واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: متكي در استكهلم: ملت آمريكا تغيير رفتار دولت را خوستارند در حال بررسي تاريخ سفر سولانا به تهران هستم هرگونه بيثباتي در عراق بر كل منطقه تاثير ميگذارد
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: سياسي خارجي
منوچهر متكي اعلام كرد كه ايران همكاري در حوزههاي انرژي، حمل و نقل و بهداشت با عراق را بهبود بخشيده و تقويت ميكند و هم چنين در بهبود امنيت اين كشور سهيم است.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، خبرگزاري آلمان به نقل از منوچهر متكي، وزير امور خارجه ايران كه روز پنجشنبه در حاشيهي كنفرانس سازمان ملل- عراق به ميزباني سوئد با خبرنگاران صحبت ميكرد نوشت: ثبات در عراق، ثبات منطقه است و هرگونه بي ثباتي در عراق در كل منطقه تاثير خواهد گذاشت.
وزير امور خارجه ايران ادامه داد: به همين دليل است كه ايران همواره بخشي از راه حل منطقه براي اين بحران و نه بخشي از اين بحران بوده است.
متكي تاكيد كرد كه ايران با « كشتن مردم» عراق به وسيله «نيروهاي خارجي» از طريق «بمباران با جت هاي جنگنده» مخالف است و به اين دليل چندي پيش در بصره ميان دولت و نيروهاي ديگر ميانجي گري كرد.
متكي رياست هيات ايراني را در اين كنفرانس كه با حضور 90 هيات برگزار شد، به عهده داشت. اولين نشست پيمان بين المللي عراق سال گذشته در مصر برگزار شد.پيشتر استفان دوميستورا، نماينده ويژه سازمان ملل در عراق بر اهميت روابط خوب عراق با همسايگانش تاكيد كرده بود.
وي گفت: همه همسايگان(عراق) مهم هستند؛ سازمان ملل چند سالي است كه در آنجا به سر مي برد اما همسايگان هميشه آنجا باقي خواهند ماند.
همچنين به گزارش خبرگزاري رويتر، متكي در كنفرانس بين المللي دربارهي بازسازي عراق گفت كه «اشغالگران» اوضاع عراق را فقط بدتر كرده اند.
وي روز پنجشنبه گفت كه ايران مشتاق است نقشي اساسي را در بازسازي عراق انجام دهد و در عين حال «سياستهاي غلط» آمريكا و متحدينش را مورد حمله قرار داد.
متكي اظهار كرد: اوضاع امنيتي عراق به دليل سياستهاي غلط اشغالگران در عراق، اكنون آن قدر وخيم است كه بر تمامي وجوه زندگي در اين كشور سايه انداخته است.
وزير امور خارجه عراق گفت كه رايس و متكي در طول كنفرانس با يكديگر ملاقات نكردند و مك كورمك، سخنگوي وزارت امور خارجهي آمريكا هم به خبرنگاران گفت كه از هيچ تماسي ميان آن دو اطلاعي ندارد.
متكي كه بعد از سخنراني با خبرنگاران صحبت ميكرد فقط گفت كه هيچ نشستي با آمريكاييها نداشته است.
وزير امور خارجهي ايران در عين حال اعلام كرد كه خاوير سولانا، رييس سياست خارجي اتحاديهي اروپا قرار است به تهران سفر كند.
سولانا هفتهي گذشته اعلام كرد كه ماه آينده براي مذاكره دربارهي برنامهي هستهيي ايران به تهران مي رود.
متكي گفت: سولانا دو تاريخ متفاوت را براي سفرش به تهران اعلام كرده است؛ من در حال بررسي آنها هستم.
وي اظهارداشت: فكر ميكنم او به زودي به تهران سفر كند.
وي در پاسخ به اين سوال كه به سولانا چه چيزي خواهد گفت: اظهار كرد: ما ابتدا آنچه او بايد بگويد را گوش كرده و ميشنويم و سپس براساس آن چيزي كه خواهد گفت به او پاسخ خواهيم داد؛ اين يك رويكرد سازنده است.
وزير امور خارجهي به ايران در سخنرانياش اعلام كرد كه ايران مبلغ 10 ميليون دلار را براي بازسازي عراق اختصاص داده و توافقي را براي اعطاي يك وام 10 ميليارد دلاري به عراق كه بايد ظرف 40 سال بازگردانده شود امضا رسانده است.
وي كه از طريق يك مترجم صحبت ميكرد ادامه داد: به نظر مي رسيد كه ايران در ميان اولين كشورهايي قرار داد كه چنين تسهيلاتي را براي عراق قايل شده اند اين نشانگر سياست محوري ايران براي تقويت روابط اقتصادي با عراق در بلند مدت است.
به گزارش ايسنا، متكي گفت كه ايران ميتواند در تلاشهاي بازسازي عراق نقش مهمي داشته باشد.
همچنين براساس گزارش آسوشيتدپرس، وزير امور خارجهي ايران گفت كه بوش و مشاوران ارشدش ممكن است براي منزوي كردن ايران تلاش كنند اما جمهوري اسلامي منتظر است تا ببيند كه جانشينان آنها چطور با جهان به ويژه در خاورميانه روبرو مي شوند.
متكي اظهار كرد: آنچه كه در آمريكا بسيار روشن است اين است كه همه به دنبال تغييرات هستند؛ اين خيلي مهم است.
وي ادامه داد: سياست خارجي آمريكا، انتخابات رياست جمهوري را در آمريكا تحت تاثير قرار خواهد داد و به اين دليل است كه همهي كانديداها ميكوشند چيز جديدي براي افكار عمومي بگويند.
متكي ضمن تاكيد براينكه با رايس تماسي نداشته است گفت: ما مسلمانها با خانم ها دست نميدهيم، اما احترام زيادي براي خانمها قايليم.
وي ادامه داد كه با اين حال راههاي ديگري براي رساندن پيام ايران وجود دارد و گفت: نيازي نيست كه منتظر ديدن كسي باشيم، ميتوان پيام را از طريق ديپلماسي باز، از طريق شما (خبرنگاران) منتقل كرد.
وزير امور خارجهي ايران اظهار كرد كه پيام ايران به مقامات فعلي و آتي آمريكا اين است كه بايد «سياستهايشان را در قبال منطقه تصحيح كنند».
وي افزود كه سه كانديداي انتخابات رياست جمهوري آمريكا در تلاش هستند تا براي پيروزي در افكار عمومي ايدههاي جديدي را مطرح كنند.
وي تاكيد كرد كه هيچكدام از آنها مورد حمايت ايران نيستند؛ حتي با وجود كه باراك اوباما براي ملاقات بدون پيش شرط با مقامات ايراني ابراز تمايل كرده است.
وي افزود: ما سياست هاي آمريكا در قبال منطقه مان را به طور كلي و در قبال ايران را به طور خاص بررسي مي كنيم.
براساس اين گزارش، رايس در سخنانش از هر گونه اشاره به ايران خودداري كرد و در عوض از همسايگان عراق خواست از دولت نوري المالكي، نخست وزير عراق حمايت كنند. با اين وجود رايس در كنفرانس خبري با فردريك رينفلت، وزير امور خارجه سوئد ضمن ايراد اتهامات تكراري عليه ايران گفت كه دولت بوش به مجازات ايران به دليل تمايل براي توليد سلاح هستهيي و ديگر رفتارهايش از طريح تحريمهاي اقتصادي ادامه خواهد داد.
وي افزود: ايران براي استفاده از پول خود با مشكلات زيادي روبروست زيرا از دسترسي به سيستم مالي بين المللي محروم است و ما بايد هر آنچه را مي توانيم انجام دهيم تا آن را حتي به شكلي گستردهتر از دسترسي به سيستم مالي بين المللي محروم كنيم.
در عين حال متكي تاثير تحريمهاي اقتصادي عليه ايران را كم اهميت دانست و گفت كه ايران تمايل دارد مجموعه جديد مشوق ها را از 1+5 دريافت كند.
متكي در خصوص بستهاي كه سولانا قرار است به زودي به تهران عرضه كند و چگونگي بررسي آن از جانب ايران گفت كه هر رويكردي كه ديگر طرف نسبت به (بسته ايران) داشته باشند ما همان رويكرد را نسبت به بستهاي كه سولانا براي تهران ميآورد خواهيم داشت.
انتهاي پيام
جمعه 10 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 209]