محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1845832963
قائم مقام شهردار قم در گفتوگو با فارس مطرح کرد تلاش برای رفع «ازهمپاشیدگی سازمانی» در شهرداری قم
واضح آرشیو وب فارسی:فارس: قائم مقام شهردار قم در گفتوگو با فارس مطرح کرد
تلاش برای رفع «ازهمپاشیدگی سازمانی» در شهرداری قم
قائم مقام شهردار قم در گفتوگو با فارس به سئوالات مطرح شده در خصوص مسائل پیش روی شهرداری قم در حوزههای مخلتف پاسخ داد.
به گزارش خبرگزاری فارس از قم، تقریبا حدود 6 ماه از استقرار تیم جدید مدیریتی در شهرداری قم میگذرد و پس از انتصاب سید مرتضی سقاییاننژاد به عنوان شهردار قم، شهردار جدید تعدادی از مدیران خود در اصفهان را به شهرداری قم آورد و یکی از این مدیران ابراهیم معتمدی است که به عنوان قائم مقام شهردار قم از سوی سقاییاننژاد معرفی شد.
در حالی که در دوان قبلی مدیریت شهری سمت قائم مقام بیشتر تشریفاتی بود، در دوره جدید گویا بیشتر امور اجرایی شهرداری به قائم مقام سپرده شده است.
در حالی با قائم مقام شهرداری قم به بیان برنامهها، رویکردها، اقدامات صورت گرفته در طول این 6 ماه به گفتوگو پرداختیم که وی از اوضاع کنونی شهرداری که آن را «از هم پاشیدگی» مینامد، گلایهمند است هرچند میگوید: خوشبختانه در حال حاضر شرایط اصلا قابل مقایسه با 6 ماه پیش نیست و تقریباً در شهرداری آرامش نسبی برقرار است که این موضوع مرهون همکاری شورای اسلامی شهر، نگاه مدیران استانی و حمایت جدی دستگاههای نظارتی استان است.
فارس: وضعیت موجود شهرداری قم در چه سطحی است و تا چه حد با جایگاه مطلوب خود فاصله دارد؟
با توجه به سابقه و تجربهای که در طول سالهای گذشته کسب کرده بودم، فضای ذهنی این حقیر از وضعیت موجود شهرداری قم چیز دیگری بود. در حال حاضر حدود 180 روز است که در مجموعه شهرداری مستقر شدیم و با تمام فعالیتهای بخشها و واحدهای مختلف آشنایی داشته و شناخت کافی از ارتباطات درون سازمانی و برون سازمان شهرداری قم به دست آوردهام.
تفکر من این بود که شهرداری قم لااقل چیزی شبیه به شهرداری اصفهان باشد و بستری مناسب فراهم است تا بتوان با برنامه و انرژی مثبت کار را با شدت بیشتری دنبال کرد؛ اما پس از گذشت دو هفته از ورود به شهرداری قم با معضلات متعددی مواجه شدیم که قابل هضم نبود.
به نظر میرسد شهرداری قم دچار از هم پاشیدگی سازمانی شده بود و این برای شهری که خاستگاه انقلاب اسلامی و پایتخت جهان تشیع است و قدرت زیادی در تصمیمگیریهای کشوری دارد و افراد خاصی در آن زندگی میکنند اصلاً مناسب نیست و غیر قابل تصور است.
عدم پرداخت مطالبات پیمانکاران از سال 91 تاکنون و نبود آمار و اطلاعات دقیق از فعالیتهای مختلف مصداق بارزی از بینظمی حاکم بر سیستم موجود است که باید برنامهریزی و ساماندهی شود.
فارس: برای جبران عقبماندگیهای شهرداری چه باید کرد و شما در شهرداری قم چه برنامههایی را در دستور کار قرار دادید تا نقاط ضعف برطرف شود؟
شهرداری قم در بسیاری از زمینهها دچار کاستی و عقبماندگی است که ریشههای مختلفی دارد و باید تجزیه و تحلیل شود. در برنامهریزی استراتژیک باید ابتدا وضع موجود را شناخت و وضع مطلوب را متصور شد و در نهایت راههای رسیدن به وضع مطلوب را با بهرهگیری از منابع موجود مشخص کرد.
70 درصد از مدیریت، معطوف به شناخت دقیق از محیط است ولی متاسفانه در حال حاضر میتوان گفت فعالیتهای اجرایی شهرداری بدون شناخت از منابع، بدنه شهرداری، وضعیت استان و مردمشناسی و ... صورت گرفته است.
بحث مدیریت در فضای مدیریت شهری بسیار متفاوت از مدیریت در سایر ارگانهاست و بهکارگیری تجارب، نگاه علمی و در اختیار داشتن ظرفیت اجرایی خوب، میتواند بسیار کارگشا باشد.
شهرداری قم در حال حاضر، اعتماد و سرمایه اجتماعی را که بزرگترین دارایی مجموعه شهرداری است تا حدی از دست داده است و این کار را خیلی سخت میکند؛ چراکه شهرداری به عنوان بزرگترین نهاد فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی در شهرها کار میکند و محل درآمد آن از مردم است؛ اگر اعتماد نباشد کاری نمیتوان انجام داد و اگر مردم در کارهای شهری مشارکت نداشته باشند هیچ پروژهای به سرانجام نخواهد رسید.
فارس: به نظر شما چرا اعتماد به شهرداری در حوزه مردمی و مسئولان از بین رفته است؟
بیاعتمادی مردم و مسئولان به شهرداری علل و ریشههای مختلفی دارد که باید مطالعه شود. نخستین آفت در شهرداری سیاسیکاری و سیاسیبازی است؛ شهرداری یک مجموعه اجرایی است که شهروندان از تولد تا 30 سال پس از مرگ با آن درگیرند و اگر دچار این آفت شود به خود و مردم لطمه میزند و در شهرداری فقط باید با روحیه جهادی کار، کار و کار شبانهروزی کرد.
موضوع دوم، بیانضباطی در مجموعه شهرداری است. مشکلات متعددی که در قراردادهای مشارکتی وجود دارد، تعداد قرارداد با سرمایهگذاران، عدم تعریف مناسب پروژه از ابتدا، مشخص نبودن دقیق موضوعات با سرمایهگذار یا مشارکتکننده و... کار را به جایی رسانده که گفته میشود بهتر است شهرداری کار مشارکتی و سرمایهگذاری نکند؛ در حالی که بهترین فعالیت در وضعیت رکود انجام پروژههای مشارکتی و سرمایهگذاری است.
همچنین مشکلات متعددی که در پروژههای عمرانی سطح شهر است موجب نارضایتی مردم و سلب اعتماد آنها شده است. پروژههایی داریم که از سال 89 شروع شده اما هنوز به سرانجام نرسیده و شهروندان از این بیبرنامگی مفرط شاکی هستند.
یکی دیگر از مشکلات شهرداری که موجب سلب اعتماد مردم شده وعدههای مختلف در افتتاحیه پروژههاست و اینکه پروژهای را تملک نکرده وارد اجرا شدهاند، در حالیکه این کار اساساً غلط است و منجر به قراردادهایی شده که شهرداری را دچار ضرر و زیان مالی زیادی کرده است. فارس: اینگونه که میگویید در شهرداری قم پروژهها پیش از مهیا شدن پیشزمینههای اجرایی شدن، کلید خورده است و همین مسئله موجب اجرای پروژههای متعدد ولی نیمه کاره در سطح شهر شده است، آیا با این مسئله موافقید؟
وقتی میخواهیم وارد یک پروژه شویم باید تمام پیوستهای یک پروژه اعم از خصوصیات، اولویت، حد و اندازه پروژه، تبعات اجتماعی آن و ارزیابی توان اجرا و قدرت مالی سنجیده شود و پس از آن طبق جدول زمانبندی صحیح پروژه پیشرفت کند.
با اتمام پروژهها، مردم حلاوت آن را میچشند و اعتمادشان افزایش مییابد، اما در فضایی که پروژههای متعدد، نیمه کاره به حال خود رها میشوند هم مردم ناامید میشوند و هم بدنه اجرایی شهرداری آن شادابی را از دست میدهد. فارس: یکی از رویکردهایی که در گذشته دنبال میشد دریافت تسهیلات برای اجرای پروژههای شهری بود؛ آیا دریافت تسهیلات برای انجام پروژههای شهرداری نادرست است؟
آنچه مسلم است، وام فی نفسه در شرایط رکود خوب است؛ اما عدم برنامهریزی صحیح برای مصرف هدفمند و بازپس دادن وام، عدم در نظر گرفتن میزان ارزش افزوده در پروژهای که قصد اجرای آن را داریم منجر به گرفتن وامهای متعدد و اوراق مشارکت و عدم بازپرداخت آنها شده است تا جایی که شهرداری در حال حاضر حدود یک هزار و 500 میلیارد تومان بدهی بانکی دارد، با حدود روزی یک میلیارد تومان سود بانکی! این کار غلط است و این مدل وارد شدن نشان از بیبرنامگی است.
مداومت بر دریافت وام، موجب ایجاد رخوت و تنبلی در سازمان میشود. تا وقتی که درآمدهای خوبی وجود دارد نیاز به وام نیست بلکه باید سرمایه موجود را مدیریت کرد. در شرایط بیثباتی دریافت وامهای مکرر اقدامی بیمنطق است. البته دریافت وام در دوران رکود خیلی خوب است اما باید برای آن برنامه داشت و محاسبات دقیق انجام داد. در واقع وام گرفتن برای زمانی است که در مدیریت شهری به شرایط اضطرار برسیم. نباید مطالبات را رها کرد و وام گرفت.
ابتدا باید تمام تلاشها برای بازپس گیری مطالبات انجام شود و سپس در صورتی که طرح توجیهی وجود داشت درخواست وام کرد. وامی که برنامهای برای بازپرداخت آن وجود ندارد ضرر روی ضرر است و باری است بر دوش مدیران بعدی؛ فارس: نظر شما در خصوص ساختار فعلی شهرداری چیست و گویا انتقاداتی را به تغییر ساختاری که در شهرداری قم صورت گرفته داشتهاید و برنامهریزی برای بازگشت به ساختار قبلی آغاز شده است؟
تلفیق معاونت عمرانی، ترافیک و شهرسازی کاری کاملا اشتباه است و حتی تغییر ساختار یک سازمان بزرگترین پروژه است که چنانچه خوب بررسی و برنامهریزی نشود کیان سازمان از بین میرود. از بین بردن ساختار شهرداری معضلی است که بازسازی آن خیلی زمانبر است. تغییر ساختار شهرداری در هیچ کلانشهری اجرا نشده است اما متاسفانه شهرداری قم این کار را انجام داده و طلایهدار آن بوده است، به چه قیمتی خدا میداند.
یکی دیگر از چالشهای فراروی شهرداری قم این است که تمام درآمدهای مناطق در ستاد متمرکز شده است بدون در نظر گرفتن اینکه، این اقدام یک تیغ چند لبه است؛ در ظاهر کار خوبی است اما انگیزه، رقابت و هویت مناطق را از بین بردهایم. فارس: تجمیع درآمدها که نسبت به آن انتقاد دارید چه آسیبهایی به دنبال خواهد داشت؟
متاسفانه در حال حاضر با تجمیع درآمدها در ستاد، انگیزهای در مناطق برای درآمدزایی و فعالیت وجود ندارد در حالی که یکی از ارکان مدیریت ایجاد انگیزه است. شهرداری قم از این نکته غافل شده است که شهردار هر منطقه به دلیل شناخت موقعیت و مشکلات روزمره شهروندان خود حکم یک شهردار را دارد و لذا اختیاراتی به مناطق داده نشده است.
رسالت ستاد، اعطای کمک فکری و برنامهای و نظارت عالی بر مناطق است. در واقع مناطق باید مثل یک سازمان مستقل باشند که درآمدها و هزینههایش را مدیریت میکند و البته ستاد هم در مواقعی کمک کند. فارس: شهرداری قم با چه معضلات دیگری روبهرو است؟
برنامهمحور نبودن پروژهها از مهمترین معضلات شهرداری قم است. مگر میشود رینگ سوم یک پروژه راهاندازی شود در حالی که رینگ اول تمام نشده!! حتی در برخی پروژهها مشاهده شده که محدوده اجرای آن خارج از محدوده تعیین شده است، با توجه به شفافیت ایجاد شده در این مدت، شهرداری قم اصلاً برنامهمحور پیش نرفته و همچنین پروژهها خوب کارشناسی نشده بلکه مدیریتی پیش رفته است. البته ما منکر اقدامات خوب گذشته نیستیم.
پروژههای خوبی هم مثل عمار یاسر تعریف شده است اما هنر مدیریت این است که راهکاری بیابیم که کار به بهترین شکل ممکن انجام شود. بیشک شروع هر پروژهای بدون برنامه و صرف اتکا به وامهای فضایی بدون تفکر نحوه بازپرداخت آن امری عبث و دردسرساز است.
نباید فراموش شود که پروژههای نیمهکاره خود موجب بسیاری از معضلات اجتماعی و نهایتا نارضایتی مردم است. استراتژی ما این است که یا کاری را شروع نکنیم و یا طبق برنامه و بر اساس زمانبندی پیش برویم که تحقق این امر به سه ضلع شرایط اقتصادی، توان اجرایی و مدیریتی و همراهی شهروندان بستگی دارد. فارس: برنامه شما برای رفع این چالشها چیست؟
یک مدل نگاه این است که ما بگوییم ما آمدیم و یکی دو سال بعد هم میرویم و به انجام کارهای ظاهری و نمایشی بپردازیم اما نگاه دیگر که بسیار تاثیرگذار است و اعتقادی است، انجام امور زیرساختی است؛ در عین اینکه حواسمان به کیفیت فضاهای شهری هم باشد.
در واقع شاخصه وضع موجود، بحث بیاعتمادی و از بین رفتن سرمایه اجتماعی است و حالا ما با تجربه، شناخت و ظرفیت و توانایی که داریم باید به همه امور به صورت زیربنایی نگاه میکنیم و همان گونه که میدانید کار زیرساختی، فرایندی زمانبر است.
ما معتقدیم شورای اسلامی شهر، مسئولان و مردم باید بدانند که وضع موجود چیست و قرار است این وضع موجود را با ایجاد نظم، ترمیم ساختار، برنامهریزی و فکر به وضع مناسب برسانیم که بستر خوبی فراهم شود تا بتوان با سرعت و شتاب حرکت کرد.
خوشبختانه شهردار محترم و فرهیخته قم بر تصمیمگیری به صورت جمعی تاکید دارد و هیچ کس به صورت فردی تصمیمی را اتخاذ نخواهد کرد. این خود یک نقطه قوت است چرا که با جابهجایی نیروها نباید بخشی از اطلاعات یک مجموعه از دست برود بلکه همه باید در جریان سیاستها، رویکردها، فرایندها و فعالیتها باشند.
در حال حاضر شهرداری قم با دستگاههای مختلف استان در کمال تعامل و همکاری اختلاف حساب دارد. دنبال ساماندهی این وضعیت و تدوین تفاهمنامه با آنها هستیم تا کاملا شفاف شود.
در خصوص پروژه بلوار پیامبر اعظم (ص) چندین جلسه مفصل کاری برگزار کردهایم، میزان تملکها مشخص شده و بررسیهای کارشناسانه در این خصوص و سایر پروژههایی چون عمار یاسر، بیگدلی، زینبیه، فقیهی و ... در حال انجام است. تعامل بسیار خوبی با اعضای شورای اسلامی شهر وجود دارد و امیدواریم با استفاده از تجارب اعضای شورا بتوانیم به تعهدات خود عمل کنیم.
ما برای هر کدام از فرایندها و پروژههای عمرانی برنامه داریم. ساماندهی نظم اداری و مالی تا پایان سال از جمله برنامههای در دست اجرا است چرا که تا زمانی که یک سیستم مالی منظم نداشته باشیم، نمیتوانیم خوب حرکت کنیم.
خوشبختانه در حال حاضر شرایط اصلا قابل مقایسه با 6 ماه پیش نیست و در شهرداری آرامش نسبی برقرار است که این موضوع مرهون همکاری شورا، نگاه مدیران بالادست، حمایت دستگاههای نظارتی و مجموعه استانی است.
از جمله اقدامات در دست اجرای شهرداری، برنامهریزی در حوزه املاک، ساماندهی مباحث ماده 100، نظاممند کردن سیستم مالی – اقتصادی، ایجاد سیستم آمار و اطلاعات دقیق، راهاندازی سیستم کنترل پروژه در کل بدنه شهرداری، انجام برنامه قم 1401 و 1414 است.
ما بر این باور هستیم که خدمت در شهر مقدس قم که شهر اهل بیت است، خدمت به جهان تشیع است و افتخار میکنیم که خادم این شهر هستیم و انشاءالله باید با کار، کار و کار شبانهروزی، این شهر که به عنوان نماد تمدن و پایتخت جهان شیعه است در تمام مولفهها تقویت شود.
قم باید به شهری با نظم و ساختار ویژه تبدیل شود و وقتی از آن به عنوان نماد تمدن و پایتخت جهان شیعه صحبت میشود باید این موضوع در ظاهر شهر هم مشخص باشد.
================= گفتوگو: سید جواد اشرفی ================= انتهای پیام/2258/غ40
http://fna.ir/IYKTJ6
94/09/07 - 14:52
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[مشاهده در: www.farsnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 37]
صفحات پیشنهادی
آیتالله قائممقامی در گفتوگو با فارس: پیادهروی اربعین نقشه راه جهان را مشخص میکند/ پیام کربلا برای آلسعود
آیتالله قائممقامی در گفتوگو با فارس پیادهروی اربعین نقشه راه جهان را مشخص میکند پیام کربلا برای آلسعودیک استاد دانشگاه با اشاره به اینکه آینده جهان در نهایت بازگشت به دین و اهل بیت ع است گفت معتقدیم هم دوران بیدینی و هم دوران دینداری بدون ولایت تمام شده است آیتاقائم مقام سازمان دانشآموزی در گفتوگو با فارس خبر داد برپایی 2 موکب دانشآموزی در نجف و کربلا در ایام اربعین/
قائم مقام سازمان دانشآموزی در گفتوگو با فارس خبر دادبرپایی 2 موکب دانشآموزی در نجف و کربلا در ایام اربعین ارائه خدمات دانشآموزان به زائران در بینالحرمینقائم مقام سازمان دانشآموزی از برپایی 2 موکب دانشآموزی در نجف اشرف و کربلای معلی در ایام اربعین خبر داد و گفت دانشآموزایک نخبه بسیج فرهنگیان در گفتوگو با فارس مطرح کرد نقش فعال بانوان بسیجی در عرصههای مختلف کشور/ حلقههای صالحی
یک نخبه بسیج فرهنگیان در گفتوگو با فارس مطرح کردنقش فعال بانوان بسیجی در عرصههای مختلف کشور حلقههای صالحین در مدارس فعال شده استیک نخبه بسیج فرهنگیان با بیان اینکه خوشبختانه حلقههای صالحین در معلمان و دانشآموزان خیلی فعال شده است گفت یکی از رسالتهای بزرگ معلمان و اساتیدرئیس جماعت علمای عراق در گفتوگو با فارس: علمای جهان اسلام به طرح رهبر ایران متمسک شوند/تلاش برای لغو حکم اعدا
رئیس جماعت علمای عراق در گفتوگو با فارس علمای جهان اسلام به طرح رهبر ایران متمسک شوند تلاش برای لغو حکم اعدام شیخ نمررئیس جماعت علمای عراق گفت علمای جهان اسلام با تمسک به طرح وحدت اسلامی که بارها از سوی مقام معظم رهبری ایران بر آن تاکید شده برای اعمال فشار بر مقامات سعودی به منعضو فراکسیون ضد رکود مجلس در گفتوگو با فارس مطرح کرد ۴ عامل تشدید رکود اقتصاد/ برنامه انقباضی دولت با خروج از
عضو فراکسیون ضد رکود مجلس در گفتوگو با فارس مطرح کرد۴ عامل تشدید رکود اقتصاد برنامه انقباضی دولت با خروج از رکود منطبق نیستعضو فراکسیون ضد رکود مجلس گفت ۴ عامل تشدید کننده رکود اقتصادی بوده و سیاست انقباضی دولت با شعار خروج از رکود منطبق نیست جعفر قادری در گفتوگو با خقائم مقام سازمان نظام پرستاری کشور مطرح کرد 30 هزار کمک بهیار آماده به کار هستند/با استخدام شرکتی پرستاران مخا
قائم مقام سازمان نظام پرستاری کشور مطرح کرد30 هزار کمک بهیار آماده به کار هستند با استخدام شرکتی پرستاران مخالفیمقائم مقام سازمان نظام پرستاری گفت 30 هزار نفر کمک بهیار آماده به کار هستند که با فراخوان میتوان آنها را جذب فوری کرد لذا موضوع بهیاری یک ساله و کمک پرستاری به بهانهمتخصص تغذیه در گفتوگو با فارس مطرح کرد جذب کلسیم شیرهای کمچرب در بدن بیشتر است/ روزانه 4 سهم لبنیات مصرف کنی
متخصص تغذیه در گفتوگو با فارس مطرح کردجذب کلسیم شیرهای کمچرب در بدن بیشتر است روزانه 4 سهم لبنیات مصرف کنیدمتخصص تغذیه با اشاره به اینکه جذب کلسیم شیرهای کمچرب در بدن بیشتر از شیرهای پرچرب است گفت مصرف روزانه 4 سهم لبنیات جهت حفظ سلامتی بدن لازم است مرتضی صفوی در گفتوگو بکارشناس سیاسی روس در گفتوگو با فارس مطرح کرد بسترهای اقتصادی-امنیتی در روابط تهران-مسکو؛ پیام سفر «پوتین
کارشناس سیاسی روس در گفتوگو با فارس مطرح کردبسترهای اقتصادی-امنیتی در روابط تهران-مسکو پیام سفر پوتین به تهران برای غربکارشناس سیاسی روس معتقد است پیامدهای مثبت سفر ولادیمیر پوتین به تهران در کمترین زمان احساس خواهد شد و با توجه به تهدیدات و چالشهای جدید باید همکاریهای 2 کشوریک مقام مسئول در گفتوگو با فارس بازار سرمایه منتظر ابزارهای مالی جدید بماند/نگاه شرکتها به تامین مالی بانک مح
یک مقام مسئول در گفتوگو با فارسبازار سرمایه منتظر ابزارهای مالی جدید بماند نگاه شرکتها به تامین مالی بانک محورمدیر عامل یک شرکت تامین سرمایه گفت در کنار افزایش تنوع ابزارهای تامین مالی باید فرهنگ تامین مالی از طریق بازار سرمایه را ترویج کرد ولی نادی قمی در گفتوگو با خبرنگار باستاد علوم تاریخ قرقیزستان در گفتوگو با فارس مطرح کرد مرکز علمیآموزشی قرقیزستان و ایران تأسیس شود؛ مبارزه با
استاد علوم تاریخ قرقیزستان در گفتوگو با فارس مطرح کردمرکز علمیآموزشی قرقیزستان و ایران تأسیس شود مبارزه با افراط در گام دوماستاد علوم تاریخ قرقیزستان پیشنهاد ایجاد مرکز علمی و آموزش قرقیزی-ایرانی برای بررسی و شناخت تاریخ و فرهنگ مشترک و نقش مردمان قرقیز و فارسزبان در تاریخ جه-
گوناگون
پربازدیدترینها