واضح آرشیو وب فارسی:فارس: آسوشيتدپرس گزارش داد: افزايش قيمت مواد غذايي پايه دولت هاي اروپايي را متزلزل كرده است
خبرگزاري فارس: آسوشيتدپرس طي گزارشي از افزايش قيمت مواد غذايي و سوخت در اروپا اعلام كرد اين پديده باعث بروز ناآرامي هاي سياسي و متزلزل شدن پايه دولت ها در اين قاره شده است.
به گزارش خبرگزاري فارس به نقل از آسوشيتدپرس، چندي پيش ماهيگيران اسپانيايي در اعتراض به افزايش قيمت سوخت 20 تن ماهي را به طور مجاني در ميان مردم توزيع كردند.
در پاريس رئيس جمهور فرانسه به همراه همسرش وارد بزرگترين فروشگاه زنجيره اي در فرانسه شد و اذعان كرد: همه چيز واقعا بسيار گران است.
در سراسر اروپا ميليون ها نفر هستند كه چنين كلماتي را بر زبان مي رانند. خريداران اروپايي بايد بدانند كه مشكل افزايش قيمت ها اختصاص به فرد و گروه خاصي در اين قاره ندارد و مشكل همه است.
رانندگان اتوبوس در بلغارستان به سمت اعتصاب حركت مي كنند. ماهيگيران ايتاليايي به زودي دست از كار مي كشند. رانندگان كاميون در فرانسه مسيرهاي منتهي به پالايشگاه ها را مسدود كرده اند. حتي ماهيگيران بلژيك در نظر دارند در بروكسل راهپيمايي كنند.
در هفته جاري ماهيگيران فرانسوي كه در اثر افزايش قيمت سوخت با سختي مواجه شده اند بندر چربراگ را مسدود كردند.
بر اساس مطالعه اي كه توسط وزارت دارائي فرانسه انجام شده است قيمت كالاها در فروشگاه هاي بزرگ طي دو ماه گذشته بيش از 18 درصد افزايش داشته است .كره و شير از سال گذشته 9 درصد افزايش يافته است. قيمت نان باگت نيز در خيابان هاي پاريس از پنج تا هشت درصد رشد داشته است.
يك توليد كننده باگت در اين باره گفت: چرا يك نانوا بايد محصول خود را يك يورو براي هر قرص بفروشد، در حالي كه مي داند با قيمت 2/1 يورو نيز مي تواند نان هاي زيادي را بفروشد.
او پيش بيني مي كند قيمت نان همچنان روندي صعودي را در فرانسه طي كند.
در آلمان وضعيت مشابهي حاكم است. در سال گذشته آلماني ها براي خريد يك ليتر شير معادل 80صدم يك پوند را مي پرداختند اما اكنون اين قيمت به يك پوند رسيده است.يك قرص نان نيز در اين مدت از يك پوند به 2/1 پوند افزايش يافته است. تخم مرغ نيز به همين نسبت افزايش قيمت داشته است. تنها قيمت گوشت به ميزان نرخ عمومي تورم افزايش قيمت داشته است. طي اين مدت قيمت گوشت سه درصد رشد داشته است. قيمت كالاهاي ديگر رشدي بسيار بالا را تجربه كرده است.
يك گل فروش آلماني مي گويد: قيمت لبنيات به ويژه افزايش يافته است و بنابراين من به خريد ميوه به جاي لبنيات روي آورده ام. قيمت لبنيات در اين كشور 15 درصد شد داشته است.
ميليون ها اسپانيايي نيز با چنين وضعيتي مواجه هستند. اين كشور با بيشترين افزايش قيمت ها نسبت به ساير كشورهاي عضو منطقه يورو رو به رو است. بر اساس آخرين آمارها قيمت آرد و شير در اين كشور بين 23 تا 40 درصد در سال گذشته رشد داشته و قيمت تخم مرغ نيز 11 درصد افزايش داشته است.
در نتيجه نرخ كلي تورم در اسپانيا به چهار درصد رسيده است. اين رقم بالاترين نرخ تورم طي يك دهه گذشته است.
افزايش قيمت سوخت و مواد غذايي به همراه بازار در حال مشكل مستغلات اقتصاد اين كشور را رو به ركود كشانده اند. رشد اقتصادي اين كشور در حال حاضر به كمترين مقدار در مقايسه با 13 سال گذشته رسيده است.
سياستمداران اروپايي با درك خطراتي كه اين تحولات مي تواند داشته باشد، تلاش هايي را براي مقابله با آن آغاز كرده اند. تشكيل نشست هاي عمومي و بين المللي از جمله اين تلاش ها است. يكي از اين نشست ها نشستي است كه قرار است هفته آينده در رم برگزار شود. پس از اين نشست كه توسط فائو برگزار مي شود، نشستي توسط سازمان جهاني تجارت برگزار خواهد شد. سران هشت كشور صنعتي نيز در ماه ژوئيه در ژاپن تشكيل نشست خواهند داد.
در عين حال بايد توجه داشت مشكل تورم مشكلي جهاني و بسيار پيچيده است.قيمت نفت در حال حاضر نزديك به 130 دلار در هر بشكه است. در دو مقطع زماني 1973 و 1979قيمت نفت به اين دليل افزايش قابل توجه يافت كه عرضه نفت به بازار كم شد. اما اين بار چنين نيست . در حالي قيمت نفت روز به روز افزايش مي يابد كه عرضه كافي نفت به بازار وجود دارد. همه توليدكنندگان خاورميانه اي حتي ايران با تمام توان خود توليد مي كنند. در حالي كه امريكا بر عربستان فشار مي آورد تا توليد خود را افزايش دهد اما حقيقت آن است كه عرب ها با توان نهايي خود توليد مي كنند.
در واقع مشكل اصلي افزايش فزاينده تقاضا است.چين و هند با دو ميليارد نفر جمعيت در حال تحول اقتصاد جهاني هستند. هر دو كشور با رشد بالاي 10 و هشت درصد رو به رو هستند.
هيچ يك از اين دو كشور نفت چنداني ندارد و به همين دليل قيمت نفت در بازار جهاني را افزايش داده اند.
در مورد قيمت مواد غذايي نيز به همين ترتيب است.به گفته يك متخصص غذايي در حال حاضر جهان با طوفاني كامل از فجايع طبيعي و انساني رو به رو شده است كه خشكسالي در استراليا، برداشت اندك محصول در كانادا و استفاده گسترده از گياهان براي توليد سوخت در امريكا و اتحاديه اروپا از آن جمله است.
همه اين تحولات بر عرضه جهاني مواد غذايي تاثير منفي گذاشته است. در سال جاري 100 ميليون تن ذرت در امريكا براي توليد سوخت كشت شده است. در سطح جهان پنج درصد غلات توليدي براي توليد سوخت مورد استفاده قرار مي گيرند.
در عين حال در اين جا نيز همچون نفت مشكل اصلي افزايش تقاضا است.متوسط درآمد كشورهاي آسيايي كه زماني يك دلار در روز بود اكنون به دو دلار افزايش يافته است كه به اين معني است مصرف آن ها تا دو برابر افزايش يافته است.
نه تنها مصرف مواد غذايي توسط چيني ها و هندي ها افزايش يافته است بلكه مصرف گوشت آن ها به سطح اروپايي ها رسيده است.در چين 200 ميليون تن غله براي پرورش پرندگان جهت تامين نياز چيني ها به گوشت مصرف مي شود. اين حجم عظيم غله دو برابر غله اي است كه امريكا براي توليد سوخت مصرف مي كند.
در نتيجه اين حجم عظيم مصرف، ميزان مصرف مواد غذايي در جهان بر توليد پيشي گرفته است و حجم ذخاير غلات به سرعت در حال تمام شدن است. زماني اروپا با مازاد توليد رو به رو بود و محصولات خود را يا ذخيره مي كرد و يا با قيمت اندك به ساير كشورها مي فروخت.
اما در حال حاضر ميزان توليد كمتر از تقاضا بوده و حجم ذخاير غلات رو به كاهش است.تنها در سال گذشته 50ميليون تن غله از انبارها در اروپا برداشته شد.
در پايان بايد گفت قيمت هاي بالاي سوخت و مواد غذايي همچنان به حيات خود ادامه مي دهند. تنها در يك صورت با كاهش قيمت ها مواجه مي شويم و آن زماني است كه چين و هند با بحران اقتصادي مواجه شوند و فقير و فقيرتر شوند؛ مسئله اي كه تا حد زيادي بعيد به نظر مي رسد.
بنابراين تنها گزينه پيش رو تلاش در جهت افزايش توليد است. اين مهم تا حدي با ارتقاء تكنولوژي كشاورزي و يا افزايش استفاده از كودهاي شيميايي ممكن است. افزايش سطح زير كشت نيز گزينه ديگري در اين زمينه است.
انتهاي پيام/
شنبه 11 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 237]