واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: تحليل تايم: انتخاب لاريجاني به رياست مجلس؛ تزلزل موقعيت احمدي نژاد؟
خبرگزاري انتخاب : هرچند سخنان شديد اللحن علي لاريجاني در نخستين روز مجلس هشتم، با استقبال برخي از نمايندگان روبرو شده و نمايندگان با سر دادن شعارهاي" الله اكبر" و" مرگ بر امريكا "به حمايت و طرفداري از سخنان وي برخاستند، اما خاوير سولانا،مسئول سياست هاي خارجي اتحاديۀ اروپا ،انتخاب لاريجاني به رياست مجلس را به وي تبريك گفت.
علي مير عمادي ؛ انتخاب علي لاريجاني به رياست مجلس شوراي اسلامي ايران به زيان محمود احمدي نژاد،رئيس جمهوري ايران خواهد بود. علي لاريجاني از قدرتمند ترين رقباي رياست جمهوري ايران بوده و اولين جلسۀ مجلس هشتم را با انتقادي كوبنده از آژانس بين المللي انرژي اتمي و حمايت از حزب الله لبنان آغاز كرد.
به گزارش خبرنگار سرويس بين الملل خبرگزاري انتخاب به نقل از تايم؛ هرچند سخنان شديد اللحن علي لاريجاني در نخستين روز مجلس هشتم، با استقبال برخي از نمايندگان روبرو شده و نمايندگان با سر دادن شعارهاي" الله اكبر" و" مرگ بر امريكا "به حمايت و طرفداري از سخنان وي برخاستند، اما خاوير سولانا،مسئول سياست هاي خارجي اتحاديۀ اروپا ،انتخاب لاريجاني به رياست مجلس را به وي تبريك گفت.
تايم در گزارش خود مي نويسد؛در حاليكه تمام چهره هاي سياسي و دولتي ايران ،يك صدا و با قاطعيت در موضع خود نسبت به برنامه هاي هسته اي اين كشور به ويژه غني سازي اورانيوم پايداري مي كردند و مي كنند،علي لاريجاني تنها چهرۀ واقع بين به نظر مي رسد، كه در تلاش براي يافتن راه حلي در مناقشات پروندۀ هسته اي ايران و جلوگيري از هرگونه رويارويي با غرب است.
به گزارش خبرنگار سرويس بين الملل خبرگزاري انتخاب به نقل از تايم؛بازگشت حيرت آور علي لاريجاني به مركز عرصۀ سياسي ايران، دو موضوع را روشن تر مي كند؛يكي اينكه ماندگاري محمود احمدي نژاد در قدرت دچار تزلزل شده و ديگري اينكه رقابت هاي انتخاباتي رياست جمهوري ايران در سال اينده از هم اكنون به نمايش در آمده است.
انتخاب علي لاريجاني به رياست مجلس شوراي اسلامي ايران با 232 راي مثبت،موجب ثابت شدن موازنۀ قدرت در مركز سياست گذاري هاي ايران شده و مي تواند انتخاب محمود احمدي نژاد،رئيس جمهوري ايران را در دور بعدي انتخابات رياست جمهوري به چالش بكشاند.
يك تحليلگر سياسي در تهران در مصاحبه اي گفت: لاريجاني رياستي فعال و با نفوذ در مجلس شوراي اسلامي خواهد داشت.وي گفت:بازگشت لاريجاني ،قدرت و اختيار محمود احمدي نژاد در عرصۀ سياسي ايران را به شدت متزلزل خواهد كرد.
تايم در گزارش خود آورده است كه سال گذشته محمود احمدي نژاد ،موجب شد تا علي لاريجاني،مذاكره كنندۀ ارشد سابق برنامه هاي هسته اي ايران و دبير سابق شوراي عالي امنيت ملي از سمت خود استعفا دهد.
از سوي ديگر شكست محمود احمدي نژاد در مجلس هشتم ، آخرين نمونۀ اختلافات دروني ائتلاف محافظه كاران ايران است كه اكثريت مجلس را تشكيل مي دهند.
اما تصاحب يك كرسي از 290 كرسي مجلس شوراي اسلامي ايران توسط علي لاريجاني و انتخاب وي به رياست مجلس دو پيروزي بزرگ براي وي به شمار مي آيد.
به گزارش خبرنگار سرويس بين الملل خبرگزاري انتخاب به نقل از تايم؛ چهره هاي سياسي و روحاني برجسته در ايران از هم اكنون در حال فاصله گيري از محمود احمدي نژاد و نزديكي به لاريجاني هستند.
فاصله گيري و تغيير موضع چهره هاي سياسي بيانگر اين واقعيت است كه تكبر محمود احمدي نژاد و رفتارهاي غيرقابل پيش بيني و غيرمعقول وي در عرصۀ سياست هاي خارجي و اقتصادي، موجب رويگرداني متحدين وي شده است.
اگرچه به نظر مي رسد كه وي همچنان از حمايت مردمي و يكپارچه برخوردار است، اما بسياري از ايرانيان با شكايت از سياست هاي اقتصادي دولت محمود احمدي نژاد گفته اند كه عليرغم درآمدهاي ركورد شكن نفتي در ايران، تورم و روند فزايندۀ بيكاري در كشور، اقتصاد نيمه جان ايران را به قتلگاه برده است.
آذر منصوري،معاون دبير كل جبهۀ مشاركت در اين رابطه گفته است كه شكاف طبقاتي در ايران رو به گسترش بوده و انتقاد از عملكرد دولت روزبه روز افزايش مي يابد.
عليرغم موضع قاطع علي لاريجاني در اولين جلسۀ مجلس هشتم شوراي اسلامي نسبت به اژانس بين المللي انرژي اتمي،به نظر مي رسد كه در ساختار محافظه كاران دولتي-حكومتي ايران، وي موضعي استاندارد، قابل قبول و واقع بينانه در رابطه با سياست هاي خارجي و داخلي در پيش خواهد گرفت.
نكتۀ حياتي و متفاوت اين است، در حاليكه محمود احمدي نژاد موضعي تحريك آميز در رابطه با برنامه هاي هسته اي ايران در پيش گرفته ،لاريجاني بر اين باور است كه منافع ايران در راستاي مذاكراتي سازنده و برپايۀ جلب اعتماد كشورهاي غربي تأمين خواهد شد. به اين معني كه بتوان آنها را از طريق مذاكرات به صلح آميز بودن فعاليت هاي هسته اي ايران متقاعد كرد.
علي لاريجاني،دو هفته پيش در مصاحبۀ تلويزيوني خاطرنشان كرد كه براي حل مناقشات پروندۀ هسته اي ايران همگي بايد براي از سرگيري مذاكرات تلاش كنند.
برخي بر اين باورند كه علي لاريجاني رياست مجلس شوراي اسلامي را به شكست در مقابل محمود احمدي نژاد در انتخابات رياست جمهوري سال آينده ترجيح خواهد داد.
يك تحليلگر سياسي در تهران در مصاحبه با تايم گفت: به نظر مي رسد كه علي لاريجاني شانس كمتري در انتخابات رياست جمهوري سال آينده داشته باشد بنابراين بهتر است كه وي قدرت خود را در رياست مهمترين ساختار حكومتي ايران حفظ كند.به باور اين تحليلگر سياسي ،علي لاريجاني چهره اي روشنفكر و عقلاني است نه يك شخصيت سياسي يا تندرو.
بازگشت علي لاريجاني همچنين مؤيد نارضايتي شديد محافظه كاران بر سر رياست جمهوري محمود احمدي نژاد بوده و احتمال بسياري وجود دارد كه رئيس جمهوري ايران در انتخابات رياست جمهوري سال آينده رقيب قدرتمند ديگري در حزب محافظه كاران داشته باشد.
محمدباقر قاليباف ،شهردار تهران كه سياست هاي خارجي تخاصمي محمود احمدي نژاد و ضعف وي در كنترل اقتصاد ايران را به شدت مورد انتقاد قرار داده ،از ديگر رقباي رياست جمهوري فعلي ايران در سال اينده خواهد بود .
برپايۀ اين گزارش به نقل از يك تحليلگر سياسي در تهران ،بازگشت علي لاريجاني كه از حمايت آيت الله علي خامنه اي ،رهبر جمهوري اسلامي ايران برخوردار است،بيانگر اين امر است كه آيت الله خامنه اي آماده صدور مجوز براي به چالش كشيدن انتخاب دوبارۀ احمدي نژاد به عنوان رياست جمهوري در سال اينده است.
با اين حال حضور و شركت علي لاريجاني در انتخابات رياست جمهوري چيزي را عوض نخواهد كرد و وي همچنان به تلاش خود در به چالش كشيدن عملكرد محمود احمدي نژاد و ارائۀ راهكار ادامه خواهد داد .
به گزارش خبرنگار سرويس بين الملل خبرگزاري انتخاب به نقل از تايم؛ در اين ميان دلسردي حضرت آيت الله خامنه اي،رهبر جمهوري اسلامي ايران از عملكرد و آيندۀ سياسي محمود احمدي نژاد ، مي تواند موجب تضعيف قدرت محمود احمدي نژاد و زمينه ساز شكست او در انتخابات سال آيندۀ رياست جمهوري ايران شود.
شنبه 11 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 189]