واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاین:
سیاست جدید خاورمیانه ائی ایران وبلاگ > تاجیک، نصرت اله - چه وینی که برجام از آن متولد شد و چه وینی که نطفه ائی در آن منعقد شد که طفلش میتواند پایان دادن جنگ نیابتی، ختم نقش پذیری تروریسم وارداتی برای سرنگونی حکومتهای قانونی کشورها و حذف عنصر زور در روابط بین المللی باشد. هر دو این وین ها حاصلی جز ایجاد توازن منطقه ائی ندارد که سیاست غلط آمریکا و همپیمانان منطقه ائی اش آنرا بهم زده است. آمریکا تا کنون باید متوجه شده باشد که تامین منافع کوتاه مدتش لزوما" منجر به دستیابی به منافع بلند مدت نخواهد شد. و شاید این درکش از تحولات منطقه باشد که وین 1 را صبورانه و مصرانه دنبال کرد تا به برجام منتهی شد.
هم اکنون فرصت بی بدیلی برای ایران فراهم شده تا سیاست خاورمیانه ائی خود را به روز کرده و پشتوانه سیاست خارجی اش به منظور تامین مصالح ملی و حل مشکلات کشور قرار دهد. داعش پارادوکسی برای اعراب منطقه گردیده و پیروزی و شکستش برای کشورهای عربی یک دغدغه شده. غولی که به شیشه باز نمیگردد و یا حداقل به راحتی در شیشه ائی که ساخته اند جا نمیگیرد. او کابوسی شده که خواب از چشم دولتمردان کشورهای عربی ربوده است. در چند مقاله قبلا" نوشته ام که :
1- از چهار سال پیش که مسائل سوریه آغاز شد در جلسات کارشناسی گفتم و رقیقترش را نوشتم که اتفاقات سوریه نه بیداری اسلامی است و نه بهار عربی! جنگ نیابتی است برای تغییر نقشه خاورمیانه و زمین گیر کرن سیاست خاورمیانه ائی ایران. هیچ پروژه ائی تا کنون بهتر از وقایع و تحولات سوریه نتوانسته است اینچنین پای سیاست خارجی ایران را در گل فرو نشاند. اما همه امیدم این بود اگر پای در گل بود، مغز آزاد باشد برای رهائی از این شرایط اما گویا در زمان دولت مهرورز محافظه کاران قرار نبود مغزی رهای از قیودات جناحی و تفکر نظامیگیری باشد! این به معنای تائید صد در صدی حکومت سوریه و اقدامات و نحوه تعاملش با مردم این کشور نیست که خود مقاله دیگری می طلبد.
2- اگر آمریکا در صدد پاک کردن دامن خود از بدنامی حمایت از رژیمهای دیکتاتور و فاسد منطقه است تا چهره خود را نزد مردم اصلاح کند راهی ندارد جز آنکه با ایران تعامل مثبت داشته باشد و نقش و قدرت منطقه ائی ایران و میزان تاثیری گذاریش بر تحولات منطقه را به رسمیت بشناسد. اما نباید صرف حضور ایران در اجلاس وین 2 را هم در این راستا ارزیابی کرد. آمریکا اهدافی ورای اقدامات ظاهری اش دارد.
3- همراهی ایران با تحولات بین المللی لزوما" مترادف با پذیرش ارزشهای غربی نیست. غرب چه فلسفی و مفهومی و چه فیزیکی و سرزمینی دارای ارزشهای واحد نیستند. آمریکا با اروپا اختلاف دارد و اروپا نیز در بین خود ارزشهای مختلفی دارند. اما در مقابل ایران به وحدت نظر میرسند تا ایران را بر مدار همکاری و همراهی در تحولات منطقه ائی بیاورند.
4- مشکل آمریکا با ایران مسئله هسته ائی نیست. آمریکا می خواهد ایران را همراه تحولات و گردونه بین المللی نماید. بعبارت دیگر ایران را از تخریب چهره آمریکا در منطقه باز بدارد. اما متاسفانه سیاست خارجی تاثیر گذاری نداشته ایم که مابه ازای این همراهی را بگیرد.
5- اگر ایران در برجام فقط و فقط بتواند با نشان دادن مسئولیت پذیری بین المللی و اتخاذ رویکرد تعاملی و پذیرش منافع مشروع و وجیه قدرتهای منطقه ائی و فرا منطقه ائی جایگاه منطقه ائی خود را تثبیت کند برنده این صحنه است.
و اکنون اضافه می کنم دستاورد اصلی منطقه ائی شرکت در اجلاس وین 2 برای حل مشکل سوریه، شکست تلاش عربستان برای گسترش مرزهای مفهومی عربی در مقابل سیاست خارجی ایران است. هدف عربستان محصور کردن سیاست خارجی ایران در چهارچوب مرزهای کشور بود که در آنصورت مزیت برخورداری ایران از تعاملات بین المللی را از بین برده و از ایران کشوری منزوی میساخت. اگر چه خط تبلیغی رسانه های غربی در قضایای سوریه برجسته کردن اختلاف ایران و عربستان در اهداف و تمایلات سیاست خارجی دو کشور است، که با ورود روسیه حنای این سیاست رنگ باخته اما عربستان در این پروژه خود به نیابت از آمریکا و برای بهم زدن چهره و مناسبات قدرت در منطقه عمل میکند. و آمریکا در مذاکرات وین بدنبال محدود کردن حوزه اثرات رفتاری ایران در خاورمیانه است همانگونه که در وین هسته ائی بدنبال تغییر رفتاری ایران بود.
از قبل قابل پیش بینی بود که تنشها در این دور از مذاکرات وین از پیغامهای مطبوعاتی به رودرروئی سیاستمداران خواهد کشید. کاملا" مفهوم بود که اینبار نمی توان به لبخندهای مونالیزائی دیپلماتیک بسنده کرد بلکه باید زمینه های فهم مشترک از روندی که در سوریه و منطقه شروع شده است را پیدا کرد. روند تحولات گذشته منطقه و مخصوصا" بین ایران و عربستان و هم پیمانانش در سوریه نشان میدهد که تا چه حد دستیابی به فهم مشترک تا کنون سخت و نا موفق بوده است و تا حصول نتیجه راهی بس طولانی و مبهم و نامعلوم در پیش است. فقط باید دقت کرد سرمایه گذاری در سوریه به ثمن بخس فروخته نشود.
منبع: هفته نامه صدا. شماره 59 مورخ 16 ابان 1394 صفحه 51
دوشنبه 18 آبان 1394 - 10:59:45
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 24]