واضح آرشیو وب فارسی:فارس: گزارش فارس از کتابخانه برتر روستایی کشور
وقتی فرهنگ کتابخوانی در سایه شعارهای مسئولان میمیرد/ 10 تن سیمان تنها کمک مسئولان به بازسازی کتابخانه
کتابخانه روستای ابویسان یکی از 10 روستای برتر دوستدار کتاب است که در میان کمتوجهی مسئولان شهرستان هر روز رونق تازهای مییابد.
به گزارش خبرگزاری فارس از جغتای، فرا رسیدن هفته کتاب و کتابخوانی فرصتی است تا بار دیگر ضرورت فرهنگ مطالعه و تأثیر آن بر توسعه فرهنگی و اجتماعی مورد تأکید قرار گیرد. آنچه مهم به نظر میرسد، این بوده که با وجود اظهار نظر همگان به تأثیر مطالعه بر پیشرفت و توسعه جامعه، آن گونه که باید به این فرهنگ بها داده نشده و اقدامات عملی در این زمینه انجام نگرفته است. با وجود همه این موارد هنوز هم در گوشه و کنار و گاهی در روستاهای نه چندان بزرگ و مطرح، توجه به فرهنگ مطالعه دیده میشود. اواخر سال گذشته نخستین جشنواره روستاهای دوستدار کتاب کشور برگزار شد و از بین 620 روستای شرکتکننده تنها یک روستا در بین 10 روستای برتر دوستدار کتاب خراسان رضوی جای گرفت. روستایی که در میان بیمهری مسئولان از جشنواره بازگشت و استقبالی از آنان نشد و پس از گذشت هشت ماه از جشنواره تقدیری از زحمات آنان به چشم نیامد و هماکنون نیز در هفته کتاب و کتابخوانی اهالی روستای دوستدار کتاب که نوید حضور مسئولان و بازدید از کتابخانه را شنیده بودند، جشن کتابشان را به حرمت حضور آنان به تعویق انداختند، اما پس از سه روز انتظار و گردهم آمدن مردم روستا برای استقبال از آنان در کنار کتابخانه کوچکشان تنها شاهد عبور وسایل نقلیه مسئولان از بین روستا بدون لحظهای توقف بودند. البته افتخار مردم این روستا همین استقلال و عدم چشمداشت به هیچ نهادی است و دلیل همه موفقیتهایشان همبستگی و همراهی مردمان فرهیخته و فرهنگ دوست روستا میدانند که به دور از تمام حواشی زمانه با مقدس شمردن اهدافشان گامهای بلند و پابرجایی در تحکیم فرهنگ زیستن روستایی برداشتهاند. روستای ابویسان از توابع شهرستان جغتای با جمعیتی حدود 200 خانوار، سالهاست در میان فقر اقتصادی و معیشتی طبیعت کتابخانهای در خود پرورانده که بیشک امروز این روستا را در شمار فرهنگیترین روستاهای کشور قرار داده است. کتابخانه یا دالان کتابی که بخش مخزن و سالن مطالعه آن روی هم به 40 متر هم نمیرسد، اما بیش از 8 هزار جلد کتاب پاسخگوی حدود 250 عضو فعال و کتابخوان این روستا است. * کملطفی مسئولان به دوستداران کتاب در روستا پای صحبت اهالی روستا که مینشینی بر این باورند که وظیفه خود را به عنوان مردمان جامعه روستایی در اعتلای سطح فرهنگی و اجتماعی روستا برداشتهاند و این کملطفی مسئولان را برعهده وجدان کاری خود آنان واگذار میکنند. یکی از اهالی روستا که مدرس ادبیات فارسی است و در احیای دوباره کتابخانه نقش بهسزایی داشت به خبرنگار فارس گفت: این کتابخانه که در سال 57 به همت جوانان انقلابی روستا راهاندازی شده بود، درگذر تاریخ فراز و نشیبهای بسیاری را پشت سر گذاشته و گاهی برای مدت زمان کوتاهی فعال و گاهی مدتهای مدید تعطیل بوده است. فاطمه ابویسانی با بیان اینکه در سال 86 احیای دوباره کتابخانه به عنوان یک نیاز و ضرورت زیرساختی در روستا مطرح شد، افزود: از همان ابتدا متولیان کتابخانه روستا تنها به اراده و علاقه مردم تکیه کردند و به مرور زمان قشرهای مختلف روستا به ویژه زنان و جوانان به حضور در فعالیتهای فرهنگی رغبت بیشتری نشان دادند، به طوری که کمکهای خیرخواهانه مردم افزایش قابل توجهی یافت.
وی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه حمایتهای دولتی در راهاندازی و موفقیت کتابخانه تا چه میان بوده است، اظهار داشت: در مقابل افزایش اشتیاق مردم به فرهنگ کتابخوانی، مسئولان همواره با ارائه مسائلی همچون کمبود فضا و پایین بودن جمعیت روستا، از فعالیتهای سازنده کتابخانه حمایتی نکردند، به نوعی که ای کاش به جای توجه به جمعیت روستا به جمعیت کتابخوان و کیفیت حضور آنان در عرصه مطالعه توجه میکردند. یکی از اعضای شورای اسلامی روستای ابویسان که همواره پیگیر مسائل کتابخانه است و این روزها از بیمهری مسئولان در قبل و بعد از جشنواره روستاهای دوستدار کتاب گلایه دارد، نیز گفت: سختیهای بسیاری برای رونق کتابخانه کشیده شد که انتظار میرفت پس از جشنواره، حداقل به توسعه فکری آن کمک شده باشد یا از زحمات بدون چشمداشت مسئولان کتابخانه تقدیر و حمایتی به عمل آید، اما حتی دریغ از یک لوح تقدیر از سوی مسئولان شهرستان و استان. * 10 تن سیمان تنها کمک مسئولان به بازسازی کتابخانه مجید ابویسانی افزود: کمکهای دولتی برای احداث فضای جدید کتابخانه منحصر به اهدای 10 تن سیمان از سوی فرمانداری شهرستان بوده است. وی با تشریح مشکلات این کتابخانه از جمله فضای نامناسب آن اظهار داشت: فضای مناسبی برای ساخت کتابخانه و مجتمع فرهنگی در روستا در نظر گرفته شده است و در طول هشت ماه گذشته به دنبال رفع موانع اداری آن بودهایم که خوشبختانه به سرانجام رسید و پیریزی ساخت فضا هماکنون در حال انجام است. ابویسانی افزود: ساختمان جدید کتابخانه با زیر بنای 120 متر و با اعتبار اهدایی جشنواره دوستدار کتاب و کمکهای انجام شده از سوی خیران روستا ساخته میشود. کتابدار کتابخانه شهدای روستای ابویسان نیز با تشریح برنامهها و اولویتهای کتابخانه در هشت سال گذشته، تأکید کرد: با وجود محدودیتهای بسیار همچون کمبود فضا و امکانات، فعالیتهای ثمربخشی در راستای توسعه فرهنگ مطالعه و فرهنگ عمومی روستا به انجام رسیده است. زینب ابویسانی با اشاره به عدم وابستگی کتابخانه به سازمانهای دولتی و عدم حمایت آنان در اجرای طرحها و برنامههای گذشته گفت: در تابستان 94، کتابخانه ابویسان مجوز فعالیت از سوی کانونهای مساجد را دریافت کرد که امیدواریم با پیوند مسجد و کتابخانه شاهد حضور پررنگتر اقشار مختلف جامعه روستایی در عرصههای دینی و فرهنگی باشیم.
* حمایتهای بیدریغ اهالی روستا در رونق کتابخانه وی با اشاره به حمایتهای بیدریغ اهالی روستا در رونق کتابخانه اظهار داشت: موفقیت کتابخانه ابویسان در جشنواره روستاهای دوستدار کتاب، بر گرفته از علاقه و باور مردم روستا به تأثیر مطالعه و رونق این فرهنگ در بهتر شدن نوع زندگی مردمان روستا بوده است. ابویسانی طرحهای «زنان، کتاب و روستا»، «کشاورزی، کتاب و روستا»، «دورههای نقد کتاب»، «سیر مطالعاتی کتابهای شهید مطهر» را از جمله طرحهای مهم کتابخانه عنوان کرد و گفت: کتابخانه ابویسان تلاش کرده تا پاسخگوی نیاز اقشار مختلف روستا باشد و برای هر کدام از آنان برنامههای متناسبی اجرا کند تا به جای افراد کتابخوان، خانوادههای کتابخوان در جوامع روستایی رونق یابد و در این راستا جذب نوجوانان و زنان روستایی به کتابخوانی را اولویت اصلی خود قرار داده است. به گفته کتابدار کتابخانه شهدای ابویسان، در حال حاضر در این کتابخانه 8 هزار و 100 جلد کتاب با موضوعات عمومی همچون روانشناسی، مذهبی، تاریخی، کودک، ادبیات و ... پاسخگوی حدود 250 عضو فعال کتابخانه است. ................................. گزارش از زینب حطیطه ................................ انتهای پیام/3138/ت40
94/08/30 - 11:52
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 24]