واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۱ مهر ۱۳۹۴ (۱۲:۴۲ب.ظ)
ظرفيت هاي جديد سيماني در نزديكي مرزها اقتصادي است موج-آنچه موجب شده است کارخانههاي سيمان در کشور با رکود و معضلات اساسي رو به رو شوند اين است که اين واحدهاي توليدي در کنار آبهاي آزاد راهاندازي نشده اند تا بتوانند به حمل و نقل دريايي دسترسي داشته باشند.
به گزارش خبرگزاري موج، برخي از کشورهاي دنيا براي اين که در صنايع خود بهويژه در صنعت سيمان با رکود و مشکلات جدي رو به رو نشوند کارخانههاي سيمان خود را نزديک به آبهاي آزاد و در مرزها قرار دادهاند تا بتوانند مازاد توليدات خود را به ساير کشورها صادر کنند.
به گزارش خبرگزاري موج از خوزستان به نقل از روابط عمومي شرکت سيمان خوزستان، برخي از کشورهاي دنيا براي اين که در صنايع خود بهويژه در صنعت سيمان با رکود و مشکلات جدي رو به رو نشوند کارخانههاي سيمان خود را نزديک به آبهاي آزاد و در مرزها قرار دادهاند، تا بتوانند مازاد توليدات خود را به ساير کشورها صادر کنند.
دپوهاي پرهزينه براي سيماني ها
آنچه موجب شده است کارخانههاي سيمان در کشور با رکود و معضلات اساسي رو به رو شوند اين است که اين واحدهاي توليدي در کنار آبهاي آزاد راهاندازي نشده اند تا بتوانند به حمل و نقل دريايي دسترسي داشته باشند.
کامران وکيل، دبير اتحاديه توليدکنندگان و صادرکنندگان مواد معدني در اين رابطه ميگويد: عمده کارخانههاي سيمان کشور با ظرفيت ۳۳۰۰ تن در روز و به عبارتي يک ميليون تن در سال ساخته شدهاند و اين در حالي است که توليد ۱۹ کارخانه سيمان به مدت يک سال بدون مشتري و معطل باقي ماندهاند.
دبير اتحاديه توليدکنندگان و صادرکنندگان مواد معدني افزود: کارخانههاي سيمان کشور ترکيه که عنوان بزرگترين صادرکننده سيمان منطقه را يدک ميکشد بيوقفه مشغول به کار هستند و مشتري محصولات بسياري از کارخانههاي غرب کشور هم به شمار ميروند.
وکيل تصريح ميکند: علت اين تفاوت بسيار واضح و ساده است چراکه کارخانههاي ترکيه در کنار مرزهاي آبي قرار گرفتهاند در حالي که کارخانههاي ايران در وسط کشور ايجاد شدهاند در نتيجه آنها به بازارهاي جهاني دسترسي بيشتري دارند و ميتوانند به راحتي صادرات داشته باشند بنابراين آن ها براي کشورهاي خود نعمت فراواني را به همراه ميآورند و از بابت آن ميتوانند سود سرشاري را نصيب خود کنند.
وي خاطرنشان کرد: دليل پراکندگي کارخانهها در ايران ارزاني سوخت و حمايتهاي تعرفهاي دولت از صنعتگران بوده است و در نتيجه صنايعي ايجاد شده که فقط با يارانه سوخت و معافيت مالياتي و عوارض واردات امکان بقا داشتهاند و امروز که حمايتها کمتر شده و مزيتهاي رقابتي هم از دست رفته است محصولات سيمان راهي دپوهاي پر هزينه ميشود.
وي ادامه داد: اين در حالي است که مسوولان هنوز به ابزار تعرفه متوسل ميشوند که متاسفانه صنايع فولاد هم در همين مسير در حال پيشرفت هستند بنابراين بايد براي نجات صنايع ايران راهکارهايي اساسي در پيش گرفته شود.
به گفته وي، روزگاري رشد انفجاري توليد سيمان افتخار بود در حالي که امروزه توليدات در انبارها تلنبار ميشوند.
شرايط مناسب سيمانيها لب مرزي
آنچه در شرايط رکود سيمان کاملا مشخص است اين است که کارخانههاي لب مرز به نسبت کارخانههاي داخل کشور از شرايط مناسب تري برخوردار هستند. قاسم داوودي، مدير فني و مهندسي شرکت فرآوري مواد معدني در اين رابطه ميگويد: در حالحاضر آنچه از شرايط کارخانههاي در حال توليد ميتوان دريافت اين است که کارخانههاي سيمان که در مرزها ساخته شدهاند مثل سيمان اروميه، خوي، صوفيان و ايلام با تمام ظرفيت در حال توليد و فروش هستند و تا حدودي از شرايط خوبي نسبت به ساير کارخانههاي سيمان برخوردارند.
وي افزود: در کشوري مانند ترکيه به دليل اينکه هزينه تامين سرمايه پايين است اين امر به سادگي گراني انرژي را در ترکيه جبران ميکند به همين دليل توليد سيمان براي آنها ميتواند مقرون به صرفه باشد.
وي تاکيد کرد:ما هيچ وقت نتوانستهايم مزيت نسبي کشور را به مزيتهاي تجاري و بازرگاني تبديل کنيم و بايد يقين بدانيم عمده دليل اين مساله سياستهاي برخي مديران است که موفق نشدهاند آن طور که شايسته بود کشور را به سمت و سوي پيشرفت اقتصادي سوق دهند.
داوودي عنوان کرد: ضعف مديريت، استفاده بهينه از ظرفيتهاي موجود، اختلاط کار اقتصادي با سياسيبازي و هزاران ضعف ديگر در همه جاي اين صنعت مشهود است؛ بنابراين براي اين که بتوانيم ظرفيتهاي موجود را به مقصد درستي برسانيم بايد تمامي شرايط را فراهم کنيم تا هرچه زودتر از بحرانهاي موجود خارج شويم.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 14]