واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱ مهر ۱۳۹۴ (۱۱:۹ق.ظ)
مدير حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزي: مبارزه با موش مغان در اراضي كشاورزي استان كرمانشاه ضروري است موج - کرمانشاه - مدير حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزي استان کرمانشاه گفت: با شروع فصل پاييز، بايد کشاورزان استان کرمانشاه از اراضي کشاورزي بازديد کرده و مبارزه با موش مغان را جدي بگيرند.
به گزارش خبرگزاري موج کرمانشاه؛ مهندس فرهاد شريفي افزود: موش ها جزو جوندگاني هستند که در تمام سطح كره زمين پراکنده بوده و در تمامي شرايط آب و هوايي مي توانند رشد و تکثير نمايند.
وي با اشاره به اينکه عدم مبارزه با موش در اراضي کشاورزي استان کرمانشاه خسارت شديدي را به بار ميآورد، تصريح کرد: ايجاد خسارت موشها به صورت كمي و كيفي روي گياهان، محصولات توليدي در مزارع، باغات، انبارها؛ ايجاد خطر و خسارت از نطر بهداشتي براي جوامع انساني، قطع نوارهاي آبرساني در آبياري نواري، ضايع نمودن کالا و اشيا و... است.
وي خاطر نشان کرد: دلايل و عوامل متعددي باعث رشد و تکثير موش ها ميشود که در سالهاي اخير مي توان به فراواني مواد غذايي در دسترس موشها، ريزش کمباين ها، ريزش غلات و ساير بذور در حين برداشت و حمل ونقل، افزايش سطح زير کشت محصولات آبي، تغييرات آب و هوايي و كاهش فشار شرايط نامناسب روي جانور مانند كاهش بارندگي، كاهش يخبندان هاي زمستانه، کم شدن دشمنان طبييعي مثل مار و پرندگان شکاري در عرصه هاي كشاورزي و منابع طبيعي استان و تغيير الگوي آبياري اشاره كرد.
مدير حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزي استان کرمانشاه با اشاره به اينکه هدف ما از مبارزه با موشها حذف كامل موشها از طبيعت نيست، افزود: مزارع و باغات کشاورزي استان بايد جهت بررسي وضعيت جانور و تراكم آن مورد بازديدهاي كافي و مستمر قرار گيرند.
شريفي بازديدها به منظور تعيين ميزان و شدت آلودگي مزرعه و باغ به موش ها از طريق بازديد را ضروري دانست و گفت: از زماني که بذر در مزرعه کاشته مي شود تا پايان برداشت بايد کشاورزان هر چند روز يا هفتهاي يک بار بازديد انجام دهند.
وي با بيان اينکه زمان مبارزه با موش درعرصههاي کشاورزي بايد مديريت شود، خاطرنشان کرد: مبارزه در فصل تابستان در اماکن تابستانه، مبارزه بعد از کاشت غلات در پاييز با اولين آبياري، در زمستان از زمان شروع يخبندان تا آخرين يخبندان و شروع پنجهزني غلات ميباشد.
شريفي روش هاي مديريت و كنترل موش هاي مضر در كشاورزي را ضروري دانسته و گفت: روش هاي اصلي مبارزه با موش ها شامل روش هاي زراعي، مكانيكي، فيزيكي، بيولوژيكي و شيميايي است که به صورت تلفيقي و آگاهانه و با زمان بندي مناسب بايد به كار برده شوند تا تراكم و جمعيت آفت به حدي كاهش يابد كه خسارتي وارد نكند.
مدير حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزي استان کرمانشاه به تشريح مبارزه با موش به روش زراعي پرداخته و گفت: روش هاي زراعي شامل استفاده از ماشين هاي برداشت کاملاً سالم، دقيق و تنظيم شده جهت جلوگيري از تغذيه يا کاهش تغذيه جوندگان از بذور ريخته شده در زمين، کنترل علف هاي هرز در مرزهاي بين مزارع، حاشيه جاده هاي اصلي و فرعي، کاشت عميق تر محصول در اراضي مجاور کانون هاي موش، کشت زود هنگام به منظور داشتن گياهان مقاوم تر و پير تر در زمان حمله موش، برداشت به هنگام قبل از ريزش دانه، شخم عميق (مکرر و به صورت دوره اي) لانه هاي موش داخل مزرعه، شخم و درصورت لزوم تسطيح و کرت بندي و غرقاب کردن و يا يخ آب، پهن کردن و تسطيح کردن کپههاي خاک و کود حيواني و بقاياي گياهي ميباشد.
شريفي در مبارزه با موش روش مکانيکي وفيزيکي را نيز موثر دانسته و افزود: اين روش شامل سنگ چين کردن مرزها و حاشيه جوي ها و کانالها با سنگ و قلوه سنگ به صورت فشرده و کوبيده، استفاده از تله هاي مختلف زنده گير و مرده گير در باغات و مزارع محصولات با ارزش، وجود ديوار کوتاه يا بلند در اطراف باغ، استفاده از دود اگزوز ماشين آلات براي خفه کردن موش ها، (روش کار به اين صورت است که با استفاده از رابط هاي فلزي و شيلنگهاي انتقال آب 1.5 تا 2 اينچ گاز اگزوز خودرو به داخل سوراخ لانه هاي موش هدايت شود؛ بهتر است يک روز قبل، لانه ها با پا يا بيل کوبيده شوند و روز بعد اين کار را براي لانه هاي باز شده انجام داد).
وي با اشاره به اينکه يکي از روشهاي مفيد مبارزه با موش در اراضي کشاورزي روش بيولوژيکي است، خاطرنشان کرد: روش بيولوژيکي شامل نگهداري گربه براي كنترل موش در باغات و مزارع كوچك، محصور و نزديك روستاها، تقويت دشمنان طبيعي موشها مانند پرندگان شکاري از طريق كاشت درختان غير مثمر با هدف ايجاد باد شكن و ايجاد محل استقرار و آشيانه سازي پرندگان شکاري قابل انجام است.
مدير حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزي استان کرمانشاه روشهاي مبارزه شيميايي با موش ها را شامل استفاده از انواع سموم و يا طعمه هاي مسموم بيان کرده و تصريح کرد: سموم آماده اي كه در سم فروشي ها موجود هستند مناسب بوده و بسته به نوع موش، نوع محصول و سطح آن در مواردي قابل استفاده هستند اما سمي كه استفاده بيشتري دارد سم موش است كه به صورت طعمه مسموم استفاده مي گردد.
شريفي گفت: طعمه مسموم آماده از طريق مديريت حفظ نباتات استان کرمانشاه تهيه شده و در مراکز خدمات جهاد کشاورزي دهستان به صورت رايگان آماده توزيع است.
وي اقدامات زير را به منظور استفاده از طعمه مسموم ضروري دانست و افزود: بازديد كشاورزان، باغداران و كارشناسان بخش دولتي و خصوصي در زمان هاي توصيه شده، مراجعه كشاورزان به مراكز خدمات جهت تهيه طعمه مسموم، لانه كوبي يا پاكوبي تمام لانه ها در روز اول، در روز دوم با رعايت موارد ايمني نظير استفاده از دستکش و ماسک داخل هر لانه باز شده(لانه فعال) ثلث قاشق غذا خوري طعمه داخل لانه ريخته شود، (در موقع تهيه طعمه و مصرف آن نبايد دست به طعمه برخورد کند زيرا هم از نظر بهداشتي خطرناک است و هم اينکه موش از آن تغذيه نمي کند)، در روز سوم لانه هاي طعمه گذاري شده را پاکوب کنيد و در بازديد روز چهارم در صورتي که هيچ لانه اي باز نشده يعني اثر سم صد درصد بوده است اما اگر تعدادي از آنها باز شد بايد از يک نوع طعمه ديگر جهت طعمه گذاري مجدد استفاده شود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 14]