واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: نتانياهو و اوباما، قرابت پس از برجام
نویسنده : احمد كاظمزاده
بنيامين نتانياهو نخست وزير رژيم صهيونيستي روز يكشنبه سفر خود را به امريكا براي ديدار با باراك اوباما رئيسجمهور اين كشور آغاز كرد. اين شانزدهمين سفر نتانياهو به امريكا از زمان به قدرت رسيدن باراك اوباما در انتخابات سال 2008 ميلادي است اما از آنجا كه اين سفر در شرايطي متفاوت صورت ميگيرد، لذا در مقايسه با سفرهاي قبلي وي از برخي جهات قابل تأمل است. از جمله اينكه اين اولين سفري است كه بعد از امضاي توافقنامه بحث برانگيز هستهاي ميان ايران و گروه 5+1 از جمله امريكا صورت ميگيرد كه مخالفت نتانياهو با آن و قرار گرفتن در كنارجمهوريخواهان روابط دو طرف را براي مدتي متشنج كرد. اكنون كه اين توافق از سد كنگره عبور كرده و به تصويب رسيده توجه نتانياهو و ديگر مخالفان بر نحوه اجراي توافقنامه متمركز شده و اين بدين مفهوم است كه اخلالگري اين رژيم و شخص نتانياهو كماكان ادامه دارد و وي با بهكارگيري مافياي يهودي در روند اجراي اين توافق سنگ اندازي خواهد كرد و از فضاي انتخاباتي حاكم بر امريكا به عنوان پشتوانهاي براي اين مسئله و كسب امتيازات ديگر از كاخ سفيد بهره خواهد گرفت. همچنين محافل صهيونيستي و شخص نتانياهو طرحي جديد تحت عنوان جبران خسارت در دستور كار خود قرار دادهاند و در چارچوب آن ميكوشند با طرح اين مسئله كه موافقتنامه هستهاي با ايران امنيت اين رژيم را به خطر خواهد انداخت، امريكا را به افزايش كمكهاي نظامي خود وادار كنند. در اين راستا افزايش كمكهاي سالانه از 3ميليارد كنوني به 5 ميليارد در آينده كه از سال 2017 اجرا خواهد شد، در دستور كار قرار گرفته و در واقع بخش عمدهاي از هزينههاي سفارشهاي نظامي جديد رژيم صهيونيستي به امريكا درخصوص هواپيماهاي اف 35، اف 22 و مدل جديد اف 15 از محل اين كمكها تأمين خواهد شد و درعمل تحويل اين تجهيزات به صورت رايگان خواهد بود. از طرف ديگر، امريكا روند تحولات منطقه را در مرحله بعد از توافق هستهاي به گونهاي مديريت ميكند كه عربستان و متحدان منطقهاي آن را بيش از پيش به رژيم صهيونيستي نزديك و ائتلاف جديدي را ميان آنها برقرار كند. از جمله مؤلفههايي كه در تشكيل اين ائتلاف مورد توجه قرار گرفته، درگير كردن عربستان در بحرانهاي منطقهاي و تقويت باورايران هراسي در ذهن مسئولان نسل جديد و تازه به قدرت رسيده سعودي است. نخستين گام عملي دراين زمينه در نشست كمپ ديويد برداشته شد اما اظهارات اخير اشتون كارتر وزير دفاع امريكا در دعوت از كشورهاي عربي از جمله عربستان براي تقويت نيروهاي رزمي و زميني خود به جاي خريد هواپيماهاي پيشرفته براي مقابله با نفوذ ايران نشان ميدهد كه كماكان رويكرد ايران هراسي بر سياست منطقهاي امريكا در مرحله پسا توافق نيز سايه افكنده است.
اما از ديگر موضوعاتي كه در دستور كار مذاكرات نتانياهو و اوباما قرار دارد و به نوعي سفر جاري نتانياهو را از سفرهاي قبلي وي متمايز ميكند، تحولات جديدي است كه در سوريه رخ داده و بعد از ورود نظامي مستقيم روسيه به جنگ داعش و ديگر گروههاي مسلح در سوريه روند پيشرويهاي ارتش و نيروهاي مردمي سوريه در جبهههاي شمالي و جنوبي تسريع شده است. اين در حالي است كه رژيم صهيونيستي با حمايت از نيروهاي تكفيري از جمله النصره ميخواست به واسطه آنها طرح مورد نظر خود را در اجراي طرح كمربندي امنيتي در منطقه جولان به سمت قنيطره عملي كند. از ديگر سو هر چند امريكا تلاش ميكند از ظرفيت و توان روسيه در حل بحرانهاي منطقهاي استفاده كند اما ظاهراً از ورود نظامي مستقيم روسيه به جنگ داعش و ديگر مخالفان مسلح در سوريه نگران شده و آن را به ضرر خود ميداند. از اين رو به نظر ميرسد هماهنگي مواضع امريكا و رژيم صهيونيستي در قبال تحولات سوريه در اولويت گفتوگوهاي نتانياهو و باراك اوباما قرار خواهد داشت و در واقع يكي از آثار و نتايج اين گفتوگوها در اين بحران متجلي خواهد شد.
در اين ميان هرچند آغاز و ادامه انتفاضه جديد در كرانه باختري نگرانيهاي جديدي براي رژيم صهيونيستي و امريكا ايجاد كرده است اما از آنجا كه نه امريكا راهكار و ابزار مناسب براي مقابله با اين خيزش در اختيار دارد و نه اينكه رژيم صهيونيستي ارادهاي براي اجراي تعهدات خود در قبال تشكيل دولت فلسطيني دارد، لذا به نظر نميرسد گفتوگوهاي دو طرف در اين خصوص همانند ديدارهاي گذشته چالش برانگيز باشد بهخصوص آنكه كاخ سفيد در آستانه سفرنتانياهو با صدور بيانيهاي رسماً به تلاشهاي خود براي حل بحران فلسطين خاتمه داد و در خصوص امكان حل بحران در مدت زمان باقيمانده از دوره رياست جمهوري اوباما ابراز نااميدي كرد كه اين نشان ميدهد حزب حاكم دموكرات از هم اكنون براي جلب آراي يهوديان در انتخابات رياست جمهوري سال آينده خيز برداشته است.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۱۸ آبان ۱۳۹۴ - ۲۱:۳۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 15]