واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: ازدواج مجدد، چاهي تاريكتر از چاله زندگي
داخلي. اجتماعي. دادگستري.
تلفنهاي مشكوك ، رفت و آمدهاي گاه و بيگاه ، ماموريتهاي مكرر اداري ، حضور هميشگي و شبانه روزي در جلسات ، زن را حسابي كلافه كرده بود. تا آمد سر، درد و دل و رازهاي نگفته زندگي را با زن همسايه باز كند، دريافت كه اعتماد بيش از اندازهاش چيزي جز غفلت و بيخبريش از آتش پنهان زير خاكستري كه كه داشت زندگيش را نابود ميكرد، نيست.
اين بار با خود عهد كرده بود ، به محض خروج شوهرش براي انجام ماموريت اداري او را تعقيب كند تا به حقيقت واقعه پي ببرد.
خلاصه پس از كلي تعقيب در كوچه پس كوچهاي شهر محل ماموريت شوهرش را كه خانه آپارتماني مسكوني بود، پيدا كرد.
نفسش بند آمده بود، آخر هنوز چند صباحي از زندگي مشتركشان نگذشته بود، تازه پس از كلي تحمل سختي و مشقت زندگي از دست قسط و قرض و بدهي رها شده بودند و داشت روي آرامش را ميديد.
حال با ديدن زن ديگر دوشا دوش همسرش دنيا بر سرش آوارش شد و چيزي جز سياهي نميديد، نه طاقت ديدن و ماندن داشت و نه پاي رفتن، احساس ميكرد در شهر به آن عظمت و بزرگي هيچ جايي برايش نيست.
...و احساسي بدتر نگاههاي مردم را تازيانهاي ضمخت بر پيكر نحيف خود ميدانست كه از او ميپرسند، چرا؟
بسياري از ازدواجهاي پنهاني كه به دور از چشم همسر اول و بدون اجازه او صورت ميگيرد، برشي از همين تصاوير را دارد، كه با پي بردن زن اول به ماجراي ازدواج مجدد آتش خانمان سوز زير خاكستر گر ميگيرد و برخي از زندگيها را تا ورطه نابودي ميكشاند.
شماري از كارشناسان اجتماعي در ايلام معتقدند: انجام ازدواجهاي مجدد كه عموما به صورت پنهاني و بدون اطلاع همسر اول و موقتي انجام ميشوند باعث دامن زدن به جرايم اجتماعي و ازهم پاشيده شدن كانون گرم خانواده ميشوند.
به گفته آنان، فرزندان و همچنين همسران اول اين قبيل خانوادهها دچار افسردگي، گرايش به اعتياد، پرخاشگري، افت تحصيلي، و حتي خودكشي سوق پيدا ميكنند و اين مسايل روند آسيبهاي اجتماعي را تسريع ميدهد.
يكي از اين كارشناسان در ايلام گفت: ازدواج مجدد، معمولا به دليل اختلافات در مسايل اجتماعي، اقتصادي، فرهنگي و تربيتي و همچنين غير هم كفو بودن زوجين، عدم تفاهم اخلاقي و بيماري صورت گيرد.
"ديانا كريمي" افزود: تفاوت در نحوه معاشرت و همچنين عدم رعايت مسائل مذهبي و شرعي ميتواند منجر به بروز اختلاف بين زوجين شود.
وي گفت: متاسفانه به محض فروكش كردن احساسات اوليه و گذشت زمان ، زوجين متوجه اين اختلاف عقيده و عدم تفاهم شده و با گذشت زمان نه تنها اين مساله برطرف نميشود، بلكه فاصله ميان زوجين را زيادتر ميكند.
وي افزود: نتايج بروز اختلافاتي از اين قبيل، گريز از خانه، ترك زندگي، تمايل زوج به تجديد فراش و ازدواج مجدد براي دستيابي به تفاهم و آرامشي است كه در زندگي نخستين بدست نيامدهاست و در نهايت اين اختلافات به طلاق و جدايي منجر ميشود.
وي، بااشاره به موارد قانوني ازدواج مجدد در قوانين حمايت از خانواده ذكر كرد: مطابق ماده ۱۶قانون حمايت از خانواده ، مرد نميتواند با داشتن زن اول، همسر دومي اختيار كند.
وي گفت: مرد فقط در صورتي ميتواند همسر دوم اختيار كند كه رضايت همسر اول، عدم قدرت همسر اول نسبت به ايفاي وظايف زناشويي و همچنين عدم تمكين زن نسبت به همسرش را داشته باشد.
يك كارشناسان حقوقي نيز گفت: برخي از مردان بدون توجه به نيازهاي عاطفي همسر خود، معمولا دچار هوا و هوس شده و زن دوم اختيار ميكنند كه اين مساله باعث ايجاد تنش و اختلافات زناشويي در بين افراد آن خانواده ميشود.
"زينب رضايي" افزود: بيتوجهي به خانواده از سوي مرد باعث از بين رفتن آرامش و ثبات در خانواده ميشود و به نوعي فرزندان آن خانواده دچار اختلالات مختلف روحي و رواني ميشوند.
وي گفت: بنا به قانون حمايت از خانواده، ترك زندگي خانوادگي از طرف زن و عقيم بودن زن، همچنين مفقودالاثر بودن وي ميتواند مجوزي براي ازدواج مجدد مرد باشد.
وي ادامه داد: در صورت احراز شرايط فوق و طبق ماده ۱۷قانون حمايت از خانواده، مرد بايد با تقديم دادخواست از دادگاه خانواده در خصوص صدور اجازه ازدواج مجدد اقدام نمايد.
وي گفت: پس از انجام تحقيقات در خصوص اظهارات زوج و احراز توانايي مرد از لحاظ مسائل مادي و اجراي عدالت، اجازه اختيار همسر جديد توسط دادگاه صادر خواهد شد.
وي افزود: به هر حال در تمامي موارد مطروحه، چنانچه مرد به هر دليلي اقدام به ازدواج مجدد نمايد بايستي رعايت عدالت و تساوي نموده و رفتاري مناسب شرع و قانون با هر دو همسر خويش داشته باشد.
رضايي گفت: زني كه از طرف همسرش نسبت به او اجحاف شود و حقوق حقه او ادا نشده و رعايت تساوي نشده باشد ميتواند به دادگاه خانواده مراجعه كند و ادعاي حق نمايد.
وي افزود: اگر چه ازدواج موقت يك حق شرعي براي مردان است، اما ميزان آگاهي مردن از پيامدهاي بعدي اين مساله بايد در حد كافي باشد تا بتوانند آرامش در زندگي خود و خانواده فراهم كنند، نه باعث دامن زدن به آسيبهاي اجتماعي و از هم پاشيدگي كانون گرم خانواده شوند.
رييس حوزه قضايي دادگستري ايلام نيز در اين خصوص گفت: معمولا افراد به دو صورت ازدواج مجدد ميكنند يا به صورت اطلاع همسر قبلي و با كسب رضايت وي و يا به صورت مخفيانه و پنهاني ازدواج مجدد ميكنند.
"روحالله محمدي" افزود: از نظر قانوني فردي كه بدون رضايت همسرش مبادرت به ازدواج مجدد نمايد، مجرم تلقي شده و قابل مجازات است.
وي گفت: برخي از افراد كه متاهل هستند با جعل شناسنامه ازدواج مجدد ميكنند كه اين مساله باعث فريب در ازدواج ميشود و همسر دوم ميتواند مطابق قانون ۶۴۷به عنوان فريب در ازدواج ، از همسرش شكايت نمايد.
وي افزود: مطالعات نشان ميدهد كه در جوامع كنوني بويژه در جامعه ايران، ازدواجهاي مجدد نميتواند متضمن خوشبختي شود و فقط زمينه را براي ايجاد تشنج و درگيريهاي لفظي و ضرب و جرح در خانواده فراهم ميكند.
وي، به اين نكته اشاره كرد كه فرزندان اين قبيل خانوادهها به علت رشد و نمو در شرايط نابسامان عمدتا به كودكاني عقب افتاده، نابهنجار، بزهكار و نامتعادل مبدل ميشوند و آسيبهاي اجتماعي نظير اعتياد را در جامعه گسترش ميدهند.
وي گفت: امروزه مردان به علت مشكلات اقتصادي قادر به تامين عاطفي و مالي يك خانواده هم نيستند و قطعا نسبت به تامين نيازهاي روحي و مادي دو خانواده ناموفق عمل خواهند كرد.
محمدي گفت: خوشبختانه ميزان ازداوج موقت و دايم مجدد در استان ايلام بسيار كم است و در اين استان بيشتر افرادي كه ازدواج دوم انجام ميدهند با رضايت همسر اول اقدام به اين كار ميكنند.
وي افزود: معمولا همسر اينافراد داراي مشكلات خاصي نظير بيماري صعب العلاج ناباروري است و در برخي موارد نيز افراد به دليل فشار خانواده براي داشتن فرزند پسر اقدام به ازداوج مجدد ميكنند.
وي گفت: خلاء عاطفي ناشي از ازدواج دوم در خانوادهها باعث ايجاد مشكلات عديدهاي براي خانواده شده و تربيت كودكان را با مشكل مواجه ميكند.
بر اساس اطلاعات موجود ميزان طلاق در استان ايلام سال گذشته هفت درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل افزايش داشته است.ك/۴
سه شنبه 7 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 550]