واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: استراتژي گام به گام ايران براي فروپاشي محدوديت دفاعي
نویسنده : مهدی پورصفا
تصويب برجام ذیل قطعنامه 2231 شورای امنيت سازمان ملل متحد و ذكر برخي محدوديتهای تسليحاتي و موشكي عليه ايران از مدتها پيش سبب تشويش محافل مختلف كارشناسي در ايران پيرامون حفظ توان دفاعي كشور در جريان اجراي برجام ايجاد شده بود، به گونهاي که يكي از مهمترين بندهاي طرح تصويب شده در برجام در مجلس با وجود كم و كاستيهاي فراوان آن حفظ توان دفاعي كشور درجريان اجراي توافق نامه هستهاي است.
البته علاوه بر بحثهاي تسليحاتي و موشكي نحوه دسترسي بازرسان آژانس بينالمللي انرژي اتمي به سايتهاي حساس دفاعي كشور نيز يكي از اصليترين چالشهاي برجام بود. فشار كشورهاي غربي در اين باره به ايران سبب شد تا مقام معظم رهبري در جمع دانشجويان دانشگاه جامع امام حسين (ع) به اين نكته اشاره كردند كه هر گونه بازرسي از تاسيسات نظامي كشور ممنوع است. در نهايت تمام مذاكرات منجر به ايجاد نوعي ساز و كار توافقي بين ايران و آژانس بينالمللي اتمي براي بررسي سايت پارچين جهت نمونه برداري از اين سايت شد، با اين حال هنوز بحث توان موشكي و تسليحاتي ايران يكي از مهمترين تشويشهاي داخلي در ايران بود.
محدوديت دفاعي ممنوع
اصليترين محدوديتهاي تسليحاتي ايران بر اساس قطعنامه تصويب شده در شوراي امنيت سازمان ملل متحد جهت تأييد اجراي برجام آمده است. بر اساس اين قطعنامه يك محدوديت تسليحاتي پنج ساله بر واردات و صادرات هر گونه تسليحات و همچنين يك محدوديت هشت ساله بر برنامه موشكي ايران تحميل شده است. در اين قطعنامه همچنين از ايران خواسته شده است تا از توسعه، طراحي و آزمايش موشكهاي بالستيك مجهز به كلاهكهاي هستهاي خودداري كند. اين بند از قطعنامه در صورت اجرا توسط ايران ميتوانست به خلع سلاح اصليترين توانمندي دفاعي دوربرد ايران بهخصوص در مقابل امريكا و رژيم صهيونيستي بينجامد.
البته اين ممنوعيت تسليحاتي پيش از آن در قطعنامه 1929 ذكر شده بود و توسعه هرگونه سامانه موشكهاي بالستيك برای ايران غير قانوني دانسته شده بود. بعدها جان كري در بخشي از گفتههاي خود به اين نكته اشاره كرد كه اين بند از قطعنامه توسط سوزان رايس مشاور امنيت ملي باراك اوباما و در لحظات آخر به اين توافق نامه اضافه شده است.
گرت پورتر نويسنده امريكايي نيز در بخشي از گزارش تحقيقي خود در باره توافق ايران و كشورهاي 1+5 يك در وين به اين نكته اشاره ميكند كه ايران و كشورهاي روسيه و چين موضع نيرومندي براي مقابله با اين شرط امريكاييها براي تحريم موشكي و تسليحاتي داشتند، اما در نهايت اين توافق نامه به تأييد تيمهاي مذاكراتي حاضر رسيد و قطعنامه مرتبط با آن نيز بر اساس توافق طرفين در شوراي امنيت سازمان ملل متحد تصويب شد. در نقطه مقابل بحثهاي تسليحاتي و موشكي همچنان دلمشغوليهاي فراواني در داخل ايجاد كرده بود، اما نظام موضعي محكم در مقابل اين مسئله اتخاذ كرد. رهبر انقلاب در خطبههاي نماز عيد فطر با اشاره به فضاي تهديدآميز موجود و تكيه دشمنان بر مسائل دفاعي ايران، افزودند: به فضل الهي قابليتهاي دفاعي و حريم امنيت كشور حفظ خواهد شد و جمهوري اسلامي هرگز تسليم زياده خواهي دشمنان نخواهد شد.
اين موضعگيري رهبر معظم انقلاب تأييدي بر اين نكته بود كه ايران هيچ گاه از مواضع مسلم دفاعي خود كوتاه نخواهد آمد، با اين حال چنين سخناني نياز به يك اقدام عملي داشت كه اجازه هر گونه سوءاستفاده دشمنان در اين رابطه گرفته شود.
فاتح نسل 5 اولين قدم بود
اولين پاسخ محكم ايران به بحث محدود كردن توان دفاعي كشور آزمايش موشك فاتح نسل پنجم توسط رئيسجمهور بود. موشك فاتح 110، به عنوان يك موشك بالستيك برد كوتاه توان هدف قراردادن هر گونه موضع خصمانهاي را به صورت نقطهاي دارد كه عملا در بين سلاحهاي مشابه بينظير است. برد 500 كيلومتري موشك فاتح 110 عملا دغدغههاي پيشين در مورد برخي ابهامات درباره محدود شدن برد موشكهاي بالستيك ايران را به 300 كیلومتر از بين برد. اين اولين اقدام ايران براي تثبیت قدرت دفاعي خود پس از برجام بود.
در طرف مقابل نيز دستگاههاي نظامي كشور با برگزاري مانورهاي نظامي در موعد مقرر از آمادگي نيروهاي دفاعي كشور براي مقابله با هر نوع تهديدي خبر داد. ولي به نظر ميرسيد كه در اين قدمهاي جديتري نيز مورد نياز است.
عماد قطعنامه را باطل كرد
آزمايش موشك دوربرد عماد قدم ديگري براي اثبات ثبات قدم ايران براي گسترش و توان دفاعي كشور بود.
سردار دهقان با اشاره به راهبرد وزارت دفاع در توسعه و تكميل توان موشكي نيروهاي مسلح و افزايش قدرت بازدارندگي مؤثر جمهوري اسلامي ايران گفت: اين موشك كه همه مراحل طراحي وساخت آن به دست دانشمندان و متخصصان سازمان صنايع هوافضاي وزارت دفاع انجام شد، نخستين موشك دوربرد جمهوري اسلامي ايران با قابليت هدايت و كنترل تا لحظه اصابت به هدف است كه قادر است اهداف مورد نظر را با دقت بالا مورد اصابت قرار داده به طور كامل منهدم كند.
وزير دفاع با بيان اينكه طراحي، ساخت و آزمايش موفقيت آميز موشك عماد يك جهش فناورانه و عملياتي در اين حوزه راهبردي به شمار ميرود تأكيد كرد: ما براي افزايش قدرت دفاعي و توان موشكي خود از هيچكس اجازه نميگيريم و برنامههاي دفاعي خود را به ويژه در حوزه موشكي با قاطعيت پيگيري ميكنيم كه موشك عماد از مصاديق برجسته آن به شمار ميرود. موشك عماد نقض كننده هر آنچه بود كه در قطعنامه شوراي امنيت سازمان ملل متحد در باره توان موشكي ايران به تصويب رسيده و وزارت امورخارجه ايران نيز به صورت رسمي اين نكته را اعلام كرد كه به مفاد قطعنامه در خصوص تحريم موشكي پايبند نخواهد بود.
اين موشك يك موشك بالستيك دوربرد است كه عملا توان انهدام هر هدف تهديد كننده نظام جمهوري اسلامي ايران را دارد. آزمايش موشك دوربرد پيامي روشن به تمام طرفها است كه ايران هيچ گاه در حوزه اجراي برجام توان دفاعي خود را قرباني نخواهد كرد. نميتوان اين نكته را از ذهن دور داشت كه تهديدات رژيم صهيونيستي و امريكا در حوزه نظامي به صورت فعال عليه ايران وجود دارد. كما اينكه امريكاييها بارها اعلام كردهاند كه حمله نظامي را به عنوان يك گزينه نظامي را حفظ خواهند كرد. در چنين شرايط كه دستاوردهاي نظامي كشور يك به يك رونمايي ميشود.
امريكاييها چه گفتند
در عين حال امريكا و غرب نيز همان گونه كه قابل پيش بيني بود، آزمايش اين موشك را محکوم كردند. يك مقام اجرايي دولت امريكا مدعي شده است آزمايش اخير موشك بالستيك « عماد» از سوي ايران به احتمال زياد نقض قطعنامه تحريمي شوراي امنيت عليه ايران است. يك مقام امريكايي به سي ان ان گفته است آزمايش موشك بالستيك عماد به احتمال زياد نقض قطعنامه تحريمي 1929 شوراي امنيت است كه در آن ايران از هر گونه توسعه فعاليتها در حوزه موشكهاي بالستيك منع شده است.
برجام توان دفاعي ايران را متوقف نميكند
از سوي ديگر امروز سومين دستاورد ايران در حوزه دفاعي توسط وزارت دفاع در حوزه دفاعي رونمايي شد. اژدر فجر سلاحي دريايي است كه ميتواند صيانت ايران بر آبهاي سرزميني خود و مقابله با هر دشمني حفظ كند. اژدر پيشرفته « والفجر» با ويژگيهاي هوشمندي، قابليت ضد فريب، سرعت زياد و سرجنگي با قدرت انفجاري و تخريب بسيار بالا قادر است با غافلگيري ظرف چند ثانيه اهداف و شناورهاي بزرگ دريايي را بطور كامل منهدم و غرق كند. چنين رونمايي هايي از دستاوردهاي دفاعي تنها يك پيام روش به تمام ناظران داخلي و خارجي دارد و آن اينكه برجام هيچ گاه توان دفاعي كشور را متوقف نميكند.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۱ مهر ۱۳۹۴ - ۲۲:۰۴
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 14]