واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۷ آبان ۱۳۹۴ (۱۴:۵۹ب.ظ)
بازي دوگانه آمريکا؛ نگراني آمريکا درباره امنيت منطقه و فروش جنگنده به اسلام آباد موج - گروه بين الملل
نواز شريف، نخست وزير پاکستان، هفته گذشته طي دومين سفر خود از ژوئن سال 2013 ميلادي (انتخاب وي به عنوان نخست وزير) تاکنون به واشنگتن سفر و با اوباما ديدار کرد. يکي از مهمترين مسائل مورد بحث ميان رئيس جمهور ايالات متحده و نخست وزير پاکستان موضوع گسترش سلاح هاي هسته اي اسلام آباد بود. در اين ارتباط، طي نشست اوباما و نوازشريف، رئيس جمهور ايالات متحده خواستار جلوگيري از افزايش تنش هاي هسته اي با سلاح هاي جديد ميان پاکستان و هند شد.
اوباما تصريح کرد که توسعه سلاح هاي هسته اي جديد اسلام آباد مي تواند بي ثباتي را در خاورميانه افزايش دهد. در اين نشست همچنين اوباما از پاکستان درخواست کرد که طالبان را به انجام مذاکرات صلح با دولت افغانستان تشويق کند.
درخواست اوباما مبني بر جلوگيري از توسعه سلاح هاي هسته اي تاکتيکي اسلام آباد در حالي مطرح شد که مقامات پاکستاني پيش از اين از نپذيرفتن محدوديت در استفاده از سلاح هاي هسته اي تاکتيکي کوچک توسط اسلام آباد خبر داده بودند. به عقيده اسلام آباد، ايالات متحده خواستار محدوديت غيرمنطقي در استفاده از سلاح هاي هسته اي تاکتيکي توسط اسلام آباد است.
به گزارش رويترز، يک مقام امنيتي قبل از برگزاري نشست مشترک اوباما و نواز شريف و با آگاهي از برنامه هسته اي پاکستان اعلام کرد که اسلام آباد در حال توسعه يک زيردريايي هسته اي با هدف توانايي حمله دوم مستقر در دريا است و هيچ کشوري نمي تواند اسلام آباد را به عدم استفاده از سلاح هاي هسته اي مجبور کند.
وي توضيح داد: زيردريايي که اسلام آباد قصد دارد آن را راه اندازي کند، توانايي حمل کلاهک هسته اي را دارد و اين موضوع نگراني ايالات متحده را درباره امنيت منطقه به دنبال داشته است.
پاکستان و هند، دو قدرت هسته اي به شمار مي روند که درگيري هاي مرزي ديرينه اي در منطقه جامو و کشمير با يکديگر دارند. در دو سال گذشته، پاکستان موشک هايي را آزمايش کرده است که مي توانند هند را هدف قرار دهند و وزير امور خارجه پاکستان توليد اين موشک ها را واکنشي به تهديد هند اعلام کرده است.
کارشناسان منع گسترش سلاح هاي هسته اي معتقدند که سلاح هاي تاکتيکي هسته اي پاکستان بي ثباتي بيشتر منطقه را به وجود مي آورند. پرويز هودهوي، استاد فيزيک هسته اي در اين مورد گفت: توسعه و به کارگيري سلاح هاي هسته اي تاکتيکي يک تغيير کاملا استراتژيک است و در حالي که در گذشته سلاح هاي هسته اي به منظور بازدارندگي مورد استفاده قرار مي گرفت، در حال حاضر اين سلاح ها براي استفاده در جنگ ها توليد مي شوند.
منابع خبري در شرايطي که اوباما درخواست خود را مبني بر جلوگيري از گسترش سلاح هاي هسته اي تاکتيکي اسلام آباد به دليل به خطر افتادن امنيت در منطقه مطرح کرده است، از تمايل واشنگتن براي فروش هشت فروند جنگنده F-16 به پاکستان خبر دادند. از سوي ديگر، حدس و گمان ها مربوط به فروش جت هاي جنگنده ايالات متحده به پاکستان در شرايطي اتفاق مي افتد که آمريکا از ادامه حضور نظامي آمريکا در افغانستان خبر داده است.
تد پو، نماينده کنگره ايالات متحده نيز در آستانه نشست اوباما و نوازشريف درباره انعقاد توافق هسته اي غيرنظامي ايالات متحده و پاکستان هشدار داد. وي تصريح کرد که فريب و مکر پاکستان بارها براي ايالات متحده ثابت شده و عقد هر معامله هسته اي صلح با پاکستان بيهوده است.
تد پو طي نامه اي به اوباما نوشت که تجربه روابط واشنگتن-اسلام آباد در زمينه هاي غيرنظامي هسته اي نشان مي دهد که پاکستان قابل اطمينان نيست. پو که رياست يک کميته فرعي کنگره در مورد تروريسم و عدم اشاعه تسليحات هسته اي را برعهده دارد، توضيح داد که اوباما نبايد بار ديگر ايالات متحده را درگير پروژه همکاري هسته اي غيرنظامي با پاکستان کند.
وي تصريح کرد که پاکستان همکاري لازم را در زمينه مبارزه با تروريسم با آمريکا ندارد و بر خلاف وعده هايش به تروريست ها پناه مي دهد و کمک هاي نظامي ايالات متحده به پاکستان بيهوده است و تنها به هدر رفتن بودجه آمريکا و اقدام اسلام آباد عليه منافع آمريکا منجر مي شود و نتيجه عملي مثبتي براي واشنگتن در بر ندارد.
مي توان گفت که حضور نيروهاي نظامي ايالات متحده در افغانستان به دليل گسترش فعاليت هاي تروريستي طالبان که به عقيده برخي با حمايت پاکستان انجام مي شود، درخواست اوباما از اسلام آباد به منظور جلوگيري از گسترش سلاح هاي تاکتيکي هسته اي و حدس و گمان ها درباره فروش جت هاي جنگنده آمريکا به پاکستان با يکديگر قابل جمع نيستند.
حدس و گمان ها درباره فروش جت هاي جنگنده به اسلام آباد در شرايطي مطرح مي شود که ايالات متحده مجبور است با هدف مقابله با خطر تروريسم سالانه بودجه چشمگيري را براي حضور در افغانستان صرف کند و نگراني خود را از تجهيز بيش از پيش پاکستان اعلام کرده است و اين مسائل با يکديگر در تضاد قرار دارند.
شهربانو علي جمعه پور
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 21]