واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۳ مهر ۱۳۹۴ (۹:۵۰ق.ظ)
وجود ۶۳۰ دستگاه دوبين نظارت تصويري در محورهاي پرتردد کشور موج-معاون برنامهريزي سازمان راهداري و حملونقل جادهاي گفت: تا سال ۹۶ تمام شبکه شرياني جادهاي کشور به دوربينهاي ثبت تخلف شامل سرعت غيرمجاز، حرکت لاين به لاين و کنترل فاصله عمومي مجهز خواهند شد.
به گزارش خبرگزاري موج، شهرام آدم نژاد، معاون برنامهريزي سازمان راهداري و حملونقل جادهاي در همايش ملي معماري سيستمهاي حملونقل هوشمند، اظهار داشت: هم اکنون تعداد ۶۳۰ دستگاه دوبين نظارت تصويري در محورهاي پرتردد کشور داريم و طي سالهاي گذشته سيستم اين دوربينها ارتقاي قابل توجهي يافته است.
وي با اشاره به افزايش سطح ايمني تردد در جادههاي کشور طي هشت سال گذشته، گفت: آمار کشته شدگان تلفات جادهاي به ازاي هر ۱۰۰ هزار نفر جمعيت در سال ۸۴ حدود ۴۰ نفر بود که اين تعداد در سال ۹۳ به ۲۱.۶ نفر کاهش يافته است.
آدم نژاد يادآور شد: تعداد کشته شدگان تلفات جادهاي به ازاي هر ۱۰ هزار دستگاه خودرو نيز در سال ۸۴ حدود ۲۲.۶ نفر بود که در سال گذشته به ۶.۲ کاهش يافت.
وي با بيان آنکه يک سوم از کشته شدگان تصادفات جادهاي مربوط به درون شهرها و دو سوم مربوط به تصادفات جادههاي برون شهري و راههاي روستايي است، گفت: براي اولين بار شاهد هستيم که سرعتهاي غيرمجاز در بخشي از جادههاي پرتردد کشور کنترل شده و نصب دوربينهاي نظارت تصويري در کاهش اين جرائم بسيار مؤثر بوده است.
وي طول محورهاي مورد نياز به توسعه در کشور به تفکيک نوع راهها را توضيح داد و افزود: براساس نيازسنجيهاي صورت گرفته بايد ۱۸۸ کيلومتر آزادراه، ۱۰۱۸ کيلومتر بزرگراه و ۶۴۷۵ کيلومتر راه اصلي جديد در کشور احداث کنيم.
وي تاکيد کرد: در حال حاضر تردد در سطح ۷۸۳۱ کيلومتر از جادههاي کشور به سختي انجام ميشود که اين مشکل در جادههاي منتهي به تهران خط شمالي کشور، تهران - بندرعباس، تهران - بندر امام خميني و اهواز - بندر امام خميني جديتر است.
وي هشدار داد: چنانچه نسبت به وضعيت موجود حملونقل جادهاي در محورهاي يادشده راهکاري اتخاذ نشود تا ۱۰ سال آينده بايد محدوديتهايي مانند طرح زوج و فرد و يا محدوديتهاي ترافيکي ديگر در اين محورها اعمال کنيم.
وي با بيان اينکه بيشترين حملونقل کالا و مسافر در ايران به صورت جادهاي و زميني صورت ميگيرد بر اهميت استراتژيک حملونقل جادهاي و ضرورت تأمين زيرساختها در اين حوزه تاکيد کرد.
معاون سازمان راهداري کشور به ارائه گزارش مقايسهاي از وضعيت حملونقل در اتحاديه اروپا و ايران پرداخت و گفت: در حالي که ۴۱ درصد از جابهجايي کالا و ۳۱ درصد جابهجايي مسافر در اتحاديه اروپا به صورت جادهاي انجام ميشود اين رقم در ايران به ترتيب ۹۴ و ۹۲ درصد است.
وي ادامه داد: حملونقل ريلي در اتحاديه اروپا مسووليت جابجايي ۴۲ درصد کالا و ۴۰ درصد مسافر را بر عهدهدارد در حالي که سهم حملونقل ريلي ايران در جابهجايي کالا ۶ درصد و در حملونقل مسافر پنج درصد است.
آدم نژاد سهم حملونقل کالا به صورت هوايي در داخل کشور را بسيار ناچيز توصيف کرد و گفت: سه درصد از مسافران کشور به صورت هوايي جابهجا ميشوند و در اتحاديه اروپا حملونقل هوايي، جابه جايي ۲۹ درصد از مسافر و ۱۷ درصد کالا را عهدهدار است.
وي پيشنهاد کرد: براي کاهش سوانح جادهاي، افزايش ايمني راههاي زميني و کاهش هزينهها، حملونقل بار در مسيرهايي که خطوط ريلي وجود دارد از کاميونها گرفته شده و به قطارها واگذار شود.
همايش معماري سيستمهاي حملونقل هوشمند به ميزباني دانشگاه صنعتي اميرکبير گشايش يافته و به همراه کارگاه آموزشي به مدت دو روز ادامه خواهد داشت.
اين همايش ملي در محورهاي خدمات مديريت ترافيک، خدمات ايمني خودرو، خدمات مديريت اضطراري، خدمات اطلاعات مسافر، خدمات حملونقل عمومي، خدمات مديريت دادههاي بايگاني شده، خدمات عمليات خودروهاي تجاري و مديريت ساخت، تعمير و نگهداري تدارک يافته است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 10]