واضح آرشیو وب فارسی:روز نو:
نخستین زن کاندیدا در عربستان کیست؟/عکس
روز نو : عربستان سعودی خود را برای انتخابات شورای شهر آماده میکند و برای اولین بار زنان نه تنها حق رای دارند، بلکه میتوانند خود را نامزد هم بکنند. هیچ زنی عضو کابینه عربستان سعودی نیست و عربستان تنها کشوری در جهان است که زنان در آن اجازه رانندگی ندارند. هیفا الحبابی در اتاق نشیمنی مدرن نشسته و عکسهای خانوادگی و جواهر ریز و درشت او را احاطه کرده است. هیفا هیچ شباهتی به پیشگامان یک عرصه ندارد. هیفا الحبابی، 37 ساله، نخستین زن در تاریخ عربستان سعودی است که برای یک انتخابات سیاسی در این کشور کاندیدا شده است. او معمار، استاد دانشگاه و مقاله نویس روزنامه است که قوانین کشورش را زیر پا گذاشته است. هیفا با چهرهای بدون نقاب و معمولا موهایی رنگ کرده، کمپین خود را به راه انداخت. این مسئله در کشوری که زنان اغلب سر تا پا پوشیده هستند، کمی عجیب و البته نادر به نظر میرسد. از او پرسیدم که در روند کمپین و آن هم بدون رعایت کردن پوشش مرسوم زنان در عربستان سعودی، آیا متوجه انتقادات خاصی شدهای یا خیر، که الحبابی در پاسخ گفت: «اوضاع در اینجا در حال تغییر است. نقش اجتماعی زنان تغییر کرده و آنها دیگر در خانه نمینشینند. زنان سر کار میروند و زندگی اجتماعیِ پررنگتری دارند.»
هیفا الحبابی پس از ثبت نام به عنوان کاندیدا در ریاض – عکس اختصاصی ان بی سی نیوز
او در ادامه گفت: «من به آن به چشم مرد یا زن نگاه نمیکنم؛ از نظر من برابر است. من به آن به چشم فرصتی نگاه میکنم که همه کشور میتوانند در آن شریک شوند.» شاید این اتفاق در کشورهای غربی چیز خاصی نباشد، اما قضیهی عربستان سعودی کاملا فرق دارد. ظاهر شدن یک زن بدون حجاب مرسوم در عربستانِ محافظه کار کاری دشوار است؛ زنان در این کشور باید همواره به یک سرپرست مرد وابسته باشند؛ آنها حق رانندگی ندارند و در شکل دادن آینده کشورشان نقش بسیار کمرنگی دارند. حکم سلطنتیِ سال 2011 که توسط ملک عبدالله صادر شد، به زنان اجازه داد تا در انتخابات شورای شهر شرکت کنند. این اتفاق گامی مهم و اساسی در برابر مقاماتِ به شدت محافظه کار عربستان سعودی بود. اطلاعات رسمی از میزان مشارکت زنان برای انتخابات 12 دسامبر به بیرون درز پیدا نکرده است، اما روزنامه الحیات در گزارشی به حضور حدودی هزار زن اشاره کرده است. با این حال، الحبابی و زنان مشابه او همچنان راهی دشوار در پیش دارند. روثنا بگوم، پژوهشگر حقوق زنان در مرکز خاور میانه و شمال آفریقای دیدهبان حقوق بشر، میگوید: «نباید از یاد ببریم که این کار، قدمی مثبت و رو به جلو است، اما زنان هنوز راه درازی در پیش دارند.» بگوم به مسئله زنان در عربستان سعودی اشاره میکند: آنها اجازه رانندگی نداشته و باید تحت سرپرستی یک مرد باشند. او میگوید حتی پس از اعطای حق رای به زنان در انتخابات شورای شهر، باز هم بسیاری از نیازهای اساسی زنان به سختی برآورده میشود. بر اساس قوانین عربستان سعودی، همکاری مشترک زنان و مردان در دفاتر کمپین مجاز نیست و زنان کاندیدا نمیتوانند مستقیما با مردان ارتباطی داشته باشند. آنها البته میتوانند از توییتر و یوتیوب برای گسترش پیامهای کارزارشان استفاده کنند. بگوم در ادامه میگوید: «مسئله این نیست که انگشت زنان به جوهر آغشته شود. این رقابت اصلا رقابت جوانمردانهای برای زنان و مردان نیست.» بنا به گزارش کمپین حامی حقوق زنان «بلدی» حدود 130 هزار زن برای دادن رای ثبت نام برای نخستین بار کردند که نسبت به جمعیت 10 میلیونی زنان واجد شرایط در این کشور، سهمی بسیار کم محسوب میشود. اما در عربستان سعودی، پادشاهی مطلق حاکم است و رنگ دموکراسی در آن دیده نمیشود - حدود 500 هزار نفر از مردان ثبت نام کردهاند. با این حال، تغییر در راه است.
زن تاجر عربستان سعودی با تلفن همراه خود در جریان کنفرانس خاورمیانه در ریاض صحبت میکند
هیفا الحبابی زمانی که یک پیام از هتون الفاسی، از فعالان حقوق زنان و عضو کمپین بلدی (کشور من)، در توییتر خود دریافت کرد، تصمیم به مشارکت در انتخابات گرفت. الفاسی به در مصاحبه با ان بی سی نیوز میگوید: «ما به زنان عربستان روحیه میدهیم و آنها را تشویق میکنیم تا این لحظه تاریخی رنگ واقعیت به خود گیرد.» شعار انتخاباتیِ کمپین «صدای تو شنیده میشود» بر روی کاغذها، پوسترها و حتی شکلاتها چاپ شده و در انجمن بشر دوستانهی حامیِ زنان «النهضه» در ریاض به چشم میخورد. النهضه 125 داوطلب را آموزش داده است. آنها به جاهای مختلف عربستان سفر کرده و به بیش از 5000 زن یاد داده که چگونه صدای خود را به مردم و مسئولان برسانند. هر کسی البته صدای این پیام را نشنیده است. والا المجاریشی، 20 ساله، در یک سوپرمارکت کار میکند و میگوید: «من رای ندادم، چون نمیدانستم چه چیزی هست. فکر میکنم زنان از اهمیت بالایی در این جامعه و هر جامعهای برخوردار هستند، اما این مردان هستند که قدرت را در دست دارند.» المجاریشی میگوید که پدرش مریض و بیکار است و به همین دلیل او باید کار کند تا به خانوادهاش کمک کند، اما در این حالت هم پدرش حرف اول و آخر را در خانهشان میزند. بسیاری از زنان شاغل در این انتخابات مشارکت نکردند. هیبا دیالدین یکی از کسانی است که در این مورد با دوستانش به صحبت پرداخت. او خطاب به دوستانش گفت: «تعدادی از زنها مانند الحبابی پیشرو شدهاند. او اگر پیروز نشود، چه اتفاقی خواهد افتاد؟» الحبابی هنگام مواجه شدن با این پرسش کاملا صادقانه اعتراف کرد: «اگر انتخاب نشوم، شگفت زده نخواهم شد. اما قطعا از تجارب این کمپین نهایت استفاده را خواهم کرد و در انتخابات چهار سال دیگر با قدرت بازخواهم گشت. من معتقدم که تمام مسائل میتواند از طریق آموزش تغییر کند. وقتی که اطلاعاتی به یک دختر میدهید، نگاه شگفت زدهاش را محال است فراموش کنید. من دوست دارم روزی وزیر آموزش و پرورش شوم.»
تاریخ انتشار: ۱۰ آذر ۱۳۹۴ - ۱۰:۴۲
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: روز نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 17]