تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 1 بهمن 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):آيا به چيزى با فضيلت تر از نماز و روزه و صدقه (زكات) آگاهتان نكنم؟ و آن اصلاح ميان م...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کلینیک زخم تهران

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

ساندویچ پانل

ویزای ایتالیا

مهاجرت به استرالیا

میز کنفرانس

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

اوزمپیک چیست

قیمت ورق سیاه

چاپ جزوه ارزان قیمت

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1855379384




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

شهرک پونک غصه پردرد معماری - شهرسازی زنجان


واضح آرشیو وب فارسی:مهر: نگاهی به مشکلات معماری و شهرسازی شهرک پونک؛
شهرک پونک غصه پردرد معماری - شهرسازی زنجان

شهرک پونک زنجان


شناسهٔ خبر: 2919661 - یکشنبه ۲۹ شهریور ۱۳۹۴ - ۱۲:۰۵
استانها > زنجان

زنجان- تراکم بیش از قائده و بدون مطالعه در شهرک پونک و نبود فضاهای عمومی برای تعاملات اجتماعی آینده این شهرک را در هاله‌ای از ابهام قرار داده است. خبرگزاری مهر-گروه استانها: افزایش جمعیت در شهرها و ضرورت توسعه در جهات مختلف طی سال‌های گذشته گریبان شهر زنجان را نیز گرفت. زنجان درپی سیاست‌های توسعه، شهر‌ک‌های مختلف مسکونی را به داخل محدوده شهر اضافه کرد تا امروز به این شکل و وسعت درآید.با این حال سوال اینجاست که آیا توسعه شهر زنجان متناسب با استانداردهای معماری و شهرسازی صورت گرفته است یا خیر؟ بسیاری از کارشناسان بر این باورند که زنجان در برخی از جهات مسیر مناسبی را طی نکرده است. در طراحی و توسعه برخی شهرک‌ها مشکلات زیادی دیده می‌شود و استقرار انبوه جمعیت در سایت‌های مسکونی به‌صورت بلوک‌های حجیم و مرتفع خطرات بالقوه اجتماعی را در آینده پدید خواهد آورد.به‌منظور رفع مشکل مسکن، برنامه انبوه‌سازی، کوچک‌سازی و برج‌سازی در شهرهای مختلف کشور اعمال شده و شهر زنجان نیز در این راستا از جمله شهرهای موفق در اجرا و ساخت مسکن مهر به شکل انبوه‌سازی معرفی شده که قسمت قابل توجهی از این انبوه‌سازی در شهرک پونک زنجان اجرا شده است.
شهرک پونک زنجان
یکی از شهرک‌هایی که از نظر متخصصان خطر بالقوه اجتماعی و زیستی دارد، شهرک پونک است. شهرک پونک غصه پردرد معماری و شهرسازی شهر زنجان است. اعمال سیاست‌های انبوه‌سازی در شهر زنجان و به‌ویژه شهرک پونک در کنار واحدهای مسکونی ویلایی با شدت بسیار بالایی در سال‌های اخیر رواج پیدا کرده است.یکی از شهرک‌هایی که از نظر متخصصان خطر بالقوه اجتماعی و زیستی دارد، شهرک پونک است شهرک پونک غصه پردرد معماری و شهرسازی شهر زنجان استیکی از شهرک‌هایی که از نظر متخصصان خطر بالقوه اجتماعی و زیستی دارد، شهرک پونک است. شهرک پونک غصه پردرد معماری و شهرسازی شهر زنجان است.توجه به کیفیت زیستی افراد و توجه به نیازهای اجتماعی، روحی و روانی شهروندان زنجانی موضوعی مهم محسوب می‌شود که در حوزه معماری بومی کشور و شهر زنجان نیز همواره مورد توجه معماران قرار گرفته است. با یک بررسی میدانی متوجه عدم توجه به پیشینه تاریخی و عوامل اجتماعی و کالبدی در فضاهای مسکونی و شهری شهرک‌های مسکونی به ویژه در شهرک پونک خواهیم بود.
ساختمان پونک
شهرک پونک در شرق شهر زنجان قرار دارد. این شهرک مسکونی امروز به عوارضی زنجان- قزوین هم خودش را نزدیک کرده و پرده از واقعیت میل زنجان به توسعه شرق را نمایان کرده است. این شهرک مسکونی طی سالیان گذشته توسط مسئولان به داخل محدوده شهر اضافه شد و به‌دلیل توپوگرافی خاص خود، منطبق با شرایط موجودش طراحی شد. آن‌طور که مشخص است طراحان سعی کردند بدون دخالت در وضعیت توپوگرافی آن یک طراحی ارگانیک ارائه دهند تا موجب کاهش هزینه‌ها و دخالت کم‌تر در محیط طبیعی شوند. خطر بالقوه اجتماعی- امنیتی در افق آینده شهرک پونکبه‌گفته برخی کارشناسان نفس این اقدام سازنده بوده و طراحی معابر و گذرها مطابق پیش‌بینی استقرار جمعیتی آن صورت گرفته است. شهرک پونک دارای خیابان‌کشی متفاوت و متمایزی نسبت به سایر شهرک‌های مسکونی زنجان است، به‌گونه‌ای که در طراحی ارتباطی این شهرک خبری از نظم و هندسه به کار رفته در طراحی دیگر شهرک‌های مسکونی شهر زنجان نیست. حتی شهرک‌های مجاور این شهرک مسکونی نیز بافت و هندسه متفاوتی نسبت به این شهرک دارند.
شهرک پونک زنجان
اما بازدید میدانی از این شهرک گویای واقعیت‌های تلخی است. طراحی ارتباطی سواره‌ها و محله‌ها و مناطق مختلف شهرک پونک به یکدیگر به‌صورتی است که هندسه مستطیلی حاکم بر سایر شهرک‌های مسکونی شهر زنجان در آن دیده نمی‌شود، به‌گونه‌ای که برای ارتباط نقاط مختلف و دسترسی‌های مختلف، از خطوط غیرمنظم و منحنی بهره گرفته شده است.طراحی و نظم بخشیدن به فضاها و سیما و منظر شهری شهرک‌هایی که فاقد هندسه مناسب برای دسترسی و ارتباطات خود هستند، دارای مشکلات خاصی است که در کشورهایی که توسعه یافتگی بالایی دارند، شاید قابل حل و طراحی و اجرای اصولی باشد اما در شهر زنجان بدون شک دارای مشکلاتی خواهد بود. طراحی ساختمان‌ها و نظم بخشیدن به کوچه‌ها، خیابان‌ها و معابر در این نوع هندسه دارای سختی‌های زیاد است.زمانی که قطعات زمین به‌صورت قوسی در نظر گرفته می‌شوند، محدودیت‌هایی را برای معماران و ایجاد فضاهای بلااستفاده در شهرک موجب می‌شود. این فضاهای پرت در شهرک پونک نیز دیده می‌شود.
شهرک پونک زنجان
در برخی خیابان‌ها فضاهایی وجود دارد که کارکرد آن مشخص نیست و وجود آن کمکی به افزایش کیفیت زیستی شهروندان نمی‌کند. نکته قابل‌توجه همچون تصویر فوق عدم ارتباط با خیابان اصلی و نامشخص بودن معبری است که شاید قرار بوده نقش شریانی درجه دو یا سه را بازی کند. یک نکته مهم‌تر قرارگیری تیرهای برق در مقابل آن است که با فرض بازگشایی آن با تیر برق تلاقی خواهد داشت!ورودی هر مجموعه‌ای برای آن سخنگو محسوب می‌شود و ویژگی‌ها و شاخص‌‌های آن مجموعه و فضای شهری را بازگو می‌کند. یکی از مشکلاتی که در طراحی شهرک‌های مسکونی زنجان دیده می‌شود، عدم توجه به ورودی شاخص و اصولی در طراحی و اجرای شهرک‌های مسکونی است. شهرک پونک نیز از این قاعده مستثنی نیست و یک ورودی ضعیف برای آن در نظر گرفته شده است که با توجه به تقاطع آن در اتوبان ۲۲ بهمن به حقارت آن افزوده می‌شود.
شهرک پونک زنجان
در حال‌حاضر که ساخت و ساز در این شهرک مسکونی در حال انجام است، افراد زیادی در شهرک ساکن هستند و در آینده با تکمیل ساخت و سازهای انبوه بر میزان جمعیت ساکن در آن افزوده خواهد شد و مطمئنا عدم وجود یک ورودی مناسب برای شهرک برای ورود و خروج افراد با وسایل نقلیه مشکلاتی را ایجاد خواهد کرد.شهرک پونک یک ورودی محقر دارد. ورودی که در ادامه مسیر شاهد استقرار تجهیزات برق‌رسانی است که به نظر می‌رسد ساماندهی مسیر آن در آینده را هم دچار مشکل و هزینه بسیار خواهد کرد و شاید اصلا محقق هم نشود! با توجه به عدم تناسب تراکم این شهرک به نسبت ظرفیت آن مشکلات ترافیکی با توجه به این ورودی برای ساکنان ایجاد شود.یکی از مشکلاتی که در طراحی دسترسی‌ها به‌صورت منحنی مشاهده می‌شود، نگاه و برداشت عابران و شهروندان در زمان حرکت در معابر و خیابان‌هاست، به‌گونه‌ای که عابری که در زمان تردد در این دسترسی است انتهای مسیر خود را نمی‌بیند و هیچ ادارک و نزدیکی به فضای شهری طراحی شده نخواهد داشت.عدم ارتباط بصری و روانی با فضای شهری موجب تشویش و پریشانی افراد در فضاهای شهری می‌شود؛ چراکه نخواهند توانست ارتباط مناسبی با فضاهای زیستی برقرار کنند. هرچند برخی بر پایه بعضی از تئوری‌ها این شرایط را برای مخاطب و ناظر جذاب بدانند اما واقعیت روشن در شهرک پونک این است که چون هیچ پیش‌بینی از انتهای مسیر وجود ندارد و ساختمان‌های متراکم و بلد در دو طرف گذر حاکم هستند، تشویش بصری و نوعی استرس را پدید می‌آورند.
شهرک پونک زنجان
 شهرک پونک در ورودی‌های خود تداخل شدیدی بین حرکت سواره و پیاده دارد و احتمال سوانح در آن بسیار بالاست؛ چراکه دید مناسبی از مسیر وجود ندارد و هیچ تدبیری برای آن اندیشیده نشده است. فقدان علائم راهنمایی در این رابطه بر مشکلات افزوده و خطر برخورد وسایل نقلیه به عابران نیز بسیار بالاست. شهروندانی که قصد تردد از گذرهای این شهرک را دارند، مطمئنا خود را در حصاری فیزیکی خواهند دید، به‌گونه‌ای که دید ناظر خط آسمان را مشاهده نخواهند کرد و عدم دید خط آسمان به منزله تحقیر ناظر و تحمیل فضای فیزیکی بر عواطف و احساسات روحی و روانی اوست.در شهرک پونک شاهد مغایریت های در ضوابط شهرسازی هستیممدیر معماری - شهرسازی اداره کل راه و شهرسازی استان زنجان گفت: در خصوص شهرک پونک شاهد مغایرت هایی با ضوابط شهرسازی هستیم که باید ریشه های آن کنکاش شود.رحیم توسلیان افزود: در بحث معماری و شهرسازی اگر موردی از همان ابتدا مغایرتی وجود داشته باشد ادامه دار خواهد بود همانطور که در شهرک پونک مشاهده می کنیم.وی ادامه داد: معماری و شهرسازی جزو مقولاتی است که اثرات آن در کوتاه مدت دیده نخواهد شد و اثرات آن بلند مدت خواهد بود. مدیر معماری-شهرسازی اداره کل راه و شهرسازی استان زنجان گفت:  در زنجان تدوین طرح جامع در سال ۶۴ بر مبنای نرخ رشد بالا و مساحت وسیع مد نظر قرار گرفته شد و۴۵۰ هزار نفر برای افق طرح پیش بینی شده بود که در شرایط فعلی هیچ طرحی اینگونه پیش بینی نمی شود.توسلیان افزود: در دهه هفتاد زمین هایی به داخل محدوده شهر الحاق شد که دو شهرک پونک و گلشهر با همدیگر وارد محدوده شدند.در واقع تصمیم به ورود گلشهر به داخل محدوده بود اما وقتی تصمیم گرفته شد که گلشهر به داخل محدوده بیاید مسئولان پونک را نیز وارد محدوده کردند.مجموعا ۶۵۰ هکتار به محدوده الحاق شد که ۴۲۰ هکتار مربوط به گلشهر بود که شاهدیم بعد از گذشت  ۲۰ تا ۲۵ سال هنوز این دو شهرک به صورت کامل شکل نگرفته است.مدیر معماری-شهرسازی اداره کل راه و شهرسازی استان زنجان گفت: در آماده‌سازی‌های مرسوم شهر زنجان آماده سازی شهرک پونک کاملا متفاوت است.توسلیان افزود: در اینگونه طراحی که به صورت مورب صورت می گیرد اندازه قطعات زمین بسیار مهم است و اساس در این الگو جانمایی قطعات زمین کوچک مناسب نیست و باید حداقل ۳۰۰ تا ۴۰۰ مترمربع باشد.وی ادامه داد: تفکیکی های فعلی مرتب نیست. این الگو به صورت خاص بوده و به صورت حلقوی طراحی شده است. در شهرک پونک مسکونی های ویژه جانمایی شد که در این الگو مناسب نیست. در این الگو قطعات باید به گونه ای باشد که سطح اشتغال در وسط زمین باشد. نرم های خوبی نیز برای این شهرک پیش بینی شده بود.مدیر معماری-شهرسازی اداره کل راه و شهرسازی استان زنجان گفت:  ۳۳ هزار نفر جمعیت برای طرح آماده سازی شهرک پونک پیش بینی شده بود. ۳۰ درصد مسکونی اعم از مسکونی ویلایی و مسکونی ویژه، ۲۴ درصد خدماتی و همچنین ۲۹ درصد شبکه ارتباطات و کلا ۴ هزار و ۸۰۰ واحد مسکونی ویژه پیش بینی شده بود.
شهرک پونک زنجان
توسلیان گفت: انحراف بسیار زیاد است. ۲ هزار و ۱۰۲ واحد ویلای که مجموعا می شد هفت هزار واحد. سطح اشغال مسکونی های ویژه ۳۰ درصد، تراکم ۱۲۰ درصد(چهارطبقه) برای این طراحی الگوی مطلوبی بوده است. این اتفاق زمانی بود که مقارن با سیاست افزایش تراکم در کشور بود. بر همین مبنا تراکم بالایی را شاهد هستیم. در شهرسازی پارادوکس زیاد داریم. از طرفی گفته می شد شهر اقتصادی نیست اما از طرفی گفته می شود این میزان تراکم مناسب نیست.توسلیان با بیان اینکه شهر زنجان دارای تراکم زیادی نیست اما توازن لازم را نیز ندارد، افزود: در شهرک پونک نیز سیاست افزایش تراکم صورت گرفت و رنج به ۳۰ درصد(سطح اشغال)، ۲۱۰ درصد تراکم رفت و این به عبارتی دیگر دو برابر مطالعات پیش بینی شده بود. توسلیان در خصوص دلایل طراحی شهرک به صورت منحنی و مدور، گفت: بازگشت به گذشته می تواند دلایل را روشن کند و بررسی لازم نیز از آن انجام شود.وی افزود: اما اگر نگاه باید به آینده باشد، وضعیت موجود نیازمند ارائه راهکار است. تفکیک شطرنجی در کشور زیاد بود و جریان جدیدی صورت گرفت که طراحی شهرک به صورت فعلی باشد. از طرفی بحث توپوگرافی بود که این الگو کم ترین هزینه را در برداشت. یکی از دلایلی که موجب مشکلاتی شده به دلیل عدم اجرای کامل طرح آماده سازی است.مدیر معماری-شهرسازی اداره کل راه و شهرسازی استان زنجان گفت: شبکه های داخلی طراحی و اجرا شده اما در مورد ورودی های شهرک هنوز کامل نیست. طرح آماده سازی پونک چهار ورودی دارد و هشت خروجی که یکی از ورودی های اصلی از خیابان اصلی گلشهر و یکی از سایت کارگاهی است.توسلیان افزود:  ورودی فعلی که در حریم دکل است ورودی موقت شده که در طرح های آماده سازی و تفصیلی ورودی اصلی نیست. شهرداری زنجان اقدامات خوبی صورت داده و دکل های فشار قوی در این ورودی نقش کریدور سبز و تنفس شهری خواهد بود. با نهایی شدن اجرای ورودی و خروجی ها در بسیاری از بخش‌ها مشکلات حل خواهد شد.یک کارشناس معماری در خصوص وضعیت ساخت و ساز در شهرک پونک زنجان گفت: در ساخت و ساز مسکن شهر زنجان کمترین توجه به بخش جغرافیای اجتماعی و در نهایتا جغرافیای رفتاری مسکن شده است و قسمت اعظم مطالعات در راستای اقتصاد مسکن انجام گرفته است.احمد اسدی ادامه داد: این مصداق در زمان دولت گذشته و آغاز ساخت مسکن مهر تشدید شد. مصداق مشکلات فعلی شهرک پونک است که بعد از تحمیل انبوه‌سازی در آن شاهد بروز فاجعه در این شهرک مسکونی هستیم.اسدی گفت: تراکم بالا و ساخت و ساز انبوه با رویکرد اقتصادی و بدون لحاظ شاخصه‌های کیفی موجب عدم توجه به نیازهای اجتماعی شهروندان شده که در صورت استمرار این ساخت و سازها وضعیت طبیعی شهر و حقوق اجتماعی شهروندان دچار مخاطره می‌شود.این  کارشناس معماری افزود: با اعمال سیاست‌های انبوه‌سازی و به لحاظ معماری، ساخت مسکن یکدست و کاربرد مصالح ساختمانی یکسان بدون در نظر گرفتن ویژگی‌های اقلیمی و اجتماعی عدم در نظر گرفتن فضای تفریح و تفرج به اندازه میزان تراکم حوزه آسایش شهروندان زنجانی را دچار مشکل خواهد کرد.اسدی گفت:  امروز شهرک پونک در تامین سرانه‌های مختلف برای ساکنان نیز دچار مخاطراتی بوده و آینده این موضوع نیز در هاله‌ای از ابهام است.
شهرک پونک زنجان
توسعه شهرک پونک با ساخت‌‌و‌سازهای انبوه صورت می‌گیرد و مشاهدات میدانی نشانگر این موضوع است که تراکم ساخت بسیار بالا در محدوده محدود فضای شهری موجب عدم رعایت مولفه‌های زیستی برای زندگی شهروندان شده است.بسیاری از اوقات پیش می‌آید که حضور افراد در فضاهایی از شهر موجب تشویش عصبی آن‌ها می‌شود و احساس خوشایندی از فضای شهری به آن‌ها دست نمی‌دهد. نمای ساختمان‌ها یکی از عناصری هستند که در ارتقای کیفیت فضای شهر و القای آرامش تاثیر زیادی دارند. از طرف دیگر نمای ساختمان به مثابه معرفی هویت ساکنان آن است. فارغ از این موضوع یک آیتم مهم در شهرسازی ایجاد حس تعلق در فضاهای شهری است. آیا با این انبوه‌سازی و ساخت و سازهای بی‌روح می‌توان انتظار ایجد فضاهایی توأم با حس تعلق فضایی برای ساکنان شهرک پونک داشت؟. 
شهرک پونک زنجان
ساخت ‌و‌ سازهای انبوه در شهرک پونک نماهای ساختمانی آن‌را دچار بی‌هویتی کرده است. بلوک‌های ساختمانی به شکل چسبیده و کنار هم در طول‌های چند ده متری و بدون فاصله نمای یکنواخت، سرد و کسل کننده ایجاد کرده است. در عین‌حال شهرک پونک معابر ورودی دارد که تناسبی بین عرض پیاده‌رو و خیابان وجود ندارد و پیش‌بینی دو مسیر ورودی به صورت‌های مختلف تداخل حرکتی زیادی را ایجاد کرده است.تکرار مکعب‌های مستطیل‌های حجمی در نماها و استمرار شدید آن انسان را دچار یکنواختی و کسالت می‌کند. در ساخت ‌و‌ سازهای انبوه شهرک پونک خبری از ساخت نماهای بومی نیست و ارتفاع بلند نماها با تکرار مکرر احجام انسان را دچار تشویش روحی می‌کند. شهرک پونک امروز نیازمند ورود کارشناسان و مسئولان برای بحث و تبادل نظر علمی است تا با تحلیل وضعیت موجود نسبت به ارائه راهکارهای علمی برای برون‌رفت از مشکلات اقدام صورت گیرد.









این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: مهر]
[مشاهده در: www.mehrnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 8]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن