واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۸ مهر ۱۳۹۴ (۱۵:۳۰ب.ظ)
منتظر جنگي بزرگ و دامن گير در خاورميانه باشيد موج - گروه اقتصاد سياسي خبرگزاري موج
پس از تهاجم وحشيانه داعش به شمال عراق در ژوئن سال 2014 خرداد (سال قبل) در خواست اوباما از کنگره براي تصويب مبلغ 500 ميليون دلار براي آموزش و تجهيز مبارزان ميانه رو سوريه به تصويب رسيد تا دولت وي بتواند آنها را تبديل به وزنه اي در مقابل داعش کند، اما؛ بعد از گذشت يک سال در ارزيابي انجام شده، مشخص شد تنها تعداد انگشت شماري از اين مبارزان آماده نبرد شده اند.
به همين دليل روز قبل اوباما اعلام کرد آمريکا برنامه ناموفق آموزش شورشيان ميانه رو در سوريه براي مبارزه با داعش را کنار خواهد گذاشت و به جاي آن سلاح و تجهيزات نظامي را به طور مستقيم در اختيار رهبران اين شورشي ها و واحدهاي تحت امرشان در ميدان جنگ خواهد گذاشت.
در واقع سخنان اخير رئيس جمهوري ايالت متحده به طور کامل نشان داد برنامه کوتاه مدت پنتاگون براي آموزش و تجهيز مبارزان مخالف اسد به پايان رسيده است. برنامه اي که 580 ميليون دلار هزينه در بر داشت و در نهايت بدون هيچ نتيجه ملموسي خاتمه يافت و در نتيجه آن، نيز استراتژي جنگ اوباما نيز با انتقادات فراواني روبرو شد.
از اين رو پنتاگون عنوان کرد از اين پس تمرکز خود را بر ارسال سلاح و ديگر تجهيزات نظامي مورد نياز به رهبران گروه هاي شورشي خواهد گذاشت. رهبراني که صلاحيت شان از طرف آمريکا تاييد شده و واشنگتن مطمئن است که ارتباطي با گروه داعش ندارند.
بر اين اساس به نظر مي رسد، تغيير استراتژي دولت اوباما در چشم انداز جنگ سوريه تغيير چشمگيري ايجاد خواهد کرد اما آنچه باعث شد اوباما به طور صريح بر پايان طرح اول اقرار کند، علاوه بر انتشار گزارش ژنرال لويد آستين، رئيس فرماندهي مرکزي ايالات متحده، در مجلس سنا، در مورد نتيجه نااميد کننده آموزش شورشيان، بايد به مداخله روسيه در نبرد داخلي سوريه نيز اشاره کرد.
استراتژي جديد کاخ سفيد در سوريه در حالي اعلام شد که در ماه اوت سال 2014 (شهريور سال قبل) اوباما در پاسخ به سوال خبرنگار نيويورک تايمز در مورد امکان تغيير شرايط جنگ از طريق تجهيز شورشيان به سلاح، گفته بود: «ايده تسليح مخالفان ميانه رو سوري به سلاح، براي ايجاد تفاوتي بزرگ در ميدان جنگ، تنها يک ايده فانتزي است.»
اما امروز بعد از گذشت يک سال از اين اظهار نظر، شاهد هستيم که کاخ سفيد در نظر دارد آن ايده فانتزي! را اجرايي کند. در همين رابطه کريستين ورموت، معاون وزير دفاع آمريکا، در امور غيرنظامي، گفت: ارسال سلاح به شورشيان اعتماد به نفس آنها را در جنگ بالا خواهد برد اما اين تجهيزات شامل سلاح هاي پيشرفته اي مانند موشک ضد تانک و يا راکت هاي ضد هوايي نمي شود.
ضمن آنکه طبق گفته مقامات آمريکايي گروه هاي شورشي مورد حمايت آمريکا شامل اعراب سني، کردها و مسيحيان سوري خواهند بود.
در واقع همان گونه که بيان شد، عدم حصول نتيجه رضايت بخش يکي از دلايل تغيير سياست هاي نظامي آمريکا در سوريه بود. چنان که در اين راستا کريستين ورموت اذعان کرد: «برنامه پنتاگون براي آموزش شورشيان تنها به آموزش 60 مبارز منتهي شد که به مراتب کمتر از هدف اصلي 5400 نفر بود. از اين رو با توجه به هزينه نهايي 540 ميليون دلاري اين طرح، هزينه آموزش هر جنگ جو 10 ميليون دلار برآورد شد!
همچنين بن رودز، معاون مشاور امنيت ملي کاخ سفيد، نيز در اين باره گفت: رويکرد جديد نشان داد در برنامه آموزش و تجهيز که تا به حال به آن پرداخته شده، «کمبود» وجود داشته است.
برنامه آموزش شورشيان ميانه رو سال گذشته در حالي مطرح شد که آمريکا تصميم داشت در نبرد با داعش داراي متحدين و شرکاي محلي شود اما اين طرح در ميدان جنگ دچار مشکلاتي شد که از جمله اين مشکلات پيوستن مبارزان به جبهه النصره بود. در اين همين رابطه پنتاگون نيز ماه گذشته تاييد کرد که تعدادي از شورشيان تحت آموزش آمريکا با مهمات و تجهيزات به جبهه النصره پيوستند.
علاوه بر اين مشکل جذب نيرو نيز وجود داشت. دولت اوباما در اين راستا اذعان کرد که تلاش براي جذب نيرو در اين برنامه سخت بود. زيرا طبق اين طرح مبارزان بايد براي مقابله با داعش و نه دولت اسد آماده مي شدند.
چنانکه پيتر کوک، سخنگوي پنتاگون، در بيانيه اي گفت: طرح اوليه براي تشکيل گروه هاي شورشي هماهنگ با هم، براي ايجاد فشار بر مناطق تحت کنترل داعش بود. در همين حال قرار بود ايالات متحده از مبارزان عليه داعش پشتيباني هوايي کند.
اما همان طور که ليندزي گراهام، سناتور جمهوري خواه، تصريح کرد هيچ مخالفي در سوريه وجود ندارد که تنها بخواهد با داعش بجنگند.
بر اين اساس تغيير استراتژي آمريکا در سوريه بازهم دو مشکل بزرگ سابق را دارا است. اول آنکه تجهيز رهبران شورشيان به سلاح، تجهيزات ارتباطي و مهمات در حالي مد نظر است که هنوز مشخص نيست خود اين افراد چگونه آموز مي بينند. همچنين اين فرماندهان و نيروهاي تحت امرشان تنها مخالفت شان با داعش و يا جبهه النصره نيست. آنها پيش از به وجود آمدن چنين گروهک هايي نيز به دنبال براندزاي اسد بودند. از اين رو تمرکز صرف بر چنين خصيصه اي در ميان فرماندهان شورشيان بازهم اشتباه و بي نتيجه خواهد بود. هرچند که ممکن است انگيزه دريافت تسليحات آمريکايي در ابتدا آنها را به پذيرش چنين شرطي وادار سازد ولي مشخص است که در آينده نه چندان دور اين وضعيت ادامه دار نخواهد بود.
نکات ديگري که در سخنان دولت آمريکا در رابطه با اين طرح عنوان شده است، عدم اشاره به تعداد دقيق اين فرماندهان و گروه هاي مورد حمايت غرب است. همچنين پشتيباني دولت اوباما از هزاران شورشي سوريه در امتداد مرز اين کشور با ترکيه، بخشي از رويکرد جديد آمريکا در سوريه است.
ضمن آنکه ايالات متحده تصريح کرده است تحت استراتژي جديد نظامي خود در سوريه، از اعضاي عربي ائتلاف ضد داعش هم حمايت خواهد کرد.
بر اين اساس با توجه به وضعيت بي ثبات منطقه، حضور نظامي کشورهاي غربي در شکل مشتسار و پشتيباني هوايي از مبارزان سوري و سربازان ارتش عراق، در کنار اعلام حضور لجستيکي روسيه در خاورميانه، بدون شک، استراتژي جديد آمريکا تنها به بغرنج تر شدن اوضاع خواهد انجاميد.
در اين ميان مساله اصلي اين است که آيا واقعا کاخ سفيد متوجه عواقبي که طرح تجهيز شورشيان به سلاح به دنبال دارد، نيست؟! زيرا اين منطقه در بيش از پنج سال گذشته مملو از تروريست هايي با اهداف مختلف و رويکردهايي غيرانساني شده است که تجهيز آنها به تسليحات آمريکايي ممکن است کل منطقه را وارد جنگي بزرگ کند. جنگي که اثراتش دامن گير غرب و همچنين آسياي شرقي نيز خواهد شد.
اين در حالي است که رهبران آمريکا به خوبي واقفند فرماندهان شورشيان نيز يکدست نيستند و در صورت تقويت قدرتشان ممکن است دست به اقداماتي ديگر از جمله تعيين حوزه نفوذ و قلمرو براي خود برآيند. ضمن آنکه بحث دستيابي به تسليحات بي ترديد باعث جنگ درون گروهي خواهد شد.
از اين رو برنامه آمريکا براي ارسال سلاح هر چند هم که با تاکيد بر عدم تحويل سلاح هاي مهمي همچون ضد هوايي باشد، کل منطقه را با تغييراتي منفي روبرو خواهد کرد. چنانکه تحليل گران غربي نيز تاکيد کرده اند ارزيابي صرفا فرماندهان گروه هاي شورشي براي دريافت سلاح اين خطر را افزايش مي دهد که تسليحات آمريکايي به دست مبارزان ضد غربي بيافتد.
علاوه بر اين استراتزي جديد ايالات متحده، اين کشور را در مقابل روسيه قرار خواهد. زيرا مسکو براي حمايت از متحد قديمي خود، دولت اسد، بيش از يک هفته پيش حملات هوايي و موشکي عليه داعش راه اندازي کرد. در اين اوضاع اگرچه واشنگتن مدعي شد اين حملات بيش از آنکه داعش را هدف قرار دهد، در درجه اول به شورشيان ميانه رو مورد حمايت غرب ضربه وارد مي کند اما هرگونه تقويت توان شورشياني که مي توانند پايه هاي دولت اسد را با خطر مواجه کند، در تضاد با نيات کرملين قرار خواهد گرفت.
بر اين اساس به نظر نمي رسد دولتمردان ايالات متحده بدون بررسي چنين نکاتي طرح مذکور را اعلام کرده باشند و شايد به همين دليل باشد که در اين شرايط کاخ سفيد براي جلوگيري از اعتراض رهبران عرب ائتلاف، وعده داده است که آمريکا ذيل اين برنامه از آنها نيز حمايت خواهد کرد.
*حسيني
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 8]