واضح آرشیو وب فارسی:روز نو:
6500روستای سیستان وبلوچستان با 10کتابخانه
روز نو : اسفندیار زیدآبادی روز شنبه در جمع خبرنگاران اظهار داشت: آمار کتابخانه های روستایی سیستان و بلوچستان به نسبت جمعیت بسیار اندک است به طوری که از این نظر در رده های آخر کشور قرار داریم.
وی ادامه داد: با توجه به محدود بودن امکانات و بودجه دولتی نیاز است برای افزایش آمار کتابخانه های روستایی علاوه بر استفاده از ظرفیت خیران به سمت ایجاد کتابخانه های مشارکتی حرکت شود.
وی افزود: تاکنون با مشارکت خیران در برخی روستاهای سیستان و بلوچستان نظیر قاسم آباد بمپور و یکی از روستاهای ایرانشهر کتابخانه ساخته شده اما با توجه به نیاز فراوان جوانان منطقه و پایین بودن سرانه مطالعه استان نسبت به متوسط کشوری باید اقدامات در این زمینه گسترش یابد.
وی اظهار داشت: هم اینک از 67 کتابخانه موجود در سیستان و بلوچستان، 57 مورد آن نهادی و 10 مورد دیگر مشارکتی است که با همکاری دستگاه های مختلف فعالیت می کند.
وی یکی از مشکلات سیستان و بلوچستان را کمبود زیربناهای کتابخانه ها ذکر کرد و افزود: زیربنای کتابخانه به ازای هر 100 نفر از جمعیت استان 60 سانتی متر مربع است که بر اساس سند نهضت مطالعه مفید و افق سال 1404 باید این میزان به هشت متر مربع برای هر 100 نفر برسد.
مدیرکل نهاد کتابخانه های عمومی سیستان و بلوچستان ادامه داد: همچنین هم اینک 500 هزار جلد کتاب در کتابخانه های استان وجود دارد و 45 هزار نفر نیز عضو کتابخانه ها هستند که بر اساس دور نمای سال 1404 باید به ازای هر نفر چهار جلد کتاب در این مراکز موجود باشد.
زید آبادی فعال شدن نهاد کتابخانه های عمومی در تمامی شهرستان ها و منصوب شدن رئیس در آنها، اتوماسیون و الکترونیکی شدن تمام مکاتبات این نهاد و نصب نرم افزار سامان در نهاد کتابخانههای عمومی را از مهمترین اقدامات این نهاد در سالهای اخیر ذکر کرد.
وی گفت: هم اینک در 19 نقطه پرتردد سیستان و بلوچستان نظیر بیمارستانها، فرودگاهها و ایستگاههای قطار ایستگاه مطالعه راه اندازی و تاکنون برای افزایش فرهنگ کتاب و کتابخوانی 350 هزار جلد کتاب به آنها ترزیق شده است.
وی ادامه داد: پس از گذشت حدود سه سال از زمان راه اندازی ایستگاه مطالعه در استان بر اساس بررسی های صورت گرفته دو میلیون و 600 هزار ساعت مطالعه انجام شده است.
وی بیان کرد: امسال همزمان با سراسر کشور طرح کتابخوان نیز در سیستان و بلوچستان به اجرا در آمده است که تاکنون هشت نشست در این زمینه برگزار و 19 نشست دیگر نیز تا پایان سال تشکیل خواهد شد.
وی سرانه مطالعه کتاب را در سیستان و بلوچستان بر اساس بررسی های سال 92، 11 دقیقه و 38 ثانیه ذکر کرد و گفت: با توجه به اینکه میانگین مطالعه در کشور 15 دقیقه و 29 ثانیه است، این استان در مقام بیست و ششم در میان استان های مختلف از نظر مطالعه قرار دارد.
مدیرکل نهاد کتابخانه های عمومی سیستان و بلوچستان بیان کرد: کتاب و کتابخوانی در جوامع مختلف تعابیر مختلفی دارد به طوری که در برخی از آنها تنها با هدف صنعتی شدن صورت می گیرد در صورتی که در ایران اسلامی علاوه بر صنعتی شدن و پیشرفت علمی، مسائل اخلاقی نیز مدنظر قرار گرفته است.
زیدآبادی افزود: به طور کلی مطالعه مفید در کشور مطالعه ای است که سمت و سوی اخلاقی داشته باشد و به انسان هویت دهد.
وی گفت: کمبود منابع مالی یکی از مهمترین چالش های پیش روی کتابخانه های عمومی است به طوری که اعتبارات این نهاد از دو بخش هزینه های جاری و تملک دارایی تامین می شود که در هر دو زمینه مشکلاتی وجود دارد.
وی افزود: اعتبارات تملک دارایی این نهاد بسیار اندک است به طوری که سال گذشته برای شش کتابخانه تنها 240 میلیون ریال بودجه اختصاص یافت و همچنین در زمینه بودجه جاری این نهاد که از نیم درصد اعتبارات شهرداری ها تامین می شود نیز با نپرداختن یا دیر پرداخت از سوی شهرداری های استان مواجه هستیم.
وی با بیان اینکه از 24 تا 30 آبان به عنوان هفته کتاب و کتابخوانی تعیین و نامگذاری شده است گفت: 100 برنامه متنوع به مناسبت این هفته در سیستان و بلوچستان اجرا می شود.
زیدآبادی ادامه داد: برگزاری نشست های ویژه کتابخوان و تحلیل و بررسی کتاب، برگزاری رقابت آنلاین کتابخوانی، برپایی دوره مادران قصه گو، تولید نخستین خبرنامه داخلی کتابخانه های عمومی، دیدار با نماینده ولی فقیه و استاندار، انجام رقابت کتابخوانی ویژه شبکه های اجتماعی و پیامکی و طرح هر روز یک کتاب در مدرسه از جمله مهمترین برنامه های این هفته در استان است.
وی ادامه داد: حضور در گلزار شهدا، برپایی نمایشگاه کتاب، تقدیر از فعالان کتاب، راه اندازی گروه مطالعاتی مهدویت با همکاری بنیاد مهدویت، تقدیر از سه کتابخوان نمونه عضو کتابخانه های شهرستان، تجلیل از نویسندگان، مولفان بومی، خیران کتابخانه ساز و کتابداران نمونه و برگزاری رقابت نقاشی روی پارچه با موضوع کتاب در هامون از دیگر برنامه های این هفته محسوب می شود.
هم اینک در سیستان و بلوچستان 9 هزار آبادی وجود دارد که شش هزار و 500 روستا دارای سکنه هستند.
از مجموع روستاهای دارای سکنه سیستان و بلوچستان حدود دو هزار و 950 روستا بالای 20 خانوار و حدود هزار و 600 روستا نیز بالای 50 خانوار جمعیت دارد.
سیستان و بلوچستان به عنوان پهناورترین استان کشور بر اساس سرشماری سال 1390 افزون بر دو میلیون و 534 هزار نفر جمعیت دارد که از این تعداد یک میلیون و 288 هزار نفر در روستاها ساکن هستند.
تاریخ انتشار: ۲۳ آبان ۱۳۹۴ - ۱۹:۲۲
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: روز نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 24]