واضح آرشیو وب فارسی:مهر: با گرامیداست یاد مرحوم قرباننیا؛
یادواره علمی «مهاجر الی الله» در قم برگزار شد
شناسهٔ خبر: 2979438 - پنجشنبه ۵ آذر ۱۳۹۴ - ۱۷:۴۸
استانها > قم
قم - یادواره علمی «مهاجر الی الله»، یادبود مرحوم دکتر قرباننیا، از کشته شدگان حادثه منا در قم برگزار شد. به گزارش خبرنگار مهر، یادواره علمی «مهاجر الی الله» یادبود مرحوم ناصر قرباننیا، استاد فقه و حقوق حوزه و دانشگاه که در حادثه منا جان خود را از دست داد، ظهر پنجشنبه با حضور خانواده آن مرحوم و اساتید حوزه و دانشگاه در پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی قم برگزار شد. در ابتدای این مراسم آیت الله علی اکبر رشاد، رئیس حوزه علمیه تهران اظهار داشت: قربان نیا شخصیتی اخلاقی داشت و در آثار و مطالعاتش نیز همواره به رابطه میان فقه و اخلاق توجه خاصی نشان میداد. وی در ادامه با بیان اینکه مستحبات یکی از موضوعات فقه و رسالههای عملیه است، اظهار داشت: یکی از مسائلی که باید فضلای حوزه درباره آن تحقیق کنند این است که مستحبات جزء فقه و حقوق است و یا جزء مسائل اخلاقی و جزء آداب هستند. وی اضافه کرد: موضوعات دینی به اعتقادات، احکام و اخلاق تقسیم میشوند و فقه از جهت الزامآور بودن حکم با حقوق مشترک است اگرچه تفاوتهایی دارند.
آیت الله رشاد با بیان اینکه مستحبات کارهایی هستند که ترک آن عقاب ندارد و انجام آن ثواب دارد، گفت: نیازمند آن هستیم که در رابطه با نسبت این مستحبات با مسائل اخلاقی و فقهی تحقیق بیشتری صورت گیرد. حوزه باید به دنبال مسائل جدید باشد در ادامه این مراسم رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس اظهار داشت: یکی از ویژگیهای استاد قرباننیا این بود که به مسائل و ارزشهای اخلاقی که در تحصیل و تدریس به آن میپرداخت پایبند بود و در کارهای علمی نیز دغدغه ایجاد ارتباط میان فقه و حقوق را داشت. حجت الاسلام احمد مبلغی ادامه داد: یکی دیگر از ویژگیهای وی آن بود که به دنبال مسائلی میرفت که کاربردی باشد و بتواند دردی از جامعه مداوا کند و دنبال مسائل قدیمی علمی نبود. وی با تأکید بر اینکه حوزه باید به دنبال مسائل جدید باشد، افزود: حوزه نباید وقت خود را صرف کارهای علمی بکند که فایدهای ندارند و ناظر به مشکلات و مسائل روز جامعه و جهان اسلام نیست زیرا لحظه لحظه وقت حوزه برای اسلام و انقلاب دارای اهمیت است. مرحوم قربان نیا نگاهی مطلع و مدافعانه به میراث برجای مانده فقهی و دینی از گذشته داشت در ادامه این یادواره، عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در سخنانی گفت: مرحوم قربان نیا انسانی متعهد و دلسوز بود که به دفاع غیرتمندانه از دین پرداخت و به میراث برجای مانده از گذشته پایبند بود و در همین حال هم در صدد انطباق آن با مسائل جدید بود. حجت الاسلام ابوالقاسم علیدوست اضافه کرد: مرحوم قربان نیا نگاهی مطلع و مشرف، غیرتمندانه و مدافعانه به میراث برجای مانده فقهی و دینی از گذشته داشت و آن را گنج رنج هزاران دانشمندی میدانست که با غیرت از آن دفاع کرده تا به ما رسیده است.
وی ادامه داد: مرحوم قرباننیا در عین حال طوری از این تراث دفاع میکرد که گاهی از یک استاد سنتی حوزه پیش میافتاد این نگاه او را از تولید علم و جوشش باز نمیداشت. این استاد حوزه و دانشگاه اضافه کرد: دکتر قرباننیا معتقد بود که دانش بی پایان و نامتناهی است و طوری نیست که گذشتگان همه چیز را گفته باشند و ما چیزی برای تولید نداریم. وی تأکید کرد: قربان نیا نوآوری و تولید علم داشت و فقط زیبا حرف نمیزد بلکه زیبا هم زندگی داشت و به آنچه به دانشجویانش میگفت خودش به آن عامل بود. حجت الاسلام علیدوست در بخش دیگری از سخنانش اضافه کرد: چندین رویه مختلف درباره نسبت میان فقه و اخلاق، وجود دارد از جمله آنکه برخی مسیر این دو را از هم جدا میدانند و برخی معتقدند که اخلاق باید به عنوان محور مقاصد باشد و اگر در جایی تضاد میان فقه و اخلاق ایجاد شد نص باید کنار برود و اخلاق باید نصوص را به خدمت بگیرد. وی با تأکید بر اهمیت عقل در اجتهاد اظهار داشت: نباید عقل را به عنوان یک منبع اجتهاد طرح بکنیم ولی در عمل به آن بیتوجه و یا کمتوجه باشیم. عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با بیان اینکه یک روایت زمانی حجت است که دلالت و سند و جهت صدور آن درست باشد، اضافه کرد: یکی از مشکلات در عرصه مطالعات فقهی و اخلاقی گسست نگاه فردی از نگاه کلان است. در پایان این مراسم از جدیدترین آثار مرحوم قربان نیا رونمایی و وصیتنامه آن مرحوم قرائت شد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 49]