واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: قطعنامه فرانسوي با دستور كار ايراني–روسي
بلافاصله پس از تصويب قطعنامه پيشنهادي فرانسه در شوراي امنيت سازمان ملل كه خواستار به كارگيري تمام ابزارهاي لازم براي شكست دادن داعش شده است، روسيه به صورت قابل توجهي عملياتهاي نظامي خود عليه گروه تروريستي داعش در شمال سوريه را تشديد كرد...
نویسنده : محمد بابایی
بلافاصله پس از تصويب قطعنامه پيشنهادي فرانسه در شوراي امنيت سازمان ملل كه خواستار به كارگيري تمام ابزارهاي لازم براي شكست دادن داعش شده است، روسيه به صورت قابل توجهي عملياتهاي نظامي خود عليه گروه تروريستي داعش در شمال سوريه را تشديد كرد؛ عملياتهايي كه روي زمين با حضور نيروهاي مقاومت به رهبري ايران تكميل ميشود و توانسته است تواناييهاي خود را بهعنوان تنها گروه مؤثري كه عليه تروريسم ميجنگد اثبات كند.
اواخر روز جمعه به وقت تهران اعضاي شوراي امنيت سازمان ملل به اتفاقِ آرا به قطعنامه پيشنهادي فرانسه براي مبارزه با داعش در مناطق تحت نفوذ اين گروه تروريستي در عراق و سوريه رأي دادند. در قطعنامه مصوب شوراي امنيت تلاشهاي گسترده براي متوقف ساختن نفوذ تروريستهاي خارجي به عراق و سوريه، خشكاندن منابع مالي تروريستها و ممانعت از آن تأكيد شده و داعش تهديدي جهاني و بيسابقه براي صلح و امنيت جهاني قلمداد شده است. اين قطعنامه مسئوليت قانوني براي اقدام نظامي عليه داعش را نداده است و هرگز به فصل 7 منشور سازمان ملل مراجعه نخواهد كرد، اما حمايت سياسي جدي از جنگ عليه داعش در سوريه و عراق خواهد كرد.
قطعنامه پيشنهادي فرانسه يك هفته پس از حملات تروريستي پاريس تصويب شد. بر اثر اين حملات كه داعش مسئوليت آن را به عهده گرفت، بيش از 125 نفر جان خود را از دست دادند. در پي اين حملات اجماع جهاني گستردهاي براي مقابله با داعش شكل گرفته و ديپلماتها تصويب قطعنامه اخير را نشانه اتحاد جهاني براي مقابله با اين گروه تروريستي عنوان كردند. لوران فابيوس، وزير خارجه فرانسه نيز با استقبال از تصويب قطعنامه ضدداعش در شوراي امنيت گفت: بايد تلاشها براي مقابله با داعش دوچندان شود. فابيوس در بيانيهاي تأكيد كرد: اكنون مهم است كه تمامي كشورها به طور قابل ملاحظهاي در جنگ عليه داعش وارد شوند چه از طريق اقدام نظامي، چه از طريق بررسي راهكارهاي سياسي يا مبارزه با حمايتهاي مالي از تروريسم. فيليپ هاموند وزير امور خارجه انگليس پس از تصويب قطعنامه پيشنهادي فرانسه درباره مبارزه با گروه تروريستي داعش تأكيد كرد، جامعه بينالمللي علاوه بر اقدام نظامي عليه اين گروه، بايد دسترسي آنها را به منابع نفتي كه منبع درآمد اصلي آنهاست، قطع كند. اين مواضع ديپلماتهاي غربي در حالي است كه طي چند سال گذشته گزارشهاي معتبري از نقش آنها در حمايت از گروههاي تروريستي در سوريه و عراق منتشر شده و حتي بعضي مقامات غربي به حمايتهاي خود اذعان كردهاند. «وسلي كلارك» از ژنرالهاي باسابقه امريكا و فرمانده سابق كل نيروهاي ناتو در اسفند ماه سال گذشته (1393) به شبكه تلويزيوني سي ان ان گفت: «داعش با منابع مالي دوستان و متحدان ما شكل گرفت و آنها كه ميخواستند تا پاي مرگ با حزبالله بجنگند، دنبال آدمهاي متعصب و افراط گراهاي مذهبي رفتند چون فقط اين افراد هستند كه حاضرند با حزبالله مبارزه كنند.» اما به نظر ميرسد با حملات تروريستي پاريس غرب به اين نتيجه رسيده است كه اين گروهها تهديد جدي محسوب ميشوند. پيش از اين ناظران به غرب هشدار داده بودند كه «ميتوان گروههاي سلفي و تكفيري را درست كرد اما نميتوان به صورت كامل آنها را تحت كنترل گرفت.»
موضع روسيه و سوريه
دولت سوريه به صورت ضمني از اين قطعنامه حمايت كرد. بشار جعفري نماينده اين كشور در آستانه رأيگيري قطعنامه سازمان ملل گفت: « ما از هركسي كه سرانجام بيدار شده و به باشگاه مبارزه با تروريسم ملحق ميشود، استقبال ميكنيم.» اما روسيه هم ضمن انتقاد از رويكرد دوگانه غرب در مبارزه با تروريسم از تصويب قطعنامه پيشنهادي فرانسه استقبال كرد. اما ويتالي چوركين، نماينده روسيه در سازمان ملل تأكيد كرده است كه اين قطعنامه فقط يك «درخواست سياسي» است و «مباني حقوقي مقابله دولتها با تروريسم را تغيير نداده است.» وي در ادامه از تلاش برخي كشورهاي عضو شورا براي مانعتراشي در مسير تصويب اين قطعنامه در سپتامبر گذشته انتقاد كرد و گفت: اين تلاشها نشاندهنده كوتهنظري سياسي است. اين ديپلمات روسيه در عين حال گفت: آمادهايم با همكاري بقيه كشورها به مبارزه با تروريسم به هر نحوي ادامه دهيم. امريكا، انگليس و فرانسه با قطعنامه پيشنهادي روسيه مخالفت كردهاند. مسكو در قطعنامه پيشنهادي بر لزوم همكاري با دولت مركزي سوريه براي مبارزه با تروريسم تأكيد كرده است.
عمليات بيسابقه روسيه
تحليلگران معتقدند اين قطعنامه دستهاي روسيه را در سوريه بيشتر باز خواهد گذاشت و همزمان با تصويب اين قطعنامه روسيه فعاليتهاي نظامي خود در سوريه را به صورت قابل توجهي افزايش داده است. روز گذشته كه پركارترين روز نيروهاي ارتش روسيه در سوريه بود آنها با استفاده از جنگندههاي سوخو، بمب افكنهاي راهبردي توپولف و شليك موشك از رزمناوها، در عرض 24 ساعت، 826 موضع تروريستها را نابود كردند و صدها شبهنظامي را از پاي درآوردند.
«سرگئي شايگو» وزير دفاع روسيه روز شنبه با اعلام كشته شدن 600 تروريست در تازهترين موج بمبارانهاي مواضع تروريستها، اعلام كرد: «هواپيماهاي بمب افكن دوربرد توپولف با انجام 9 هزار و 500 كيلومتر پرواز رفت و برگشت، مواضع تروريستها را در 24 ساعت گذشته با دقت كامل بمباران كردند و براساس نتايج به دست آمده و برنامه تنظيم شده، اين عمليات تداوم خواهد يافت.» اين اولين بار است كه روسها از اين هواپيماهاي استراتژيك خود در جنگ سوريه استفاده ميكنند. همچنين روسيه در جريان عمليات روز جمعه، افزون بر استفاده از صدها بمب و موشك ليزري هدايت شونده در 522 پرواز رزمي، 101 فروند موشك بالدار از دريا و هوا به مواضع تروريستها شليك كرد. وزير دفاع روسيه گفت: 10 ناو روسي با شليك 18 موشك كاليبر، موفق شدند هشت مركز اصلي تروريستها در استان حلب، ادلب و رقه مركز فعاليت گروه داعش را نابود كنند. شايگو افزوده است: مراكز فرماندهي، انبارهاي سوخت، شبكههاي ارتباطي، مراكز و مسيرهاي پشتيباني، زيرساختهاي انتقال نفت، تسليحات و جنگ افزارهاي گروههاي تروريستي به ويژه داعش در كانون بمبارانهاي روسيه قرار دارد كه سبب شده است، تروريستها در ضعيفترين حالت ممكن تاكنون قرار بگيرند. افزايش حملات روسيه كه با هماهنگي نيروهاي مقاومت به رهبري ايران بر روي زمين صورت ميگيرد، همزمان با تصويب اين قطعنامه نشان ميدهد كه مسكو تصميم گرفته با استفاده از اين قطعنامه همچنان ابتكار عمل را دست خود نگه دارد و حتي به كشورهاي ديگر اين پيام را بدهند كه محور مسكو– تهران اجازه هيچگونه اقدامي عليه دولت سوريه را نخواهند داد. روز گذشته مقامات روسي به همتايان انگليسي خود تأكيد كردند كه هر نوع عمليات نظامي در سوريه بايد با مسكو هماهنگ شود. اين موضع روسيه پس از آن اتخاذ ميشود كه ديويد كامرون پس از تصويب قطعنامه اعلام كرد كه هماكنون انگليس بر اساس اين قطعنامه مواضع داعش در سوريه را هدف قرار دهد.
همزمان با اين حملات رئيسجمهور روسيه از لزوم اجراي مرحله بعدي عمليات نظامي در سوريه سخن گفت. به گزارش، ريا نووستي، ولاديمير پوتين تأكيد كرد: «اهداف ما تكميل شده و اين روند به خوبي انجام شده است اما تا به امروز اين عملياتها براي پاكسازي سوريه از شورشيان و تروريستها و محافظت از روسها از حملات تروريستي احتمالي كافي نبوده است.» رئيسجمهوري روسيه در جريان ويدئو كنفرانسي با مقامهاي نظامي كشورش افزود: «ما كارهاي زيادي داريم و اميد دارم كه مرحله آتي نيز در همين سطح بسيار عالي و حرفهاي انجام شود و به نتايج مورد انتظار دست يابيم.» پوتين جزئيات بيشتري درباره مرحله آتي نداد. هر چند بعضي تحليلگران گفتند احتمالاً منظور پوتين شروع عمليات زميني نيروهاي روسي در سوريه است اما مقامات مسكو اين احتمال را رد كردند.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۳۰ آبان ۱۳۹۴ - ۲۲:۱۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 15]