واضح آرشیو وب فارسی:مهر: خشكسالي در ايران/توانايي تامين آب مورد نياز مردم تا پايان شهريور 88 در كشور
خبرگزاري مهر- گروه اقتصادي: اگرچه خشكسالي امسال در ايران در مقايسه با 4 دهه گذشته بي سابقه بوده و كشور در انتظار سالي نرمال به سر مي برد؛ اما بنا بر اعلام وزارت نيرو، توانايي تامين آب شرب مردم تا شهريور 88 وجود دارد.
به گزارش خبرنگار مهر، طي سالهاي گذشته در دو مورد تجربه بروز خشكسالي در دو سال متوالي و به صورت شديد نيز در اسناد و مستندات وزارت نيرو ثبت شده و به همين دليل برنامه ريزي هاي صورت گرفته با اولويت تامين آب شرب شهروندان و آن هم براي دو سال متوالي صورت گرفته تا درصورت ادامه روند خشكسالي در سال آبي 88-87 امكان تامين آب شرب مردم شهرها و روستاهاي كشور با استفاده از آب ذخيره شده در پشت سدها و نيز بهره گيري از برخي منابع آب زيرزميني تا پايان شهريور 88 فراهم شود.
اين درحالي است كه محور اساسي مديريت منابع آبي كشور، پيش بيني بهره برداري از اين منابع ملي به صورت هوشمندانه، آينده نگرانه و با احتساب شرايط جغرافيايي و اقليمي و ميزان و جغرافياي بارش ها در كشور است و بر همين اساس اگرچه توليد برق از منابع آبي ذخيره شده در پشت سدهاي كشور سبب جبران تاثيرات ناشي از قطعي گاز در مناطق شده؛ اما مديريت منابع آبي ايران به صورتي بوده كه امكان بهره برداري از منابع آبي در طول فصول گرم تر سال و به ويژه با توجه به نياز بخش كشاورزي و شرب صورت پذيرفته است.
از آنجايي كه بخش مهمي از بارش هاي سالانه كشور در دو ماه اسفند و فروردين صورت مي گيرد، براساس مدل پيش بيني رفتار سيلابها در سالهاي گذشته، حجم قابل توجهي از مخازن سدها جهت كنترل سيلابها و جلوگيري از آثار مخرب آنها در طول هفته هاي قبل از بارش تخليه مي شود، به طوري كه اگر كنترل سيلابها توسط سدهاي ساخته شده صورت نگيرد، بسياري از شهرهاي خوزستان با سيلهاي مخرب و غيرقابل كنترل تهديد خواهند شد.
اين در شرايطي است كه بروز پديده خشكسالي و كاهش ميزان بارندگي در طول سال آبي، اگرچه در 40 سالي كه آمار مربوط به ميزان بارش ها در وزارت نيرو ثبت و ضبط مي شود، چندين مرتبه صورت گرفته و در طول 40 سال گذشته، 5 سال نرمال، 15 سال ترسالي و 20 سال خشكسالي را از نظر ميزان بارشهاي جوي پشت سر گذاشته ايم، اما امسال كم بارش ترين و خشكسال ترين سال آبي كشور را در طول چهار دهه گذشته تجربه مي كنيم.
به گونه اي كه حجم بارشها به كمتر از نصف متوسط بارش سالانه كاهش يافته و حجم ورودي آب به مخازن سدها با 60 درصد كاهش مواجه بوده؛ به نحوي كه حجم آب مخازن پشت سدها كه در سال گذشته و در همين ايام حدود 25 ميليارد مترمكعب به كمتر از 14 ميليارد مترمكعب آب رسيده است.
براساس گزارشات وزارت نيرو، برخي تحليل هاي بي منطق مبني بر اين است كه به دليل بروز سرماي شديد، فراگير و گسترده در كشورمان در طول زمستان سال گذشته و افزايش حجم گاز مصرفي در كشور وعدم تامين گاز نيروگاه هاي حرارتي، مسئولين صنعت آب كشور بدون اعمال مديريت كارآمد بر منابع آبي كشور، حداكثر ميزان توليد برق از منابع برق آبي كشور و آب مخازن سدها و بدون پيش بيني بايسته هاي بهره برداري از منابع آبي در فصول بهار و تابستان را وجهه همت خود قرار داده اند.
در طول زمستان گذشته نيز با توجه به گزارشهاي ارسالي سازمان هواشناسي كه پيش بيني سال آبي نرمال را كرده بود، همكاران بخش آب كشور پيش بيني لازم را جهت درنظر گرفتن حجم مناسبي از مخازن سدهاي موجود كشور براي كنترل سيلابهاي احتمالي انجام داده بودند، اما آنچه كه در مقام عمل به وقوع پيوست عدم تحقق پيش بيني هاي سازمان هواشناسي و بروز خشكسالي و بارشهاي پراكنده و كم حجمي بود كه متاسفانه سبب پرنشدن ظرفيت ذخيره آب پشت سدها و عدم امكان توليد برق از ميزان آب موجود در مخازن سدهاي كشور و در نتيجه از دست رفتن حدود 10 درصد از ظرفيت توليد برق كشور شد.
اين درحالي است كه در شرايط عادي در مناطق پايين به منظور تامين نيازهاي شرب، صنعت، كشاورزي و محيط زيست در حوضه كارون نيازمند 10 ميلياد مترمكعب آب هستيم.
با توجه به مطالب مذكور، مي توان نتيجه گرفت كه مشكلات ناشي از خشكسالي و در نتيجه كاهش توان توليد برق از منابع آبي و اعمال خاموشي در برخي از مناطق كشور آن هم به صورت ناخواسته و نه برنامه ريزي شده، ارتباطي به بي تدبيري مديران صنعت آب و برق در سالهاي گذشته نداشته و بايد با توجه به ويژگي هاي بحران خشكسالي و با همكاري مردم نسبت به كاهش دامنه بحران و تاثيرات كوتاه و درازمدت آن همت گماشت.
عبور از بحران خشكسالي علاوه بر تدابير مديريتي و بايسته هاي برنامه ريزي، نيازمند همدلي و همسويي مردم در مديريت كارآمد بحران و هم افزايي توانهاي موجود و پرهيز از تنش آفريني و ايجاد اضطراب است.
يکشنبه 12 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 258]