تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 20 دی 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):گناه نکردن آسان تر از طلب توبه است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای اداری

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1851826756




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

ویلاهای سیصد میلیون تومانی به جای تاریخ سه هزار ساله


واضح آرشیو وب فارسی:گیل نگاه:
ویلاسازی در گورستان تاریخی تالش (6)
گیل نگاه/فاطمه صابری: در مَریان،سوباتان و آق اِولَر تالش نیازی به خیال‌پردازی و تصویر سازی ذهنی نیست. اگر‌گاه برای تشخیص خط بین آسمان و زمین در این نقطه چشم دچار خطای دید می‌شود به ذهن خیال‌پرداز ارتباط ندارد؛ به طبیعت سحرانگیز منطقه مربوط است که گویا قرنهاست افراد زیادی را مسحور خود کرده است.(به روایت تصویر)میان آمد و شد مه غلیظ که‌گاه و بیگاه دشت‌های زیبا و پهناور را در برمی گیرد خیال و واقعیت در هم آمیخته می‌شود و این تصور با دیدن فرورفتگی و برآمدگی تپه‌های سرسبز و سفیدی متحرک تشدید هم می‌شود. تصوری عجیب که انگار ابر‌ها به جای آسمان در زمین فرود آمده‌اند. اگر کمی هم به خیال بال و پرداده شود تصور می‌شود که حتما یکی از چهار گوشه جهان همین نقطه از ایران است.ساکنان این روستا‌ها و بویژه سوباتان می‌گویند این تازه طبیعت پاییزی منطقه است و از اردیبهشت و خرداد سحرانگیز ییلاق گذشته است و دیدن دشت‌های پر از شقایق را در کنار این ویژگی‌های بی‌نظیر باید در بهار تا تابستان هم تجربه کرد.وجه مشترک مَریان، سوباتان و آق اِولَر تاریخی بودن، خانه‌های کاهگلی لته کوبی شده با در و پنجره‌های کوچک، سازه‌هایی مشترک برای زندگی انسان و دام به نام پوری، صدای نی چوپانان و زنان و مردان با گونه‌های گلگون و لباس‌های تالشی است.اما کمی که چشم بچرخانی حظ بصری از بیینده دریغ می‌شود چون ساختمان‌های سنگی عموما غیر مرتبط با بافت منطقه مانند خاری در چشم و پتکی بر سر فرود می‌آید؛خانه‌هایی ساخته شده بر گورهای چند هزار ساله باستانی.این ساخت و ساز‌ها تقریبا در بیشتر روستا‌ها و مناطق تالش وجود دارد اما در بیش از ۴۰۰ هکتار از این سه روستا که بزرگ‌ترین گورستان تاریخی و باستانی ایران در آن واقع شده با شدت بیشتری رواج داشته و دارد. خانه‌های که هم متعلق به بومیان منطقه و هم افراد متمول غیر بومی است. البته اهالی از ویلاهایی سخن می‌گویند که مربوط به مسوولان بومی و غیربومی است. اصالت‌های بومی و معماری مریان، سوباتان و آق اِولَر  در آستانه نابودیمشاهدات عینی و تصاویر ثبت شده عکاس گیل نگاه نشان می‌دهد که بخش زیادی از اصالت‌های بومی و معماری مریان،سوباتان و آق اِولَر تالش در آستانه نابودی قرار دارد و یا نابود شده است.دیگر بیشتر از آنکه خانه‌ها در این مناطق چوبی با شیروانی لته کوبی و دیوارهای کاهگل با در و پنجره‌های کوچک باشد سنگی و سیمانی و آلومینیومی است. خانه‌هایی ویلایی، دو یا سه طبقه عموما با متراژ بالا که قیمتشان با آپارتمان‌های چند صد میلیونی مناطق مرفه نشین شهر‌ها برابری می‌کند. قیمت ویلا‌ها با توجه به متراژ از ۷۰ میلیون تا ۴۰۰ میلیون تومان تعیین شده است.بخش زیادی از ساختمان‌های بنا شده در سوباتان، مریان، آق‌اولر در گورستان‌های باستانی منطقه بنا شده که در فهرست آثار ملی ثبت شده است.
ویلاسازی در گورستان تاریخی تالش (4)
۲۵۰۰ اثر تاریخی در گیلان وجود دارد که ۱۰۳۰ اثر در فهرست آثار ملی قرار گرفته و یک اثر نیز به عنوان میراث معنوی در میان این آثار ملی قرار دارد. ۲۰۰ مورد از این تعداد متعلق به شهرستان تالش است.حالا بخش هایی از آثار ملی ثبت شده در آستانه تخریب قرار گرفته است تعدادی از این ساختمان‌ها البته از یک دهه پیش با مجوز ساخته شده. مجوزهایی که عموما از سوی مدیران دولت احمدی‌نژاد صادر شده اما حالا نمایندگان اجرایی دولت روحانی در منطقه علیرغم دستور تخریب دادستانی و دادگستری حاضر به اجرای قانون نیستند یا به دلایلی نمی توانند قانون را اجرا کنند. ابلاغ نظامنامه اجرایی ساخت وسازمدیران سازمان میراث فرهنگی و گردشگری گیلان می‌گویند از حدود ۴ سال پیش ضوابطی که در شورای سیاست‌گذاری جرایم آثار تاریخی کشور (نظامنامه اجرایی ساخت وساز در مجموعه باستانی آق اولر ) مصوب شده بود را به تصمیم گیران حوزه ساخت و ساز منطقه ابلاغ کرده‌اند. این ضوابط درباره نحوه اجرای عرصه و حریم مجموعه و محوطه باستانی است. درضوابط تعیین شده علاوه بر محدوده گورستان‌ها، عرصه آثار باستانی، محدوده بناهای تاریخی، حریم درجه یک و حریم منظر فرهنگی مشخص و ضوابط قانونی هر یک به تفصیل بیان شده است. اما با وجود این دستورالعمل باز هم شاهد ساخت وساز در منطقه هستیم. موضوعی که از سوی بهروز همرنگ، مدیر پایگاه پژوهش سازمان میراث فرهنگی در تالش رد می‌شود.او در گفت‌و‌گویی تلفنی بهگیل نگاه می‌گوید: حداقل طی سه سالی که از حضورم به عنوان مدیر پایگاه پژوهش سازمان میراث فرهنگی در تالش می‌گذرد تنها مجوزهای صادر شده طبق نظام نامه اجرایی ساخت و ساز برای درجاسازی خارج از عرصه با رعایت اصول معماری بومی بوده است.او البته رد نمی‌کند که بخش زیادی از ساخت و سازهای انجام گرفته براساس مجوزهای صادر شده از سوی سازمان میراث فرهنگی طی سال‌های قبل بوده و همچنین در طی این مدت سازمانش نتوانسته است مجوزهای تخریب صادر شده از دادگستری را اجرا کند.طبق اظهارات مدیر پایگاه پژوهشی سازمان میراث فرهنگی در تالش وسعت کلی محوطه عرصه آثار تاریخی ۱۲۰ هکتار و بقیه در زمره حریم درجه یک و دو طبقه بندی شده‌اند. سنگ‌های بزرگ که در هر گوشه و کنار سه روستا قابل رویت است مربوط به دوره یخچالی و چهارم زمین‌شناسی است و گور‌ها هم که امروز شاهد ساخته شدن خانه بروی خود هستند به دوره عصر آهن یعنی حدود ۳ هزار سال قبل مربوط می‌شود.اما گویا این تاریخ چند هزار ساله برای تعدادی از مدیران، محلی از اعراب ندارد وقتی بی‌توجه به بافت منطقه مشغول احداث جاده‌های دسترسی مختلف در روستاهای ییلاقی هستند و برای ارایه مجوز ساخت و ساز ویلا‌ها و آپارتمان‌های پرتعداد در جوار و روی منطقه‌ای باستانی توجیهات مختلف دارند و یا مانند فرماندار تالش ترجیح می‌دهند در این ارتباط اظهارنظری نداشته باشند.
ویلاسازی در گورستان تاریخی تالش (5)
سفر به بزرگ‌ترین گورستان پیش از تاریخ اسلام ایرانوقتی تابلوی خوشامدگویی روستای مریان را می‌بینیم که ۱۴۳ کیلومتر از رشت فاصله گرفته‌ایم و ۳۷ کیلومتر هم از تالش که مریان از روستاهای بخش مرکزی‌اش است. کم کم به دلیل کاهش فشار هوا حالت گرفتگی در گوش‌ها ایجاد می‌شود چون حدود ۱۱۰۰ متر از سطح دریا بالا‌تر ایستاده‌ایم. کمی دور‌تر از مریان این فاصله به حدود۲هزار متر هم افزایش پیدا می‌کند؛ مریان در منطقه‌ای کوهستانی قرار دارد که عموما می‌توان با اتومبیل‌های کمک دار مانند پاترول به آن رفت و آمد کرد.مریان روستای ثبت ملی شدهنقشه منطقه نشان می‌دهد که مریان که جزو روستاهای ثبت شده ملی است از شمال به روستای ناوان، از شرق به روستای سینه هونی، از جنوب به جنگل‌های تالش و از غرب به روستای آق اولر راه دارد.«بزرگ‌ترین گورستان تاریخی ایران در مریان تالش قرار دارد» این عنوان به خودی خود آنقدر بزرگ به نظر می‌رسد که افراد زیادی بی‌توجه به طبیعت بی‌نظیر منطقه به سمت روستایی سه هزار ساله حرکت کنند تا با حضور در مریان، آق اولر و تندبین بزرگ‌ترین گورستان پیش از تاریخ اسلام ایران را مشاهده کنند.اما آنچه که مشاهده می‌کنند مریانی با خانه‌های چوبی و معماری خاص منطقه نیست. به هر طرف این روستا که چشم بچرخانی ویلاهایی غیرمرتبط با معماری بومی به جای آنکه چشم‌ها را نوازش کند، می‌آزارد.خانه‌های ساخته شده در مریان شباهت‌های زیادی به سازه‌های حیران آستارا دارد. منطقه‌ای که ماههاست بحث زمین خواری و تغییر کاربری در آن مقامات و افراد زیادی را به اظهار نظر و تصمیم گیری وادار کرده است. البته برعکس حیران آستارا تنها در این نقطه بحث برسر زمین خواری، تغییر کاربری کشاورزی و ساخت وسازهای غیر مرتبط با معماری منطقه نیست بلکه خانه‌هایی است که در دل بزرگ‌ترین گورستان باستانی ایران ساخته شده است.طبق اعلام رسمی یگان حفاظت میراث فرهنگی تالش حکم تخریب ۲۰ ویلا در منطقه مریان از سال گذشته از سوی دادستانی تالش صادر شده است و مجریان قانون باید نسبت به تخریب این ویلا‌ها اقدام کند.توضیحات عمومی و رسمی درباره مریان این است که ساکنانش مانند بیشتر بخش‌های شهرستان تالش به دو زبان‏ تالشی و ترکی صحبت می‌کنند. شغل اصلی ساکنان جوار رودخانه گرگانرود دامداری و کشاورزی است. ضمن آنکه تعدادی از مردم هم به کار صنایع دستی اشتغال دارند.دامداران گله‌های بزرگ گوسفند دارند و تعدادی از آن‌ها هم به پرورش گاو مشغولند. زنان از پشم گوسفندان شال و جوراب‌های پشمی می‌بافند و فرصتی دست دهد جاجیم و گلیم بافی را هم به آن اضافه می‌کنند.علوفه دام‌ها هم معمولا بیشتر با کشت گندم و یونجه به صورت دیم انجام می‌شود و در کنار این‌ها در بخش‌هایی از زمین‌های وسیع گلپر، سیب زمینی، لوبیا، ترب، توتون و ذرت به عمل می‌آید.
ویلاسازی در گورستان تاریخی تالش (3)
جابجایی سنگ گور‌ها به خاطر گنجگورستان پیش از اسلام واقع در این منطقه با سنگ‌های بزرگ دو تا سه طبقه در گوشه و کنار خانه‌ها قابل رویت است. تعدادی از این سنگ‌های قدیمی طی سال‌های گذشته از سوی گروههای حفاری غیر مجاز با هدف پیدا کردن آثار قیمتی جابجا شده است. تخته سنگ‌های بزرگی که چند سال پیش جان یکی از جوانان منطقه که در سودای گنج در حال جابجا کردن بود را گرفت. در گوشه و کنار این سه روستا چاله‌های کوچک و بزرگ حکایت از تلاش تمام نشدنی یکی از رویاهای دایمی بعضی افراد یعنی پیدا کردن گنج یا عتیقه از دل خاک دارد. افرادی که همواره در کمین فرصتی برای شکافتن زمین‌های منطقه به قصد میلیونر شدن هستند و یکی از دغدغه‌های اصلی یگان حفاظت سازمان میراث فرهنگی هم همین افراد هستند.طبق کاوش‌های رسمی صورت گرفته و همچنین و کشف اشیا از گروههای غیر مجاز، روشن شده است که به همراه مردگان پیش از اسلام در این منطقه بخشی از اشیاء تاریخی مانند زیور آلات زرین و نقره ای ، مهره های سنگی، افزار جنگی چون شمشیر و خنجر، لوازم زندگی مانند ظروف سفالین  و ادوات آئینی هم دفن می‌شده است.به جز این گور‌ها و طبیعت کم نظیر یک حمام قدیمی ساخته شده با خشت، ملاط، گچ و سنگ هم در مریان قرار دارد حمامی که بخش‌های زیادی از آن تخریب شده و از سوی سازمان میراث فرهنگی در حال بازسازی است.دقیقا روبه روی این حمام تاریخی، قصری مجلل مربوط به یکی از اعضای سابق شورای شهر رشت رهگذران را دقایقی به تماشای خود می‌خواند. صاحب خانه‌ای که علی رغم قرار داشتن زمینش در محوطه‌ای تاریخی توانسته چند سال قبل برای سازه‌اش مجوز قانونی بگیرد.در نقاط مختلف این روستا و حتی دقیقا روبه روی این مسجد تاریخی شاهد ساخت خانه‌های مختلف هستیم. خانه‌هایی که هیچ تناسبی با منازل خشت و گلی منطقه ندارد و حریم گورستان‌های باستانی را در نقاط مختلف از بین برده است.در جستجوی خانه‌های سفیداین ماجرا در غرب مریان یعنی آق اِولَر (خانه‌های سفید) هم تکرار شده است. آق اِولَر هم یکی دیگر از روستاهای باستانی و ییلاقی تالش است. روستایی زیبا مانند طبیعت کم نظیر مریان و با‌‌‌ همان ساخت و سازهای ناهمگون با اقلیم منطقه. ساختمان‌هایی که کمترین هماهنگی را با خانه‌های چوبی به جا مانده در منطقه با رنگ سفید، بام سفالی یا لته کاری شده دارد. بارز‌ترین ساختمان و نماد تاریخی روستا به جز گورستان‌های باستانیِ متعلق به هزاره دوم قبل از میلاد و حمام آق اولر، کاخ تابستانی ضرغام السلطنه مشهور به سردار اَمجد از حاکمان دوره‌ی قاجار است که از چند سال قبل از سوی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری گیلان بازسازی شده است و هنوز کار بازسازی بعضی از قسمت‌های آن باقی مانده است. کاخی که در حال حاضر به عنوان پایگاه سازمان میراث فرهنگی و گردشگری استفاده می‌شود. گفته می‌شود بعد از بازسازی، نوه‌های سردار امجد با پیگیری‌های حقوقی درصدد مالکیت بر این کاخ برآمده‌اند. کاخی قدیمی که قیمت آن به همراه زمین‌های مجاور حدود ۳ میلیارد تومان قیمت گذاری شده است.در جوار این کاخ مجموعه ویلاهایی وجود دارد که طبق اظهارات اهالی آق اولر مربوط به بستگان یکی از نماینده های کنونی مجلس است.
ویلاسازی در گورستان تاریخی تالش (1)
خانه‌های چوبی سوباتان زیر سایه ویلاهای پرتعدادسومین روستای ییلاقی که بافت سنتی خود را در حال از دست رفتن می‌بیند سوباتان است. برای حضور در سوباتان از راه آق اولر حدود ۱۰ کیلومتر از مسیر جاده خاکی به ارتفاعات رفتیم. سوباتان به عنوان یکی از روستاهای گردشگری گیلان ثبت شده است. اما در کنار این موضوع نکته دیگری هم وجود دارد که در این منطقه با طبیعت سحرانگیز حدود ۴۰۰ مورد ساخت و ساز غیر مجاز هم ثبت شده است.در مسیر ییلاقی تعداد ماشین بسیار کم بود و جمعیت بومی هم کم تعداد به چشم خوردند چون بسیاری از ۴۰۰ خانوار تنها بهار و تابستان را در این مناطق زندگی می‌کنند و پاییز و زمستان به دلیل وضعیت سخت آب و هوایی و دشوار شدن امکان رفت و آمد در روستاهای مجاور تالش و یا شهرهای این منطقه روزگار می‌گذرانند بویژه آنکه در سوباتان خبری از برق نیست و بازارچه و خانه‌های چوبی و ویلایی با موتورهای برق به روشنایی می‌رسند. همچنین علی رغم وجود لوله‌های آبرسانی از چشمه‌ای که آبی گوارا دارد ساکنان و مسافران به ندرت امکان دسترسی به آب از طریق لوله کشی مرکزی را دارند به همین دلیل برای ویلاهای ساخته شده یک چاه آب هم تعبیه شده است. دلیل مشکل آب از سوی اهالی نه کمبود منابع آب که مهندسی نادرست لوله کشی عنوان شد.خانه‌های چوبی سوباتان هم مانند مریان و آق اولر زیر سایه ویلاهای پرتعداد و رنگارنگ قرار گرفته است. در روستایی که پیش از این تنها با کشاورزی و دامداری شناخته می‌شد اکنون می‌توان گفت کشاورزی تقریبا از بین رفته است و دامداری هم نسبت به قبل کاهش یافته است.یکی از اهالی سوباتان با اشاره به زمین‌های دیوار کشی شده با سنگ و سیم‌های خاردار به ما می‌گوید:در این زمین‌ها ممکن است شبدر کاشته شود تا آذوقه زمستانی دام‌ها باشد. چون بخش زیادی از جاده ییلاقی خاکی است و در روزهای برفی رفت و آمد برای وانت‌ها هم بسیار دشوار می‌شود.اما به گفته او این تمام ماجرا نیست چون بسیاری از این حصارکشی‌ها در سال‌های گذشته تبدیل به ساختمان‌های نامتناسب با منطقه شده است.سوباتان آنقدر جاذبه‌های طبیعی چشم نواز، غذاهای ویژه، پوشش خاص زنان و مردان و نواهای بی‌نظیر دارد که نیازی به ساخت ویلاهای ناهمگون با طبیعت نداشته باشد. اما نه تنها ویژه گی‌های طبیعی این منطقه به شدت دستخوش تغییر قرار گرفته که در هر گوشه و کنار سوباتان هم می‌توان انواع زباله‌ که از سوی گردشگران فاقد مسوولیت‌‌‌ رها شده را مشاهده کرد.ساخت و ساز در روستای نمونه گردشگریطبق اظهارات اهالی زمین‌ها قطعه بندی شده در انتظار فرصتی برای ساخت ویلا هستند ویلاهایی که دارای صاحبان غیر بومی هم از تهران، بوشهر، سمنان، شهرهای دیگر ایران و ایرانیان خارج از کشور هستند.اما نظر شماری از اهالی این است که زمین‌ها مالکیت شخصی دارد و دلیلی برای عدم ساخت و ساز در منطقه وجود ندارد. یکی از اهالی روستای سوباتان می‌گوید روستای سوباتان با عنوان روستای نمونه گردشگری معرفی شده است. حالا در این روستای نمونه امکان ساخت و ساز وجود ندارد. موضوعی که از سوی همرنگ مدیر پایگاه پژوهشی میراث فرهنگی رد می‌شود. او می‌گوید بعد از درخواست برای ساخت و ساز ما مکان پیشنهادی را از نظر تاریخی بررسی می‌کنیم و اگر مشکلی از این نظر وجود نداشته باشد با ساخت سازه‌ها براساس معماری بومی و همچنین درجاسازی مشکلی نخواهیم داشت.به گفته او دهیاری این روستا باید برای هر مجوز ساخت کوچک و بزرگ از سازمان میراث فرهنگی استعلام بگیرد.
ویلاسازی در گورستان تاریخی تالش (2)
ثبت ۳۸ شکایت سازمان میراث فرهنگیموضوعی که چند ماه پیش انجام نشد و هنگام کندن زمین برای ساخت سرویس بهداشتی در شهرک سوباتان خمره ای سفالی بسیار قدیمی از زمین سر برآورد. تا یگان حفاظت میراث فرهنگی از دهیار سوباتان شکایت رسمی ثبت کند.جهانگیری مسوول حقوقی و یگان حفاظت میراث فرهنگی تالش در آخرین نشست انجمن میراث فرهنگی تالش هم درباره این پرونده توضیح داد و هم ۳۸ شکایتی که توسط دایره حقوقی سازمان میراث فرهنگی از احداث کنندگان بناهای غیرمجاز در سوباتان صورت گرفته است.به گفته او دهیار سوباتان در وظایف خود کوتاهی کرده است.مسوول حقوقی و یگان حفاظت میراث فرهنگی تالش معتقد است از آنجا که مجوز تاسیس دهیاری سوباتان به صورت گردشگری است و این دهیاری موظف است تا کلیه ساخت و ساز‌ها را به این سازمان گزارش کند و هیچ ساخت و سازی بدون مجوز نباید انجام شود که به دلیل عدم انجام وظیفه، شکایتی در مورد دهیار نیز طرح شده است.این مسوول یگان حفاظت میراث فرهنگی تالش با اشاره به قدمت سوباتان بیان کرد: پی کنی سرویس بهداشتی در سوباتان و کشف یک خمره سفالی در محل احداث از جمله تخلفات محرز و بدون مجوز در سوباتان است.ساخت و سازهای غیرمجاز در غیاب نظام نامه/ فرمانداری که پاسخگو نیستاما بهروز همرنگ مدیر پایگاه پژوهش سازمان میراث فرهنگی در تالش در توضیح چرایی ساخت و ساز‌ها در روستاهای تاریخی تالش معتقد است که سال‌ها قبل نظام نامه‌ای برای ساخت و ساز در محدوده  مجموعه باستانی آق اولر و مریان وجود نداشت و از سال ۹۰ که این نظام نامه تهیه و تدوین شده شاهد کاهش تخلفات هستیم.او تاکید می‌کند که از حدود ۴ سال پیش تا امروز و با تعیین محدوده عرصه و حرایم باستانی این مجموعه هرگونه صدور مجوز ساخت جدید در منطقه ممنوع شده است. او یک اما برای اظهاراتش دارد البته برای ساکنین ثابت بومی با ساخت و ساز به صورت درجاسازی و با الگوی معماری محلی موافقت می‌شود.مواردی از ساخت و سازهای مورد اشاره همرنگ در سه روستا مریان، آق اولر و سوباتان قابل مشاهده بود.طبق اظهارات اهالی و مدیران میراث فرهنگی از سال گذشته حکم تخریب چند ویلا در منطقه صادر شده است اما به علت ناهماهنگی مسئولین شهرستان و برخی ملاحظات از اجرای احکام قانونی صادر شده خودداری و به تعویق افتاده است.احکام صادر شده براساس قانون تجاوز به حریم عرصه آثار ملی و بر طبق مواد ۵۵۰ و ۵۵۵ قانون صادر شده است.عدم تخریبی که به گفته افراد مطلع بی‌ارتباط به بافت قومیتی منطقه، وجود ارتباط بین روستاییان و مدیران مختلف و همچنین احتمال مالکیت ویلا و زمین از سوی برخی مقامات در منطقه نیست.گیل نگاه تلاش کرد چرایی اجرا نشدن این حکم و تغییر بافت منطقه را با علی فتح اللهی فرماندار تالش درمیان بگذارد اما پیگیری‌ها برای شنیدن نظرات مقام ارشد دولت در منطقه نتیجه نداد و او حاضر به پاسخ دادن به سوالات ما نشد. این مقام دولت البته اواسط مهرماه در نشست انجمن میراث فرهنگی تالش زمانبر بودن صدور مجوزهای ساخت و ساز‌ها را باعث انجام شکایت از سوی ساکنان عنوان کرد.این سکوت در حالی است که از صدور بعضی از احکام حدود یک سال می‌گذرد اما فرماندار تالش با دستور توقف در اجرای این احکام خواستار تهیه طرح هادی برای روستای سوباتان شده است. طرحی که با گذشت چند ماه خبری از تهیه آن نشده است تا شاهد خرید و فروش زمین و ویلا در منطقه باشیم.
ویلاسازی در گورستان تاریخی تالش (7)
قیمت زمین و ویلا در روستاهای تاریخیصاحب یک مشاور املاک که زمین و ویلاهایی در سه روستا دارد به ما توضیح داد که در حال حاضر قیمت زمین در مریان با توجه به موقعیت از متری۵۰ تا ۱۵۰ هزار تومان است. او تاکید کرد که اگر این زمین‌ها مشکل «میراث فرهنگی» داشته باشند حتما به خریدار اطلاع داده می‌شود.او قیمت یک ویلا نیمه کار به همراه ۲۰۰ متر زمین را حدود۳۰۰ میلیون تومان اعلام کرد. ویلاهایی که امکانات معمول یک ساختمان را دارد.تماس با یکی از اهالی که با نصب یک پرده مشخصات ساختمانش را دو نیم طبقه در ۵۰۰ متر زمین با تمام امتیازات به همراه چاه آب در یک کوچه اعلام کرده بود نشان داد که او حاضر به معامله با قیمت کمتر از ۲۰۰ میلیون تومان نیست. صاحب این ملک می‌گوید که پروانه و حتی پایان کار ساختمانی که هنوز به پایان نرسیده را سال ۸۸ دریافت کرده است.در سوباتان هم ارزش گذاری زمین‌ها از متری ۴۰ هزار تومان آغاز تا ۱۰۰ هزار تومان در نوسان است. البته اگر خریداری برای اخذ پروانه ساخت به تردید بیافتد به او اطمینان داده می‌شود که فروشنده می‌تواند در مدت کوتاهی برای او پروانه ساخت بگیرد تا مقدمات دریافت وام روستایی هم برای او فراهم شود. این درحالی است که طبق اطلاعات کسب شده از سوی منابع محلی حدود ۹۰ درصد ساختمانهایی که طی ۱۰ سال گذشته در سوباتان ساخته شده فاقد پروانه ساخت هستند و علی رغم اعلام چند باره نهادهای مسوول کمتر فردی برای اخذ این مجوز‌ها اقدام کرده است.یکی از ساکنان بومی با نگرانی از شرایط ایجاد شده در سوباتان می‌گوید ‌ای کاش مانند بعضی از مناطق تاریخی و باستانی ورود اتومبیل به این منطقه ییلاقی ممنوع شود تا نقطه‌ای که ییلاقی است بافت خود را از دست ندهد و یا هرروز شاهد از بین رفتن بخشی از میراث فرهنگی، دشت‌ها و برپا شدن سازه‌های سنگی غیرمرتبط با اقلیم منطقه نباشیم و تاریخ مان زیر ساختمان های فاقد ارزش از بین نرود.  
۲۶ آبان ۱۳۹۴





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: گیل نگاه]
[مشاهده در: www.gilnegah.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 24]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن