینمایی را بر مخاطبین مورد بررسی و تحلیل قرار می‌داد، نظرش نسبت به این پدیده‌ی شگرف تغییر می‌کرد. وی در جریان ساخت فیلم «رازهای یک روح» و مشارکت دو تن از شاگردانش برای مشاوره و فیلم‌نامه‌نویسی، به شدت مخالفت کرد. اما آنها به اعتراض استاد وقعی ننهاده و در ساخت فیلم به کارگردان کمک کردند.
بعدها ساموئل گولدوین، تهیه‌ کننده هالیوودی به فروید پیشنهاد نظارت بر فیلم‌نامه «کلئوپاترا و آنتونی» را داد. اما فروید نپذیرفت.
فروید در نامه‌ای به فرنزی نوشت: «امور احمقانه‌ همیشه در سینما به وقوع می‌پیوندد! کمپانی‌ای که زاکس و آبراهام را اغفال کرد، البته نتوانست به جهانیان موافقت مرا با این فیلم اعلام کند. من به سختی زاکس را مورد نکوهش قرار دادم.»  
سینما و روانکاوی فروید

فروید به تقلیل‌گرایی سینما معتقد بود و از بیان مفاهیم روانکاوانه در سینما، آن هم به شکل سطحی و نازل ناراضی بود. وی مفاهیم و موضوعات روانکاوی را از بعد نظری هم غامض و پیچیده می‌دانست و هم ارزشمندتر از آنکه بخواهد در قالب رسانه‌ای سرگرمی‌ساز به مخاطبین عرضه شود. او در نامه‌ای به آبراهام می‌نویسد: «من دریافته‌ام که امکان بازنمایی ایده‌های ما در سینما به شکلی آبرومندانه وجود ندارد.» بعدها نظریه‌پردازان متعددی هم برای تحلیل‌های میان‌رشته‌ای از سینما و سایر علوم، و هم برای تبیین اندیشه‌های زیبایی‌شناسانه در مورد سینما، از رویکردهای روانشناسانه بهره‌ها بردند. از رودولف آرنهایم گرفته تا ژان میتری و کریستین متز و این اواخر اسلاوی ژیژک، همگی با رویکردهای روانشناسانه به دنیای تصویر و سینما نگریسته‌ و یا به شکلی غیرمستقیم از آن منتفع شدند. از مبانی روانکاوی فروید می‌توان به «ضمیر ناخودآگاه» اشاره کرد. به عبارتی، روان‌کاوی علمی برای پرداختن عمیق‌تر و متمرکزتر به ضمیر ناخودآگاه است. منظور از ناخودآگاه آن بخش از روان است که از دسترس آگاهی خارج شده‌ ولی به کنترل رفتار فرد ادامه می‌دهد. سینما به دلیل توانایی در تاثیرگذاری بر ضمیر ناخودآگاه آدمی، به شیوه‌ای انکارناپذیر و به مدد تمهیدات هنری، از متدهای روانکاوانه برای دست‌کاری و یا اثرگذاری بر ضمیر ناخودآگاه مخاطب استفاده کرد. در واقع اگر بخواهیم از مباحث نظری صرف در این زمینه پرهیز کنیم و به شکلی ساده‌تر به اشتراکات میان سینما و روانکاوی نگاهی بیاندازیم، میتوان به نکات زیر اشاره کرد.  
سینما و روانکاوی فروید
  رویاپردازی از مباحث مورد توجه روانکاوی «رویا»ست. فروید با تمرکز بر ضمیر ناخودآگاه و نقش رویا در این زمینه، نگرش جدیدی به رویا ارائه کرد که در ابتدا در حوزه‌ی فردی، مورد تحلیل و واکاوی روانشناسانه قرار گرفت. در کنار آن سینما را هنر رویاپردازی‌ می‌دانند. رویاپردازی سینما از وجوه اساسی آن به شمار می‌رود. داستان فیلم، ساخته و پرداخته ذهن فیلم‌نامه‌نویس است و ذر طول تولید فیلم نیز همه عوامل به نوعی ملهم از واقعیات و رویاها، بر تخیلات موجود در اثر می‌افزایند. مخاطب به انتخاب خود و پرداخت هزینه، با حضور در سینما و سالنی بزرگ و تاریک در کنار سایرین، رویاهای دست‌ساز بشر را در پرده‌ای عریض و صدایی بلند به تماشا می‌نشیند. در این وجه مشترک سینما و روانکاوی، مخاطب با دیدن رویا، ناخودآگاه خویش را از زنجیرهای واقعیت‌ رها ساخته و آزادانه جولان می‌دهد و از این رهاشدگی لذت می‌برد. از سوی دیگر مخاطب در سینما آمال و آرزوهای سرکوب شده و فروخفته‌اش را، قادر است به شکلی جلوه‌گرانه و با انواع شگردها و هنرنمایی‌ها، بر پرده مشاهده کند. روند فیلم دیدن، خود روندی است که به فرد امکان می‌دهد تا از برخی از مکانیسم‌های دفاعی استفاده کند. به عنوان مثال فرد برای گریز از واقعیت، به سالن تاریک سینما پناه می‌برد تا با خیال‌بافی، شرایط دشوار و اضطراب‌آور را در لحظاتی پشت سر گذارده و لذتی رویاگونه را حاصل نماید. همانندسازی اصطلاح همذات‌پنداری در سینما نیز با مکانیسم دفاعی همانندسازی، هم‌معناست. در فرایند همانندسازی فرد در تلاش است تا صفات و رفتار دیگران را به خود نسبت دهد و به صورت ناخودآگاه به الگوبرداری از خصوصیات شخصیتی آنها روی آورد. در سینما این فرایند در دو جهت شکل می‌گیرد: مخاطب به سینما می‌رود تا آرزوهای خویش و ویژگی‌های نداشته و از دست‌رفته خود را در قهرمان یا آدمهای مثبت فیلم ببیند و از سوی دیگر به دلیل نوع پرداختن به قهرمان در آثار سینمایی و ارائه‌ی انسانی برتر، مخاطب مایل است تا از صفات او اقتباس کند.  
سینما و روانکاوی فروید
  تمایل به دیدن و دیده شدن فروید معتقد است مردان تمایل به لذت تماشا دارند و زنان به لذت دیده شدن. این هر دو برای مخاطب سینما اتفاق می‌افتد. در وجه شناختی، زنان با دیدن شخصیت‌های ایده‌ال از زنان سینما که توسط مردان آفریده شده‌اند، پی به تمایلات مردان نسبت به خود می‌برند و از طرفی می‌آموزند که چگونه توسط شخصیت‌های زن درون فیلم‌ها، خود را مطلوب مردان جلوه دهند. در وجه خیالبافانه نیز، زنانی که قادر نیستند همانند زنان درون فیلم‌ها خطر کنند و یا در شرایط بسیار بد و یا بسیار خوب به سر برند، از اینکه می‌بینند زن قهرمان فیلم با ویژگی‌های زنانه خود بر شرایط مسلط است، لذت می‌برند. جالب‌تر آنکه تمایل به دیده شدن زنان، در سینما به گونه‌ای فراهم می‌شود که زنان از دیدن هم‌جنس خود که در پرده‌ی عریض سینما برای انبوهی از مردان خودنمایی می‌کند، رضایت شیرینی را تجربه می‌کنند و عرضه شدن یک زن در زیباترین شکل به خیلی از مردان را، ناممکن نمی‌بینند. مردان هم از اینکه زن‌های مطلوب خود را که به مدد مردانی هنرمند بازنمایی شده‌اند، می‌بینند، لذت می‌برند. بزرگنمایی خصلت‌های زنان مورد توجه مردان، در کنار نمایش عالی از زیبایی‌های جسمی آنها در سینما، از زنان موجودات افسانه‌ای می‌سازد که بار کمبودهای مردان در تمتع از زنان در زندگی واقعی را به دوش می‌کشد و باعث آرامش مردان و تحمل نازیبایی‌های زنان اطرافشان می‌شود.


سینما و روانکاوی فروید
در مجموع، سینما در مسیر رشد خود شاهد حضور محسوس و ناملموس دیدگاه‌های روانکاوانه و مولفه‌های روانشناختی در بخش‌هایی از روند تولید فیلم‌ها در فیلم‌نامه، گریم، فیلمبرداری، تعامل میان بازیگران و کارگردان و ... بوده است. تا جایی که روانکاوی در گذر از فیلم‌های کلاسیک به مدرن و از مدرن به پست‌مدرن، به نسبت حضور سایر نحله‌های فکری، خواسته و ناخواسته در آثار سینمایی متجلی شده است. فیلم‌هایی همانند سکوت بره‌ها، غریزه‌ی اصلی، برزیل، دیوار (پینک فلوید)، آخرین تانگو در پاریس، دیوانه از قفس پرید و اغلب فیلم‌های هیچکاک، تارکوفسکی، کوبریک، وودی آلن، و ... همگی از آبشخور روانکاوی متنعم شده و حتی در فرصت‌هایی اندیشه‌های پیشین آن را به چالش کشیده‌اند.  

کلید واژه ها: سینمای جهان - روانشناسی -




سه شنبه 17 آذر 1394 - 10:54:35





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبر آنلاین]
[مشاهده در: www.khabaronline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 19]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن