واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۲ آبان ۱۳۹۴ (۱۶:۴۱ب.ظ)
اختلافنظر ميان اعضاي اوپک درباره قيمت کنوني نفت موج - يک گزارش داخلي اوپک نشان ميدهد که اختلافنظر ميان اعضاي اين سازمان درباره قيمت کنوني نفت، درباره ضرورت پشتيباني از قيمت عادلانه شدت گرفته است.
به گزارش خبرگزاري موج، افزايش درآمد توليدکنندگان اوپک پيامد اختلافنظر در اين سازمان را افزايش داده است.
پيشنويس گزارش راهبرد بلندمدت اوپک داراي ضميمهاي حاوي پيشنهادهاي ايران، عراق و الجزاير درباره راهکارهاي حمايت از رشد قيمت نفت و همچنين بازگشت نظام سهميهبندي است.
پس از آنکه برخي اعضاي اوپک تلاش کردند با افزايش توليد و پايين آوردن قيمتها سهم خود را در بازار جهاني نفت حفظ کنند، قيمت اين کالا بيش از ۵۰ درصد نسبت به سال گذشته کاهش يافت و اکنون به کمتر از ۵۰ دلار براي هر بشکه رسيده است.
راهبرد حفظ سهم بازار از حمايت عربستان و کشورهاي توليدکننده نفت جنوب خليج فارس برخوردار است، اما؛ کشورهاي ايران، الجزاير و ونزوئلا با اين راهبرد مخالفت دارند.
گزارش يادشده نشان ميدهد که اختلافنظرها درباره سياستهاي کوتاه مدت، بر سياستهاي بلندمدت اوپک نيز تأثير گذاشته و اين مسئله ممکن است چالشهايي را براي اجلاس آينده اوپک ايجاد کند.
براساس پيشنهاد الجزاير، اوپک بايد کف قيمت نفت را تعيين و از آن دفاع کند و آمادگي داشته باشد که با چشمپوشي کوتاه مدت از سهم بازار، بر افزايش درآمدهاي نفتي تمرکز کند.
يکي از پيشنهادهاي ايران نيز حاکي است: بايد براي نفت يک قيمت معيار در نظر گرفته شود و تا زماني که اين قيمت منصفانه و معقول است، بايد از آن حمايت به عمل آيد.
عربستان به گزارش ياد شده، پيشنهادي ضميمه نکرده، اما رويکرد کلي اين کشور اين است که قيمت نفت بايد براساس ويژگي و شرايط بازار تعيين شود.
اين هفته، نمايندگان هيأتهاي عامل کشورها در اوپک گردهم ميآيند تا درباره پيشنويس نهايي گزارش راهبرد بلندمدت، به توافق برسند.
بسياري از اعضاي اوپک خواستار آن شدهاند که در گزارش راهبرد بلندمدت، مساله «درآمد حداکثري» را به عنوان يکي از اهداف بلندمدت گنجانده شود.
نمايندگان و اعضاي هيأتهاي عامل کشورها در نشستهاي خود نتوانستهاند درباره اهداف بلندمدت به توافق برسند.
حداکثري درآمدهاي نفتي بلندمدت کشورهاي عضو، حفظ منافع جمعي و فردي آنها، و تثبيت نقش نفت در تأمين نيازهاي انرژي جهان در آينده، از جمله اهداف بلندمدت پيشنهاد شده از سوي الجزاير است.
الجزاير همچنين با اشاره به تصميم اوپک مبني بر عدم کاهش توليد، در اجلاس ماه نوامبر سال ۲۰۱۴ ميلادي، اعلام کرد که اين سازمان در دامن زدن به بياعتمادي در بازار جهاني نفت نقش داشته است.
عراق نيز که با کمک شرکتهاي خارجي توانسته، توليد نفت خود را افزايش دهد، پيشنهادهايي را مطرح کرده است.
همچنين يکي از پيشنهادهاي عراق اين بود که کشورهاي عضو اوپک با ايجاد الگوي دستيابي به حداکثر درآمد از راه ايجاد توازن ميان سهم بازار و قيمت نفت، بايد سياستهاي خود را در زمينه راهبرد بلندمدت تعيين کنند.
ايران نيز که براي افزايش توليد و پس گرفتن سهم خود از بازار نفت پس از رفع تحريمها تلاش ميکند، خواهان بازگشت نظام سهميهبندي اوپک است که اجراي آن از سال ۲۰۱۱ ميلادي متوقف شد.
ايران با اشاره به اينکه سقف توليد ۳۰ ميليون بشکه در روز تعيين شده از سوي اوپک، سهميه هر يک از اعضا را مشخص نميکند، اعلام کرده است که اين رويکرد، کمکي به ثبات بازار نفت نميکند.
علاوه بر اين ايران، معتقد است که برخي از اعضا، ميزان توليد خود را تنها براساس ظرفيت توليد خود و بدون توجه به سقف توليد تعيين ميکنند.
براساس پيشنهاد ايران، سقف توليد بايد در دورههاي ۶ تا ۱۲ ماهه و براساس تقاضا براي نفت خام اوپک تعيين شود و بر اين اساس سهم هر يک از کشورها از اين سقف توليد ميتواند تعيين شود.
پيشنهاد ايران مورد حمايت الجزاير نيز قرار گرفته و اين کشور آفريقايي اعلام کرده که ممکن است در نهايت لازم شود که نظام سهميهبندي، دوباره مورد توجه قرار گيرد تا مديريت توليد تا حد ممکن واقعبينانه و عادلانه شود.
تصميمگيري درباره بازگشت نظام سهميهبندي اوپک به عهده وزيران کشورهاي عضو است که در ماه دسامبر ديدار ميکنند، اما؛ منابع نزديک به اوپک گفتند، کشورهاي جنوب خليج فارس با اين پيشنهاد مخالفت دارند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 11]