واضح آرشیو وب فارسی:تراز: تراز: اين روزها همه از خودرو مي گويند. برخي بر طبل کمپيني مي کوبند که مي گويد «قيمت خودرو بالاست. نخريد تا ارزان شود» و عده اي دست از حمايت افراطي از خودروسازان بر نمي دارند. نمونه آن هم دبير انجمن خودروسازان است که گفته بود:«چه بخواهيد و چه نخواهيد خودرو گران مي شود» البته برخي هم راه ميانه را در پيش گرفته اند و هم از خودروسازان حمايت مي کنند و هم به خريداران حق مي دهند. با اين حال بيماري خودرو آنقدر عميق شده است که نتوان آن را با مسکن درمان کرد. براي درک جنبه اي از عمق اين بيماري اين مطلب را بخوانيد.
به گزارش تراز ، با ابلاغ سياست هاي کلي اصل 44، دوران خصوصي سازي در صنعت ايران آغاز شد. يعني حاکميت کشور اجازه خصوصي را به صنايعي داد که به موجب اصل 44 قانون اساسي در انحصار دولت بودند. بدون شک يکي از بزرگترين و پرچالش ترين موارد خصوصي سازي به مورد خودرو مربوط مي شود. خودروسازي در ايران به واسطه نبود رقيب خارجي و تعرفه 90 درصدي آن روزها، مکاني بکر براي کسب سودهاي سرشار بود. خصوصي سازي خودرو با کلي مشکل به پايان رسيد و امروز شرکت هاي خودروسازي را خصوصي مي دانيم اما به راستي اين خودروسازان تا چه ميزان خصوصي هستند؟چه کساني بر اريکه قدرت خودروسازي ايران مي نشينند و چگونه انتخاب مي شوند؟ شايد با پاسخ به اين سوال ها بتوانيم تحولات اخير و اظهارنظرهاي تند و بي پرواي برخي مسئولان در مورد خودروسازان را بهتر درک کنيم.
ايران خودرو
براي تحليل ساختار تصميم گيري در مجموعه خودروسازي لازم است ببينيم سهامداران اين شرکت چه کساني هستند. نام و سهم هر يک از سهامداران اين شرکت ها در جدول زير آمده است. معمولا در شرکتهاي سهامي نظير ايران خودرو ساز و کار تصميم گيري به اين صورت است که در جلسه مجمع عمومي، اعضاي هيات مديره انتخاب مي شوند و اين اعضا قادر خواهند بود که تصميمات اجرايي را اتخاذ کنند. البته حق راي در جلسه مجمع عمومي براساس ميزان سهم افراد حقيقي و حقوقي شکل مي گيرد. نتيجه آخرين انتخابات مجمع عمومي ساليانه ايران خودرو نشان مي دهد که اين اعضا به شرح ارائه شده در جدول زير مي باشند. همانطوري که مشخص است از 5 عضو هيات مديره اين شرکت به اصطلاح خصوصي 3 نفر عملا دولتي هستند. نفر اول دکتر محسن صالحي نيا است که نماينده شرکت تعاوني کارکنان سازمان گسترش و نوسازي صنايع است که در حال حاضر معاون وزير صنعت نيز مي باشد. حجت ا... صيدي ديگر عضو هيات مديره ايران خودرو است که نماينده سازمان گسترش و نوسازي صنايع ايران است که ماهيتا به دولت وابسته است و از زير مجموعه هاي وزارت صنعت به حساب مي آيد. هاشم يکه زارع که عضو هيات مديره و مديرعامل ايران خودرو است، نماينده سازمان مديريت صنعتي است که باز هم رنگ وبوي دولتي دارد. يعني سه عضو از 5 عضو هيات مديره ايران خودرو دولتي هستند. در اين شرايط چه انتظاري مي توان از اين شرکت داشت. شرکتي که در نام خصوصي شده است هم چنان تحت نظارت و مديريت غيرمستقيم دولت مي باشد. اين دولتي ماندن سبب شده است که نه تنها با خصوص سازي عقيم بماند بلکه دود «خصولتي» بودن اين شرکت هم به چشم مصرف کنندگان داخلي برود. در شرايطي که غالب اعضاي هيات مديره ايران خودرو، به نوعي به دولت وابسته هستند چه اميدي مي توان داشت که وزارت صنعت طرف مصرف کنندگان را بگيرد. در اين شرايط نه تنها درد خودروسازي در ايران درمان نمي شود، بلکه سعي مي شود به صورت کج دار و مريز دوران طي شود. البته وضعيت شرکت خودروساز بزرگ ديگر ايران هم خيلي مناسب تر از ايران خودرو نيست و مي توان اين وضعيت را در آن جا نيز مشاهده کرد. حال با توجه به شرايطي که در بالا گفته شد چگونه مي توان انتظار داشت که صنعت خودروي ما متحول شود. مگر رئيس جمهور محترم نگفته بود :«با اقتصاد 8صبح 4 بعدازظهري به جايي نمي رسيم» طبعا تا زماني که حضور دولتي ها در شرکت هاي خودروسازي آنقدر پررنگ باشند، بايد هم چنان منتظر چانه زني هاي قيمتي شوراي رقابت باشيم و خودروسازان با تکيه بر تعرفه هاي وارداتي بالا ، خودروهاي بي کيفيتشان را با قيمت هاي بالا به فروش مي رسانند.
سايپا
سايپا نيز وضعيت مديريتي مشابه ايران خودرو دارد. چنان که در هيئت مديره اين شرکت، سيدرضا نوروز زاده به عنوان رئيس سازمان گسترش و معاون وزير صنعت حضور دارد. برخي ديگر از اعضاي هيئت مديره نيز سوابق مديريت در دولت را دارند. به اين ترتيب سايه مديريت دولتي بر سر اين شرکت نيز سنگيني مي کند.
سهامداران عمده ايران خودرو
شرکت تدبيرسرمايه آراد 15.23
شرکت سرمايه گذاري سمند 10.28
سازمان گسترش نوسازي صنايع ايران 14.04
شرکت بازرگاني سپهرايرانيان کيش 10.63
شرکت سرمايه گذاري گروه صنعتي رنا 7.77
شرکت نگارنصرسهم 4.67
شرکت سرمايه گذاري ملي ايران 3.65
ساير سهامداران 28.31
سهامداران عمده ايران خودرو
صندوق حمايت و بازنشستگي کارکنان فولاد 17.5
سازمان گسترش و نوسازي صنايع ايران 17.3
شرکت سرمايه گذاري گروه صنعتي رانا 17.7
پيشگامان بازرگاني ستاره تابان 11.9
شرکت توسعه سرمايه رادين 6.6
سرمايه گذاري سايپا 3.7
تجارت الکترونيک خودروتابان 3.1
سايرسهامداران 18.4
منبع: روزنامه خراسان
زمانبندی انتشار: 28 شهريور 1394 - 08:01
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تراز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 17]