واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: سكوت در برابر جنايات يمن و سوريه براي فشار به ايران
نویسنده : جعفر تكبيري
در حالي كه پيشبينيهايي در خصوص انتقال حوزه فشار به جمهوري اسلامي ايران از موضوع هستهاي به موضوع حقوق بشر صورت گرفته بود، حالا شاهزاده اردني كه به تازگي به عنوان كميسر عالي شوراي حقوق بشر سازمان ملل انتخاب شده است، كشورمان را متهم به نقض حقوق بشر ميكند؛ سخناني كه در افتتاحيه سيامين نشست شوراي حقوق بشر سازمان ملل متحد اين پيش بينيها را به واقعيت نزديك ميكند.
زيد الحسين يكي از شاهزادگان اردني كه اخيرا پس از ناوي پيلاي به عنوان كميسر عالي شوراي حقوق بشر انتخاب شده، در سخنان افتتاحيه خود در اين اجلاس، عنوان كرده كه جمهوري اسلامي ميبايست در زمينه حقوق بشر نيز خودش را ارتقا دهد. اين شاهزاده اردني اضافه كرد: «صدور بيرويه احكام اعدام، محدود بودن حق برخورداري از محاكمه عادلانه و ادامه بازداشت روزنامهنگاران، وبلاگنويسان و كنشگران حقوق بشر دلايل اصلي نگراني ما هستند.» اين ادعاهاي رئيس جديد شوراي عالي حقوق بشر عليه جمهوري اسلامي ايران در حالي است كه پيشتر اين شورا با انتصاب احمد شهيد به عنوان گزارشگر ويژه حقوق بشر در امور ايران كوشيده بود كه جمهوري اسلامي ايران را از بعد حقوق بشري تحت فشار قرار دهد و گفتههاي زيد الحسين نيز بيان كننده اين حقيقت است كه رويكرد اين نهاد به ظاهر حقوق بشري عليه جمهوري اسلامي هيچ تغييري نكرده است. تمامي اينها در حالي است كه رئيس جديد اردني شوراي عالي حقوق بشر سازمان ملل در نخستين سخنان خود هيچ اشارهاي به كشتار مردم بيدفاع يمن توسط رژيم سعودي و همپيمانانش نكرده است.
حقوق بشر؛ ابزاري براي ايجاد فشار به كشورهاي مستقل
اما حال كه جمهوري اسلامي با رايزنيها و گفتوگوهاي طولاني ديپلماتيك با غرب توانسته راه حلي را براي حل مناقشه موجود در برنامه هستهاي خود و پايان دادن به چالشها در اين مسير پيدا كند، اين گفتههاي زيد الحسين بيان كننده استراتژي تازه غرب براي اعمال فشارهاي تازه به جمهوري اسلامي ايران است. فشارهايي كه ميتواند نه تنها تحريمهاي ناشي از موضوع حقوق بشر را عليه كشورمان باقي نگه دارد، بلكه تحريمهاي لغو شده را نيز تحت عناويني تازه مجدداً به مرحله اجرا دربياورد.
اين در حالي است كه غربيها در كنار پيشرفتها در حوزه مذاكرات هستهاي، همواره به دنبال گشايش جبهههاي تازه براي تقابل با جمهوري اسلامي بودهاند و در اين خصوص بايد گفت كه حقوق بشر يكي از همان جبهههاي تقابلي است كه پس از حصول توافق ميان ايران و غرب در موضوع هستهاي، برجستهتر از هر زمان ديگري شد و حالا چند ماهي است كه در صدر اخبار بنگاههاي خبرپراكني بينالمللي عليه جمهوري اسلامي است.
در همين ارتباط بايد عنوان كرد كه طرح موضوعات حقوق بشري حربهاي به نسبت قديمي است كه از سوي كشورهاي غربي به طور معمول عليه كشورهاي مستقل استفاده ميشود تا از اين طريق به خواستهاي خود دست پيدا كنند؛ خواستهايي كه از طريق تخريب چهره يك كشور، عاملي براي ايجاد اجماع جهاني عليه آن ميشود. همين موضوع باعث شده است كه پس از گفتوگوهاي طولاني ديپلماتهاي كشورمان، تنها تحريمهاي مربوط به مباحث هستهاي رفع شود و تحريمهاي مربوط به موضوعات حقوق بشري و تروريسم همچنان باقي بماند. در همين ارتباط پايگاه صهيونيستي تايمز اسرائيل چند روز پيش گزارش كرد كه «اداره كنترل داراييهاي خارجي وزارت خزانهداري امريكا كه تحريمها عليه ايران را به اجرا ميگذارد، ميگويد اعمال تحريمهاي غيرهستهاي (حقوق بشري و حمايت از تروريسم) را كه تحت شمول توافق هستهاي نيستند، شدت بخشيده است.»
اين روند ادامه دارد
از سوي ديگر نبايد فراموش كرد كه روند تروريست جلوه دادن جمهوري اسلامي در حالي به عنوان يك دستورالعمل، توسط غربيها و با كمك نهادهاي فعال در حوزه حقوق بشر دنبال ميشود كه چندي پيش نيز وزارت امور خارجه ايالات متحده امريكا گزارش مربوط به فعاليتهاي گروههاي تروريستي در سال ۲۰۱۴ را منتشر كرده و در بخشي از اين گزارش، جمهوري اسلامي ايران را به بهانه حمايت از گروههايي همچون حزبالله لبنان و حماس، متهم به حمايت از تروريسم كرده است.
وزارت خارجه امريكا در اين گزارش ادعا كرده كه ايران كمكهاي خود را به گروههاي شبهنظامي شيعه عراقي كه عليه تروريستهاي داعش ميجنگند، افزايش داده است. اين گزارش ميافزايد كه يكي از اين گروهها در ليست گروههاي تروريستي ايالات متحده امريكا قرار دارد. امريكا همچنين كشورمان را متهم به تلاش براي ارسال اسلحه به نوار غزه براي حمايت از گروههاي «تروريستي» كرده است. در بخشي ديگر از گزارش به حمايت ايران از بشار اسد و نقش اين كشور و حزبالله لبنان در جنگ داخلي سوريه اشاره شده است.
نكته مهمتر در خصوص اين گزارش آن است كه تينا كايدانوف، نماينده امريكا در امر مبارزه با تروريسم تأكيد كرده بود كه امريكا تحريمهايي را عليه ايران به طور خاص در مورد مسائل مربوط به تروريسم اعمال كرده كه «تغييري نخواهند كرد.»
شيفت چالش از هستهاي به حقوق بشر
حال روزهاي پرديپلماسي دولتمردان جمهوري اسلامي در حالي با ملاقاتهاي مختلف براي ايجاد گشايشهاي تازه در حوزههاي اقتصادي و سياسي با ديگر كشورها سپري ميشود كه تحركات در بلوك غرب حاكي از تغيير استراتژي فشار از موضوع هستهاي به سمت موضوع حقوق بشر است؛ واقعيتي كه پس از حصول توافق هستهاي قابل پيشبيني بود و در حالي كه عدهاي امضاي اين توافق را پايان خصومت ميان ايران و غرب ميپنداشتند، در طرف مقابل بسياري اين خصومت را غير قابل اتمام ميدانستند و از ادامه تنشها ميان ايران و غرب با بهانههاي ديگر خبر ميدادند. حال گويي استدلالهاي طيف دوم به ثمر نشسته و با حل بخشي از تنشها ميان ايران و غرب در موضوع هستهاي، پرونده حقوق بشري ايران براي ادامه فشارها روي ميز سياستمداران غربي قرار گرفته، تا اجماع جهاني درباره ايران از موضوع پرونده هستهاي به پرونده حقوق بشري برود.
سكوت جهان در برابر جنايات يمن
تمام اين فشارها به جمهوري اسلامي ايران در حالي است كه سازمانهاي حقوق بشري سكوتي بيسابقه را در قبال جنايت سعوديها و همپيماناش در يمن اتخاذ كردهاند. همچنين موضوع ديگري كه مدتها است قلب بسياري از مردم را به درد آورده و غرب در مقابل آن سكوت كرده است، كشتارها و قتل عامهاي فرقهاي در عراق، سوريه، نيجريه، بحرين و پاكستان است كه طي اين وقايع تلخ بسياري از مسلمانان بيگناه توسط گروههاي تروريستي غربساخته خونشان بر زمين ريخته ميشود اما به دليل منافع ايالات متحده در اين كشورها، هيچگاه به اين وقايع اشارهاي نميشود. از سوي ديگر هجوم مردم خسته از جنگ سوريه به كشورهاي اروپايي و بستن مرزهاي بسياري از اين كشورها به روي پناهجويان سوري و رفتارهاي خلاف عرف انساني با آنان توسط مدعيان حقوق بشر نيز جزو موضوعات ديگري است كه براي اين سازمانها چندان اهميتي ندارد و چشم بر روي آنها بستهاند تا عملاً اين موضوع به اثبات برسد كه حقوق بشر تنها آن چيزي است كه غربيها براي مجامع بينالمللي تعريف و تنظيم ميكنند.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۳ شهريور ۱۳۹۴ - ۲۱:۳۸
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 27]