واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۴ شهريور ۱۳۹۴ (۱۲:۴۴ب.ظ)
رئيس شوراي مشترک ايران و اوکراين عنوان کرد نياز محسوس اوکراين به واردات محصولات پتروشيمي و کشت فراسرزميني ايران/ هدفگذاري يک ميليارد دلار براي تجارت دو کشور موج - گروه صنعت و معدن
به گزارش خبرگزاري موج، هيات تجاري اوکرايني با حدود 80کشور به اتاق بازرگاني ايران آمد تا در فضاي جديد اقتصاد ايران و با توجه به شرايط سياسي-اقتصادي خود که در تنش با روسيه قرار ميگيرد، با سرمايهگذاريهاي مشترک، نياز داخلي خود را تأمين کند.
تمرکز مسئولين دو کشور بيشتر حول دو محور پتروشيمي و محصولات کشاورزي ميچرخيد، اوکراينيها نيازمند محصولات کشاورزي و پتروشيمي ما هستند و ايران نيز با ارائه طرحي براي کشت فرا سرزميني گويا منتظر اين پيشنهاد بود و از سوي ديگر موضوع پتروشيمي که براي تمامي کشور بهخصوص اوکرايني است که در مسائل جنگي بسياري از زيرساختهاي به تعطيلي کشيده شده است.
البته رئيس اتاق بازرگاني در انبوه سفر هيات هاي اقتصادي به اتاق ايران، سياست تازهاي در پيشگرفته و معتقد است که هيات هاي تجاري تخصصي با تعداد محدود در ايران، ميتوانند نتيجهاي بهتري را براي آينده اقتصادي با بنگاههاي بخش خصوصي رقم بزنند تا اينکه تجار فراوان از يک کشور بيايند و اين ديدارها نتيجهاي را هم در برنداشته باشد.
البته رئيس اتاق بازرگاني براي تجارت دو کشور، فاکتورهايي را آماده کرده بود که تنها در اين موارد اعضاي بخش خصوصي را ملزم به فعاليتهاي اقتصادي مابين دو کشور کرد.
ابتدا تجار بايد درزمينهٔ کشاورزي، دامداري و صنايع غذايي، سپس درزمينهٔ قطعهسازي و هواپيماسازي؛ فضاي همکاري معدن و صنايع معدني، حملونقل ريلي و جادهاي و دريايي و درنهايت درزمينهٔ نفت،گاز،انرژي و نيروگاه ميتواند موضوعات را بهطور تخصصي پيگيري کنند.
در همين خصوص با خانم سادينا آبايي، رئيس شوراي مشترک ايران و اوکراين گفتوگويي را انجام دادهايم که به شرح زير است:
ابتدا از دلايل ايجاد شوراي مشترک و اهداف اين شورا بگوييد؟
با مطالعات ميداني که درزمينهٔ هاي همکاريهاي دوجانبهصورت پذيرفت، به اين نتيجه رسيديم که اوکراين پس از روسيه و فرانسه بهعنوان بزرگترين کشور اروپايي زمينه همکاريهاي دوطرفه فراواني را با ايران دارد و با همين رويکرد شوراي مشترک دو کشور از حدود 1.5سال گذشته با محوريت تجارت فعاليتهاي خود را آغاز کرد.
هيات اوکرايني وارد تهران شده است، بزرگترين هدف تجاري ايران در اين کشور چيست؟
اوکراين براي کشت فرا سرزميني محصولات کشاورزي از جايگاه مناسبي برخوردار است ضمن آنکه اين کشور ازنظر فناوري به اروپاي غربي بسيار نزديک است و همين عامل ميتواند باعث توسعه روابط تجاري هر دو کشور باشد.
از سوي ديگر بايد به اين موضوع نيز اشارهاي داشته باشيم که بايد در انتقال فناوري در حوزههاي هوافضا، امکانات هستهاي و تجهيزات پزشکي و ICT نيز با اين کشور وارد مذاکره شويم و از تجربيات اوکراين استفاده مناسبي را داشته باشيم.
نگاه هيات اوکرايني و همچنين تجار ما، گويا به سمت فعاليتهاي کشاورزي است؟
اوکراين بهعنوان يک کشور بزرگ هدف براي کشت فرا سرزميني و تأمين غلات و دانههاي روغني براي ايران است ضمن آنکه وزارت جهاد کشاورزي در اجلاس مشترک دو کشور بهعنوان نماينده ايران حضور دارد که در اين رابطه مطالعات و ارتباطات مناسبي را برقرار کرده است.
آيا اين علاقهمندي از سوي تجار و توليدکنندگان دو کشور وجود دارد؟
دقيقاً زماني که 80شرکت بزرگ اوکرايني پس از 15سال براي سرمايهگذاري به ايران ميآيند، گواه بر اين قضيه هست که آنها نيز براي فعاليتهاي دوجانبه گام به مسير تجارت با ايران گذاشتهاند.
اين هيات ها، در بخشهاي پتروشيمي، دارويي و کشاورزي فعال هستند که ميتواند زمينه همکاريهاي بلندمدت را براي هر دو کشور فراهم کنند.
موضوع امنيت براي سرمايهگذاران دو کشور بسيار حائز اهميت است، مخصوصاً براي ايرانيان؟
شايد مهمترين اهداف ما در شوراي مشترک، راهاندازي کنسرسيومهايي است که بتواند امنيت سرمايهگذاري هر دو کشور را حفظ کند و تشکيل اين کنسرسيوم توانايي همکاري مشترک دوجانبه را در کشور ثالث پديد ميآورد.
از سوي ديگر امنيت در اوکراين نيز براي تجار ايراني بسيار مهم است، سفير ايران در اين کشور، از حاکم بودن امنيت شهرهاي کييف، خارکوف و خرسون و سمت غرب اوکراين خبر دادند که امنيت کامل اقتصادي در کنار امنيت سياسي و نظامي براي سرمايهگذاران در حوزههاي واردات و صادرات برپا است.
اوکراينيها بيشتر به دنبال واردات کدام اقلام صادراتي ايران هستند؟
محصولات پتروشيمي را ميتوان بهعنوان مهمترين و اصليترين نياز کشور اوکراين قلمداد کرد و از سوي ديگر بايد به صادرات محصولات باغي، کشاورزي، ميوههاي خشک و کشمش نيز از سوي ايران اشاره داشت.
حجم مبادلات دو کشور به چه ميزان است؟
تجارت اوکراين در ابتداي سال2015 در سراشيبي قرار گرفت و تجارت ايران با اين کشور نيز از اين مستثنا خارج نبود و متأسفانه در اين روند تجاري، تراز تجاري دو کشور نيز ضربه ديد.
اوکراين در چند سال گذشته بهنوعي غرق در مسائل سياسي شد که بزرگترين عامل کاهش روابط تجاري اين کشور با ساير کشورهاي دنيا بود.
با وضعيت فعلي اوکراين، اميد هست که تراز تجاري ايران افزايش يابد؟
مهمترين هدف شوراي مشترک آن است که تراز تجاري کشور را گسترش و به سمت آمارهاي مثبت به سمت ايران پيش رويم، امروز طبق آمارهاي گمرک شاهد تجارت 300ميليون دلاري بين دو کشور هستيم که بايد ظرف دو سال اين حجم تجاري را به يک ميليارد دلار برسانيم.
زمينه افزايش تراز تجاري به سمت ايران و گسترش تجارت دو کشور، با گسترش کشت فرا سرزميني و صادرات محصولات پتروشيمي ايران، کاملاً فراهم است و فقط بايد زمينه صادراتي آن محيا گردد.
نقش تعرفه ترجيحي در تجارت دو کشور چه مقدار پررنگ ميشود؟
شوراي مشترک، به دنبال کميته تعرفه تجاري هست تا بتوانيم تعدادي از کالاهايي را که استراتژيک وارد ميشود بهصورت پاياپاي با محصولات اوکراين مانند گندم و غلات که بزرگترين سبد کالايي ماست را تبادل کنيم.
از طرف اوکرايني بر روي کدام محصولات ايراني تمرکز ميشود؟
اعضاي شورا درزمينهٔ هاي مختلفي مشغول به تهيه ليستي هستند که تا قبل از تشکيل کميته تجاري دوجانبه، اين مباحث آمده و در نشستي که با حضور رئيس سازمان توسعه تجارت دو کشور در اواخر مهرماه برگزار ميشود اين ليست تدوين ميشود تا تجار بيگدار به آب نزنند.
براي اينکه شورا تبديل به اتاق مشترک شود، پيشنهادي ارائهشده است؟
خواسته ما آن است که با توجه به حضور 100عضو و 20شرکت اوکرايني، شرايط تبديل شوراي مشترک به اتاق بازرگاني فراهم است البته اين شورا، جزو شوراهاي بازرگاني فعالي است که در اتاق بازرگاني، مشغول به کار است.
براي ترانزيت کالا در مسير بين دو کشور نيز گفتوگوهايي انجامشده است؟
ترانزيت کالا به دليل وضعيت قرار گرفتن کشورهايي نظير ايران-ترکمنستان-اوکراين، ايران-گرجستان-ترکيه-اوکراين، يکي ديگر از موضوعاتي است که بايد براي آن برنامهريزي شود و به دليل روابط خاصي که بين ايران و ترکمنستان وجود دارد، از سمت ايران فعاليتهاي مالي خود را با اوکراين را دنبال کنيم.
در پايان درباره نقلوانتقال پولي مشکلي وجود دارد يا اين مسئله برطرف شده است؟
بحث مربوط به نقلوانتقالات پولي و هزينههاي بالاي حملونقل بهعنوان دو چالش جدي در ارتباط بين دو کشور است که اعضاي هيات مديره شوراي مشترک ايران و اوکراين خواستار حذف بروکراسيهاي طولاني براي دريافت ويزاي تجاري از اين کشور شدند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 52]