واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۵ شهريور ۱۳۹۴ (۱۲:۱۲ب.ظ)
راهبردها و سياستهاي باز زندهسازي و بازآفريني محدودههاي تاريخي-فرهنگي تصويب شد موج - مدير عامل شرکت عمران و بهسازي شهري ايران با بيان اينکه راهبردها و سياستهاي باز زندهسازي و بازآفريني محدودههاي تاريخي-فرهنگي به تصويب ستاد ملي بازآفريني شهري رسيد از صاحبنظران و حرفهمندان خواست ديدگاههاي خود را درباره اين سند اعلام کنند.
به گزارش خبرگزاري موج، مدير عامل شرکت عمران و بهسازي شهري ايران، راهبردها و سياستهاي باززنده سازي و بازآفريني محدودههاي تاريخي- فرهنگي به تصويب ستاد ملي بازآفريني شهري رسيد. اين سند به عنوان نخستين بيانيه رسمي با رويکردي جديد به بافتهاي تاريخي در تعريف و تبيين رويکرد متعادل حفاظت و توسعه اين پهنههاي ارزشمند و ثروتهاي فرهنگي کشور تنظيم و ابلاغ ميشود. کليه صاحبنظران، دستگاههاي مختلف مسئول و حرفهمندان ميتوانند ديدگاهها و نظرات خود را حداکثر ظرف مدت دو هفته از انتشار اين سند به دبيرخانه ستاد ملي بازآفريني شهري (شرکت مادر تخصصي عمران و بهسازي شهري ايران) ارائه تا پس از جمعبندي نقطه نظرات به شکل سندي جامع در اختيار کليه ذينفعان قرار گيرد.
محدودههاي تاريخي-فرهنگي به بخش يا بخشهايي از شهر اطلاق ميشوند که منعکسکننده ارزشهاي فرهنگي-تاريخي شهر بوده و از تعامل پيوسته سه دانش تاريخي زيست سرزميني (فرهنگ)، دانش زيستاقليمي يا زيستبوم (طبيعت) و دانش فني زمانه انسانهاي ساکن در يک پهنه زيستي در طول تاريخ شکلگرفته و به لحاظ ويژگيهاي شکلي و ساختار متشکله، قابلتمايز از ساير پهنههاي شهرند. اين بخشها در قالب محدودههاي تاريخي- فرهنگي شهر توسط سازمان ميراث فرهنگي، صنايعدستي و گردشگري تعيين ميشوند.
- محدودههاي تاريخي-فرهنگي شهرها با توجه به ويژگيهاي شکلي (ريختشناسي)، عناصر و اجزاء متشکله، ساختارهاي فرهنگي-اجتماعي قابل شناسايياند. اين پهنههاي شهري ارزشمند نيازمند رويکردي ويژه در نظام سياستگذاري، برنامهريزي و طرحريزي توسعهاند.
- محدودههاي تاريخي– فرهنگي شهرها به عنوان ثروتهاي فرهنگي، بيانگر ارزشهاي فرهنگي– اجتماعي، فضايي- کالبدي و مواهب زيست محيطياند. توجه توامان به حفاظت از ميراث ناملموس (معنوي)- طبيعي و ملموس در اين محدودهها ضروري است.
- محدودههاي تاريخي- فرهنگي به منزله بخشي جداييناپذير از پيکره و استخوانبندي شهر امروزند. لذا پرداختن به موضوع بهسازي و باززنده سازي اين پهنههاي ارزشمند بايد با رويکردي شهرنگر در مقياس شهر و سرزمين مورد توجه قرار گيرد.
- بافتهاي تاريخي- فرهنگي به منزله عرصهاي در بردارنده عناصر و مجموعههاي تاريخي و ارزشمند، شبکه به هم تنيدهاي که ساختار و سازمان فضائي بافت را تشکيل ميدهد، فضاهاي عمومي که مکان رويداد و قلمرو تعاملات اجتماعي بوده و نيز محلات که پهنههاي سکونت را در اين محدوده تعريف ميکنند شناخته ميشوند.
- حفاظت از وحدت و يکپارچگي ساختار کالبدي- اجتماعي و کارکردي در فرايند باز زندهسازي و بهسازي اين محدودهها ضروري است.
- با توجه به نقش محوري ساکنان در فرايند بهسازي و باززنده سازي و به منظور جلب مشارکت همه جانبه آنان، ضروري است طرحها و برنامههاي بازآفريني اين محدودهها با رويکرد توانمندسازي اقتصادي و اجتماعي ساکنان شرايط را براي حضور و مشارکت آنان فراهم کنند..
- بهسازي و باز زنده سازي محدودههاي تاريخي - فرهنگي فرايندي جامع، تدريجي و پيوسته از مجموع اقدامات کالبدي و غير کالبدي (موضوعي- نرمافزاري) و همچنين زيرساختي با رويکردي حفاظت محور است. اقدامات مقطعي، پروژه محور و صرفاً کالبدي به تنهايي پاسخگوي مشکلات نخواهد بود. بازگشت اين بخش از مکانهاي شهري به جريان جاري حيات شهر، در فرايندي گامبهگام و برنامه محور ميسر است.
- يکي از ارکان بازآفريني محدودههاي تاريخي- فرهنگي، تجديد حيات اقتصادي، از طريق باز تعريف نقش و کارکرد آنها با توجه به نيازهاي اقتصادي شهر است (همراستا با راهبرد توسعه شهر).
- فرايند باززنده سازي محدودههاي تاريخي– فرهنگي موضوعي چندوجهي و فرابخشي است لذا نيازمند مشارکت و حضور کليه دستگاهها و کنشگران دخيل است. ايجاد فضاي تصميمسازي و تصميمگيري مشترک از طريق تشکيل کارگروههاي تخصصي با حضور نمايندگان سازمان ميراث فرهنگي، صنايعدستي و گردشگري، وزارت راه و شهرسازي، وزارت کشور، شوراي عالي استانها و همچنين کميسيونهاي تخصصي مجلس شوراي اسلامي و نمايندگان سازمانهاي مردم نهاد ضروري است.
- ضمن تأکيد بر نقش محوري مديريت شهري (شوراها و شهرداريها)، با توجه به ضرورت ايجاد فضاي مديريتي هماهنگ، يکپارچه و با اختيارات جامع و کافي، تشکيل مديريت حفاظت و باز زنده سازي محدودههاي تاريخي- فرهنگي متناسب با ظرفيت و توان هر شهر پيشنهاد ميشود.
- تدوين نظامنامه نحوه اقدام در زمينه حفاظت و باززندهسازي محدودههاي تاريخي– فرهنگي شهرها توسط سازمان ميراث فرهنگي، صنايعدستي و گردشگري با همکاري وزارت راه شهرسازي- وزارت کشور و شوراي عالي استانها ضروري است اين طرح پس از تصويب در شوراي عالي شهرسازي و معماري ايران ملاک عمل باشد.
- با توجه به ضرورت تعميم و ترويج اين رويکرد نوين به بافتهاي تاريخي- فرهنگي و گسترش اين نگرش به ابعاد و سطوح مختلف حرفه، نظام مديريت و جامعه دانشگاهي، «برنامه نظام مديريت تغيير» توسط دبيرخانه با همکاري سازمان ميراث فرهنگي، صنايعدستي و گردشگري تنظيم و به ستاد ملي بازآفريني شهري جهت بررسي و تصويب ارائه ميشود. مستندسازي، اطلاع رساني، آموزش و ترويج از اهم ارکان اين برنامه خواهند بود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 52]