واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: جهان - مالكي: بدهيهاي عراق را لغو كنيد
جهان - مالكي: بدهيهاي عراق را لغو كنيد
گروه بينالملل:عراق خواستار بخشش بدهيهاي خارجياش كه به 60 ميليارد دلار ميرسند شد. اين درخواست را نوري المالكي نخستوزير عراق كه در راس هياتي عراقي در كنفرانس بينالمللي استكهلم براي بازسازي كشورش شركت كرده بود مطرح كرد. كنفرانس استكهلم اولين كنفرانس ساليانهاي بود كه براي ارزيابي پايبندي كشورهاي جهان به تعهداتشان در مقابل عراق كه سال گذشته در استراحتگاه تابستاني شرمالشيخ مصر خود را ملزم به آن كرده بودند، برگزار ميشد. در كنفرانس شرمالشيخ عراق نيز متعهد شده بود در مقابل دريافت كمكهاي بينالمللي بيشتر به اجراي اصلاحات بپردازد.
مالكي در كنفرانس استكهلم گفت: «بدهيهاي سنگين عراق كه برخي از آنها متعلق به 30 سال گذشته هستند و غرامتهايي كه به دليل حمله رژيم صدام به كويت در سال 1990 به عراق تحميل شده است، دست و پاي اقتصاد اين كشور را بسته است. طبق آمارهاي دولتي عراق اين كشور ملزم شده است در سالجاري ميلادي پنجدرصد از عايدات نفتي خود را به پرداخت غرامتها كه به 5/2 ميليارد دلار ميرسد، اختصاص دهد. مالكي ادامه داده است: «عراق كشور فقيري نيست بلكه از سرمايههاي بشري و مادي كلاني برخوردار است، اما بدهيهايي كه از نظام ديكتاتوري سابق به ارث برده است، روند بازسازي آن را كند ميكند.» او ادامه داد كه ما از كشورهاي دوست انتظار داريم بدهيهاي عراق را كه دولت اين كشور را زير فشار قرار ميدهد لغو كنند. كويت و عربستان سعودي مسوولان سطح اول خود را به كنفرانس استكهلم اعزام نكردند. وزير مشاور در امور خارجه به نمايندگي از عربستان سعودي و معاون وزير امور هيات دولت به نمايندگي از كويت در كنفرانس روز پنجشنبه شركت كردند. اين در حالي است كه عراق بيشترين بدهيها را به اين دو كشور دارد.
نخستوزير عراق در پايان كنفرانس استكهلم در يك كنفرانس خبري گفت: «انتظار داشتيم كه مسوولان طراز اول به نمايندگي از كشورهاي عربي در اين كنفرانس شركت كنند.» نزار مدني نماينده عربستان در كنفرانس استكهلم در سخنراني خود گفت كه دولت عربستان تمايل دارد موضوع كاهش بدهي عراق به خود كه بر مبناي آمار سازمان پژوهش كنگره آمريكا به 25 ميليارد دلار ميرسد را بررسي كند. به گزارش رويترز، يك مقام مسوول در وزارت دارايي عراق كه خواست نامش فاش نشود گفته است كه عراق بر سر ميزان بدهيهايش با عربستان سعودي اختلاف دارد. براساس اين گزارش، عراق معتقد است كه بدهيهايش به عربستان سعودي 15 ميليارد دلار است اما عربستان سعودي ميگويد كه اين بدهيها با احتساب سود آنها طي اين سالها به 40 ميليارد دلار ميرسد. سازمان پژوهشهاي وابسته به كنگره آمريكا در گزارشي كه اين ماه منتشر كرده و برخي از خبرگزاريها آن را منعكس كردهاند، اعلام كرده است كشورهاي حوزه خليجفارس كه از عراق در جريان جنگ هشتساله با ايران حمايت كردهاند، در مقابل لغو بدهيهاي اين كشور مقاومت ميكنند. براساس اعلام وزارت امور خارجه آمريكا، 5/66 ميليارد دلار از مجموع 2/120 ميليارد دلار بدهيهاي عراق لغو شدهاند. بيش از نيمي از اين بدهيها به كشورهاي حوزه خليج فارس ميباشند. كويت ميگويد كه حاضر است كاهش غرامتها را بررسي كند اما تصميم نهايي در دست شوراي امنيت سازمان ملل است كه طرح غرامتها را ارائه داده است.
تمجيد كنفرانس استكهلم از دولت عراق
در بيانيهاي كه در پايان كار كنفرانس استكهلم صادر شد، از تلاشهاي عراق در آنچه مبارزه با خشونتهاي قومي و تروريسم ناميده ميشد و بهبود وضعيت امنيتي و نظم در اين كشور تمجيد شد. بان كيمون دبيركل سازمان ملل نيز از «پيشرفت ملموس» در حركت به سوي اهداف اقتصادي، سياسي و امنيتي كه كنفرانس سال گذشته شرمالشيخ آنها را ترسيم كرده است، تمجيد كرد. او در اين باره گفت: «اگر بخواهيم يك كلمه براي توصيف وضعيت امروز عراق به كار ببريم، بايد بگوييم: اميد» كاندوليزا رايس وزير امور خارجه آمريكا نيز از كشورهاي همجوار عراق خواست روابط سياسي، اقتصادي، فرهنگي و اجتماعي خود را با اين كشور بهبود بخشند. رايس به پيشرفت اقتصادي و سياسي در عراق اشاره كرد و گفت: «اين پيشرفتهاي مثبت سياسي و اقتصادي از طريق پيشرفت بهبود وضعيت امنيتي در عراق بهوجود آمده است، اما چالشهاي جدي در اين مورد وجود دارند.» منوچهر متكي وزير امور خارجه جمهوري اسلامي ايران از سياستهاي اشتباه اشغالگران در عراق انتقاد كرد و گفت: آنها مسوول بحران اوضاع در اين كشور هستند. متكي در بخش ديگري از سخنان خود گفت كه ايران 10 ميليون دلار به صندوق بازسازي عراق پرداخت كرده و قراردادي را با اين كشور به امضا رسانده است براي دادن وامهايي كه در طول 40 سال بازپس داده شوند. او افزود كه ايران از اولين كشورهايي است كه تسهيلاتي اينچنيني به عراق داده است و اين «دليلي است بر سياست ايران براي بهبود روابط اقتصادي خود با اين كشور».
امنيت در عراق
بهرغم اعلام مسوولان آمريكايي مبني بر بهبود وضعيت امنيتي در عراق اما حوادث نشانگر آن است كه امنيت در اين كشور كاملا ناپايدار است. گزارشها حاكي است كه پنجشنبه در پي حمله انتحاري به يك مركز پليس در شمال عراق 16 داوطلب كشته شدند. همچنين در درگيري ميان نيروهاي امنيتي عراق و تعدادي از افراد مسلح در شهر تكريت در شمال بغداد پايتخت عراق، 12 نفر كشته شدند. در كردستان عراق نيز هواپيماهاي نظامي تركيه به پايگاههاي حزب كارگران كردستان تركيه حمله و 16 پايگاه را بمباران كردند. گزارشي از خسارت در اين حملات بهدست نيامده است. با اين حال ارتش آمريكا اعلام كرده است كه 4هزار نفر از نيروهاي خود را ماه آينده از عراق خارج خواهد كرد.
شنبه 11 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 195]