واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: جهان - اعتراض گسترده به معاهده امنيتي عراق و آمريكا
جهان - اعتراض گسترده به معاهده امنيتي عراق و آمريكا
گروه بينالملل: هزاران عراقي پس از نماز جمعه (پريروز) در بغداد پايتخت عراق و تعدادي ديگر از شهرهاي اين كشور در پاسخ به دعوت مقتدي صدر رهبر جريان صدر عراق براي اعتراض به معاهده امنيتي كه قرار است ميان دولت اين كشور و آمريكا منعقد شود دست به راهپيمايي زدند. در بزرگترين راهپيمايي هزاران نفر در خيابانهاي شهرك صدر بغداد به حركت درآمدند كه عكسهاي نورالمالكي نخستوزير عراق را حمل ميكردند در حالي كه لباسهايي شبيه لباسهاي صدام رئيسجمهور ديكتاتور سابق اين كشور را بر تن داشتند. در منطقه كاظميه در شمال غرب بغداد نيز صدها نفر از تظاهركنندگان پلاكاردهايي در دست گرفتند كه از سازمان ملل ميخواهد در مقابله با اين قرارداد امنيتي در كنار ملت عراق بايستد.
ايالات متحده كه در سال 2003 جنگي را براي سرنگوني رژيم سابق عراق رهبري كرد، در حال حاضر 155 هزار نيروي نظامي خود را در اين كشور مستقر كرده است. دولت آمريكا اكنون در حال مذاكره با دولت عراق براي امضاي معاهدهاي امنيتي است كه به حضور نظاميان آمريكايي در عراق پس از 31 دسامبر سالجاري يعني زمان پايان يافتن مهلت سازمان ملل به نظاميان آمريكايي براي حضور در اين كشور مشروعيتي قانوني ميبخشد. اجراي اين معاهده نيازمند تصويب در پارلمان عراق است. بسياري از گروهها و جريانهاي عراقي از جمله جريان صدر اين معاهده را نقض حاكميت ملي عراق و مشروعيت بخشيدن به اشغال اين كشور ميدانند. آنها همچنين معتقدند چنين معاهدهاي مخالف نص صريح قانون اساسي عراق است كه حاكميت را ملي ميداند. صدر از هواداران خود خواسته است تا زمان موافقت دولت عراق با انجام يك همهپرسي درباره حضور نيروهاي آمريكايي در اين كشور به اعتراضهاي خود ادامه دهند. صدر پيش از اين وزراي وابسته به جريان خود را به دليل رد دولت عراق در ارائه جدول زمانبندي خروج نيروهاي آمريكايي از اين كشور، خارج كرده بود.
عبدالعزيز حكيم رئيس مجلس اعلاي اسلامي عراق نيز از مطرح شدن و به امضا رسيدن چنين معاهده امنيتي انتقاد كرد. در بيانيهاي كه از سوي حكيم در سايتهاي اينترنتي منتشر شد آمده است: «اجماعي ملي براي رد بسياري از مواد مطرح شده از سوي طرف آمريكايي در اين معاهده به دليل تعرضي كه به حاكميت ملي عراق ميكند، وجود دارد.»
شرطهاي مجلس اعلاي اسلامي براي پذيرش معاهده
از سويي رضا جواد تقي مسوول روابط سياسي و سخنگوي رسمي مجلس اعلاي اسلامي عراق در گفتوگو با روزنامه فرامنطقهاي الشرقالاوسط گفت: «معاهدهاي كه عراق قصد دارد با آمريكا به امضا برساند، به طور مطلق مردود نيست.» او افزود كه موضوع در دست بررسي و مشورت است.
تقي در اين گفتوگوي تلفني ادامه داد: «مجلس چهار شرط براي پذيرش اين معاهده دارد كه عبارتند از: حاكميت ملي عراق حفظ شود و امضاي اين معاهده ميان دو كشور كاملا مستقل باشد، نه ميان يك كشور اشغالگر و يك كشور اشغالشده، مذاكرات در شفافيت كامل به اجرا گذاشته شود و تمام بندهاي اين معاهده اعلام شوند تا نهتنها فرزندان عراق بلكه ملتهاي منطقه نيز از آن آگاه شوند، چرا كه اين معاهده مربوط به يك مرحله يا دولت خاصي نيست بلكه مربوط است به حال و آينده ملتهاي منطقه و نسلهاي آينده، بايد اجماعي ملي در عراق بر سر اين معاهده باشد و چهارم اينكه اين معاهده زمينهاي براي تجاوز از خاك عراق به ديگر كشورها نباشد چرا كه نميخواهيم عراق كشوري باشد كه به همسايگان دور و نزديك خود ضرر برساند.» تقي در بخش ديگري از گفتوگوي خود افزود كه معاهده نيازمند بحث و بررسي بيشتري است و بايد بر سر آن با مشاوران قانوني بينالمللي مشورت كرد و از تجربههاي كشورهايي كه چنين معاهدههايي با آمريكا به امضا رساندند، استفاده كرد. او همچنين گفت كه نقاط مبهم بسياري در اين معاهده وجود دارد همچون مدت زمان آن، مسووليتهاي نيروهاي آمريكايي كه در عراق خواهند ماند، تعداد آنها و بسياري مسائل ديگر.
جعفري رهبر يك جريان عراقي جديد
عبدالعزيز التميمي رئيس دفتر ابراهيم جعفري نخستوزير سابق عراق و رهبر پيشين حزب الدعوه كه نوري المالكي نخستوزير عراق عضو آن است، در گفتوگو با روزنامه الشرقالاوسط از تولد جرياني جديد به نام «جريان اصلاح ملي عراقي» به رهبري جعفري و خروج او از رهبري حزب الدعوه نه از عضويت حزب خبر داد. التميمي در گفتوگوي خود افزود: «جريان اصلاح ملي يك حزب به معناي سياسي آن نيست، همچنين جبههاي نيست كه گروههاي سياسي را دربر گيرد، بلكه جرياني است كه افرادي كه به ارزشها و اهداف آن معتقد هستند، به آن ميپيوندند و هدف اصلي از اين جريان صيانت از وحدت و حاكميت ملي عراق است.» او همچنين گفت كه در دستور كار اين جريان مقاومت نيروهاي آمريكايي يا نيروهاي چندمليتي وجود ندارد، بلكه مقاومتي مسالمتآميز سياسي و تفاهم با دوستان آمريكايي وجود دارد تا پس از تكميل ساختار نيروهاي عراقي، نيروهاي آمريكايي به صورت زمانبندي از عراق خارج شوند. رئيس دفتر جعفري تاكيد كرد كه اعلام تاسيس جريان جديد به معني جدايي تشكيلاتي كامل ميان جعفري و رهبري حزبالدعوه است. همچنين در بيانيهاي كه دفتر جعفري در اين خصوص صادر كرده آمده است كه تشكيل جريان جديد، به مثابه تحول در صحنه سياسي عراق است كه چندي است در ركود به سر ميبرد. اين بيانيه ادامه داده است كه جريان اصلاح ملي مشورتهاي گستردهاي با تعداد زيادي از رهبران برجسته سياسي عراقي انجام داده است تا فراكسيوني بزرگ به رهبري جعفري در پارلمان عراق تشكيل شود و از برجستهترين اين جريانها، جريان صدر و جريان العراقيه به رهبري اياد علاوي نخستوزير اسبق عراق، حزب الفضيله به رهبري شيخ محمد اليعقوبي، جريان گفتوگو به رهبري صالح المطلگ، جريان محمود المشهداني رئيس پارلمان عراق و تعدادي از قبايل و عشاير هستند. اياد جمالالدين عضو پارلمان عراق از جريان العراقيه اما پيوستن جريان متبوعش به جريان سياسي جديد جعفري را رد كرد.
كوشنر در عراق
برنار كوشنر وزير امور خارجه فرانسه روز گذشته به عراق سفر كرد تا با مسوولان عراقي ديدار و گفتوگو كند. يك مسوول ديپلمات فرانسوي اعلام كرد كه كوشنر در سفر دو روزه خود دفتري جديد براي سفارت فرانسه در منطقه كردنشين اربيل در شمال عراق افتتاح خواهد كرد. فرانسه كه رياست دورهاي اتحاديه اروپا را ژوئيه آينده برعهده خواهد گرفت ميگويد كه تلاشهاي مشتركي براي بازسازي عراق رهبري خواهد كرد.
يکشنبه 12 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 153]