واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۳ آبان ۱۳۹۴ (۱۴:۳۵ب.ظ)
مدير كل بازرگاني و بازاريابي راهآهن خبر داد: افزايش ترانزيت در مرزهاي غربي کشور با احداث پل اروند موج - مدير كل بازرگاني و بازاريابي راهآهن مسيرهاي ترانزيتي ريلي به سمت عراق را نيز مسيرهايي با ظرفيت مناسب خواند و گفت: مسيرهاي بصره-شلمچه و بالعکس بسيار فعال است و با احداث پل اروند واقع در اين مسير ميتواند بر افزايش ترانزيت در مرزهاي غربي کشور تأثير بگذارد.
به گزارش خبرگزاري موج، سيد مرتضي علي احمدي با بيان اين که با فعال کردن مسيرهاي ترانزيتي همزمان با لغو و برداشته شدن تحريمها ايران به نقطه هاب ترانزيت منطقه مبدل ميشود٬ گفت: پيشبيني ميشود در حوزه ترانزيت ريلي تا پايان سال به رقم جابهجايي بيش از ۲ ميليون تن کالا برسيم. احمدي با يادآوري توافق هستهاي ايران و ۱+۵ در تاريخ ۱۴ جولاي ۲۰۱۵ مصادف با ۲۳ تير ۹۴ گفت: اجراي برجام در حوزه حمل و نقل بينالمللي ريلي بسيار تأثيرگذار خواهد بود به اين دليل که حمل و نقل ريلي و ترانزيت ريلي در کشور تابع ضوابط و مقررات بينالمللي است برداشته شدن تحريمها ميتواند تأثير بسزايي در رشد آمار ترانزيت بگذارد. علاوه بر رشد آماري ترانزيت٬ برداشته شدن تحريمها ميتواند در کاهش هزينههاي ترانزيت نيز تأثير داشته باشد و چون شرايط نيز فراهم است ايران ميتواند خيلي سريع خود را با شرايط منطقه و بينالملل وفق دهد.
مديركل بازرگاني و بازاريابي راهآهن جمهوري اسلامي ايران تأثير ديگر برداشته شدن تحريمها را در جذب سرمايهگذار خارجي موثر خواند و اظهار کرد: سرمايهگذاري در خط ريلي آستارا-آستارا به سمت جمهوري آذربايجان و خط شرقي-غربي سنگان-هرات که با مشارکت خارجي تا پايان سال به بهرهبرداري خواهد رسيد آمار ترانزيت ريلي ايران را افزايش چشمگيري خواهد داشت.
وي با يادآوري اين که در ۶ ماهه ابتداي سال ۹۴ آمار ترانزيت کالا ۰.۵۹۱ ميليون بود و پيشبيني اين است که در حوزه ترانزيت ريلي تا پايان سال اين عدد به۲ ميليون تن کالا برسد٬ تأکيد کرد: با تدابير پيشبيني شده در خصوص رقابتي کردن مسيرها و اختصاص قطارهاي برنامهاي با وجود تمام محدوديتهاي گذشته دست به دست هم ميدهد تا ترانزيت کالا افزايش مناسبي داشته باشد.
وي مسيرهاي ترانزيتي ريلي به سمت عراق را نيز مسيرهايي با ظرفيت مناسب خواند و يادآور شد: مسيرهاي بصره-شلمچه و بالعکس بسيار فعال است و چنانچه احداث پل اروند واقع در اين مسير هرچه زودتر انجام شود ميتواند بر افزايش ترانزيت در مرزهاي غربي کشور تأثير بگذارد.
علي احمدي با اشاره به اتصال خط ريلي ايران به ترکمنستان از طريق راهآهن اينچه برون٬ اظهار کرد: در اين مسير علاقه داريم با حضور بخش خصوصي قطارها در سه کشور ايران٬ترکمنستان و قزاقستان به صورت برنامهاي در سير و حرکت باشند و جابهجايي کالا در منطقه توجيه اقتصادي پيدا کند.
مدير كل بازرگاني و بازاريابي راهآهن جمهوري اسلامي ايران اصلي ترين مسير ترانزيتي کشور را سرخس-بندرعباس دانست و گفت: با بهرهبرداري و فعال کردن مسيرهاي يادشده ايران ميتواند در حوزه ترانزيت به نقطه هاب منطقهاي مبدل شود.
بر اساس اهم موارد مندرج در برنامه جامع اقدام مشترک بين ايران و کشورهاي ۱+۵ که در سايت وزارت امور خارجه ايران منتشر شده است، در نتيجه اجراي برجام تحريم هاي اقتصادي و مالي اتحاديه اروپايي و آمريکا به بهانه برنامه هسته اي ايران در حوزه هاي بانکي، مالي، نفتي، گازي، پتروشيمي، تجاري، بيمه، حمل و نقل، در ابتداي اجراي توافق به طور يک جا لغو ميشوند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 24]