واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۹ مهر ۱۳۹۴ (۱۱:۵۵ق.ظ)
وضعيت مطلوب صنعت پتروشيمي ايران در منطقه موج - ايران در مقايسه با ساير توليدکنندگان پتروشيمي در منطقه به اندازه کافي نفت و گاز در اختيار دارد. برخلاف ايران، عربستان سعودي نفت فراوان دارد اما ذخاير گاز اين کشور جزيي است، قطر هم گاز فراوان دارد اما تقريباً نفت ندارد.
به گزارش خبرگزاري موج، چندي پيش عباس شعري مقدم، معاون وزير نفت در امور پتروشيمي با اشاره به اينکه ظرفيت توليد محصولات پتروشيمي تا افق 1404 به 180 ميليون تن افزايش پيدا کرده و سه برابر خواهد شد، گفته بود: براي اين منظور 70 ميليارد دلار سرمايهگذاري در نظر گرفته شده است که حضور دوباره شرکتها و سرمايهگذاران خارجي در اين بخش ميتواند عرصه را براي توسعه طرحهاي پتروشيمي هموارتر سازد.
با افزايش سه برابري توليدات پتروشيمي تا سال 1404 درآمد صادراتي اين صنعت نيز سه برابر شده و به 60 ميليارد دلار خواهد رسيد. علاوه بر اين 20 ميليارد دلار هم از فروش داخلي کسب خواهد شد.
بر اساس اين گزارش، توان ظرفيت توليدي ايران سالي 60 ميليون تن است که در حال حاضر تنها 45 ميليون تن از آن استفاده ميشود. از آنجا که بهره برداري از منابع گاز پارس جنوبي به تعويق افتاده است، در زمينه تامين ماده خام گاز بنبستهايي ايجاد شدهاست. اما تا اواخر سال آينده اين وضع بهبود خواهد يافت. علاوه بر اين ظرفيت ها به دليل مشکلات موجود در امر تعمير و فقدان قطعات يدکي به طور کامل بهره برداري نميشوند.
عسلويه مهمترين قطب صنعت پتروشيمي ايران
بنابر اعلام، شرکت ملي صنايع پتروشيمي قرار است تا سال 2020 ظرفيتهاي توليد ديگري به ميزان 60 ميليون تن مورد بهرهبرداري قرار گيرند. از اين مقدار، 40 ميليون تن در عسلويه ساخته ميشود که مهمترين مرکز اين بخش صنعتي در خليج فارس و در نزديکي ميدان گاز پارس جنوبي است. مهمترين آنها تاسيسات جديد براي ساخت متانول و Urea و نيز Cracker است که به اتان احتياج دارند. تاسيسات مربوط به مابقي 20 ميليون در داخل کشور در محل هاي مختلف ساخته خواهند شد.
تاسيسات توليد 60 ميليون تن ديگر در مرحلة برنامه ريزي هستند. اين تاسيسات قرار است گاز ميدان پارس جنوبي و نيز گاز همراه نفت از ميادين نفتي خوزستان را تصفيه کنند. اين تاسيسات در درجه اول به منظور توليد پروپيلن و مشتقات پروپيلن از متانول مورد استفاده قرار خواهند گرفت. محافل صنعتي انتظار دارند که برنامه توسعه اين تاسيسات به مورد اجرا قرار گيرد. تا کنون مرحله اول اين اقدامات به ميزان 60 ميليون تن تحقق يافته است، گرچه منتقدان ابتدا چنين ابعادي را بعيد مي دانستند.
صنعت پتروشيمي دومين تامين کننده درآمد ارزي کشور پس از صادرات نفت است
با اين حساب در سال 2025 سهم توليد براي صادرات 60 درصد و براي تقاضاهاي داخلي 40 درصد مي شود. در سال هاي گذشته صادرات اين صنايع به دليل تحريمها از 18 ميليون تن در سال 2011 به 14 ميليون تن کاهش يافته بود. با وجود اين صنعت پتروشيمي دومين تامين کننده درآمد ارزي کشور پس از صادرات نفت است.
ايران در مقايسه با ساير توليدکنندگان پتروشيمي در منطقه به اندازه کافي نفت و گاز در اختيار دارد. برخلاف ايران، عربستان سعودي نفت فراوان دارد اما ذخاير گاز اين کشور جزيي است، قطر هم گاز فراوان دارد اما تقريباً نفت ندارد. عربستان سعودي نفتي را که توليد ميکند بين مصرفکنندگان مختلف تقسيم کرده است و بنابراين نميتواند توليد نفت خود را بيشتر از اين افزايش دهد تا ماده خام بيشتري را به صنعت پتروشيمي اختصاص دهد.
مزيت ديگري که از آن بهره مند هستيم اين است که گاز ايران تنها از متان تشکيل نشده است، بلکه ده درصد آن نيز اتان و پروپان است که مي توان از آن پليمرهايي چون پلي اتيلن توليد کرد. علاوه بر اين ايران طي سالهاي تحريم به متخصصان خارجي روي نياورده بلکه تنها با متخصصان داخلي کار کرده است. ايران تنها چند مورد تکنولوژي و مهندسيهاي بنيادي را از خارج وارد کرده است. تقريباً تمام تاسيسات توليدي در داخل ايران ساخته شده اند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 11]